Парламентът ще разглежда дълга за 16 млрд. лева

Миналата седмица от "Атака" и БСП организираха два паралелни протеста против предложението за нов дълг от 16 млрд. лева. На него социалистката Мая Манолова изнесе реч пред симпатизантите на двете партии, докато държеше в ръката си "горановка" - банкнота за 10 000 лева, колкото всеки български гражданин щял да плати.

© Анелия Николова

Миналата седмица от "Атака" и БСП организираха два паралелни протеста против предложението за нов дълг от 16 млрд. лева. На него социалистката Мая Манолова изнесе реч пред симпатизантите на двете партии, докато държеше в ръката си "горановка" - банкнота за 10 000 лева, колкото всеки български гражданин щял да плати.Парламентът днес ще разглежда предложението на финансовия министър Владислав Горанов за ратификация на договор с четири банки за дълг от 16 млрд. лева. Единствено от Патриотичния фронт все още не са дали ясен знак как ще гласуват - дори и след заседанието на парламентарната си група, продължила до късно вечерта във вторник.


До момента със сигурност подкрепа ще дадат управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок, които имат общо 106 депутати, защото преди утрешното гласуване за дълга ще бъде приета оставката на Стоян Тонев. Подкрепа най-вероятно ще дадат от групата на Българския демократичен център и някои от независимите депутати. "Против" предложението със сигурност ще гласуват от БСП, "Атака" и ДПС, които имат общо 86 народни представители. От АБВ вчера обявиха, че няма да дадат подкрепата си, но не уточниха дали 11-те им депутати ще гласуват "против", "въздържал се", или ще напуснат залата по време на вота.


Решението може да бъде прието от половината регистрирали се депутати. Това означава, че при минимален кворум от 121 депутати решението може да бъде прието и 61 от тях. ГЕРБ и Реформаторският блок обаче настояват да получат подкрепата и на Патриотичния фронт, които подкрепят правителството.
Затова през последните десетина дни имаше много совалки между управляващите партии, а Владислав Горанов даваше разяснения на депутатите.


Междувременно за днес са насрочени два протеста против решението за ратификация. В 9 ч. от "Атака" организират шествие от сградата на парламента до Министерския съвет. Два часа по-късно от БСП са насрочили протест пред Народното събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK