Член на ВСС не разбрал защо е отстранена съдия Янева

Член на ВСС не разбрал защо е отстранена съдия Янева

© Анелия НиколоваНяма политически аспекти в отстраняването на съдия Владимира Янева от Софийски градски съд и това няма връзка с изказванията на премиера по този казус, заяви председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров пред БНТ.


Предложението за отстраняването й дойде изненадващо, заяви Тодоров, а ВСС е било принудено да се довери изцяло на прокуратурата, тъй като производството срещу Янева е било засекретено.


Владимира Янева беше отстранена от длъжност като съдия и председател на Софийски градски съд (СГС) с гласовете на всички членове на съвета в четвъртък.
"Насроченото изслушване от съвета преди да вземем решение е свързано с някои тълкувания на Върховния касационен съд за правото на обвинените да се защитят", заяви Тодоров. Той посочи, че Янева се е позовала на имунитета си и затова не се е явила на насрочената среща с магистратите.


Предстои членовете на съвета да решат дали ще образуват дисциплинарно производство срещу Янева и един от нейните заместници - Богдана Желявска, каквото предложение направиха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и правосъдният министър Христо Иванов


Българските магистрати си работят съвестно и ежедневно, но стабилността в системата се разклаща, заяви Тодоров.


Тодоров коментира и призива на председателят на ВКС Лазар Панов за оттеглянето на ръководството на СГС. Според него това е въпрос на личен избор, но има опасност най-големият съд в страната да остане без ръководство.


Главният прокурор Сотир Цацаров предложи Янева да бъде отстранена заради проверката по разработката "Червеи". Пред съвета той заяви, че не може да сподели детайли по случая, защото досъдебното производство е секретно. То е образувано срещу неизвестни извършители - съдия, служител от ДАНС и МВР.


Владимира Янева е разследвана, че противозаконно е разрешила СРС-та по "Червеи" в периода от септември 2013 до юни 2014 г


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK