Wall Street Journal: България - слабо място по пътя на джихадистите от Европа към Сирия

Wall Street Journal: България - слабо място по пътя на джихадистите от Европа към Сирия

© Велко Ангелов, КапиталПо южната граница на Европейския съюз все още малък, но нарастващ брой потенциални екстремисти се отправят към бойните полета в Сирия, избягвайки проверките по сигурността по летищата, както и разузнавателните агенции в Европа, разказва Wall Street Journal.


Някои бъдещи бойци поемат с автобуси по криволичещи пътища през няколко държави, докато стигнат до по-слабо охраняваната граница между България и Турция. Други пък прикриват финалната си дестинация, като правят посещения при роднини или пък отиват на популярни туристически места.


Именно по този начин приятелката на Амеди Кулибали, който взе заложници в еврейски магазин в Париж, е успяла да влезе в Сирия само дни преди атентатите във френската столица. Айя Бумедиен е пътувала с кола от Франция до Испания, после е взела самолет до Турция, за да се присъедини към редиците на "Ислямска държава" в Сирия.
Според дипломати и агенти от разузнаването все още има европейци, които опитват да летят директно до Турция, за да отидат след това в Сирия, отбелязва WSJ. Нарастващият брой алтернативни пътища обаче се превръща в предизвикателство за сигурността в Европа. Как да се хванат заподозрените джихадисти, без да се компрометира принципът за свободно движение в ЕС, най-вече в шенгенското пространство?


Според разузнаването на САЩ сред всички 20 000 чуждестранни бойци в Сирия и Ирак има около 3400 европейци. Редица срещи на високо равнище в Брюксел миналия месец имаха за цел да подобрят борбата с тероризма чрез по-ефективен обмен на информация. WSJ отбелязва, че обикновено страните членки избягват обмен на разузнавателна информация на регионално ниво, тъй като се смята, че някои държави имат по-ниски стандарти в правоприлагането, което създава риск от изтичане на информация и провал в действащите операции.


Но докато ЕС затяга сигурността, потенциалните джихадисти се насочват към по-уязвимите изходни пунктове. Такова слабо място е българско-турската граница, както и фериботите, които всеки ден пътуват между Турция и Северен Кипър. WSJ припомня изказване на българския вътрешен министър Веселин Вучков, който миналия месец заяви, че стотици европейци преминават през границата, за да се отправят към Сирия. 


След атентатите в Париж и Копенхаген България одобри удължаване на оградата по границата с Турция, както и разполагане на военни в тази зона. Освен това миналата година американски военен персонал започна да обучава българската Гранична полиция.


Турският всекидневник "Хюриет" съобщи за доклад на турското разузнаване, според който бунтовници от "Ислямска държава" планират да влязат в България и да осъществят атентати в ЕС.


WSJ припомня, че през последните месеци на посещение в България дойдоха американският държавен секретар Джон Кери, британският външен министър Филип Хамънд и Жил де Керхов, координатор на ЕС по борба с тероризма.


"Правим каквото и всяка друга държава в ЕС прави, за да увеличи сигурността, но заради увеличеното наблюдение на летището в Истанбул все повече хора идват към България", казва високопоставен източник от българските власти пред WSJ. Tой допълва, че има хора, които преминават границата с Турция през нощта, което налага удължаване на оградата.


Изданието припомня ареста на Фриц-Жоли Жоашен, който е пътувал с автобус заедно с още двама души, които са продължили пътя си към Турция. Единият от тях, Шейку Дякаби, е прекарал седем години в иракски затвор след ареста му през 2004 г., тъй като се биел срещу американските военни.


След като България екстрадира Жоашен, турските власти арестуваха двамата му спътници и също ги върнаха във Франция. "България пропусна тези хора, а не трябваше. Това не е първият път, когато се случва", казва източник от турското вътрешно министерство.


Българските власти от своя страна обвиняват турските си колеги, че не контролират достатъчно хората, които влизат в България, и така излагат ЕС на опасността от завръщащите се джихадисти.


През юни 27-годишният британец Имра Кауаджа влиза в България през Турция, след като е прекарал шест месеца в Сирия. В България той се среща с брат си и двамата карат през Европа. Кауаджа е включен в британския т.нар. черен списък, след като се снима с отрязана глава в Сирия. В социалните мрежи той инсценира собствената си смърт и е арестуван, когато опитва да се върне във Великобритания. Миналия месец беше осъден на 12 години затвор.


Властите в Кипър – другото слабо място в пътя на джихадистите – настояват за повече обмен на информация, но казват, че е почти невъзможно да хванат всеки екстремист сред всички 2 милиона туристи годишно. Според Елена Рафти от министерството на външните работи в Кипър особено проблем са т.нар. единаци, които не са свързани с нито една групировка.


Ситуацията става още по-сложна, когато потенциалният джихадист отиде в Северен Кипър, защото това е държава, призната само от Турция. Заради това става сложен процесът по екстрадиране и евентуален обмен на разузнавателна информация.


WSJ дава пример със скандинавец от черен списък, който изчезва, след като е отишъл на почивка в Кипър. След пристигането си на летището в Ларнака той отива в Северен Кипър, а оттам – с ферибот до Турция. След това взима автобус и се насочва към Сирия, за да се присъедини към "Ислямска държава". "Той наистина беше от лошите", казва дипломат, пожелал анонимност. "Човек, когото наблюдавахме", допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Тези наши граници трябва да се пазят с драконовски мерки, иначе ще се превърнем в бунището на Европа и Шенген ще ни е най-малкия проблем.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Такава е явно политиката на ЕС. Джихадистите може само да влизат в Европа, да излизат - НЕ.

  Спри не си отивай,
  Ще ми бъде тъжно!

  Под-мостовете съм сложИл тротил,
  пристанищата съм напълнил с мини!

  Когато теб те няма!

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Че България има много да прави за сигурността е вярна, но не това е основният проблем, а вълната имигранти, които западът приема , не успява да ги интегрира и позволява тяхната радикализация в джамии и медресета.

 4. 4 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Добре! Ами ако "например"-южна съседка залови сирийци, няма какво да ги прави, вземе им паспортите, запали документите и ги пусне в гората от към нашата страна без документи за самоличност - какво правим тогава!?

 5. 5 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 477 Неутрално

  През юни 27-годишният британец Имра Кауаджа влиза в България през Турция, след като е прекарал шест месеца в Сирия.

  Спрях да чета след името на т.нар. британец.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7044 Неутрално

  "...докато стигнат до по-слабо охраняваната граница между България и Турция."
  Ех,да му се не види.И ограда построихме и полицаи на всеки 10 метра сложихме и пак сме най-слабото звено.По-точно е да се каже,най-корумпираното.Който плаща,минава.

 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Аз като говоря, че най-ефикасно ще е миниране на границата с Турция....

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какво пише в Корана? Заплахите на агент Павел.  Автор акад. Петър Иванов


  Хистероидната и настойчива словесна свръхактивност напоследък на водача на ДПС Лютфи Местан (агент Павел) по повод видени единствено от него етнически и верски проблеми у нас не хармонира с Конституцията ни, където чл. 13, ал. 4 гласи, „Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.“

  У нас вече има около 1300 джамии при мюсюлманско население от 970 000 души. За сравнение, във Франция при 6 милиона мюсюлмани има само 1 600 джамии, пет пъти по-малко в относителен брой. Всеки може да съобрази какво означава това. Знаем какво става в Пазарджик. Преди време БТА съобщи за многобройни курсове у нас за изучаване на Корана. Колко са те в момента не е ясно.

  Коранът, изучаван в тези курсове, е послание на Аллах, предадено чрез неговия пророк Мохамед под формата на знамения. Състои се от от 114 сури и е свещената книга на исляма. Съдържа основите на тази религия, но и наставления и предписания за праведен живот (шариат). Характерни за исляма са неистовата себеотдаваща се вяра и особеното отношение към тези, които изповядват друга религия, към така наречените неверници, към които спадаме и ние, християните-българи. В петата сура се заповядва: „О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни!” (5:51) В друга сура се казва: “Не вземайте за ближни своите бащи и братя, ако са предпочели неверието” (9:23). Нещо повече, още във втората сура по отношение на неверниците се настоява: „И се сражавайте с тях, докато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах” (2:193). Заповядва се: „Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах… и не изповядват правата вяра – докато не дадат налога (джизя) безусловно и с покорство” (9:29).

  Дарените с Писанието са християните. По време на турското робство налога джизя (или джизие) са плащали безусловно и с покорство всички българи-християни на възраст от 15 до 75 години. Данъкът се е събирал като откуп на друга вяра. Размерът му през ХVІІ век е бил около 20 пари, или половин златен алтън (турска жълтица) на човек годишно, плащането можело да стане и с работа (ангария). После този размер нарастнал няколко пъти. Значи, ако примем, че българското християнско население в Мизия, Тракия и Македония тогава е било 3,5 милиона, можем да пресметнем приблизително, че турците годишно са вземали от българите джизие около 25 тона чисто злато в пари или в труд. Не говорим за другите данъци, за еничерсвото и т.н. В 47-та сура четем категоричното послание: „Когато не повярват – гибел за тях!” (47:8) За неверниците са предвидени мъчения и наказания: „За неверниците има болезнено мъчение.” (58:4), „За неверниците има унизително мъчение.” (58:5). Самите наказания за неверниците са особено жестоки: „Да се отсекат ръцете и нозете им кръстом!” (5:33), т.е. ляв крак и дясна ръка и обратно. „Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници! (8:12) „За неверниците е мъчението на огъня.” (8:14) и др. В сурата „Нух” даже има молитва към Аллах: „Господи мой, не оставяй на земята нито един неверник!” (71:26).

  Според Тематичния индекс в изданието на Корана на български език от фондация „Тайба” (1999 год.), в него има 29 указания за суровост към неверниците (вкл. християните), 46 насмешки към тях, 15 заплахи към тях и т.н. Всеки може да види.

  Питам се, ако всичко това се прокламира, възприема и се внася в мотивацията за жизнено поведение, дали няма да се пристъпят правилата за толерантност и взаимна търпимост между различните вероизповедания у нас?

  Дали тези курсове по Ислям със стотици курсисти ще се справят със задачата да представят тази религия в нейния нерадикален (неуахабитски) ракурс на себеотдаване в полза на човешкото и доброто у хората?

  Дали заплахите на агент Павел за политически бури, вотове на недоверие, протести, за съдене на държавата в Страсбург и т.н. са уместни в сегашния европейски контекст след събитията в Париж и дали отговарят на интересите на българското общество в момента и в бъдеще?

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 9. 9 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Всички знаем че въпросните джихадисти бяха специално обучавани в Турция, Йемен, Йордания и САрабия и вкарвани в Сирия., под партизанското име революционери. Всички знаем че Турция беше основния донор за джихадисти и под мъдрото ръководство на мюсюлманския брат Ердоган бяха нагло внедрявани в Сирия, уж с основна цел - свалянето на диктатора Асад. Всички знаем че заедно с пришълците, отново не без знанието на мюсюлманския брат Ердоган, с добре организираната му армия от трафиканти се връщат същоте тези джихадисти отново в Европа. Всички знаем, но това не пречи на разните му правозащитници да упражняват красноречие по не безстрастните ни медии. Четири години откровени лъжи и
  лицемерие. Нищо чудно тези плъхове и да са ни надупчили границите ни, така както правят навсякъде и да вкарват каквото си поискат в страната ни от жива сила, до оръжие и наркотици.Предположения, но близки до истината, защото това е практика в действията на ислямистите. Колко не регистрирани "бежанци" се промъкнаха без да са регистрирани някъде, някои от които ги хващаха чак в София, да се се разхождат безпризорно по улиците на столицата, а колко не са хванати. Колко от тях са сирийци и колко от тях се зоват сирийци, но не са? Да и границата ни е повече от слабо охранявана. Много слабо.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Подкрепата на ДПС, в ролята на Бисеров, доведе до тези "слабости".

 12. 12 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Разбирам от статията, че проблемът е липсата на обмен на данни. Сякаш всяка страна от ЕС трябва да хаби един и същи ресурс - разузнаване, да следи един и същи процес. Защо не помислят в Брюксел за единно разузнавателно звено за ЕС? Или поне да споделят информация!

 13. 13 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 704 Неутрално

  ДПС дават мило и драго, за да предизвикат нестабилност и нови избори. За огромно съжаление, именно джихада е един от инструментите, който са готови да използват. Затова Местан непрекъснато заплашва с етническият мир.

 14. 14 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Местан затова беше при Ердоган - всичко е координирано и тези продажници ще потурчат отново България. Жалко за децата ни!

 15. 15 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Политиците след 89 та, предвидиливо съсипаха българската армия за да не би по традиция да им спретнат преврат с който да ги свалят от власт. А за съжаление, повече от всякога на страната ни е нужен точно преврат. Само че, няма кой да го направи.
  Никога до сега, България не е била толкова уязвима и незащитена. Само не намесвайте НАТО - освен 2-3 държави, всичко останало е като нас.

 16. 16 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#10:"dedo pepo"]Ако идват за Боко, халал да им е![/quote]

  А не! Боко е забранен! Боко Харам!

  TAKE THE RED PILL!
 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Всеки с проблемите си! Едни ги е грижа за джихаджиите минаващи през Балгариа, други за местните олигарси престъпна политическа класа, покровителствана от ЕС и САЩ! Които местни олигарси и политическа класа изтискват и последните капки кръв от нас!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  какво, ще се открие нова дисциплина: джихад туризъм. с въведение в шариата, упражняване в обезглавяването на западни хуманитарни работници, разглеждане на ключови за суннизма места като Ракка и Мосул, интелектуална дейност чрез усвояване на Корана и върховна забележителност: аудиенция при Багдадеца.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  [quote#10:"dedo pepo"]Ако идват за Боко, халал да им е![/quote]

  Не бе, те само минавали оттук.

 20. 20 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  стават все по-изобретателни.

 21. 21 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#2:"Beyond"]Такава е явно политиката на ЕС. Джихадистите може само да влизат в Европа, да излизат - НЕ.[/quote]
  Не, явно такава е политиката на САЩ. Затова и WSJ се сърди, явно по американския сценарий тези трябва да мътят водата в Европа, Русия, но не и близо до петрола.

 22. 22 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Ами ЕС да отпусне пари и най-вече да контролира харченето им и да се засили контрола по границата. Далеч не сме само ние виновни - турците нямат никакъв контрол. А САЩ и ЕС да бяха интегрирали тези хора по-добре в обществата си - тогава нямаше да търсят път към Сирия на първо място!

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Че ние имаме мнопго трески за дялане, е добре известно у нас и навън. Но е и ЕС трябва и да ни помага и да се затегне работата на всичките служби за сигурност в съюза - става дума за около 3400 човека, какъв е проблема да се следят, все едно в България или във Франция, а не след клато стане дивотията, да ни обясняват кой е и къде е бил.
  Хора, без никакви доходи, живеят и се въоръжават до зъби, а службите, подобно на нашата ДАНС дремат и като се извърши терористичния акт, се разбира, че даже извършителя е бил под наблюдение.
  Така че иска се затягане и съвместна работа между държавите, ако все пак ни имат и доверие, като виждаме какви ги вършат.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gligani":
  И аз мисля така, само не знам, дали съзнателно не ни изолират, понеже нямат доверие на хора под влияние на ДПС - Писанчев, Йовчев и прочее велики разузнавачи.

 25. 25 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  Естествено, че заради това ни изолират. Но САЩ в случая явно не са споделили базата си данни, в която да се разбере че ония 2мата, които са пътували с френския терорист е трябвало да бъдат задържани. Съмнявам се нашите гранични да не са ги проверили. Така, че САЩ освен да подслушва в ЕС да си споделя базите данни и след това да реве.

 26. 26 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#18:"abdelhaqq"]какво, ще се открие нова дисциплина: джихад туризъм. с въведение в шариата, упражняване в обезглавяването [/quote]

  Този бизнес отдавна върви и е много печеливш, повярвай ми. Сега, като бонус са обратните дестинации, ол инклузив обслужване, с всичките му социални привилегии и специални фоерверг атракции.

 27. 27 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "diablo3":

  Много си прав, защо никой не се заема с тази пропаганда, която се случва под носа ни?!?

 28. 28 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Wall Street Journal: България - слабо място по пътя на джихадистите от Европа към Сирия"
  ============
  Аман от стари новини!!!

  Трябва да се напише, че е на вниманието на "управляващите"(които и да са те), щото ние беззащитните, си го знаем, но все се надяваме, че Господ пази мундарите!
  (((

 29. 29 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 579 Неутрално

  ". . . . .слабо място по пътя на джихадистите от Европа към Сирия."
  Ако само това ни е слабото място, С МЕД ДА ГО ХРАНИШ!

 30. 30 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 440 Весело

  Призовавам за по-високи пътни такси за транзитно преминаващи джихадисти!

 31. 31 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "selinda":

  Защото са се продали на мамона за пари и власт

  подпис.. защитавайте дори тези,който мразите

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 32. 32 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Към Wall Street Journal:

  Ако правителството на САЩ не бяха съсипалаи Ирак, Сирия и Либия сега нямаше да има значение нашата граница...

  freedom is another word for nothing else to lose
 33. 33 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#25:"m_todorov"]Така, че САЩ освен да подслушва в ЕС да си споделя базите данни и след това да реве.[/quote]

  [quote#12:"Gligani"]Защо не помислят в Брюксел за единно разузнавателно звено за ЕС? Или поне да споделят информация![/quote]

  В статията е написано защо - "тъй като се смята, че някои държави имат по-ниски стандарти в правоприлагането, което създава риск от изтичане на информация и провал в действащите операции."
  Знам една такава държава, в която службите са продажни и пробити отвсякъде.

 34. 34 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#25] от "m_todorov":

  С тази червясала система за сигурност кой ли би споделил каквото и да било с нас. И тук това което не може да се купи с пари, може да се купи с много пари. А в тази работа играят много пари.

 35. 35 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Значи типично по американски... до преди месец се изнизаха да натискат корумпираното правителство на Тиквата да спре да изгражда стената по границата с Турция, а сега - затягайте сигурността Простият бг матрялец още не схваща че само с икономически геноцид няма да се мине - ще искат и кръв...

 36. 36 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1049 Любопитно

  Има ли изненадани?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 37. 37 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Чичо Сам казва да се пазаруват оръжия !
  Срещу Путин, Украинските Сепаратисти , Джихадисти , Футболисти ,Ислямисти , Будисти , Чекисти, Ендекависти ...и други исти .
  Елегантен начин да се побутнат нечиии печалби . И няма '' не искам'' щото ''искаш ли война ''

 38. 38 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Егати безочието и цинизма! След 25 години, в които всякакви чуждестранни "съветници" съсипваха всичко военно и отбранително у нас, успокоявайки ни как НАТО ще ни пази, сега да дойдат да ни обясняват как сме слабо място? Е нали те ни искаха такива?

 39. 39 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 519 Весело

  [quote#9:"baxter"]Всички знаем че въпросните джихадисти бяха специално обучавани в Турция, Йемен, Йордания и САрабия и вкарвани в Сирия., под партизанското име революционери.[/quote]

  Е вие знаете.....

 40. 40 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  ние сме най слабото звено само дето са пропуснали да кажат ,че до Лондон просто няма друго звено изобщо ,което да прави проверки и да определя кой кой е ,така ,че нищо лошо не са казали ,само дето не дават алтернатива ,освен да направят самолетите до Турция да минават през Ню Йорк ,за да ги проверяват както те си знаят .

 41. 41 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "България - слабо място по пътя на джихадистите от Европа към Сирия"
  Сигурно е така, но бежанската вълна от Сирия е огромна, а и ЕС би трябвало да вземе повече мерки за укрепване на външните граници на съюза, а не само да критикува. Ясно е, че сами не можем да се справим.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 42. 42 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Любопитно

  Интересно ми е онези, 4-мата пича от снимката в началото, за колко време биха пробягали 100м и дали могат да пробягат 800м?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 43. 43 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Весело

  Да се разреши целогодишния лов на джихадисти с бради без мустаци, че редовния ловен сезон свърши, а на ловците (над 120 000 човека по документи) им се ще да си стрелят лятото и по нещо по едро от пъдпъдъци. Пък ще отворим пак екарисажа - ако никой не иска брадати трофеи !

 44. 44 Профил на pcnikolova
  pcnikolova
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не съм много наясно с темата, но какво прави международната общност, за да принуди Турция да вземе по-сериозни мерки по отношение на преминаването на терористи през територията й? Все пак е член на НАТО? Или на тях им е простено неглижирането на проблема?

 45. 45 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ама как смеят тия ксенофоби да обиждат "горките бежанци", които "бягат от война", те "не от хубаво са дошли тук", а вече трябваше на Българите да гледат с по-добро око, защото "ако ние се отнасяме добре с бежанците и Запада ще се отнася по-добре с българите". Как може тия расисти дори да намекват че с бежанците може да има и терористи. Това е "вменяване на вина", "виновен до доказване на противното" и дискриминация. "Погледнете бежанците с други очи", драги журналисти от WSJ.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 46. 46 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  "WSJ дава пример със скандинавец от черен списък, който изчезва, след като е отишъл на почивка в Кипър..."


  Toя скандинавец, не е ли минал някоя шенгенска граница, преди да отиде в Кипър? Що не са го заловили тогава? Вероятността един такъв бандит да бъде спрян в България или Турция е много по-голяма, защото арабите в Западна Европа са нахални и скръндзави. Като нищо няма да дадат пари на границата и тогава шат на патката главата.

 47. 47 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Wall Street Journal: България - слабо място по пътя на джихадистите от Европа към Сирия"

  Тия са откачили!! Те джихадистите са от Западна европа, ама България била слабото място. Можете ли да си представите.

  Америка се държи нагло с България, сякаш не сме съюзници, а врагове!

 48. 48 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  По-големият проблем е не че отиват, а че понякога се връщат обратно. България няма как да спре някой с валиден паспорт които иска да влезе в Турция, освен ако не е обявен за издирване или нещо от този сорт.
  Турция и Йордания просто трябва да запечатат границите си със Сирия, друго решение няма.

 49. 49 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  за сметка на това УниБИТ е силно място по пътя на депесезацията на държавата ...

  it comes from inside, just listen ...
 50. 50 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дааааааа, времената се менят, а с тях, щем – не щем, се променяме и ние. Някога имахме железни завеси, бамбукови завеси и берлински стени, които преди малко повече от две десетилетия разрушихме, а сега си изграждаме и си имаме мрежовѝ гранични заграждения. Какво да правиш – ПРОГРЕС!

  Но като оставим шегата настрана, след плахото и написано под сурдинка признание, че ≪обикновено страните членки избягват обмен на разузнавателна информация на регионално ниво, тъй като се смята, че някои държави имат по-ниски стандарти в правоприлагането, което създава риск от изтичане на информация и провал в действащите операции≫, е пълен идиотизъм или нагло безпочвено обвинение от страна на нашите прекалено горделиви и пренебрежително отнасящи се към нас западни приятели да ни обвиняват, че България била виновна, защото била слабото звено по границите на ЕС? Знаят нашите, примерноказано, високомерно настроени английски приятели, че, пак примерно казано, Асан Мурадов, е съмнителна личности и има опасност да замине за ИДИЛ, знаят и че е тръгнал към България. Но понеже те не вярват на някаква си там пиклива България от съмнителната Югоизточна Европа, не я предупреждават да проследи той да не премине през границата ни с Турция. И тъй като службите ни за сигурност и граничната полиция нямат възможност за кратко време да проучат целия поток от преминаващите през турската ни граница чужденци, естествено е той да премине границата без каквото и да било затруднение. Та каква е вината на България за това? И не е ли по-правилно вместо слабо, тя да бъде наречена СЪЗНАТЕЛНО И НАРОЧНО НЕИНФОРМИРАТО ЗВЕНО?

  Впрочем, не е ли пълен политически и управленчески кретенизъм хем да откажеш да приемеш една държава в Шенген, защото не вярваш в ефикасността на нейните служби за сигурност, хем в същото време да ѝ предоставиш да пази твоите граници от преминаване през границите на съмнителни персони, при това без да е предупредена, че те са такива?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK