Проф. Кадурина от ВМА обясни в писмо как се работи в ръководената от нея клиника

Клиника по дерматология

© Красимир Юскеселиев

Клиника по дерматологияСлед като по-рано днес парламентът освободи като депутат ген. Стоян Тонев, бивш директор на ВМА, началникът на дерматологичната клиника там проф. Мирослава Кадурина изпрати отворено писмо до медиите. В текста, с който "Дневник" не разполага, се казва, че като професор и доктор по дерматология с международна репутация тя не може да приеме обвиненията, които се изсипаха върху нея през последната седмица.


"В огромната си част изнесената информация е невярна и манипулативна. Обвинението, че съществува частна клиника на територията на Клиниката по дерматология към ВМА и че се извършват злоупотреби за милиони, е манипулативно", посочва тя в писмото, цитирано от "24 часа".


Повод за обяснението е репортаж на Би Ти Ви отпреди няколко дни за развиване на частен бизнес с държавни пари и злоупотреби за милиони левове в клиниката по дерматология на ВМА, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина. Одитът засяга и времето, в което Тонев е бил директор на болницата. Това стана повод премиерът Бойко Борисов да призове Тонев за оставка.
По закон ВМА развива само болнична помощ. Достъп за доболнична помощ в поликлиниката имат само военнослужещи, обяснява в писмото си Кадурина и посочва, че поликлиниката на ВМА не разполага с кабинети, които да работят по договор със здравната каса за доболнична помощ. За да получат гражданите достъп за доболнична помощ и достъп до болнично лечение, във ВМА са създадени звена за доболнична помощ, каквато е фирмата "Дерма Прим" ООД, които да сключват договори с ВМА.


"На територията на болницата има десетки медицински центрове и групови практики по този модел. Те захранват клиниките на болницата с пациенти. Всички договори се сключват по определени от ВМА правила и по цени, определени от болницата. Такава е юридическата форма, под която пациенти от цялата страна могат да имат достъп до лечение във ВМА", се посочва в писмото.


"Не мога да приема опитите на някои медии да се профанизира дейността на клиниката само до "опъване на бръчки", подчертава Кадурина.


Тя казва и че ръководената от нея клиника е призната от най-реномираните дерматологични клиники в Европа и света. Основната дейност е лечение на тежки дерматологични заболявания, като за целта е купена модерна лазерна апаратура.


Освен това към сектор "Лазеротерапия" на клиниката са създадени 4 центъра за лечение на социалнозначими заболявания - детски хемангиоми и съдови аномалии на кожата, за лечение на белези (от изгаряния, химически агенти, посттравматични, постоперативни, белези от акне и др.), за лечение на витилиго и за ранна диагностика на меланома на кожата, посредством дерматоскопско и хистологично изследване.


"Това дава възможност на много хора от цялата страна да получат достъп до високоспециализирана помощ, която не може да им бъде предоставена никъде в България, което е заслуга на Клиниката по дерматовенерология и алергология."


Допълва се, че достъпът на тези пациенти до високоспециализираната апаратура и лекар, сертифициран да работи с нея, е възможен единствено чрез преглед в поликлинично звено, каквото представлява ГПСМП "Дерма Прим МК ООД".


Кадурина отхвърля обвиненията, че за нуждите на клиниката са купувани скъпи препарати в периода на подготовка на дисертацията й, а сега вече не се изписвали.


От текста се разбира, че според Кадурина в момента е налице кампания за очерняне на дейността на Клиниката и че тя ще рефлектира както върху пациентите, така и върху колегите й.


"Призовавам медиите към обективност, защото свободата на словото означава преди всичко отговорност", пише още Кадурина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK