Министерството на земеделието преговаря с производителите на тютюн

Министерството на земеделието преговаря с производителите на тютюн

© Красимир ЮскеселиевРъководството на Министерството на земеделието и храните ще се срещне с тютюнопроизводители в опит да се постигне съгласие за начина на разпределяне на националните доплащания за сектора. В противен случай производителите заплашват с национален протест в петък.


В края на миналата седмица стопаните обявиха, че планират 24-часова блокада на гранични пунктове и протест пред земеделското министерство заради несправедливото разпределение на субсидиите от страна на министерството. Те твърдят, че се ощетяват по-малките производители и настояват да бъде определена твърда цена за различните сортове тютюн, а количествата произведен и оценен тютюн да се олпределят от независим оценителен орган.


107 млн. лева са предвидени в Държавния фонд "Земеделие" за разплащания към тютюнопроизводителите. Вчера зам. земеделският министър Цветан Димитров каза, че ведомството ще държи по-дребните производители да бъдат възмездени по най-добрия начин за загубите, които търпят.
Междувременно в понеделник членуващите в Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010) заявиха, че снемат доверието си от председателя Цветан Филев, защото не е взел отношение за разпределянето на доплащанията.


БНТ съобщи, че производителите на ориенталските сортове тютюн няма да участват в протестите и са против исканията на колегите си в страната за преразглеждане на начина, по който се разпределят доплащанията.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1659 Разстроено

  Алау, ДПС-то, къде сте бе, що не помагате на вашите хора, които са най-силно засегнати от далаверите с тютюна????? Що позволявате тези отрудени хора да бъдат лъгани - един път с изкупната цена, втори път с просрочените плащания и трети път с фалшификациите с европейските субсидии? Ако аз съм на тяхно място, отдавна да съм ви наритал Доганските и Местанските задници и да не гласувам никога за вас, щото сте една лакома сарайска пасмина!!!!

 2. 2 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":

  Елементарно е:
  1. Веднъж пИчелят от далаверите (нямам илюзия, че фирмите не са под шапката на ДПС)
  2. Правят политически дивиденти, като "защитават" интересите на тютюнопроизводителите.
  3. Държатт ги в икономическа зависимост

 3. 3 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Далаверата е овчевадна дори и за министри с професионалин опит като Десислава.
  Ще ми се да попитам специалиста Костов - защо министерството не си извършва санитарната на дърветата със свои работници или с търгове, но без да се плаща с изсечената дървесина, а с пари. Всичко изсечено да се извозва до определени бази, да се измерва, окачествява и продава на търг. Никой друг да няма право да сече и извозва дърва от гората.
  Много просто, лесно и ясно решение, което ще прекрати безогледната сеч.

 4. 4 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ей коментиращи ,бъдете малко в час. Какво е това непрекъснато плямпане без никаква идея по проблема. Ако не сте запознати не казвайте нищо ,защото така изглеждате леко смешни. По темата ,доплащания за референтния период 2007-2009 г с цел преструктуриране производството на тютюн, за период от три години до 2013 г имаше смисъл ,ако наистина програмата беше организирана така щото всеки който получи парите поеме ангажименти за промяна производството на тютюн. У нас както винаги добрите намерения се разводняват, изплащат се държавни помощи и никакво преструктуриране няма. Така нещата се задълбочиха и сега ,за да има мир политиците продължават да харчат пари на данъкоплатеца без да знаят защо. Тютюна не се подпомага от ЕК,даже е забранен ,но ние продължаваме движението към пустото. Не ви ли прави впечатление объркването което цари в министерството и между отделните производители на тютюн. Така е ,когато става дума за пари всеки иска по голям пай. Истината е ,че ако въобще тази практика на доплащания продължи,което е един вид държавна помощ и не знам дали е разрешена от ЕК, то разпределението на помощта трябва да е такова ,че да подпомага наистина дребните производители, до около два тона тютюн. За едрите това е бизнес и не мога да разбера как въобще могат да имат претенции за някакво подпомагане от бюджета.

 5. 5 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Има нещо шизофренично в това,да плащаш субсидия на производителя и да вземаш акциз от потребителя.

  АЛИ БАБА И НЕГОВИЯТ ДРИЙМ ТИЙМ.
 6. 6 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Тютюнопроизводителите трябва да преговарят с прекупвачи като Нешо Миронов,който потен вода не пил,но бе първи,"горд" собственик в България на немски автомобил на 250 000€.За същия знам,че е носил чанти с пари в "Сарая"...

 7. 7 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Крайно време е да се обясни на занимаващите се с отглеждане на тютюн предимно помаци и турци, че никой не е длъжен да им издържа производството, за да могат да си запазят традиционния начин на живот. Получават повече субсидии от останалите земеделци и същевременно са най-изостанали. В сектора на зърнодобива, животновъдството има модерни стопанства, а някой се ориентират и към преработка.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Всяка година се стига до протест на тютюнопроизводителите.Това се превръща като очаквано събитие.Решението е винаги само за настоящата година,въпреки всички взети мерки,решения и парламентарни комисии.

 9. 9 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 638 Неутрално

  При първото правителство на Борисов субсидията беше 70 млн., сега защо е нараснала? Не трябваше ли напротив - да намалява, за да се преориентират хората към други производства? Не трябва ли ясно да им се каже - парите от държавата ще намаляват в еди какъв си порядък, опичайте си акъла? Ако с всяка година се увеличава, кой ще е тоя луд, дето ще се хване с нещо друго?

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  [quote#1:"Дедо Либен"] Ако аз съм на тяхно място, отдавна да съм ви наритал Доганските и Местанските задници [/quote]

  Именно това е капанът на държавните подаяния, в който се намират двете малцинства. Да се връзват 100-200 лева на месец от субсидии, помощи и детски и стойте си на това положение, не търсете друга работа, не се учете, не мигрирайте към местата със заетост - помощите ги имате гарантирани, от вас искаме само да гласувате правилно.

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 11. 11 Профил на dr.st.danev
  dr.st.danev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Спрете да ги държите на хранилка тези. Смешно е, когато заможен ,за нашите представи, производител получава държавни помощи. Както става ясно, доплащанията индиректно захранват далаверата на по-високо ниво, за сметка на данъкоплатците - типична абсурдистанска идилия. Отива някой прекупвач и предава тютюна на производителите, в Гърция например, на тройна цена, а данъкоплатеца "доплаща" на последните, за да вържат бюджета, а първия да арбитрира по-големи суми. Получава се "интересна" социална йерархия - на върха някакви политически тарикати, после политически обгрижваните социални групи и на дъното мнозинството български данъкоплатци, които плащат сметката и по правило нищо не получават, дори когато някой от тях изпадне в ролята на крайно нуждаещ се.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах