Танев отхвърли възможността за вдигане на таксите в Софийския университет (допълнена)

Министърът на образованието Тодор Танев отхвърли поредната възможност да бъдат вдгинати семестриалните такси в Софийския университет

© Анелия Николова

Министърът на образованието Тодор Танев отхвърли поредната възможност да бъдат вдгинати семестриалните такси в Софийския университетСеместриалните такси в Софийския университет "Св. Климент Охридски" отново няма да бъдат вдигани, каза за "Дневник" министърът на образованието проф. Тодор Танев.


Очакваше се увеличението на студентските такси за 2015/2016 г. да бъде прието на предстоящия Академичен съвет на университета в сряда.


Според образователният министър мисията на университета стои далеч над тази на специализираните учебни заведения, тъй като СУ предлага пълно разнообразие от дисциплини, които не могат да се изучават на други места. Танев допълни, че някои специализирани университети в страната работят единствено за да дават дипломи на студенти, без да има реално покритие зад тях.
"СУ няма да успее с вдигането на таксите и този път. Това е университетът с главни букви. Там се предлагат специалности като биология, химия, физика. Трябва да се замислим какви такси плащат студентите сега за такива престижни предмети. Друг е въпросът дали увеличението не е нужно. Но той трябва да срещне разбиране и от двете страни - и от преподаватели, и от студенти. Трябва да започнат  разговори по тази тема. Други университети в страната нямаха търпение да си вдигнат таксите", каза Танев.


Изпълнителната власт може да не приеме увеличението на таксите за студентите, прието от университетските академични съвети, в случай че те надвишават 2/3 от държавната субсидия за всеки студент. В момента тя е по 1000 лв. годишно за всеки записан студент редовно обучение. 


През май правителството "Орешарски" утвърди с ново постановление таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за учебната 2014/2015 г. Постановлението (в прикачения файл) е съобразено с изискванията на Закона на висшето образование. То се приема въз основа на предложенията на академичните ръководства на държавните висши учебни заведения, които са съобразени с ограниченията, установени в закона за висшето образование - таксите да не надвишават 2/3 от държавната субсидия за издръжка на обучението. Поправката в Закона за висшето образование, приета през декември 2011 година, промени горния праг на частта от таксите, която университетите взимат от студентите. Тя беше увеличена от 1/3 на 2/3 от държавната субсидия за издръжка на един студент, което означава ръст с 16% спрямо таксите преди. Ректорите сами решават дали да се възползват от тази промяна. 


Одобрените такси за учебната 2014/15 година като цяло остават на нивото от миналата година. Увеличение от 2 лв. до 100 лв. има в седем университета, но никой от тях не е предложил максимално възможните по закон такси, които са в размер на 2/3 от нормативите за издръжка, коментира тогавашният министърът на образованието и науката Анеляи Клисарова. Седемте университета, които увеличиха таксите, са Техническият във Варна (средно с 50 лева е увеличена таксата), Тракийският университет - Стара Загора (средно с 40 лева), Икономическият университет - Варна (от два до 60 лева в зависимост от процентите), Транспортното училище (с 50 лева) Библиотекарския университет (между 14 и 20 лева). Най-голямо - между 50 и 100 лева - е увеличението на таксите в Националната музикална академия.


Министър Танев коментира и поправката в Закона за висшето образование от 2010 г., която оряза държавната субсидия за университетите в България.


"Темата с висшето образование е наболяла. В момента сме с вързани ръце, що се касае до поправката в Закона за висше образование, която е приета от предишното правителство. Този въпрос трябва да ни е приоритет, но в момента не можем да направим нищо по закона. Ние ще работим в тази насока по време на мандата ни", завърши Танев.


През 2013 г. отново се говореше за увеличение на таксите в СУ, но след протест на студентите пред Алма матер до такова не се стигна.


Миналия четвъртък Студентският съвет на СУ инициира онлайн референдум във връзка с предстоящо предложение за увеличаване на семестриалните годишни такси. Според възпитаниците на Алма матер причините за повишаването на таксите е дупка в бюджета на университета, предизвикана от орязването на държавната субсидия.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Много точна позиция! Ако успее да премахне недоразумения като изучаване на право в Благоевград и УНСС, да намали драстично броя на университетите, ако трябва някои от истинските (като ТУ) да станат пак специализирани и да промени схемата за субсидиране, която да не се базира само и единствено на заявена бройка студент, то това ще е страхотно начало на една реформа във висшето образование. Прав е, че прекалено много учебни заведения произвеждат дипломи менте, все едно е китайска фабрика.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 2. 2 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Една идея. Таксата да бъде обвързана с присъствието в университета. Пропуснато упражнение или лекция +5лв към таксата примерно. Така ще се стимулират студентите вместо да седят по кафетата, да влязат в лекция или упражнение и да научат нещо, а не да се чудят как да запишат следващият семестър с 15 невзети изпита.

 3. 3 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тоя Климент Охридски е самозванец и няма никакъв принос към науката!!!

 4. 4 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#2] от "bettber":
  А тези студенти които живота им го е наложил да работят,защото нямат родители и да се издържат сами!

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 955 Неутрално

  трябва да се замислите не над размера на таксите, а над учебния процес в прехваления СУ и методите на преподаване.

  не е нормално да дойде асистента и да чете от пауърпойнт презентация, а след нея да отбива въпросите с "има го в учебника".

  също така не е нормално при изпит от 8ч сутринта изпитващият да не се обади (дори !!!), че няма да дойде и студентите да кибичат 3 часа в коридора.

 6. 6 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#4] от "gembirdkz":

  Или работиш и си плащаш за това, че не присъстваш. Или присъстваш от там получаваш и стипендия(по-голяма ако нямаш и родители). Сметни сега стипендия + заплата за половин работен ден?
  .... Това че нямат родители е неприятно определено, но човек ако наистина иска да постигне нещо ще го постигне.
  Аз като студент, работих на полуработен ден. Не съм взимал стипендия, но пак успявах да вържа двата края. Не съм ходил по чалготеки или по барове всяка вечер и си готвих в нас. Това ми беше почивката в края на деня.

 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  А така идея за премахване на държавната поръчка и пренасочване на парите към студентски стипендии и облегчени заеми?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 8. 8 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#5] от "хм":

  Това го има във всички университети(не само в БГ). Я питай някой в Германски университет дали не му е отпадала лекция или изпит по някаква таква причина.....
  Университета е не място което, след като го завършиш,да си супермен. Университета ти дава общите познания в сферата в която си се насочил. С магистратура, докторат и тн ти се доразвиваш вече като специалист в областта.
  След нито един университет по света не можеш да се оправиш в живота, ако не си седнал на четирибуквието и сам не си поискал да бъдеш добър специалист.

 9. 9 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 367 Разстроено

  До коментар [#7] от "mitko11":

  Това няма как да се получи. Всичките университетчета ще припищят и управляващите ще клекнат...

 10. 10 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако не се вдигат таксите, поне вдигнете нивото...

 11. 11 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пазарът определя правилата. Нека има повече университети за неграмотните завършващи гимназия. Вишото е много важно за самочувствието на младежта. Дори само фактът, че човекът е "записал" и има някакъв ангажимент в живота !

 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#5:"хм"]не е нормално да дойде асистента и да чете от пауърпойнт презентация, а след нея да отбива въпросите с "има го в учебника".
  също така не е нормално при изпит от 8ч сутринта изпитващият да не се обади (дори !!!), че няма да дойде и студентите да кибичат 3 часа в коридора. [/quote]
  -Само, ако е участвал в протестантско движение или окупация, редом с "красивите и умните", е нормално.
  П.П.-Когато аз следвах в СУ "Климент Охридски" такива прояви нямаше. Вярвам, че и сега не са масови, а по скоро единични случаи, които естествено трябва да се пресичат. Но и студентите да са редовни на занятия и най-сетне да спрат всякакви опити за политиканстване с т.н. окупации на аудитории и сгради. За съжаление подклаждани от някои т.н. преподаватели.

 13. 13 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо изобщо се мисли за вдигане на каквито и да било такси? Университетите са празни? 11 хиляди студенти могат да вземат още. Който не е искал 'вишо', той не го е взел.
  Намаляване на броя на университетите е по-добра стратегия.

 14. 14 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#10] от "StanDim":

  Как да се вдигне нивото без да има допълнителни приходи, за да се назначат нови млади лектори? Или да се повика гост-лектор? 3лв на час за водене на лекции и упражнения по Java примерно как звучат? Ще има такъв наплив, всички ИТ специалисти ще напуснат работните места за да преподават!

 15. 15 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#1:"Gopeто"]Ако успее да премахне недоразумения като изучаване на право в Благоевград и УНСС, [/quote]
  -А в другите "люпилни" на юристи да останат ли? Например, освен в УНСС тези в:НБУ, ПУ, ЮЗУ, в Търново, в Бургас - свободния, в Русе- мисля,че са това, може и някъде другаде да има.

 16. 16 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#13:"arcanum"]Намаляване на броя на университетите е по-добра стратегия.[/quote]
  -Добра може и да е, ама къде тогава ще преподават висши знания, някои политици, като например Надежда Нейнски/ бивша Михайлова/ и др. под.. Нищо лично, ама ако не от нея, откъде студенти ще научават "Що е то Европеистика и има ли тя почва у нас".

 17. 17 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Колкото и да се напъвате, умните деца избират да учат в чужбина (както и някои не толкова умни, но с родители с възможности). За БГ университетите остава лошия мат'рял и то недостатъчно количество.
  За закриване сте.

 18. 18 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#17:"ТМаринов"]Колкото и да се напъвате, умните деца избират да учат в чужбина[/quote]

  Сульо и пульо вече учи в чужбина. Как ти се струва да идеш в Германия да учиш свръхпрестижната (за момиченцата, захранени с тъпи сериали) специалност "Психология". Зер и у нас, и в Германия психолозите са дефицит.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Твърдо трябва да се върви към намаляване броя на университетите и за да не става административно, трябва да се разшири и официализира системата за рейтингите и държавната субсидия да стане функция на въпросните рейтинги и/или необходимост от конкретни специалности, за да може регулацията да върви по естествен път.

 20. 20 Профил на kolian
  kolian
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "bettber":

  Бетбер, аз съм студент в журналистическия факултет и работя. Да Ви кажа ли самите преподаватели колко често не идва на лекция? Да Ви кажа ли колко често лекция 3 или 4 часа свършва за 1 или най-много 2 в редки случаи и после трябва да се чака точно по кафетата а другата малоумна лекция? Да Ви кажа ли, че ме учат как се пращат телеграми и че дискетата е най-модерен начин за пренос на информация? Както и че 70-80% от нещата, които изобщо ни преподават, са морално остарели и меко казано безсмислени, а най-интересните и полезни предмети всъщност са философските дисциплини, включени като лекции. Ходя на работа близка до специалността си още от самотоси начало на следването (в момента съм 3 курс) и мога да Ви кажа, че съм научил много повече на работното място, отколкото в университета, в който ми е обидно да стъпвам заради гореизброените неща и още много, които няма да изброявам в момента, защото коментарът ми ще стане прекалено дълъг.

 21. 21 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 491 Разстроено

  До коментар [#6] от "bettber":

  Като не си взимал стипендия какви ги плещиш тогава!И ако беше взимал шеше да знаеш че социалната стипендия е по-МАЛКА от отличната!Ей ама философи много в Б-я!

 22. 22 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 491 Гневно

  До коментар [#8] от "bettber":

  Ти като те гледам май-нищо не си разбрал от висшето си образование,ако има такова!Средното образование е за това да научиш общи неща за които имаш предвид!А в най-добрите вузове в света като Харвард фирмите те следят още от 2-3 курс,да не говорим че надарените деца иниверситетите ги следят още докато са в средното си образование,колко българчета се опитват вузовете да ги привлекат само нашите смешни вузове се пипат не знайно къде,не съм чул български вуз да каже че приоритетите за следващите 10г са да влезе в топ 50 на вузовете,един дори,та ние дори нямаме ВУЗ в първите 300 за БОГА, толкова сме зле че нямам думи!

 23. 23 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#20] от "kolian":

  Колко пъти сте пратили оплакване до декан или ректор за това че не ви присъстват преподавателите? Или не ти изнася, защото ако той е там и ти трявба да си там?


  До коментар [#21] от "gembirdkz":
  Не съм сигурен че аз съм човека който не е разбрал как работи висшето образование. В една специалност винаги имаш повече от една насоки в която можеш да се развиваш. Университета ти показва какви са тези насоки. И ти си избираш какво на теб ти е интересно и ставаш тесен специалист в тази област!
  Давам пример за да можеш да разбереш....
  В информатика учиш примерно бази данни, уеб технологии, системни архитектури, алгоритми за дата майнинг. Това са различни неща в които ти като специалист искаш да се развиваш след това и сядаш и четеш най-вече по едната технология.
  Пример с история:
  Като излезеш завършил магистратура примерно ти ще знаеш на какви периоди е разделена историят и ще си харесаш един период с който да се занимаваш в бъдеще.

  Какво да ти обяснявам след като университета ти е да отидеш преди март месец там да си купиш мартенички от спирката......

  [quote#22:"gembirdkz"]А в най-добрите вузове в света като Харвард фирмите те следят още от 2-3 курс,да не [/quote]
  Аз докато следвах в БГ съм получавал всеки семестър оферта за работа. Дори се възползвах от едната и работих с този екип към 2 години.

  [quote#22:"gembirdkz"]та ние дори нямаме ВУЗ в първите 300 за БОГА[/quote]
  Много е просто да се говори ей така просто. Я отвори която и да е класация на университетите. СУ се движи в порядъка на 500-600 място. Следващият да не казвам че е след 2500. Сега седни и сравни колко е бюджета на университетите който са преди СУ. Ако ги сравяняваме по бюджет су отива сигурно към след 5000 място.....


  [quote#22:"gembirdkz"]А в най-добрите вузове в света като Харвард фирмите те следят още от 2-3 курс,да не [/quote]
  Статията е за увеличение на таксите нали така. Колко се плаща за цялото образование в Харвард? По 300лв + 20лв за общежитие?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK