Проф. Кадурина от ВМА обясни в писмо как се работи в ръководената от нея клиника

Клиника по дерматология

© Красимир Юскеселиев

Клиника по дерматологияСлед като по-рано днес парламентът освободи като депутат ген. Стоян Тонев, бивш директор на ВМА, началникът на дерматологичната клиника там проф. Мирослава Кадурина изпрати отворено писмо до медиите. В текста, с който "Дневник" не разполага, се казва, че като професор и доктор по дерматология с международна репутация тя не може да приеме обвиненията, които се изсипаха върху нея през последната седмица.


"В огромната си част изнесената информация е невярна и манипулативна. Обвинението, че съществува частна клиника на територията на Клиниката по дерматология към ВМА и че се извършват злоупотреби за милиони, е манипулативно", посочва тя в писмото, цитирано от "24 часа".


Повод за обяснението е репортаж на Би Ти Ви отпреди няколко дни за развиване на частен бизнес с държавни пари и злоупотреби за милиони левове в клиниката по дерматология на ВМА, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина. Одитът засяга и времето, в което Тонев е бил директор на болницата. Това стана повод премиерът Бойко Борисов да призове Тонев за оставка.
По закон ВМА развива само болнична помощ. Достъп за доболнична помощ в поликлиниката имат само военнослужещи, обяснява в писмото си Кадурина и посочва, че поликлиниката на ВМА не разполага с кабинети, които да работят по договор със здравната каса за доболнична помощ. За да получат гражданите достъп за доболнична помощ и достъп до болнично лечение, във ВМА са създадени звена за доболнична помощ, каквато е фирмата "Дерма Прим" ООД, които да сключват договори с ВМА.


"На територията на болницата има десетки медицински центрове и групови практики по този модел. Те захранват клиниките на болницата с пациенти. Всички договори се сключват по определени от ВМА правила и по цени, определени от болницата. Такава е юридическата форма, под която пациенти от цялата страна могат да имат достъп до лечение във ВМА", се посочва в писмото.


"Не мога да приема опитите на някои медии да се профанизира дейността на клиниката само до "опъване на бръчки", подчертава Кадурина.


Тя казва и че ръководената от нея клиника е призната от най-реномираните дерматологични клиники в Европа и света. Основната дейност е лечение на тежки дерматологични заболявания, като за целта е купена модерна лазерна апаратура.


Освен това към сектор "Лазеротерапия" на клиниката са създадени 4 центъра за лечение на социалнозначими заболявания - детски хемангиоми и съдови аномалии на кожата, за лечение на белези (от изгаряния, химически агенти, посттравматични, постоперативни, белези от акне и др.), за лечение на витилиго и за ранна диагностика на меланома на кожата, посредством дерматоскопско и хистологично изследване.


"Това дава възможност на много хора от цялата страна да получат достъп до високоспециализирана помощ, която не може да им бъде предоставена никъде в България, което е заслуга на Клиниката по дерматовенерология и алергология."


Допълва се, че достъпът на тези пациенти до високоспециализираната апаратура и лекар, сертифициран да работи с нея, е възможен единствено чрез преглед в поликлинично звено, каквото представлява ГПСМП "Дерма Прим МК ООД".


Кадурина отхвърля обвиненията, че за нуждите на клиниката са купувани скъпи препарати в периода на подготовка на дисертацията й, а сега вече не се изписвали.


От текста се разбира, че според Кадурина в момента е налице кампания за очерняне на дейността на Клиниката и че тя ще рефлектира както върху пациентите, така и върху колегите й.


"Призовавам медиите към обективност, защото свободата на словото означава преди всичко отговорност", пише още Кадурина.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Е къде е уважаема проф. Кадурина манипулацията, щом има такава. Голямо писмо с празни приказки.... Ако всичко беше цветя и рози, щеше ли толкова бързо да си подаде оставката ген. Тонев?

 2. 2 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Ами нека мине одита първо, да е независим (пу-пу-пу!) и да видим...Апропо ВМА като влезеш, долните етажи са заприличали на мол, ама медицински...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Честно - има нещо гнило в цялата тая работа. Не ми се вярва лекар от такъв ранг да е тръгнал да прави някакви дребни далавери и то точно във ВМА... Разбира се, времето ще покаже...

 4. 4 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#3:"black_recluse"]дребни далавери [/quote]
  Прав си, не са дребни.

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Струва ми се, че накрая ще стане като с делата на Цветанов ... и кой ще носи отговорността ???
  Надали ген. Тонев е беззащитен ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Обясненията са излишни.На нас всичко ни е ясно.Не са единствената болница с подобни практики.

 7. 7 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не може да говори от срам, за това е написала писмо !

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  След всичките самохвалства, защо клиниката е имала само 2 млн. приходи срещу 12 млн. разходи, последните прехвърлени на ВМА?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 9. 9 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 562 Неутрално

  [quote#2:"Yomega"]Апропо ВМА като влезеш, долните етажи са заприличали на мол, ама медицински... [/quote]


  Много ++++++++
  В понеделник ми се наложи да заведа майка ми, на платен преглед, е нема такова чудо!!!
  Да не се разболее човек, на днешно време, освен пари, требва и връзки!
  Москов, и на тебе една дълга ....!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 10. 10 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  [quote#3:"black_recluse"]Не ми се вярва лекар от такъв ранг да е тръгнал да прави някакви дребни далавери и то точно във ВМА... [/quote]
  Първо, какво те кара да мислиш, че Кадурина е лекар от "такъв ранг"? Тя работеше дълги години по работническите поликлиники без никой на тоя свят да я знае, освен семейството й и няколко десетки пациенти, които е имала. За световната наука и тогава и сега, Кадурина си остава господин никой. Кадурина направи разни "научни трудове" едва след като се осъществи дуото Тонев-Кадурина... Изведнъж Кадурина се "въздигна" до непознати висини в дерматологията, стана професор и най-голямата звезда по българските медии. Разбира се някакси случайно синчето й направи два филма за 750 хиляди, кой знае от къде взети, а Тонев започна да купува имот връз имот.
  Второ, защо мислиш, че десет милиона, които някакси се губят от бюджета на ВМА и се изливат в кадурината клиника са "дребни далавери"?

 11. 11 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  ВМА не извършвала доболнична помощ. Не е ясно защо. Обаче десетките частни центрове в поликлиниката вкл. клиниката на Кадурина извършват, но само срещу солено заплащане. Както се видя от клипа на БТВ тя взема по 80 лв. на преглед. В другите частни центрове в ВМА , управлявани от доктори от болницата вземат минимум 60 лв. за 10 минути преглед. Вероятно затова няма доболнична помощ във ВМА, за да могат техните доктори да работят частно на територията на болницата.

 12. 12 Профил на fitkov
  fitkov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Г-жо Кадурина, ако всичко е наред защо не се появите по медиите или в ефир, за да дадете така напудрения си отговор. Цяла България ви видя Не се появявате, защото сте виновни вие и Тонев. Един дол дренки крадци) Мястото ви е в една специализирана сграда в кв. Банишора.

 13. 13 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хайде да не ми обяснява, защото много добре знае как се процедира при нея. Или да и напомнят пациентите и, влизаш, плащаш 50 лв. на сестра (чувам, че вече са 80), сестрата казва "оставете ги на масата", после отиваш на преглед в друга стая и ни касов бон ни нищо. Някои хора нямат срам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 562 Неутрално

  [quote#11:"GreenEyes"]Вероятно затова няма доболнична помощ във ВМА, за да могат техните доктори да работят частно на територията на болницата.[/quote]

  И бас хващам, че не плащат наем кабинет, апаратура, консумативи, ток, вода, мед.сестра и т.н.

  Те ти комунизъм!!!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 15. 15 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "като професор и доктор по дерматология с международна репутация тя не може да приеме обвиненията, които се изсипаха върху нея през последната седмица"! Ъ, а като долнопробна пачавра, каквато всъщност е, приема ли ги?

 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В едно отношение проф.Кадурина е права - няма голяма болница,вкл. и Мед.Академия,не само ВМА,в които да няма симбиоза между специализирани клиники и самите академии.То дори и в ДКЦ-тата има такива практики!
  Не ми се вярва ген.Стоян Тонев да е злоупотребил със служебното си положение!

  Tony
 17. 17 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Не мога да приема опитите на някои медии да се профанизира дейността на клиниката само до "опъване на бръчки", подчертава Кадурина."
  =========
  Гледах някои ваши снимки и това с "опъваето на бръчки" за вас и на тази възраст човек може да го подмине!

  Иначе снимката от болничната стая е едно към едно с Германия.
  Особено завесата между леглата нищо не струва като пари, но в България се смята за излишно и, че при визитация съседа по легло като се одупиш ще ти гледа хемороидите е нормално.

 18. 18 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Мадурина - аут от ВМА.
  Тонев аут от шеф на БДД, Транспрес , шпионството и т.н
  И ако обучат да не въртят любов с държавни парички.
  Горчиво.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  ВМА харчила за чистене, охрана и асансьори повече отколкото за лекарства -По времето на Стоян Тонев!
  ВМА-над 50 клиники, 80% от които губещи, по признание на самия Тонев...
  ОбичаЙТЕ демокрацията!
  Защо за 15 години 3 пъти се вдигат парите за здраве, а ефект няма?
  В Румъния е забранено лекари д аработят в държавни и частни кабинети, а тук това става под един покрив. Демокрация по български. Не сме за това!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Мирослава,не давай повече храна на лъвовете,нека минат проверките!Защото на простаците това им трябва още от Римско време-хляб и зрелища,за друго не са способни!

 21. 21 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  До коментар [#19] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  това става ,защото лекарите в държавната клиника са с по 800 лв заплати ,ако бяха с по 8000 никой нямаше да си мисли за частна практика на същото место ,а да работи точно това ,за което така добре му плащат ,сега проблема не е ,че са източили ВМА ,а ,че частна клиника обира парите и на работещите във ВМА лекари и в ДКЦ към болницата ,така лекарите пак си докарват процент от заработеното ,а шефовете са милионери ,а това става по една единствена причина ,няма система за назначаване и контрол на директорските длъжности и бордовете на болниците ,както и мандатност ,трябва строг контрол след това ,а държавата просто нехае ,затова и болниците са превърнати в молове ,хората са недоволни ,а лекарите ,които са на първа линия бягат ,защото шефовете им обират заработките най нагло и на никого не могат да се оплачат ,БЛС защитава управляващата мафия ,а не лекарите

 22. 22 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 997 Неутрално

  [quote#2:"Yomega"]Апропо ВМА като влезеш, долните етажи са заприличали на мол, ама медицински... [/quote]
  Това само в поликлиниката (зданието по близо до центъра).

  П.С. В моловете нещата са бая по организирани, а и има информация В поликлиниката на ВМА е като ориенталски пазар!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 23. 23 Профил на Юрий Петров Проданов
  Юрий Петров Проданов
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Целта на активното мероприятие бе Генерала. Както често го прави, БТВ изпълни нечия поръчка - това е ясно - след която Тонев стана политически пенсионер. Познавам професор Кадурина - изключително точен човек, когото забъркаха в тази политикомедицинска интрига.
  Апропо, как така толкова взривоопасен и сложен като фактология репортаж се прави от абсолютно начинаещ журналист?! А, да, да не говорим, че реваншизма и вътрешноинституцианалната и професионална завист в медицинските среди са условие сине куа нон Още повече в столицата, където са и големите пари.
  Жалко!

  yuriiprodanov
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#19] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  [quote#9:"dustman"]Москов, и на тебе една дълга ....![/quote]

  Ако не се лъжа принципал е военното министерство. Същото, което няма пари не само за ново оръжие, но и за нафта, акумулатори, спирачни дискове и дори бронежилетки за мисиите зад граница. За вътрешните поделения бронежилетки май не се предвиждат изобщо, тъй като това се брои мярка по заетостта, не се разчита на боеспособност.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#23] от "Юрий Петров Проданов":

  С този рейтинг 0, от коя ПР-агенция си?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 26. 26 Профил на valya.m
  valya.m
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#3] от "black_recluse":

  И ако това е дребна далавера...да източиш милиони

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Аз също лекувам някои от заболяванията,които е изброила.

 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#27] от "vjacho":

  Тези ПР-агенции еднакви ли ги подбират, защото Вальо Топлото също ги обясняваше едни, че е спестил милиарди на обществото със своите мениджърски умения, да не го гонят за няколкото милиона.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 29. 29 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Добре де, като желае госпожата да върти клиника за външни посетители, не за фуражки, защо не си отвори частна клиника, да си построи и обзаведе сграда, да си купи тези модерни лазери, всичко това с нейни с пари, не от бюджета на МВР дето го плащам аз с моите данъци. Пък след това да си взема по 80 лева на преглед колкото душа иска.
  Иначе, ако базата е купувана с държавни пари, нека и прегледите да са по здравна каса.

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  [quote#19:"Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!"]В Румъния е забранено лекари д аработят в държавни и частни кабинети, [/quote]

  Това са половинчати решения. Ако искат, ще сложат някой млад доктор за чучело и пак ще си работят те самите.

  Кардиналното решение е изтеглянето на държавата от стопанска дейност. Трябва промяна в конституцията и конституционна забрана, държавата да се занимава с предприемачество. Както и горен таван на преразпределението - 20%. И трябва обществена нетърпимост спрямо всички държавни поплъзновения, зад които по правило се крият частни лица.

  Като излезне един Калфин, Горанов или един Мавродиев да обяснява, че иска "нов държавен фонд за гарантиране на пенсиите", или "1 милиард кредитна линия за ББР", обществото да наскача и да се развика "Пускай веднага мама ти крадилива да е**, пускай! Чиба оттука!"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 31. 31 Профил на Юрий Петров Проданов
  Юрий Петров Проданов
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#25] от "cinik":

  С този малък рейтинг съм, защото съм собственик на ПР агенция. Просто нямам време да пиша по форумите. Сега писах, защото познавам Кадурина от 30 години и знам за какъв човек става дума. Не ми се ядосвай Както казват сърбите "Опусти се и уживай Хубав ден ти желая

  yuriiprodanov
 32. 32 Профил на valya.m
  valya.m
  Рейтинг: 237 Неутрално
 33. 33 Профил на g_nett
  g_nett
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Остава нещо недоизказано в цялата история. 15 години медиите възхваляваха Тонев като страшен мениджър, прекрасен човек, колекционер на незнам какво си и прочие бози. А пък от Кадурина нямаше по-голям капацитет в дерматологията. А пък от синчето й нямаше по-талантлив актьор, режисьор и т.н.
  Сега изведнъж, и то половин година след като одита на МО е бил на бюрото и на предния, и на настоящия министър, Бтв (в която истинска разследваща журналистика просто няма) се "сеща" да прави "разследване". От къде им беше подсказано за проблема с ВМА, много интересно?
  Пък най-интересното е, че на мястото на Тонев влиза един Баксанов, който съвсем случайно е баща на Кристина Баксанова от Бтв. Да му е честито!

 34. 34 Профил на stanev2000
  stanev2000
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като е толкова кадърна любовницата на ген.Тонев Кадурина защо не направи тази клиника извън ВМА?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK