Кой сече гората на кв. "Аспарухово" във Варна

Според доклад за причините, довели до трагедията във варненския кв. "Аспарухово", водата, която "удави" ромската махала там се е събрала в гора, обезлесена от незаконна сеч.

© Спас Спасов

Според доклад за причините, довели до трагедията във варненския кв. "Аспарухово", водата, която "удави" ромската махала там се е събрала в гора, обезлесена от незаконна сеч.Сеченето на дърва в района на варненския квартал "Аспарухово" "не създава по никакъв начин предпоставки за свличане на земни маси, обезлесяване на терени и предпоставки за наводнения". Това се казва в писмо до кмета на Варна, изпратено от Веселин Железов, директор на Териториално предприятие "Държавно горско стопанство" – Варна.


Днес от пресцентъра на Община Варна съобщиха, че писмото на Железов е отговор на въпроси, зададени от Портних, във връзка със зачестилите сигнали за изсичането на дървета в гората над "Аспарухово", което създава опасност от свличане на земни маси.


На 19 юни м.г. 13 души от квартала, сред които две деца, загубиха живота си в наводнение, предизвикано от падналите тогава проливни дъждове.
Наред с прекъснатите, замърсени и застроени дерета в квартала като основна причина за трагедията беше посочено и незаконното изсичане на гората над него. От писмото на Веселин Железов до кмета на Варна обаче става известно, че в момента легален дърводобив в същия район продължава да извършва едноличното дружество "Ив-Ди-Комерс".


Според разпространената днес справка компанията изсича акации "на площ от 1.1 ха и очаквана кубатура от 53 куб.м". Договорът на фирмата с държавното горско стопанство "за покупко-продажба на дървесина на корен" е бил сключен през миналата година.


Имена на роднини


През лятото на 2014 г. като главни виновници за незаконната сеч в района на "Аспарухово" бяха посочени ромите, които живеят там. Сега обаче, както става ясно от писмото на директора на Държавно горско стопанство – Варна, до кмета на града, дори и след трагедията от миналата година гората продължава да се изсича. Но вече съвсем законно!


Едноличното търговско дружество "Ив-Ди-Комерс" е регистрирано през 2003 г. във Варна. Негов управител и собственик е Иван Иванов. Справка в Търговския регистър показва, че той притежава еднолично още една компания – "Иван Радичков – чинс". В други две - "Евро лес 2002" и "Рай", притежава съответно 50% и 10% от дружествените дялове.


По-интересната от двете е втората компания, регистрирана през 2007 г. в гр. Дулово. В нея Иванов е съдружник със Шенол Сефер, който притежава 60% от дяловете. През 2007 г. той е записан под №5 в листата с кандидати за общински съветници на Движението за права и свободи в Дулово. Важен детайл от биографията му обаче е близката родствена връзка с вече бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, осъден на първа инстанция на 10 г. затвор за злоупотреби, свързани с пътни строежи в община Дулово.


Според общински съветници в града именно Шенол ръководи дърводобивния бизнес на братовчед си Гюнай Сефер дори и в момента.


След трагедията във Варненския квартал "Аспарухово" през юни м.г. една от темите, предизвикали най-сериозен дебат за причините й, беше именно незаконната сеч в гората над квартала. Според много от жителите му години наред тя е била покровителствана негласно от местните лидери на ДПС. Тази теория има основание във факта, че общността на ромите мюсюлмани в местното гето винаги е била известна като една от "машините за гласуване" на движението във Варна. Косвените доказателства за това дадоха и изборните битки през последните две години, когато депутатът Йордан Цонев и изключеният от ДПС бивш общински лидер на партията Янко Станев мериха сили и влияние именно там.


Констатации без последствия


Писмото, изпратено от Веселин Железов до кмета на Варна, дава отговор само на част от въпросите, поставени в края на миналата година от работна група общински съветници, която трябваше да установи причините за трагедията в "Аспарухово" от 19 юни.


Според неговия текст Териториалното предприятие "Държавно горско стопанство" – Варна извършва постоянни проверки по сигнали за незаконна сеч не само в района на "Аспарухово", но и в други части на общината - кв. "Възраждане", с. Каменар и с. Дъбравино.


Така например по данни на стопанството за първите два месеца от началото на т.г. "са съставени 22 акта, задържани са 2 каруци и 4.5 куб.м дърва за огрев като нарушителите са предимно лица с нисък социален статус и преобладаващо ромско население".


Смущаващи данни за работата по превенцията и пресичането на незаконна сеч от служители на Държавно горско стопанство – Варна, станаха известни и от доклада, изготвен от работната група, натоварена с изясняването на причините за трагедията в "Аспарухово". Според записаното в него Териториално предприятие "Държавно горско стопанство" – Варна, не води регистър на издадените разрешителни за извършване на сеч на територията на общината, както и районите, за които те са издадени.


В същия доклад на работната група е посочено, че в горското стопанство ежедневно постъпват сигнали за незаконна сеч както край "Аспарухово", така и в други райони край Варна. За тях обаче също не се води регистър, каквото е изричното изискване на Устройствения правилник за работата на регионалните дирекции по горите.


Публичните данни сочат, че през 2013 и 2014 г. са били издадени общо 114 акта за незаконна сеч на територията на Държавно горско стопанство – Варна. Въпреки това обаче мерки за инвентаризация на обезлесените площи в район "Аспарухово" така и не са били предприети. При това положение въпросът в коя част от гората е сечена законно и в коя не трудно може да получи отговор с днешна дата.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Най - после се установи , че следващото наводнение ще бъде законно....Честито на Община Варна...

  [email protected]
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  Тарикатите и орките.Навсякъде е така.

 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ето къде ще е следващото свлачище и потоп. Веселин Железов да забрави какво е писал и да си понесе отговорност като стане белята

 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  да НЕ забрави -извинявам се

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  "... съдружник със Шенол Сефер, който притежава 60% от дяловете. През 2007 г. той е записан под №5 в листата с кандидати за общински съветници на Движението за права и свободи в Дулово."
  Изглежда българската гора е само на ДПС.Сигурно няма дърводобивна фирма,в която те да не участват ,къде законно,къде незаконно.

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  ДПС сече,електората им се дави...
  Житейска последователност.

 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лелка":
  После получават помощи от нашия джоб, затворен кръг

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2364 Весело
 9. 9 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Абе, изобщо, би му мамата!
  Язък за убоото място дет сме на тая земя(за по-претенциозните-ПЛАНЕТА)!
  Осраа ми го!
  Чак на нормалния му е неудобно.
  ТоА кУманизъм ще ни друса бая още, нали другарко майче(манолова). Я земи естествената ти форма на джучките, много е говореща за борбата ти за солидарност! Бих желал и аз тази солидарита!

 10. 10 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Днес от пресцентъра на Община Варна съобщиха, че писмото на Железов е отговор на въпроси, зададени от Портних...
  ---------------------
  Спасе, въпросният "Портних" е кмет на Варна,малко повече уважение към институциите в града в който живееш...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 11. 11 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  А после кмета ще пита пак: Къде е държавата? А той какво е? И за бостанско плашило не става.
  Над Аспарухово бяха изсекли гората в местността Джанавара (на турски означава "звяр" - място, от което не за първи път са тръгвали проблееми с водите, а и названието говори само по себе си. Трябва ли да чакаме повторение на трагедията от лятото, та да ни дойде акъла и да се предприемат съответните административни и наказателни мерки?

 12. 12 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На кой му пука за народа важно е да си напълнят гушите за последно защото предчувствуват че им идва края.

 13. 13 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "Tod":

  Е те т'ва е схемата - переш кмета с кирката в гърба и набутваш Янко в мацаницата...
  ...ма Бойко каза - свещени крави няма...

 14. 14 Профил на PG
  PG
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много често пътувам по този път и картината е винаги една и съща - проститутки, дървари изнасящи насечена и нарязана прилежно дървесина без прекъсване и една полицейска кола малко преди началото на квартала просто спряла отстрани на пътя...това място е като прокълнато, а е толкова красиво...ние като народ заслужаваме пълната разсипия, бедност - духовна и материална, която ще ни досъсипе

 15. 15 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Искам сега хората, които са много загрижени за това колко дървета ще се изсекат в Банско за една писта, да дойдат в Аспарухово и пак така пламенно да протестират. Тогава ще се съглася, че наистина ги е грижа точно за гората.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  [quote#11:"ikar_01"]бяха изсекли гората в местността Джанавара (на турски означава "звяр" - място[/quote]
  Извинявай, не става дума ни за "звер", ни за "дзвер", наименованието е свързано с генуезкото присъствие в С.И. България през 13-14в. (Genova - Генуа). На това място се намират руини на манастирски комплекс от 6 в. с интересни мозайки, и погребение на някакъв светец.
  Съществува една интересна история (може и да е измисмена), че описания манастир в известния роман на Умберто Еко съвпада много точно с плана на руините от Джанавара.
  Намерих този филм в ю-туба, много интересен, и тъжен, обясняващ какво страхотно историческо наследство от нашите земи е изчезнало във варовите пещи.
  https://www.youtube.com/watch?v=47qRTjD7GXY

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  [quote#16:"historama"]че описания манастир в известния роман на Умберто Еко съвпада много точно с плана на руините от Джанавара[/quote]
  Известния роман е "Името на розата".

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1074 Весело

  Кой сече гората на кв. "Аспарухово" във Варна
  Как кой, демокрацията! Галениците на (не)Българският Хелзинкски Комитет.
  Същата оная демокрация, при която ВМА харчи за чистене, охрана и асансьори повече отколкото за лекарства.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Браво на автора, че се е постарал, и снимка е направил даже!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Според разпространената днес справка компанията изсича акации "на площ от 1.1 ха и очаквана кубатура от 53 куб.м".

  От нета: Ако се използват интензивни култури - топола, върба, АКАЦИЯ, добивът на технологична дървесина може да започне на седмата или осмата година. От един хектар могат да се извадят 50 - 60 кубика, които дървопреработвателните предприятия изкупуват по 70 - 80 лева.

  т.е. обявеният добив на дървесина е 10 (десет) пъти по-нисък от средния

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#15] от "r3tro":

  Сори, брат. Няма да стане. Подобни диалози със "Зелените" и еко-НПО-та не вървят. Те едно си знаят, едно си баят - Банско, та Банско. При положение, че в цялата страна е леш.

 22. 22 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":
  Всъщност думата "джанавар" идва от персийски, но през турски език, съществува и в други тюркски езици и не само в тях, в албански се използва за вълк, звяр. Повече съм склонна да приема, че е от персийски, а не от италиански, поради по-дългото езиково влияние на турски език у нас, отколкото спорадичното появяване на италиански език /от генуезци или венецианци/ по нашите земи.

 23. 23 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Относно филма, ще го погледна по-късно, тъй като е доста дълъг.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  [quote#22:"ikar_01"]отколкото спорадичното появяване на италиански език /от генуезци или венецианци/ по нашите земи. [/quote]
  Има една монография от Васил Гюзелев, "Очерци върху историята на българския Североизток и Черноморието (края на ХІІ - началото на ХІVв.). Ще бъдеш изненадана, но генуезците са държали целия стопански живот в региона (както венецианците в Константинопол, а гр. Пера е бил генуезки). Това между другото не е моя версия, чувал съм я от местни екскурзоводи.
  Филмът е много интересен. Дори и да загубиш линка, в гуглето ще го намериш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK