Прокуратурата вече не твърди, че Октай Енимехмедов се е опитал да убие Доган (видео)

Няколко секунди след като Енимехмедов насочи пистолет към главата на Доган, той се опита да се защити.

© Цветелина Белутова, Капитал

Няколко секунди след като Енимехмедов насочи пистолет към главата на Доган, той се опита да се защити.Прокуратурата вече не поддържа тезата, че Октай Енимехмедов се е опитал да убие почетният председател на ДПС Ахмед Доган, насочвайки газов пистолет към главата му в края на януари 2013 година.


Това стана известно на първото заседание по делото пред Върховния касационен съд (ВКС). Енимехмедов беше осъден на две инстанции за хулиганство и три години и половина затвор, като и Софийският градски съд, и Апелативният приеха, че няма данни той да се е опитал да убие Доган.


В съдебната зала днес представителят на държавното обвинение заяви същото - събраните доказателства при досъдебното производство, както и фактите по делото не доказват, че Енимехмедов е целял опит за убийство, предаде агенция "Фокус".
По-късно във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти, че отказът да се протестира обвинението за закана за убийство на Октай Енимехмедов е по преценка на наблюдаващия прокурор от Касационна прокуратура. "Преценката е на прокурора, който е ангажиран с това дело", заяви Цацаров.


След инцидента в края на януари 2013 година, прокуратурата първоначално образува досъдебно производство за закана за убийство. Това нейно решение бе разкритикувано от лидера на ДПС Лютви Местан, който заяви, че е имало опит за убийство на техния почетен председател.


И няколко седмици по-късно прокуратурата преквалифицира обвинението в опит за убийство, обвини Октай Енимехмедов и внесе обвинителният акт в съда.


Младият мъж иска от съда или да върне делото за ново разглеждане, или да бъде наложено по-малко наказание.


Делегатите, които удряха Енимехмедов, все още неизвестни извършители

Част от делегатите на ДПС, които все още са неизвестни извършители за прокуратурата, бяха заснети от камери как удрят Енимехмедов.

© Цветелина Белутова, Капитал

Част от делегатите на ДПС, които все още са неизвестни извършители за прокуратурата, бяха заснети от камери как удрят Енимехмедов.


Близо две години след инцидента, разследването за това кой удря Енихмедов, след като той беше повален от делегатите на ДПС, все още не е приключило. Наскоро стана известно, че прокуратурата е върнала случая за доразследване в Националната следствена служба. Това се случва след назначени две експертизи. На Енимехмедов е била нанесена лека телесна повреда.


Първоначално тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов заяви, че няма основание да се търси наказателна отговорност от делегатите от ДПС. "В крайна сметка за обезвреждане на един такъв нападател неминуемо се причиняват някакви така необходими щети или вреди", заяви тогава Кокинов.

Впоследствие обаче разследване започна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK