Стоян Тонев иска проверка на прокуратурата и Сметната палата във ВМА

Стоян Тонев

© Юлия Лазарова

Стоян ТоневПредседателят на здравната комисия и бивш директор на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев е сезирал главния прокурор и председателя на Сметната палата с искането за пълни проверки във Военната болница. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.


По искане на ген. Тонев Изпълнителната комисия на ГЕРБ (тясното партийно ръководство) го е изслушала днес по повод репортаж на Би Ти Ви за развиване на частен бизнес с държавни пари и злоупотреби за милиони левове в клиниката по дерматология на ВМА, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина. Данните на Би Ти Ви са от вътрешния одит, направен във Военномедицинска академия от Министерството на отбраната в средата на миналата година, както и от заключенията на проверката, засягаща взаимоотношенията между ВМА и частната фирма "Дерма прим", в която 84% от акциите са собственост на проф. Кадурина. Одитът засяга и времето, в което Тонев е бил директор на Военната болница.


Ген. Тонев информирал членовете на комисията, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата ген. Тонев настоява проверките да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 г.


"Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия", се посочва още в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, цитирано от пресцентъра на ГЕРБ.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 370 Неутрално
 2. 2 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#1] от "polux":

  Напротив, така се прави. Като има съмнение, искаш пълна проверка. Не съм запознат със случая, но не може обвинения за милиони да се "мотаят" в медиите и Държавата да спи....

 3. 3 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 829 Любопитно

  ........В писмата си до прокуратурата и Сметната палата ген. Тонев настоява проверките да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 г........

  Що бе Тонев ?
  Що не от 28 август 2002 насам ,а?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 4. 4 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#2] от "stoiank":

  Така се прави... А когато си крал по ужасяващ начин от пациентите и здравната система как се прави?

  Гербаджиите нещо като срам и съвест нямат ли?!?

 5. 5 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Освобождаването на ген. Стоян Тонев от поста началник на военната болница се приема за изненадващо, поради добрите отношения на генерала с всички политически сили от последните години. Той е начело на болницата от 2002 година и се ползваше с репутацията на несменяем, което и правителство да е на власт. Генералът имаше активни публични изяви през годините и бе чест говорител по проблемите на болничната помощ, здравеопазването и финансирането на здравните грижи.

  През септември финансовият министър Петър Чобанов направи остро изказване по адрес на дълговете на ВМА и обяви категорично, че държавата няма да покрие нито стотинка от тези дългове, както това е правено всяка година от последните няколко, ако болницата не приеме оздравителен план.

  Към септември болницата имаше натрупани просрочени 57 млн. лв. към доставчици, а заедно с текущите плюс някои "по стари договори", по думите на Стоян Тонев, те са около 91 млн. лв. или приблизително толкова, колкото са дълговете на 176 държавни и общински болници в цялата страна.

  Шефът на болницата първо обяви, че с актуализацията на бюджета за болницата ще се намерят поне 35 млн. лв. за изостанали разплащания, а след това, когато стана ясно, че правителството няма да плати, докато не се представи оздравителният план, се закани, че цивилните пациенти ще се наложи да си плащат за лечението, защото едва 18% от лекуваните в болницата били военни, а всички останали са цивилни.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 6. 6 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#2] от "stoiank":

  Изгледай репортажа на бтв и ще разбереш, че т.нар. генерал е много, много наясно какво се случва в болницата. Ама толкова е наясно, че повече от това едва ли може да бъде.

 7. 7 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Приходите на Клиниката по дерматология, между 2007 и 2014 година, са в размер на 2 милиона и 100 хиляди лева. А разходите са за повече от 12 милиона лева. Казано с прости думи - през последните 7 години разходите на клиниката по дерматология надвишават приходите с милиони, показа разследване на bTV Репортерите. „Няма право на доболнична помощ, на джи пи-та. По този начин болницата в момента се лишава от 12 милиона лева. Ако няма такива договори с тези фирми, тогава освен загубата на средствата се получава още един момент, лекарите на военна болница отиват да работят извън болницата”, казва ген. Тонев.

  „Самият одит, по собствена инициатива, даде проверката на министерството на здравеопазването, на прокуратурата, на инспектората и на АДФИ”, казва ген. Тонев и допълва, че и трите институции са установили, че няма никакви нарушения.

  Вътрешните одитори на МО са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.

  Според ген. Николай Петров може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма Прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.

  С допускането на възможността за съвместяване на дейността на Клиниката по дерматология и „Дерма Прим” ООД са създадени условия на частната фирма за свободен достъп и ползване на цялата медицинска апаратура и всички ресурси на Клиниката, без основание.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 8. 8 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#4:"polux"]Така се прави... [/quote]

  ... и да бъде така любезен и възпитан, да се оттегли от всякакви обществени ангажименти, докато трае проверката и не излязат резултатите.

  Ето ТАКА вече се прави!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#4] от "polux":

  Не знам дали имат или не,но КОМУНИСТИТЕ И ДПС/за Атака и останалите техни производни дори не коментирам/ просто са ИМУНИЗИРАНИ към тези чисто човешки качества!
  Искам и разследване на т.н.Мазнейкова клиника/по известна като св.София - с какви пари е създадена ,след като великият Мазнейков се" осъзна" навреме /1988 г./ и стана агент на 6-то и след 10.11.1989 г.успя "да усвои доста откраднати от народа авоари",с които построи клиниката си????

 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#6] от "herbaltea":

  Като е виновен, да го погват и осъждат. Исках да кажа, като има такъв проблем със злоупотреби, не някой да си подава оставка и случая да приключва. Разследва се в кратък срок и се дава на съд или името на човека се изчиства. Другото е нескончаемо приказване и нищо правене.

 11. 11 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":


  Бръщолевенията Ви не са по темата. Ако имате някаква информация за някого - представете я. Ако не - просто празнодумствате.

  Пък и кого защитавате....?!?....

 12. 12 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Имам чувството, че мнозина като него са се присламчили към тиквената пасмина, само и само да заметат миналото си или да спечелят позиции за нови далавери....

  Удобна пасмина някак... дано има повече разследвания като това!

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#11] от "polux":

  Не защищавам,а ОБВИНЯВАМ такива като Вас,които не виждат по-далеч от носа си !
  Ако и това не Ви е достатъчно - обвинявам БКП и ДС,които още ни МАНИПУЛИРАТ както си искат!

 14. 14 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 370 Весело

  До коментар [#13] от "doroteus":


  Обвинявайте баба си. Запазете си и главните букви за нея.

  Ако пък ви харесват Тонев... или Борисов.... толкова по-зле за Вас. Имате моите искрени съжаления. Не Ви обвинявам, смея Ви се (в случай, че не ме разберете) )))

 15. 15 Профил на violetyr
  violetyr
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нещата във ВМА са много по-дълбоки. Преди няколко години е имало опит за приватизация на подразделението й в Сливен. Като идеята е била, това да е пробния камък за приватизация на цялата ВМА. И всичко това, когато начело на ВМА е лицето Стоян Тонев.

 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2357 Любопитно

  До коментар [#14] от "polux":

  И близнакът Ви Кастор е наследствено обременен с Костофилия и омраза???Ако сте се пръкнали от едно яйце - сигурно!

 17. 17 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#16] от "doroteus":

  Ко стана сега?
  И Слънчо искал оставката на Тонев!
  Шаш,а?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#17] от "navy"

  Решението на ГЕРБ по въпроса е да не се приема оставка от партията и постовете,които заема проф.Тонев,докато не се изяснят всички обстоятелства,свързани с "поръчковата"проверка от определени спонсори на БТВ!
  Информирайте се и от други сериозни източници!
  Напоследък Дневник доби доста жълтеникава окраска!

 19. 19 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#16] от "doroteus":

  Не знам за какво говорите. Някакви близнаци Ви се привиждат. Спрете наркотиците.

 20. 20 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Както се казва най-добрата атака е нападението, а ген. Тонев е наясно с това. Вместо да замълчи и да не се показва дори пред най-близките си, Тонев, типично по мутренски "напада". Все пак, ако може първо да даде разяснения за собствената си дейност, тоест как е работила корупционната схема Тонев - Кадурина?

 21. 21 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#7:"navy"]причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма Прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес. [/quote]

  На това се казва източване на държавни пари и корупционна схема и в цивилизованите държави се наказва с дългогодишен затвор.

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  То от ясно по ясно бе,ама нека да проверят.

 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Гледах снощи по случайност материала на БТВ.
  По принцип не гледам българска телевизия.
  Потресе ме гьонсуратлъкът на този човек, както и на сегашния ръководител на ВМА.
  В този момент изпитвах силен срам че съм в една гилдия с тези.... хора.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8195 Неутрално

  Той да внимава,какво иска.

 25. 25 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#19] от "polux":

  Близнаците Кастор и Полукс са синове на бог Юпитер, т.н. диоскури.

 26. 26 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#25] от "ikar_01":

  Време беше някой да ми каже нещо, което подозира, че не знам

  Благодаря все пак!

 27. 27 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Никак не ми е ясно какви са ги вършили във ВМА, само за протокола ще отбележа, че изречението "частната фирма "Дерма прим", в която 84% от акциите са собственост на проф. Кадурина" по отношение на едно ООД никак не прави чест на вестник, самонарекъл се Капитал.

 28. 28 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Тонев да се разжалва .
  Чист пагон - чистя служба.
  А и да върнете парите бе!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK