УниБИТ - университетът на службите и властта

През май 2005 г. тогавашното специализирано висше училище удостои с почетното звание "Доктор хонорис кауза" премиера Симеон Сакскобургготски и министър-председателя на Македония Владо Бучковски. Ректорът Стоян Денчев е в средата.

© Юлия Лазарова

През май 2005 г. тогавашното специализирано висше училище удостои с почетното звание "Доктор хонорис кауза" премиера Симеон Сакскобургготски и министър-председателя на Македония Владо Бучковски. Ректорът Стоян Денчев е в средата.Осмина агенти на бившата Държавна сигурност, трима бивши министри, двама бивши шефове на Държавната агенция "Национална сигурност", бивш кмет на София и бивш шеф на парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Това са част от преподавателите в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). През годините, независимо от управляващите, висшето училище се радва на внимание, добро развитие и финансиране.


Академичният състав на УниБИТ влезе в полезрението на медиите покрай скандала с разработката "Червеи" и след като бивши и настоящи депутати заговориха за обвързаностите на университета, ДПС и службите за сигурност в т.нар. сарайско-библиотекарска групировка, която имплантира свои подставени лица в службите. УниБИТ, познат като бившия Библиотекарски институт, става университет с решение на Народното събрание през 2010 г. Най-голяма концентрация на министри от учебното заведение, където с почетната титла "Доктор хонорис кауза" е удостоен руският патриарх Кирил, а "Почетен професор" е директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, се наблюдава през 2013 г. В момента в университета преподават деветима души, сътрудничили на бившата Държавна сигурност.


Комунистическите тайни служби


Ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев.

© Анелия Николова

Ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев.


Ректорът на УниБИТ Стоян Денчев е обявен за сътрудник на Държавна сигурност с решение на комисията по досиетата още през 2007 г., когато е проверяван в качеството му на депутат в 37-ото Народно събрание, където влиза с листата на ДПС. Той е бил агент във Второ главно управление (контраразузнаването) под псевдоним Симеонов. Работил е там до 1990 г., когато е снет от действащия оперативен отчет. Освен с агентурното си минало бившият кадър на ДПС е известен и с това, че беше вицепрезидент на "Мултигруп" на Илия Павлов. Преди да получи управленския пост там, Денчев бе съветник в правителството на Димитър Попов и главен секретар в правителството на Любен Беров (1992-1994 г.), наричано "правителството на "Мултигруп".


Друг ръководен кадър в УниБИТ с агентурно минало е директорът на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда проф. Димитър Иванов. Той е известен с прозвището Митьо Гестапото. Той е последният шеф на Шести отдел към управлението "Борба с идеологическата диверсия" на Държавна сигурност. Иванов, който е бивш издател на в. "Дума" и бивш председател на редакционните съвети на в. "Земя" и "Русия днес", преподава в катедра "Национална сигурност на УниБИТ". Това е и катедрата с най-много преподаватели бивши сътрудници на комунистическите тайни служби – трима.
Димитър Иванов на опелото на Илия Павлов, 13 март 2003 г.

© Асен Тонев

Димитър Иванов на опелото на Илия Павлов, 13 март 2003 г.


Сред тях е и ръководителят на катедрата проф. Евгени Манев, който е бил агент в Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) под псевдоним Попов. Агентурното минало на Манев е огласено с решение на комисията по досиетата от 2012 г. при проверка на  преподавателите във военната академия "Г. С. Раковски". Личното му дело е унищожено през 1990 г.  Проф. Георги Петришки е друг от преподавателите в катедрата с агентурно минало – той е бил щатен служите на Трето управление на ДС. Петришки бе декан на вече закрития факултет "Сигурност" при Академията на МВР.


Бившият зам.-министър на туризма и настоящ директор на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов също е сред преподавателите в УниБИТ с агентурно минало – агент на ДС с псевдонима Владимир. Името му бе осветлено от комисията по досиетата на няколко пъти – освен при проверките на министрите, зам.-министирте и ръководството в агенцията по туризъм и при проверки на длъжниците на вече фалиралите Стопанска банка и Първа частна банка с кредити, отпускани до 1997 г.


Румен Драганов (ляво) и бившия спортен министър Васил Иванов - Лучано.

© Цветелина Николаева

Румен Драганов (ляво) и бившия спортен министър Васил Иванов - Лучано.


Историкът проф. Христо Матанов е бил агент на ДС под псевдоним Петър. Вербуван е през 1983 г. и няма данни да е снет от действащ оперативен отчет. Името му бе оповестено при проверката на кандидатите за евродепутати през 2009 г. Тогава той се яви на изборите от листата на коалиция "Напред" (ВМРО, Земеделски народен съюз (ЗНС), "Гергьовден" и ЕНП). Матанов оглавяваше и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет между 1993 и 1996 г.


Доц. Мюмюн Тахиров е бил агент Йосиф. Името му бе осветлено при проверка в Министерството на културата, където е бил началник на сектор "Културна интеграция" между 2006 и 2008 г. Бившият зам.-директор на Института по информатика и математика при БАН проф. Радослав Павлов, който преподава в Катедра "Компютърни науки" в УниБИТ, бе осветлен като сътрудник на ДС с решение от 2010 г. Той е бил съдържател на явочна квартира, действал под псевдоним Интеграл.


Властта 


Освен бившите агенти и сътрудници на комунистическата Държавна сигурност УниБИТ е място, в което преподават и бивши министри и шефове на служби. 


Цветлин Йовчев.

© Велко Ангелов

Цветлин Йовчев.


Бившият министър на вътрешните работи в кабинета "Орешарски", а преди това и председател на ДАНС (2009 – 2011 г.) Цветлин Йовчев също преподава в УниБИТ. Йовчев, който беше и съветник по сигурността в първия кабинет на Бойко Борисов и шеф на кабинета на президента Росен Плевниелиев, е доцент в катедра "Национална сигурност". Наследникът му в ДАНС Константин Казаков (оглавяваше агенцията до 2013 г.) е негов колега в института като главен асистент в катедра "Национална сигурност". 


В университета чете лекции и бившият социален министър в правителството на тройната коалиция Емилия Масларова – също в катедра "Национална сигурност", като от сайта на университета не става ясно по кои специалности преподават както Масларова, така и останалите й колеги там.


Емилия Масларова.

© Анелия Николова

Емилия Масларова.


Бившият спортен министър в кабинета на Пламен Орешарски проф. Марияна Георгиева също е преподавател в УниБИТ – в катедра "Книга и общество". В момента Георгиева, която е депутат от ДПС, е в неплатен отпуск, за да няма конфликт на интереси между работата й във висшето учебно заведение и в Народното събрание. 


Бившият депутат от НДСВ и председател на комисията по вътрешна сигурност в 40-ото Народно събрание Минчо Спасов също е в академичния състав на УниБИТ. Той е асистент в катедра "Информационни системи и технологии". Също така в Центъра по чуждоезиково обучение на библиотекарския университет преподава бившият кмет на София в периода 1991-1992 г. Александър Каракачанов. 


Парите


Юли 2013 година
Правителството на Пламен Орешарски предоставя безвъзмездно на университета три имота с обща площ 2.5 дка и две сгради в с. Стойките, община Смолян.  Причината - висшето училище иска да изгради Младежки изследователски център.


Февруари 2015 година
"Никой не ми се е обаждал. Никой не се е свързвал с мен. Даже не знам какъв документ имат. Ако дойдете, ще видите затворена сграда, това е", заяви за "Дневник" кметът на село Стойките Георги Георгиев. Редакцията не успя да се свържем с никого от УниБИТ, за да получи информация какви са плановете за този център и какви срокове за изпълнение са поставени.


Родопското село Стойките, в чието землище са предоставените на УниБИТ терени.

© Диана Пеева

Родопското село Стойките, в чието землище са предоставените на УниБИТ терени.

"Сградата в с. Стойките на практика се разпада и нашата цел е да я оправим", заявява Борис Борисов, секретар на ректора Стоян Денчев, пред "Капитал" през юли 2013 г. По думите му сградата ще се използва за студентски практики и за "тиймбилдинги", но не е ясно каква ще е цената за ремонта.


"Доаспекти на печатната независимост"


За 2015 г. парите на университета бяха увеличени с 20%. Финансовият министър Владислав Горанов записа в приетия от парламента бюджет, че средствата за висшето училище ще са 3.5 млн. лв. вместо 2.8 млн. лв., с които са разполагали "библиотекарите" през 2014 г. За сравнение бюджетът на Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ) за тази година е в размер на малко над 3.3 млн. лв.


Общо през последните 10 години университетът е получил повече от 20 млн. лв. от държавния бюджет, като през по-голямата част от времето дори не е бил със статут на висше училище.


Науката в университета също носи средства. Така например за периода 2011-2012 г. Фонд "Научни изследвания" е сключил договори с висшето училище за близо един милион лева. Част от проектите са на  следните теми ("Дневник" запазва оригиналното изписване на темите):


"Анализ на обичайните практики при използването на продукти на интелектуалната собственост в университетска информационна среда" на стойност 45 хил. лева с ръководител доц. Тереза Тренчева от катедра "Библиотечен мениджмънт".


"Формиране, развитие и функционални графосфера от освобождението доаспекти на българската печатна независимост. Дигитално представяне на историческото развитие на българската книга" на стойност над 35 хил. лв. Ръководител е шефът на катедра "Библиотечни науки" доц. Васил Загоров.


"Обществени комуникации и информационни науки - книгознание, библиотекознание и библиография нови политики за стимулиране на четенето. Изследване на буккросинг - практики в България" - приблизително 29 хиляди лева. Проектът е оглавяван от доц. Любомира Парижкова, която преподава в катедра "Библиотечен мениджмънт". 


Най-добре финансираният проект е на стойност 360 хил. лв., по който ръководител е ректорът на УниБИТ Стоян Денчев. Той е на тема: "Политика за управление на културно-историческото наследство - комуникация и социализация чрез образование".  

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Кобурга много добре стои на тази снимка!
  Точно там му е мястото!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 2. 2 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Гневно

  НА ВОЙНА СРЕЩУ ДС ! Браво, Дневник !

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 3. 3 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ... Иванов, който е бивш издател на в. "Дума" и бивш председател на редакционните съвети на в. "Земя" и "Русия днес", преподава в катедра "Национална сигурност на УниБИТ"...

  Това е пълна гавра с националната сигурност - нещо като порно-актьор да преподава целомъдрие!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 4. 4 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 608 Весело

  Ами така де , от "Софийския" - съдебната , От УниБИТ - изпълнителната - Костов от УНСС да си гледа работата

 5. 5 Профил на adasha
  adasha
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Българската бръшлянова лига си е чисти магарешки бодли...

 6. 6 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Сега остава да привлекат Любо Ганев и д-р Стоичко и да се запълни академичния щат. Ганев ще работи по темата "Началният удар-- пирон в ковчега на западния империализъм". Д-р Стоичков ще го подпомага с методологически указания и преводи от испански.

 7. 7 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 514 Любопитно

  ДПС си създават паралелна държава.
  Този У(ни)БИТ явно е нещо като БАН.
  Издействат си солидни субсидии, за да има къде да приютят, временно или за постоянно, "изпадналите" от държавното управление.

 8. 8 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ма гнезденце са си спретнали ..............

  chavo64
 9. 9 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#7:"fras"]ДПС си създават паралелна държава. [/quote]

  Паралелната държава е създадена преди 70 години. ДПС са наследниците на старата власт.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 10. 10 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 590 Неутрално
 11. 11 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Официализирана резидентура на бишвата КГБ, днес ФСБ/ГРУ под форма на "университет". При това получават огромно финансиране от държавата и....свободен достъп до класифицирана информация и назначения в службите за сигурност?!

 12. 12 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Чудно ми е едно, защо толкова шум се вдига, като навсякъде по цяла България в университетите на ръководни длъжности всичките са агенти. Поне за този в Габрово е 100% сигурно.
  Та защо само за УниБИТ се говори??

 13. 13 Профил на philosophiser
  philosophiser
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Да не казвам голяма дума, ама даже пернишкият университет е по-малко измислен от този!! Там сигурно поне се мъчат да имат някакви дисциплини свързани с реалността, а този унибит още като видя контраста между библиотекарство и ИТ в заглавието и е ясно, че е съмнителна работа. Никой не набира софтуерни инженери от там, ама като нищо може и да обучават форумни герои...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  Най ми е интересно Масларова какво преподава на младежите!?

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Любопитно

  Значи Вл.Горанов спонсорира УБИТ/КГБ/ с наши пари? И защо не? Той също е кадър на ДПС,УБИТ ,КГБ.

 16. 16 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това си е живо ППО под надзора на ДС/сакън да не им се затрие семката/.

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  ВИИ Карл Маркс

  Хубост ненагледная...

  КОНКУРЕНЦИЯ НЕЛОЯЛНАЯ!!

  "Осмина агенти на бившата Държавна сигурност, трима бивши министри, двама бивши шефове на Държавната агенция "Национална сигурност", бивш кмет на София и бивш шеф на парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

  Това са част от преподавателите в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). През годините, независимо от управляващите, висшето училище се радва на внимание, добро развитие и финансиране.

  Академичният състав на УниБИТ влезе в полезрението на медиите покрай скандала с разработката "Червеи" и след като бивши и настоящи депутати заговориха за обвързаностите на университета, ДПС и службите за сигурност в т.нар. сарайско-библиотекарска групировка, която имплантира свои подставени лица в службите.

  УниБИТ, познат като бившия Библиотекарски институт, става университет с решение на Народното събрание през 2010 г. Най-голяма концентрация на министри от учебното заведение, където с почетната титла "Доктор хонорис кауза" е удостоен руският патриарх Кирил, а "Почетен професор" е директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, се наблюдава през 2013 г.

  В момента в университета преподават деветима души, сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

  Комунистическите тайни служби..."

 18. 18 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не знам дали получават някаква професионална подготовка,но със сигурност им пълнят главата,че ги готвят за ''управленци''.Независимо от наличието на гънки.

 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "...Доживях, по надлежния ред, да си видя и аз досието,
  да науча, че моят съсед, на жена ми направил детето..."

 20. 20 Профил на ivanof
  *****
  Весело

  БИТ, Уникално БИТ, УБИТ

 21. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 881 Неутрално

  ето този така наречен университет е нещо наистина обезпокоително и опасно ,браво на Атанасов ще насочи прожекторите към него

 22. 22 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 497 Весело

  Сега остава още 25г. да се чудите какво става с вас че не мърдате и сте още назад от всички други в Европа.

 23. 23 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1155 Весело

  Ма недейте так!
  Тия герои са си направили един тих кът, раздали са си титли, звания, имат Цар и Патриарх за Доктори!
  А вие изведнъж да им дръпнете га.ите и да им покажете какви са!
  Я си представете, .е се върнат към старите си професии и ви боцнат с .адър?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 24. 24 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Някой още чуди ли се КОЙ?

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Закривайте това гнездо на оси.Студентите да се преместят в други унуверситети.Този университет е срам и резил за нацията.

 26. 26 Профил на hachko
  hachko
  Рейтинг: 8 Гневно
 27. 27 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Ченгета!!!!!!!И само как се надушват.Един да се възкачи на някаква позиция и веднага се нареждат около него тези от които е зависим.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2367 Весело

  Трудно може да бъде подбрана по-гнусна галерия!
  Много ме изкефи снимката на ‘Овчев - получоло се е сякаш е канонизиран!

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Като няма закон да ги трепят

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Нямам думи, тия ни правят на маймуни, и не ги е срам от хората да ги гледат в очите.

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Изглежда работата на този университет има
  за цел изясняване отговора на въпроса защо италианската мафия не може дори да лъска обувките на нашата.

 32. 32 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Господи, прати ни румънската прокуратура, моля Те!

 33. 33 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тези, които ще получат подаяние към пенсиите си за Великден, трябва да знаят, че тези ще гонят "тавана" на пенсиите си, докато са живи. А тези, които нямат и пенсии, да знаят, че затова няма пари за кръпки на дочените им гащи!

  Надявам се, че никой нормален не се учудва на уникалният ни ХАЛ в Европа и света. И няма да стане без сопи, твърдо!!! Нещата стават все по-лоши. Мафията е НАВСЯКЪДЕ, а свестните продължават да се спасяват в чужбина! Обърнете внимание на репортажите по телвизията от села и малки градове какво е преобладаващото население-цигани! Така ще стане за недълго в цялята ни Родина!
  (((

 34. 34 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Има много лесно решение, ако има воля.
  Национална сигурност става регулирана професия и то с особен статут. Изучава се само в Академията на МВР и Военния университет. Във Военната академия може да има магистърска програма.
  Във всички останали места се затваря. Приетите се прехвърлят и нови още от тази година да не се приемат.
  Варненският свободен, Нов български и Шуменският университети публично да благодарят на Стоян Денчев за промените.
  УБИТ от университет става отново Специализирано училище, каквото е трябвало да си остане. Денчев, Гестапото и подобни - на заслужен отдих.

  Миша
 35. 35 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Да можеше и агентите на КГБ да се публикуват,картинките по-ясни да ни станат!

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 36. 36 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Гневно

  Тези МРЪСНО ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ вместо да бъдат разстреляни и забравени преди 25 години, сега са по-гъвкави и вредни, и гнусните им муцуни са НАВСЯКЪДЕ !

 37. 37 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Разбрахме, че са си сменили името на УБИТ В.В.ПУТИН. Това добре, но не стана ясно специалност "платен идиот в Донбас" има ли или нямат международни програми. Поне знаем за бакали с лаври на "опълченци", "сепаратисти", "измекяри" и обикновени хигиенисти в Боявския сарай.

  Машаллах ченгесарски Дръндар.

  Navigare Necesse Est
 38. 38 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "apollo":

  КОЙ е стоглавата ламя на ДС и не един Крали Марко, а всички ние трябва да се изправим срещу нея. Само една от главите да падне - да видят хората, че ламята не е безсмъртна и ще настане сеч - до последната змийска кратуна !

 39. 39 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Като погледне човек само "видните специалисти и преподаватели", които работят в този "университет" и ти става ясно, за какво става дума. Че и държавна субсидия получава.
  Директно да го закрият!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 40. 40 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Това място трябва да бъде изтрито от лицето на земята.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  [quote#34:"Миша"]Национална сигурност става регулирана професия и то с особен статут.[/quote]

  Предложението Ви е много разумно, но нали разбирате, че тук не се изучава как да се укрепва сигурността на нацията, а как да се крадат парите на нацията.

 42. 42 Профил на k_.ara
  k_.ara
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В миналото въпросният Институт беше полу-висш и реномето му не беше особено високо. Явно на службите не им е достатъчна Школата на МВР, наречена Академия, а са заформили втора "Магнаурска школа" за особено кадърни и перспективни ръководни кадри.

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Биографиите на тези синковци, както и устроената им перманетна сбирка просто крещят за най-подробно и целенасочено разследване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Масларова за това ли я освободиха от делото за кражби срещу нея?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Над 50 нюанса червено - тъмно КГБ-ейско,ярко БКП-ско и фриволно-мимикриращо ДС/ДПС-арско.
  "През май 2005 г. тогавашното специализирано висше училище удостои с почетното звание "Доктор хонорис кауза" премиера Симеон Сакскобургготски и министър-председателя на Македония Владо Бучковски. Ректорът Стоян Денчев е в средата."

 46. 46 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  - Как можем да се измъкнем от този омагьосан кръг?
  - Лустрация на агентите на ДС! Безскрупулна лустрация! Не е късно! Ако вече я бяхме направили, нито един от тези крадци и мошеници нямаше да го видим в парламента! Защото всички са „в джаза”! Само че не са разкрити! Всички те щяха да бъдат на улицата, където им е мястото! Те са се самоназначили, лъжат, подкупват, манипулират избори! Това са хора, които не са избрани с гласовете на българския народ! 80 процента от политиците са служили на ДС! Във всички бивши соцстрани тези хора са изгонени, дори в бизнеса нямат право да участват, нямат право на обществени поръчки! А ние тук сме като в севернокорейска провинция!

  Купуват си ВЕЦ-ове като топъл хляб и говорят по телевизията врели-некипели! Тук въобще не става дума за политика – нито дясна, нито лява! Това са милиардери! С огромни банкови сметки! В цял свят тези хора отдавна да са в затвора! В цял свят такива политици няма! Има в Русия и в България! Меркел милиардерка ли е? Има ли банка? Има ли ВЕЦ?

  Тук утре атомната електроцентрала ще си напазарува някой и ще обяснява, че е добре! В България една шепа хора държат националния капитал! Къде е пазарната икономика?! И всички бандити и олигарси търгуват с държавата! Какво е това? Не виждате ли, че мучат - необразовани, мучащи говеда! Гари разпределителни - на този толкова, на онзи толкова, сложили ги да управляват едни милиарди! Като адвокатите в съдебната система – разнасят едни пари - на съдията толкова, на прокурора толкова...

  Какво е бъдещето на децата ни в тази държава?!...

  Сега, ако се спазарят и покрият този скандал с “Червеите”, повярвайте ми, ще има друг скандал много скоро! Вече някой пита ли какво става с мините, дето се взривиха хора?! Забравиха! Утре ще дойде трето, четвърто, пето, така си живеем ден за ден!...

  - Много се заговори напоследък за факултета “Сигурност” в Университета по библиотекарство и информационни технологии. Ти смяташ ли, че там имат претенции за паралелен властови център в държавата?
  - В този университет най-престижният факултет е… “Национална сигурност”! Как измислиха да има такъв факултет в Библиотекарския университет, аз не знам! Можеха да го направят в Селскостопанската академия, заедно с “Растителна защита”!... Всеки, който е на власт и няма образование или звание от техните хора, те го привикват и му дават! А себе си направиха професори, академици... Като ги погледнеш отстрани - на нищо не приличат, обаче, ако им чуеш титлите, могат да ти се подкосят краката! Разбира се, всички придобити след 50-ата им годишнина и никога не присъствали в академичните среди!

  Наблюдавам, че всички политици станаха доктори на науките! Но ги е срам да си ползват титлата, защото всички ще ги гледат като питекантропи! Защото те са това!

  Кадрите, които готвят в Библиотекарския университет, винаги се реализират в националната сигурност!

  Ако искаш да влезеш в службите, трябва да минеш през Библиотекарския университет!

  Това е негласно правило! Там вземаме „наши” момчета и момичета, на „наши хора”! И понеже титулуваните от нашия университет доценти и професори са на оперативни длъжности и шефове на службите, разбира се, че това е лесно! Просто там е една “ковачница на кадри”! Щеше ли Цветлин Йовчев да бъде доцент другаде, ако не там? В кой от университетите и за какво?!

  Е, как така твърдят, че няма никакво влияние “библиотекарската общност”, при положение, че доцентите и професорите им са на шефски места в службите, а техните студенти се реализират именно в службите?! И тези студенти са длъжници на „бащиците”, защото това не е университет за придобиване на знания, а трамплин за влизане в службите за сигурност! Може да завършиш и другаде, на няма да си намериш работа!

  Университетът на практика се е превърнал в своеобразен неофициален център на власт!

  А в НСО пък имаше идея да се създаде академия - школа, в която да се обучават бъдещите служители на НСО. Не стана, но съществува по неформален начин. Телефоните работят! Кадрите се назначават от Национална спортна академия, от добрия стар ВИФ. Единственият университет, където държавният изпит се взема с глава – “челна стойка”! И тези хора с костюми, които виждаме около държавните мъже, не са виждали оръжие, но се зоват военни, а са просто едни вифаджийчета!

  http://nakratko.bg/category/31/77335/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#45:"Лелка"]Над 50 нюанса червено - тъмно КГБ-ейско,ярко БКП-ско и фриволно-мимикриращо ДС/ДПС-арско. [/quote]
  Очевадно БСП и ДПС са се разделили само за пред обществото, но в същност си работят съвместно по традиция. Връзките им са споени още от времето на активна служба в ДС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Няколко пъти четох темите на финансираните проекти и всеки път изумявах колко смешно претенциозно и безмислено звучат заглавията . Като в онзи български филм- "преждевременна суперфорация на екстензорните рефлектори" /не се сещам заглавието/.

 49. 49 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "За 2015 г. парите на университета бяха увеличени с 20%. Финансовият министър Горанов записа в приетия от парламента бюджет, че средствата за висшето училище ще са 3.5 млн. лв. вместо 2.8 млн. лв., с които са разполагали "библиотекарите" през 2014 г. "
  И на този "министър" няма ли да му се иска оставка!??????
  Или той е от нашите...недосегаемите... Отвратително!
  Оставка!

 50. 50 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тоя червен рак, които е дал метастази във всички сфери на държавното управление без тежка химеотерапия е нелечим! Където и да се ровне огнища от тази тежка болест! България е много тежко болна и комунстическият рак изсмуква ресурсите и.....

 51. 51 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 272 Весело

  Дайте статия и за свищовския т.нар университет.

 52. 52 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#45] от "Лелка":

  Не забравяйте кафяво-червеното на Атака, а Барека чука да го пуснат и се явява в хамелеонско - червено

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 53. 53 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  И защо УниБИТ? При това хубави име "УБИТ", като името на пернишкия университет.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 54. 54 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#40:"grand funk railroad"]Това място трябва да бъде изтрито от лицето на земята.[/quote] С атомна бомба :д :д :д !!!!

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 55. 55 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#21:"Stewie"]ето този така наречен университет е нещо наистина обезпокоително и опасно [/quote]

  [quote#29:"today"]Като няма закон да ги трепят[/quote]

  [quote#36:"ТМаринов"]Тези МРЪСНО ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ вместо да бъдат разстреляни и забравени преди 25 години[/quote]

  [quote#38:"ТМаринов"] Само една от главите да падне - да видят хората, че ламята не е безсмъртна и ще настане сеч - до последната змийска кратуна ![/quote]
  Ще спра до тук с цитатите и ще напомня че говорим за университет .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 56. 56 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 442 Неутрално


  Свят ми се зави като прочетох какви видни "професори" и интелектуални титани са си спретнали уютно гнезденце с парите на данъкоплатците! И точно тази прокремълска утайка от комунистическата репресивна и подчинена на КГБ служба ДС и гнусни доносници обучават и възпитават младото поколение на България? Или мястото е обикновено свърталище за разпределение на паралелната власт в държавата, прикрито като "университет"? Безумие!
  ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ!

 57. 57 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#23:"vxa15365434"]Тия герои са си направили един тих кът, раздали са си титли, звания, имат Цар и Патриарх за Доктори! [/quote]

  Феодализъм. Само дали е турски или руски...

 58. 58 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Гневно

  незабавно разтуряне на това гнездо на депесарско-сарайски слуги!

  it comes from inside, just listen ...
 59. 59 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#58:"Kalin"]незабавно разтуряне на това гнездо на депесарско-сарайски слуги![/quote] И какво се случва със студентите , преподавателите и материалната база . Библиотекарския университет е това , като братята от ИДИЛ или по европейски ще действаме по Шикългрубер ?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 60. 60 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  [quote#57:"puknatastotinka"]Феодализъм. Само дали е турски или руски.[/quote]
  И двете,чедо и двете...
  Турско-руски поток на мръсни пари и антиевропейски амбиции.

 61. 61 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#60:"Лелка"]Турско-руски поток на мръсни пари и антиевропейски амбиции.[/quote]За парите не знам , но във статията пише 3.5 милиона от държавата , ако добавим и таксите на студентите , но ще е интересно да посочите от къде черпите информация за тези парични потоци . А анти-европейските амбиции могат да бъдат открити в учебната програма .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 62. 62 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е как да се проведе лустрация , като ДС е по-жива от всякога !

  toni
 63. 63 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 584 Гневно

  На фотосите се виждат метастазите от прекалено разрасналия се тумор, който вече отне всички жизнени сили на българското общество!

 64. 64 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 489 Весело

  Като говорим за ДПС, та се сетих, една от двете яхти на Ахмед Доган тук.
  Първата:
  https://www.youtube.com/watch?v=FfPO1HjG_7o&feature=youtu.be

  И втората:
  http://burgas-podlupa.com/2014/05/29/%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D1%8F%D1%85%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8/

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 65. 65 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1322 Разстроено

  До коментар [#51] от "markblog":

  Давана е статия, и не една, и за Свищовския - и какво от това?

 66. 66 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1322 Разстроено

  "... вече закрития факултет "Сигурност" при Академията на МВР."

  Изумена съм! В академията, която би трябвало да подготвя кадри за министерството, което би трябвало да се грижи за националната сигурност, съответният факултет е закрит, а катедри или може би дори факултети се откриват в червения бастион УНСС, бивш ВИИ "Карл Маркс" (нали там е доцент и мутрата Алексей Петров?) и в този уж безобиден Библиотекарски институт, който би трябвало да привлича студенти, мечтаещи да работят в тихите храмове на книгата сред интелигентни и любознателни хора, а вместо това се оказват в змийско гнездо!

 67. 67 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Служителите на ДАТО ще се обучават в УниБИТ

  24.02.2015,
  Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е спечелил обществена поръчка на службата за прилагане на СРС - Държавна агенция "Технически операции" за близо 50 000 лв.

  Целта на договора е провеждане на специализирано обучение на служители на ДАТО по проект по ОПАК за повишаване на квалификацията и професионализма на агентите.

  Проектът на ДАТО е започнал на 3 октомври 2014 г. и е на обща стойност 161 844 лева. Срокът за изпълнение е едногодишен, а агенцията не е кандидатствала в партньорство с други организации.

  УниБИТ е единственият участник в обществената поръчка по дейност 3 (виж карето), като е подал оферта на 8 януари 2015 г. - последният ден, в който изтича срокът на публичната покана.

  Предложената цена е 49 800 лева, при прогнозна стойност на ДАТО в размер на 53029 лева.

  На 13 януари 2015 г. комисията в ДАТО е преценила, че офертата отговаря на всички изисквания в техническото задание и е присъдила 100 точки по комплексната оценка - степен на съответствие и предложена цена, поради което е препоръчала на службата да сключи договор с ВУЗ-а на проф. Стоян Денчев.

  Така Университетът по библиотекознание, който в последните месеци се прочу като гнездо за научни хабилитации на ключови ръководни кадри от службите за сигурност, ще осигурява базисното обучение на служителите на агенцията за СРС с пари от европейско финансиране......
  http://www.webcafe.bg/id_1529780757_Slujitelite_na_DATO_shte_se_obuchavat_v_UniBIT

  toni
 68. 68 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#67] от "clearly":
  Значи всичко е законно ,
  [quote#67:"clearly"]с пари от европейско финансиране...... [/quote]
  няма мръсни потоци руско-турски пари , има европейско финансиране по програми , по-специални ....

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 69. 69 Профил на daniela_vel
  daniela_vel
  Рейтинг: 12 Весело

  Повечето коментари са писани като че от един и същи човек - и стил и правопис.
  Затова ще напиша и аз нещо, само не се нервирайте! Струва ми се, че нещата си силно преувеличени, а някои - неточни. По-спокойно, не е въпрос на живот и смърт. Това ли е най-важният проблем в държавата?

 70. 70 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#55] от "zmii4e":

  Ако на клетката на слона видиш надпис "бивол", не
  вярвай на очите си. (Кузма Прутков). А ако видиш
  на ссградата на УниБИТ надпис университет?

 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Т.нар.университет на службите и властта, УниБИТ.Той толкова работи контролира, че един директор на библиотека, па била тя и Националната, няма да назначи.

 72. 72 Профил на mya45522616
  mya45522616
  Рейтинг: 5 Весело

  -> В отговор на коментар твърдящ, че ИТ сектора не назначава персонал от УНИБИТ. Аз съм от УНИБИТ и работя в ИТ сектора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK