Първанов: Готов съм да се обзаложа, че няма да отстъпим за дълга

Първанов: Готов съм да се обзаложа, че няма да отстъпим за дълга

© Анелия НиколоваГотов съм да се обзаложа, че АБВ няма да отстъпи от позицията срещу емитирането на нов дълг от 16 млрд. лева, каза днес по БНТ лидерът на партията Георги Първанов. Той подчерта, че АБВ няма да търгува с гласовете си и няма да играе в каквито и да е схеми. На въпрос дали "Патриотичният фронт" търгуват, Първанов отговори: "След пет дни ще знаем кой, кой е".


Коментирайки разминаванията с позицията на министъра от партията Ивайло Калфин Първанов посочи: "Калфин говори за необходимостта от един такъв заем, но парите извън нужните за рефинансирането на заемите, трябва да са ясно разписани. Доверие даром никому не давам".


Говорейки за стоте дни на кабинета, лидерът на АБВ посочи, че за страната е било по-добре, че се е направило правителство, вместо да се отиде на нови избори. "Без такива непремерени и лошо обяснени действия, кабинетът би живял по-нормално", каза Първанов.
Според него в една коалиция може да има недоверие, но коалиционната култура е важна. "Високомерието на премиера не ми допада. Кого плашим сега с нови избори, политиката не е да печелиш избори през три месеца, а да покажеш, че можеш да управляваш", каза Георги Първанов. Той смята за грешка, че в управленската програма са били посочени 180 приоритета. Според Първанов те е трябвало да са 3-4, като се насочат пари към тях, за да има ефект.


На въпрос за отношенията с БСП, Първанов каза, че на най-високо ниво не се случва нищо, но отдолу вървят процеси на общуване между всички леви формации. Лидерът на АБВ очаква консолидационни процеси в рамките на тези избори. "Ще има единни кандидатури на различни нива", прогнозира Георги Първанов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK