Стоян Тонев подаде оставка като депутат

Стоян Тонев

© Анелия Николова

Стоян ТоневБившият директор на Военномедицинска академия (ВМА) Стоян Тонев е подал оставка като председател на парламентарната здравна комисия и като депутат, научи "Дневник". Заявлението му за прекратяване на пълномощията му като народен представител ще бъде внесено днес в деловодството на парламента.


Повод за напускането на политиката на Тонев е репортаж на Би Ти Ви за развиване на частен бизнес с държавни пари и злоупотреби за милиони левове в клиниката по дерматология на ВМА, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина. Одитът засяга и времето, в което Тонев е бил директор на болницата.


От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че след разговор с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание. Тонев подава оставка и като народен представител, избран от 13 МИР – Пазарджик, с листата на ГЕРБ в 43-ото Народно събрание.
В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, Тонев заявява: "Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София, за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година. Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми."


По-рано днес в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ако изнесената информация за нарушения във ВМА при ръководството на ген. Стоян Тонев се докаже, то единствената мярка, която може да се предприеме, е Тонев да напусне парламента или да не е депутат от ГЕРБ. Той обаче подчерта, че това може да стане само ако се докаже вината на Тонев.


Преди ден ръководството на ГЕРБ изслуша по негово искане Тонев и той сезира прокуратурата и Сметната палата за проверки във ВМА за сключваните договори за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 г.


В понеделник Би Ти Ви съобщи, като се позова на свои източници, че Борисов е поискал Тонев да напусне всички постове в ГЕРБ, а член на ръководството на ГЕРБ потвърди пред "Дневник" за свалената подкрепа и че Тонев ще подаде оставка като председател на здравната комисия. По-късно вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Румяна Бъчварова уточни, че целта на ръководството е била да заяви позиция, която разграничава ГЕРБ от действията, уличаващи в злоупотреби клиниката по дерматология във ВМА.


В същото време на Тонев е даден шанс да изясни ситуацията, така както той я вижда. Обсъждани бяха различни варианти в зависимост от това какъв ще бъде изходът от разследването, засега няма конкретно политическо решение и то ще бъде взето, след като Тонев представи и своите аргументи, каза Бъчварова.


Следващият, който трябва да заеме мястото на Стоян Тонев в парламента, е Дончо Баксанов, който е бивш областен управител на Пазарджик и бивш депутат от Пазарджик и в предишния парламент. Баксанов е втори в листата след Тонев, но заради преференциалните гласове не успя да влезе в парламента. Третата в листата на ГЕРБ Гинче Караминова има с близо 1000 преференциални гласа повече от Баксанов, но не й стигат да премине 7-процентната бариера.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK