Как се стигна до обрата за дълга: Горанов обеща на всеки поисканото

Владислав Горанов

© Георги Кожухаров

Владислав ГорановФинансовият министър Владислав Горанов обеща на всекиго каквото си поиска - така депутат от управляващото мнозинство обясни обрата по гласуването на ратификацията на договора на правителството с четири банки за емитиране на нов външен дълг в размер до 8 млрд. евро. 


Гласуването поднесе изненада, след като в края на 5-часовите дебати ДПС и АБВ внезапно обявиха, че ще подкрепят решението. Вчера и двете партии твърдяха, че са твърдо против, като Йордан Цонев от движението дори призоваваше всички депутати, които са против, да влязат в залата и да гласуват, за да не дадат възможност на ГЕРБ и Реформаторския блок да прокарат сами решението при нисък кворум. В края на миналата седмица пък лидерът на АБВ Георги Първанов в телевизионно интервю се обзаложи, че формацията му няма да промени позицията си срещу заема въпреки явната подкрепа на вицепремиера Ивайло Калфин, който е зам.-председател на АБВ. 


Как министрите обърнаха резултата
Калфин и Горанов се оказаха двамата министри, които обърнаха резултата. От рано сутринта Калфин беше в стаята на АБВ в разговори с колегите си и към края на пленарната дискусия обяви, че при очертаващия се дефицит, ако не бъде изтеглен заем, не вижда как би могъл да бъде ефективен в работата си в правителството. Вицепремиерът, който отговаря за социалната политика, е министърът, който най-често настоява за допълнителни разходи за социални плащания.


Намекът за оставка, който вицепремиерът отправи към своята парламентарна група, беше възприет веднага и шефът на групата Борислав Борисов веднага обяви от трибуната, че формацията ще обсъди още веднъж решението и нищо чудно да го подкрепи, както и стана минути по-късно. 


Докато течаха совалките на Калфин, колегата му Владислав Горанов проведе поредица срещи с представители на ДПС и на Българския демократичен център.


Промяната в позицията на движението не беше толкова изненадваща, тъй като още в началото на парламентарните дебати тази сутрин лидерът на партията Лютви Местан поиска прекратяване на дискусията, за да се проведат консултации, на които Горанов да се постарае да убеди опозиционните сили в необходимостта от заема. 


Патриотичният фронт - от "против" до "въздържал се"


В изминалата седмица от предишното обсъждане на проектозакона за дълга миналата сряда финансовият министър имаше няколко кръга разговори с партньорите в управлението от Патриотичния фронт, които към тази сутрин изглеждаха безрезултатни. След продължително заседание на парламентарната група снощи фронтът така и не излезе с официална позиция, а в кулоарите на парламента в началото на днешното заседание се говореше, че тя ще е по-скоро "против". 


Това се потвърди в единственото изказване от името на групата в пленарната зала днес, направено от лидера Валери Симеонов. Когато той обяви от трибуната, че коалицията му ще гласува "против", совалките в кулоарите на Народното събрание се активизираха.


Според депутати на среща с групата на ДПС Горанов  обещал да намали с 2 млрд. лв. разходите и да направи нужните реформи. По-късно той повтори този ангажимент и от трибуната, след което представителите на ДПС и БДЦ изведнъж декларираха подкрепа за ратификацията.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1682 гласа

  1. Да, първоначалната сметка беше надута (5.71%)
  2. Да, ако има реформи (20.45%)
  3. Да, той държи на думата си (2.50%)
  4. Не, обещанието му е трик за пред депутатите (20.15%)
  5. Не, ще се окаже, че сумата е жизненоважна (15.64%)
  6. Не, не вярвам (33.17%)
  7. Не мога да преценя (2.38%)

БДЦ, които също гласуваха "за", още вчера дадоха знак, че са склонни да подкрепят решението, но с искане да видят точни разчети.


Според депутати от ГЕРБ Патриотичният фронт, чиито депутати гласуваха основно с "въздържал се", също е можело да подкрепят договора, но не са го направили, за да не бъдат присламчени към ДПС. По техните думи ДПС пък решили да гласуват "за", тъй като видели, че при подкрепата на АБВ и БДЦ ратификацията ще мине и без техните гласове.


По непотвърдена информация от депутати през цялата седмица на совалки хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов се опитвали да си издействат шефския пост в агенция "Митници", вероятно за Емил Димитров-Ревизоро (бивш шеф на агенцията, а сега депутат от Патриотичния фронт). Този слух се промъкна и в изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров от трибуната, който атакува бившия си съратник Симеонов и призова ГЕРБ: "Дайте му митниците на това момче, за да се успокои и да нямате проблеми."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK