Прокуратурата проверява активисти на "Протестна мрежа", подали сигнала срещу Пеевски

Недялко Недялков (вляво), собственик на сайта ПИК и главният му редактор Ивайло Крачунов при подаването на сигнала през ноември.

© Георги Кожухаров

Недялко Недялков (вляво), собственик на сайта ПИК и главният му редактор Ивайло Крачунов при подаването на сигнала през ноември.Софийска градска прокуратура (СГС) е възложила на Националната агенция за приходите (НАП) да направи пълни данъчни проверки срещу активисти на "Протестна мрежа", които са подписали сигналът срещу депутата Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и бившият телевизионен водещ Николай Бареков.


Повод е сигнал от Недялко Недялков, собственика на сайта ПИК, пред който обикновено коментира Делян Пеевски. Той е подаден през ноември миналата година.


Трима от членовете на организацията  - Константин Павлов, Асен Генов и Николай Стайков са получили известия от НАП, че срещу тях тече проверка за пет годишен период назад. Те трябва да представят документи за всички придобити доходи, имущество, отпуснати или взети кредити, както и получена безвъзмездна помощ под различни форми. 
От държавното обвинение не можаха да коментират случая официално. Неофициално оттам заявиха, че се извършва работа като по всеки сигнал. Проверката срещу "Протестна мрежа" е възложена на "Криминална полиция", откъдето са я възложили на данъчните. Прокурор по случая е Боряна Бецова, която водеше и проверката срещу депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала на "Протестна мрежа". Тя заключи, че няма причини двамата да бъдат разследвани и отказа да образува досъдебно производство. "Протестна мрежа" обжалва отказа. В рамките на тази проверка по сигнала на ПИК служител на МВР е посетил офисите и са изисквали документи от няколко неправителствени организации, както и в редакцията на "Капитал".

През ноември няколко часа преди организираният от "Протестна мрежа" протест срещу прокуратурата заради преправените инициали Д.П на 10 в тефтерчетата на Филип Златанов, собственикът на сайта "ПИК" Недялко Недялков и главният му редактор Ивайло Крачунов подадоха сигнал в държавното обвинение и НАП с искане за проверка на доходите на Антоанета Цонева, Николай Стайков, Асен Генов и Константин Павлов.


Двамата заявиха, че са били провокирани от съмненията си за произхода на доходите на четиримата активисти, които имали "много нагло публично поведение в медиите", а същевременно се държали като "морална полиция" и нападали гостите на рождения ден на ПИК. Събитието се проведе през ноември и на него присъстваха представители на държавни институции и политици от всички партии, включително Делян Пеевски, който рядко се появява на публични събития. Сайтът получи поздравителен адрес от главния прокурор Сотир Цацаров и заместникът му - Борислав Сарафов.


Част от активистите на "Протестна мрежа" подписали сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, внесен през февруари 2014 година.

© Георги Кожухаров

Част от активистите на "Протестна мрежа" подписали сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, внесен през февруари 2014 година.


"Подаването на сигнал в прокуратурата от издател на медия, която се е позиционирала срещу правото ни свободно да изразяваме позицията си и месеци наред води уронваща престижа ни пропагандна кампания - не е обикновен акт. Той има за цел публично да превърне в мишена всеки, който има гражданска позиция, която не се харесва на издателя Недялко и медиите-бухалки. Подаването му в деня, в който имаше протест по повод широко огласени в медиите проблеми с изчезването на веществени доказателства по дело от висок обществен интерес, е част от усилието на Недялко да създаде пример за назидание. Избираш няколко души – посочваш ги като метежници в медията си и пускаш сигнал срещу тях. Това е опасно и репресивно действие, насочено срещу възможността гражданите да участват в мирни протести и да изразяват недоволството си, когато считат, че има несправедливост", написа във "Фейсбук" Антоанета Цонева.
 
Тя беше един от подписалите сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, подаден през февруари 2014 година. Акцентите в него бяха насочени към разминаването в данните от имуществената декларация на Делян Пеевски и начина на живот, данните за търговия с влияние и разпореждане с имоти в и извън страната с неясен офшорен собственик. Частта от сигнала, свързана с Цветан Василев и контролираната от него КТБ, беше за кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения. В сигнала частта за Бареков касаешепроизхода на средствата на движението "България без цензура". 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK