Делото "Октопод" тръгва отначало заради смяна на съдията

Алексей Петров на едно от заседанията по делото "Октопод"

© Дневник

Алексей Петров на едно от заседанията по делото "Октопод"Нашумялото дело "Октопод", по което беше задържан и Алексей Петров, ще започне отначало, съобщи БТА. Причината е отстраняването на съдия Румяна Ченалова, на която то беше поверено. Делото се точи от три години, проведени са десетки заседания и са разпитани стотици свидетели, а сега всичко това трябва да се повтори.


Новият съдия по "Октопод" е Атанас Атанасов, като изборът беше направен днес от компютърната система за случайно разпределение на делата. Операцията, кръстена на морското мекотело се проведе в нощта срещу 10 февруари 2010 г. При нея бяха задържани 13 души. "Октопод" беше продължение на акциите "Наглите 1" и "Наглите 2".


Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че операцията е за локализиране и задържане на членовете на йерархично изградена организирана престъпна група, занимаваща се повече от 10 години с изнудване, силово събиране на рекет, предлагане на платени сексуални услуги, незаконно придобиване на финансови средства от "Кремиковци" АД, източване на ДДС, търговия с влияние, пране на пари и други престъпни дейности, припомня БТА.
От пресцентъра на Софийски градски съд уведомиха, че заради решението на ВСС за Ченалова, е изпратено искане за становище от ВКС дали да бъде преустановен ходът на делото, или то да бъде преразпределено на принципа на случаен подбор.


В искането е бил изложен и фактът, че по делото е постъпила молба от подсъдимия Цеко Йорданов, която не може да бъде разгледана в отсъствието на законен съдебен състав.


В крайна сметка вчера зам.-председателят на СГС и ръководител на Наказателно отделение Петя Крънчева е издала заповед, делото да бъде преразпределено за разглеждане от друг състав. От съдиите, включени в случайното разпределение, са били изключени тези, които са разглеждали други обвързани производства.


На 22 януари т.г. Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд. Тогава беше съобщено, че заради отстраняването й за шест месеца, ще стане повод за стопирането на делото "Октопод" срещу Алексей Петров и други обвиняеми, по което тя е съдия-докладчик.


Срещу Ченалова бяха образувани две дисциплинарни производства за нарушаване на служебни задължения и във връзка с казуса "Белведере", за който преди време съобщи френския посланик у нас.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK