Студентите в Софийския университет направиха онлайн референдум за вдигането на таксите

Ако предложението за вдигане на таксите в Софийския университет бъде прието, в някои специалности то може да достигне дори до 100%

© Георги Кожухаров

Ако предложението за вдигане на таксите в Софийския университет бъде прието, в някои специалности то може да достигне дори до 100%Студентският съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" обяви онлайн референдум във връзка с предстоящо предложение за увеличаване на семестриалните годишни такси.


Очаква се решението да бъде прието на следващото заседание на Академичния съвет на Университета на 25 февруари.


Референдумът е обявен като общостудентски и в него за или против вдигане на таксите от следващата година ще могат да гласуват всички студенти в учебното заведение.
За целта възпитаниците на най-старото висше заведение у нас трябва да се регистрират с потребителското си име и парола от онлайн информативната студентска база – СУСИ на страницата на допитването тук.

Студентите в Софийския университет направиха онлайн референдум за вдигането на таксите

© Скрийншот от референдума


От Студентски съвет подчертават, че причината за повишаването на таксите е дупка в бюджета на Университета между 8 и 18 млн. лв.


Увеличението е било обсъждано на Съвет на деканите на миналия вторник. Представителите на факултетите са разглеждали възможността таксата за студенти редовна форма да бъде вдигната с 10%.


Най-засегнати ще бъдат задочниците, тъй като увеличението при тях може да достигне максимално допустимото, което се равнява на една трета от държавната субсидия.


Председателят на Студентски съвет Даниел Стоев каза за "Дневник", че в някои специалности таксата за задочниците обучавани ще се увеличи дори 100%.


"Дупката в бюджета на СУ е причинена от два фактора. На първо време решението, което се взе още при предишното управление на ГЕРБ -  да бъде намалена държавната субсидия на университетите. Представете си да ви бъде премахнат две трети от белия дроб. Ще ви трябва много време, докато започнете да дишате с хриле, образно казано разбира се. Освен това управлението на Университета и неумението да оптимизират проекти и реформи рефлектира на тази дупка в бюджета", коментира Стоев.


Единствените специалности, в които не е обсъждано вдигане на таксите, са фармация и медицина. Причината е, че при тях таксите са високи, а студентите са малко на брой и това няма да се отрази сериозно на бюджета на СУ.


Референдумът започна вчера, а по данни на Студентския съвет в първите три часа от началото му са гласували повече от 1500 студенти, от които едва 100 са дали положителен вот за вдигане на таксите.


Увеличение на таксите в Софийския университет бе предвиждано и през 2013 г., но след протест на студентите пред Алма Матер то не бе прието.


Според Стоев приемането на предложението тази година е твърде възможно.


Студентите ще могат да гласуват до 15.00 часа на 25 февруари, непосредствено преди началото на Академичния съвет на Университета.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8027 Неутрално

  Това е като при социализма - по молби от трудещите се , приемаме вдигане с малко на таксите......

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2324 Весело

  Начи темата на референдума, нещо е объркана. Требе да искат от държавата нормална субсидия за СУ. В Симеоново таквизи проблеми нема...

 3. 3 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Таксите задължително трябва да се вдигнат - смешно е бъдещ юрист да учи за 200 евро на година и да живее за още 20 евро в общежитие (студ.град). И всичките си пари да дава за пиене и е...ане на колежки. Трябва да се предвиди система като в САЩ - истински даровитите със стипендия, а другите да плащат достатъчно. Не всеки трябва да е висшист.

 4. 4 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Лошо управление г-н Илчев, не само че не защитихте университетската автономия по време на окупацията, но и управлявахте слабо...

  www.commcrime.blogspot.com
 5. 5 Профил на net
  net
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Има ли съмнение какъв ще бъде резултата?

 6. 6 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Кой ще каже ДА аз искам да плащам повече?
  Може би единствено тези които рабират, че без пари образованието което ще получат е пропорционално на заплатеното.
  Може да платиш 50лв за една вечер в чалготеката в Ст.град, но не искаш да ги дадеш за подобряване на базата или за назначаване на гост лектор.


  До коментар [#4] от "ferret_fsc":
  Не се притеснявай есента му изтича мандата. Парите за Университета бяха намалявани през различните управления последните години. Това което плучава в момента е 60% от това което е получавал през 2010.
  Моля да ми обясниш ако си получавал 1000лв преди 5 години и всяка година ти е намалявала заплатата и сега е 600лв, ще бъдеш доволен така ли?
  2/3 от общият бюджет е от проекти и инциативи на СУ. Въведени са десетки нови програми за обмен с университети от цял свят, където студентите да могат да отидат и да се развият като специалисти.
  Кое не ти харесва, че проф.Илчев изхвърли доста некомпетентни преподаватели като "проф" Хорозов? Ако е така надявам се да не преподаваш на никой нищо.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Интересни биха ми били резултатите от този референдум. И аз мисля, че таксите трябва да бъдат по-високи. Интересно е какво мислят студентите. Спомням си референдум в някакъв кантон в Швейцария дали да се намалят местните данъци. Отговорът "НЕ" спечели. Зрели хора са швейцарците!

 8. 8 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#3] от "sam_vimes":

  Съгласен съм. Може би НБУ се опитва да прави нещо такова, но нямам наблюдения дали има резултат или всичко се изкривява. Проблема е, че "като плащам 1000 лева на семестър ше ми пишете шестица".

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Аз съм ЗА!
  Повишава се заинтересоваността и отговорността,когато плащаш повече!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#3] от "sam_vimes":

  "смешно е бъдещ юрист да учи за 200 евро на година и да живее за още 20 евро в общежитие (студ.град)."

  Може да плаща толкова,но ако дава консултации за по 10 лева на час после!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#6] от "bettber":

  "Кой ще каже ДА аз искам да плащам повече? "
  АЗ!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Що не?!
  Да плаща родителското тяло.

 13. 13 Профил на Hristiana Georgieva
  Hristiana Georgieva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Няколко въпроса (food for thought) към хората , които биха гласували "за":
  1. Наистина ли сте толкова наивни, че да смятате, че качеството ще се промени, след като таксите се увеличат?
  2. Как се получава така, че безплатното образование в скандинавските страни, Шотландия и др. е качествено? Защо използваме за позитивен пример САЩ, където таксите са се увеличили стократно в последните десетилетия, някои студенти се налага да изплащат student loans до петдесет годишна възраст и нацията им като цяло (не говорим за изследователските центрове и Ivy League) не се слави с висока интелигентност?
  3. Защо критикуваме студентите, че не искат да плащат повече, а не критикуваме властта, според която образованието очевидно не е сред първите приоритети?
  4. Познавате ли хора, на които им е трудно да отделят четири-пет-шестстотин лева на месец И няколкостотин лева семестриална такса, за да издържат детето си? Аз познавам доста.
  5. Искаме социално слабите и хората от малките градове да имат по-добър стандарт на живот и по-добро кариерно развитие. Правим образованието по-недостъпно за тях. В такъв случай как постигаме нужния резултат?

 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#13:"Hristiana Georgieva"]Защо използваме за позитивен пример САЩ, където таксите са се увеличили стократно в последните десетилетия, някои студенти се налага да изплащат student loans до петдесет годишна възраст [/quote]
  Еми не е луд койт изяда баницата, а който му я дава!
  Защо плащат за обучението си пари, които се оказва, че не могат после да изплатят? Това за мене значи пълна липса на връзка с реалността!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#13:"Hristiana Georgieva"] Познавате ли хора, на които им е трудно да отделят четири-пет-шестстотин лева на месец И няколкостотин лева семестриална такса, за да издържат детето си? Аз познавам доста. [/quote]
  Аз познавам доста бедни студенти, които живеят на общежитие за 20 евра на месец, а хвърлят повече пари за излизане на дискотека! Едно излизане! Как се намира за цигари и дискотеки, пък за семестриална такса не се намира??

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#13:"Hristiana Georgieva"]Искаме социално слабите и хората от малките градове да имат по-добър стандарт на живот и по-добро кариерно развитие. Правим образованието по-недостъпно за тях. В такъв случай как постигаме нужния резултат? [/quote]
  По-добрия стандарт на живот не се постига с повече образование, а с по-пълно съответствие на образованието с реалните нужди на пазара! УНСС е пълен с бъдещи продавачки и сервитьорки, обучавани при това на държавни разноски!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#13:"Hristiana Georgieva"]Наистина ли сте толкова наивни, че да смятате, че качеството ще се промени, след като таксите се увеличат? [/quote]
  Наистина ли смятате,че асистент по информатика ще преподава за 3 лева на час????

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 18. 18 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "xax":

  Възможно е, но НБУ не съм го виждал на живо никога и нямам представа как стоят нещата там като манталитет на студентите и т.н.

 19. 19 Профил на Nadejda Todorova
  Nadejda Todorova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "sam_vimes":

  Вие, изобщо не сте наясно, че в тази държава има студенти, които не смогват да работят и да учат и въпреки това да старателни и редовни в университета. Правят всичко, за да завършат мечтаното. Това, че вие градите мнение на базата, че обикаляте нощните клубове и пощипвате студенти, които ги издържат мама и тате и лично Ваш проблем. Моля, не коментирайте след като не сте наясно с проблематиката на нещата. В студентите живеят не 20 евро на месец, а 5 пъти по толкова, като покрият сметки, транспорт и интернет! Софийският университет "Св. Климент Охридски" не е НБУ, където си има чорбаджия, а е държавен университет. Има хора приети там държавна поръчка, което означава, че държавата ти поема част от разхода по обучението!

 20. 20 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nadejda Todorova":

  И откъде правите извода, че не съм наясно? Завършил съм право в СУ през 2003 г. През тези пет и половина години съм учил и работил като : шофьор към Мин.Земеделието, доставчик в София и по морето, превозвал съм товари от и до пристанище Пирея, Дуръс, Бургас и Силистра, а за една бройка не станах шофьор на пробиващите през 2002/3 маршрутки.
  През целия този период само веднъж не съм получавал стипендия по успех, защото ме скъса проф. Д. Михайлов по НП-особена част.
  Същевременно, с изкараните пари съм плащал квартира, купувал съм учебници (истината е, че процентът на купени спрямо копирани беше твърде малък), изпращал съм немалки суми на моята майка - вдовица и понеже рядко можех да ходя на лекции, съм копирал и лекциите от състудентите си, или поне който ми даваше.
  Така че не ми обяснявайте колко ви е тежко и сложно студентското битие, защото рискувате да заприличате на обикновена ревла. Поздрави!

 21. 21 Профил на Nadejda Todorova
  Nadejda Todorova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  sam_vimes
  Сам по себе си Вашият коментар говори, че не сте наясно. От 2003г. до 2015г. е минало доста време, включително и една финансова криза, в която все още сме! Аз, за разлика от Вас, не разказвам биографията си, а говоря от името на всички студенти, които работят, за да се издържат. Ако повишението на таксите бъде осъществено, то тогава нека увеличат и стипендиите, които също не са мръднали.
  Поздрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK