Дебатите за висшето образование: "Кръвен данък на неолиберализма" и "да усвоим едни пари от Европа"

Снимката е архивна. Дипломанти от Университета за архитектура, строителство и геодезия.

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Снимката е архивна. Дипломанти от Университета за архитектура, строителство и геодезия.Парламентът прие стратегията за висше образование с подкрепата на всички партии, но без изказвания по същество. Преобладаваха популистки мнения като "изтичането на мозъци", което било "кръвен данък на неолиберализма", както и за средствата, давани на Университета по библиотекознание и информационни технологии.


В крайна сметка част от изказващите се потвърдиха, че документът не е изцяло изпипан, но "трябва да усвоят едни пари от Европа". Стратегията беше подготвяна от просветните министри Анелия Клисарова, допълнена от Румяна Коларова и предложена на Народното събрание от Тодор Танев, за да може Брюксел да одобри новата програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014 - 2020).


"Не мога да не кажа, че процесът на обсъждания анализ на стратегия за развитие на висшето образование беше изключително динамичен и много ползотворен", каза Снежана Дукова от ГЕРБ и добави, че според нея един от най-важните въпроси е този за достъпа и за желанието да се увеличи броят на завършилите висше образование. По думите й няма стратегически документ, който да е 100% идеален, и уточни, че той е отправна точка за нов Закон за висшето образование.
Дора Янкова от БСП критикува, че в документа има повече количествени измерители, отколкото качествени. За пример посочи, че до 2020 г. трябва да бъде увеличен делът на хората, завършили висше образование, но не се уточнява какво ще учат и какво ще бъде нивото на техните знания. Все пак тя каза, че левицата ще дадат подкрепата си.


"Тези дечица, които получават награди, не остават да учат у нас, и отиват в чужбина", каза Станислав Станилов от "Атака" и добави, че това е един кръвен данък, който неолиберализмът взимал от българите. Според него това е поредният тривиален документ, който Европейският съюз иска да направи, и ние ще направим. Като пример посочи провалът на десетилетието на ромското включване, което по негови сметки е 1 млрд. лева.


Според Методи Андреев от ГЕРБ в Университета по библиотекознание и информационни технологии имало много повече програми, които се изпълнявали, спрямо Университета за архитектура, строителство и геодезия и Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Финансирането на някои висши учебни заведения е извадено пред скоба", смята той и попита защо тази година същият университет имал 20% ръст в бюджета си. По думите му също така трябвало да се стимулира с бонуси работата на академичните кадри, а влизането в университет да е трудно, а не излизането, както е в момента.


Депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков също подкрепи документа, но препоръча в него да се обърне внимание и на спорта, защото тази дума в момента нито веднъж не се срещата. Съпартиецът му Борислав Станимиров пък препоръча и включването на мерки за проблема с плагиатстването.


В крайна сметка стратегията беше приета с гласовете на всички осем партии - 123 гласа, и един "въздържал се" от Патриотичния фронт. Депутатите допълниха документа с точка, с която се вменяват на държавата за създаването на мерки, с които да привличат децата на емигрирали българи в български университети.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 969 Разстроено

  "кръвен данък на неолиберализма"
  ------------------

  Уф, откъде да започна... Може ли хора очевидно без необходимия образователен ценз да пишат политики за образованието у нас? Мъкааа...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  Докато се произвеждат професори на килограм и от кол и въже се приемат студенти, висшето образование у нас хаир няма да види!!!!

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  Peter Thiel: "We're in a Bubble and It's Not the Internet. It's Higher Education."

 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Алберт Айнщайн в университета Принстън:

  http://www.onbeing.org/sites/default/files/einstein-path_0.jpg

  Моля не търсете каквито и да било външни или същностни допирни точки с днешните български преподаватели и университети. Няма да откриете такива.

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  В Шотландия, Дания и Финландия висшето образование е безплатно. Какво има да се говори? Къде е Дания къде е България?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  " Според Методи Андреев от ГЕРБ в Университета по библиотекознание и информационни технологии имало много повече програми, които се изпълнявали, спрямо Университета за архитектура, строителство и геодезия и Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Фнансиранетото на някои висше учебни заведения е извадено пред скоба", смята той и попита защо тази година същият университет имал 20% ръст в бюджета си. По думите му също така трябвало да се стимулира с бонуси работата на академичните кадри, а влизането в университет да е трудно, а не излизането, както в момента."

  Вай вай вай, целият парламент голем фен на СВубиТ ще излезе. Ама видиш ли той голямата работа бил.
  България има 53-55 университета, като всички се борят за едни и същи младежи кандидат студенти. От тази година випуск са децата родени 90 та година или свободните места за прием ще са с 11 000 по-малко защото няма деца, като със всяка година ще намаляват.
  Едно време влизането и излизането от университета беше еднакво трудно уважаеми Андреев, а сега е в Софийският университет при прием, проверяващите се чудят как да се закачат за 3 ка на кандидатстуденска работа. Т.е. приемът е еднакво лесен, както и завършването. Сега е златно време за мързрливите и безхаберните да зарадват мама и тати с тапия. Все някъде ще приемат маминото да се "изучи".

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Весело

  Европейски пари за УБИТ.Обучават ченгета да слушат и на това му казват „административен капацитет“

 8. 8 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Да вземат да почнат от основното и средно образование. Че като гледам какви дебили раждат някой СОУ-та, направо ми се плаче...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 9. 9 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 689 Неутрално

  влизането в университет да е трудно, а не излизането, както в момента.
  --------------
  Уважавам Методи Андреев, но тук просто се е отплеснал, където не го бива. В останалия свят е лесно влизането, а завършването не е проблем само за 5% от приетите. Така се отсяват най-подготвените и мотивираните. При нас фунията е обратна - влизат сравнително трудно, но пък всички завършват. Резултатите от прилагането на двата подхода в обучението се виждат от космоса и няма нужда да ги коментираме. Само да си отговорим къде сме ние и къде са те.

 10. 10 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  УАСГ в момента е една голяма клоака, която оказва огромно влияние, за съжаление негативно, върху всички нас!
  Оставям настрана "светлите специалисти" от там, които бяха за малко "осветени" при предишното правителство!
  Всичката тази дивотия, с калпавото до мизерно строителство, колабиращата инфраструктура, безконтролно застрояване и т.н. произлиза пряко от УАСГ.
  Оновно по 2 направления:
  1. Пълна неадекватност по отношение на съвременните нужди и изисквания за нормална жилищна среда!
  2. Тотална липса на професионален морал!

  ПП: Подобен проблем има и във ФЖМК, също не по-малко вреден, но това е друга тема!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 11. 11 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Безплатно висше само при подписване, че ще работят 15 години в страната! Само така може да се спре изтичането на лекари и зъболекари например. Не може данъкоплатците хем да им плащат образованието, хем да плащат по западни цени за медицинско обслужване!

 12. 12 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#5] от "angevins":

  това да не би да е хубаво, хубаво е само на пръв поглед. Някой плаща, за да се учат глупости с години и след това да се чудиш що никой не те наема. Поне в Шотландия имам тези наблюдения, в Дания предполагам е измислено малко по-умно.

  "Безплатността" е видимата част, а невидимата е бъдещето, където хиляди хора, учили тъпотии стачкуват и се сърдят на неолиберализма, че са профукали 5 години по купони.

 13. 13 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Core":

  вие се майтапите с УАСГ, но при всяко положение, от него излизат и много кадърни специалисти, на фона на % кадърност от други университети. Иначе излизат и пълни олигофрени, разбира се.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Отиването на нашите младежи да учат в чужбина, което за някой изглежда едва ли не като кръвен данък е най-естественото и нормално нещо. Преди 1944 т, почти всичката ни интелегенция е учила и завършвала образованието си в различни европейски страни, без значение дали са били хора с ляв или десен политически уклон- да не давам примери като Гео Милев или Симеон Радев и много други наши изтъкнати интелегенти от това време.
  Това, което може и трябваше да се направи отдавна е да си подредим (най-после) страната, така че след като ходят, учат, работят по целия свят, да не губят интерес да се върнат у нас.
  За целта не е необходимо ( то е и не възможно) да удариме в земята Швейцария или Швеция, а просто да станем едно прилично, със средния за съюза стандарт и нормално от криминална и правосъдна гледна точка място. Другото, хубавата природа, климат, кухня и десетки варианти за туризъм и почивка си ги имаме и ако не разваляме доброто впечатление с липсата на какъвто и да е вътрешен ред, нещата ще си дойдат на място.

 15. 15 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Докато има пашалъци като стопанската академия в Свищов, където студентки играят кючек на бея, недоразумения като НебъднициБандитиУбийци, за които се направи нов закон, за да станат професори и яслиза ченгета като Унибит нищо добро няма да излезе от ВО в България ще си остане вишу на светлинни години от качественото.

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#9] от "aleko":

  Не е точно така. В момента у нас влизането в университет е лесно, а излизат и се дипломират и тези, които даже не са влезли..След като и приемането по дипломи не можа да напълни университетите, се появиха странни явления - приемане без матура и без диплом за средно образование, като се водят курсисти и след придобиването на диплом за средно образование положените изпити им се признават...Да не говорим за всевъзможните уродливи форми на сертификатно обучение - къде майсторски класове, къде професионални курсове - само пари да падат...Да не зачеквам темата за неприсъственото обучение - дистанционно, електронно, ОННННННЛАЙЙН обучение с "изпити" по Скайп..
  "...само знайте - за парата,
  като човек - що да прави
  продава си и душата..."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Откакто сме влезли в ЕС само това правим,едни хора: "трябва да усвоят едни пари от Европа".Никаква мисъл за икономика.

 18. 18 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами намерете с какво да ги задържите... Да Ви имам и старолибералните мозъци... Вие сте срам за тази държава...
  Ако съм учил в Англия/Германия и т.н. дали ще взема да се върна?
  В тая клоака тук - Вие едни улици на може/не искате да поддръжате. Градосутройство лиспва съвсем! Където да се разровиш вони и е зле положението. И само обещания - никой нищо не прави...
  В университетите има по 1-2. качествени преподаватели, които се помнят доживот - другото е плява и ДС агенти с лекции от Х конгрес на БКП...Какво да коментираме....

  www.soundcloud.com/x2805
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#9] от "aleko":

  Не съм съгласен, нито влизат трудно, нито излизат трудно - защото има идиотска уравниловка и държавата плаща на глава (студентска) на даден ВУЗ и се чудят как да си напълнят заведнието, за да си докарат парите ( е не говорим за "елитно" заведение като библиотекарския).
  Ако се разпределят парите не на глава, а на реализирани успешно завършили и/или съгласно рейтингите ( ако трябва да се усъвършенстват и прецизират), от само себе си тези измислени 53 ВУЗ-а ще спаднат до нормалните 10-ина за страната, е може с някой и друг филиал, ама не по всичко както е сега, а с нещо специализирано като катедри/факултети.
  Сега в ТУ може да учиш икономика и право - що за идиотщина е това, остава в от юридическия да започнат да излизат инженери или строители.

 20. 20 Профил на sociator.bg
  sociator.bg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Core":

  Повече от 60% от завършилите в УАСГ работят в чужбина, което е много добра оценка за качеството на образованието, което този университет дава. Същото се отнася и за повечето медицински и технически университети в страната ни. Образованието ни не е чак толкова лошо, колкото някои хора се опитват да го изкарат, проблемът идва в невъзможността на бизнеса (или по-голяма част от него) да предложи работа И АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ на наистина добрите специалисти, които съвсем естествено намират реализация в чужбина.

  Проблемите в строителството и градоустройството не идват от "некадърността", а от крадливостта на едни определени хора...

 21. 21 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#15] от "olimpipanov":

  Като цяло е така, но ситуацията е такава, което обаче не значи, че не се случват и добри неща. Точно такъв пример е Унибит. Дали някой е бивше ченге или от дете на някогашен управник това не значи автоматично ужас и безхаберие.

 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#11] от "Anonymous":

  аз викам, даже 10 години да работят за 160лв по селата, освн ако не са членове на партията или имат роднини партизани

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#12] от "ungeheuer":  Този момент също го има така е. Затова трябва така да е организирано, че да е най-ефективно. Аз си го представям така (в Испания е горе долу по този начин): в края на средното образование всяко училище да организира професионално ориентиране на учениците спрямо какво ги влече интереси и да ги напътства да се вземат най-правилните решения. Вариантите са два -университет или избор на професия. Друг е въпроса се българската икономика е рехава и няма много перспективи за много професии.

  И безплатно образование не е задължително да означава ниско качествено. Защото за да се ползваш от тази благинка примерно нали трябва да има добри резултати това е един вид стипендия.
  Не забравяй че не всички могат да си позволят от материална гледна точка да следват. Защото въпроса не е само да си плащащ таксите.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 24. 24 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#22] от "rldkfl":

  Когато е безплатно може да им се поставят всякакви условия, въпрос на договаряне.

 25. 25 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#20] от "sociator.bg":

  Съгласен напълно с оценките, просто онези останали 40% трябва да бъдат "филтрирани" или от самото УАСГ, или от гилдията, защото поразиите, които правят оказват непоправимо влияние на живота ни задълго!

  Нали имат някакви периодични сертификации за правоспособност и подобни?
  Когато няко се е "ос*ал" върху пейзажа, да бъде наказан и "изваден от уравнението"!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 26. 26 Профил на Petya Stoycheva
  Petya Stoycheva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "Anonymous":

  хахахаха и да видим тогава изобщо кой ще влезе да учи в бг университет, което така или иначе си е пълна загуба на време и нерви

 27. 27 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#13] от "ungeheuer":

  Така е, но в другите системи има явно по-добра "имунна реакция" за самоочистване - ако е некадърен, я ще го убие ток, я ще го прегази влака, или ще му гръмне нещо в ръцете!
  А и последствията не са толкова трайни. Виж и коментар #25.

  И един виц:
  Говорели си лекар и художник...
  Художникът рекъл:
  - Лесна е тя твойта.. Ако направиш грешка, съвсем скоро я покрива зелена трева и вече не се вижда...Аз като оплескам нещо - ще виси 400 години на някоя стена...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 28. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#24] от "Anonymous":

  не е безплатно плащат го нашите данъци, и насила хубост не става.
  По твоя сценарии, трябва да затворим границите и да излизат само агенти на ДС и партийни другари. Това вече сме го правили, харесва се само на най-бедните селяни, докато не свършат парите. После се признава че било недоносче.

  Birds of a feather flock together.
 29. 29 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#23] от "angevins":

  абсолютно, затова има и заеми. Освен това моите впечатления (от Великобритания), че университетът е 3-годишен купон, който ти се полага. Ами ако си се родил беден, ще пропуснеш партитата и ще си налягаш парцалите. Аз купонясвах по-малко от английските ми състуденти, а според мен те имаха повече нужда да учат. Но със стипедии (включително за наем и живот) ти е все тая.

 30. 30 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#26] от "vev01316166":

  Как кой - който няма пари и възможности. И да няма никой, поне няма да се плаща за нещо, което няма възвръщаемост!

 31. 31 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#28] от "rldkfl":

  И за демокрацията се признава, че е недоносче. Никога през последните 50 години не е имало толкова огромни маси хора, оставени без достъп до медицинско обслужване, вкл. зъболечение. На теб защо са ти отворени граници - защото признаваш, че системата ти не може да осигури нормален живот в страната и хората, които могат, трябва да бягат ли?

 32. 32 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Народна мъдрост:
  "Ако мислите за 1 година напред - сейте жито,
  ако мислите 10 години напред - засадете гори,
  ако мислите за 100 години напред - ВЪЗПИТАВАЙТЕ (Образовайте) ХОРА".
  Тези в 43' НС мислят за 1 месец напред - т.е. за себе си!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 33. 33 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#29] от "ungeheuer":

  Не съм убеден, че британските студенти влагат по-малко усилие в следването им в сравнение с такива от ЕС или извън него. Просто тук културата е по-различна, с по-голямо ударение на социализирането, участието в клубове и тем подобни extracurriculars, и да, вкл. и купонясването (щото на студентите им е ясно, че това са последните години, когато ще могат да си позволят подобен лукс). Иначе, ако се гледат резултатите, британските студенти съвсем очевадно не се представят по-зле, а и често чуждестранните такива имат нужда от повече учене за да наваксат пропуснатото в средното образование. Плюс, че стипендията за британските студенти е практически заем, на който тече лихва, и който започва да се изплаща в момента, в който те, след дипломирането им, започнат да печелят над 21 хиляди на година.

 34. 34 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#33] от "asbroad":

  заем е, но не на пазарни условия, освен това има и грант-ове, които са безвъзмездни. Някой го плаща този обяд. Според мен просто на много хора не им ясно откъде идват парите. Има прекалено много стимули да се харчи тук и сега, а не да се спестява, и на това се учат хората от малки.

 35. 35 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кажете ми: дали би си мълчал министър Христо Иванов, ако на внесен от него в парламента стратегически документ получи коментар "Документът не е изцяло изпипан, но трябва да се усвоят едни пари от Европа". И къде е коментарът на министър Танев? Къде е коментарът на Радан Кънев?

 36. 36 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#29] от "ungeheuer":

  Аз не приемам университета като купон, а като гаранция за професионална и финансова стабилност. Но и със заем и без заем не мога да си го позволя в България, да не говорим за западен.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 37. 37 Профил на ivaylo_uzunov
  ivaylo_uzunov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Образование, висше, България? Тези три думи не трябва да се използват в едно изречение.

 38. 38 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#36] от "angevins":

  "гаранция"? Зависи кой, къде, каква специалност и т.н. гаранция може да бъде, или тотална загуба на време. Защо "със заем" да не можете? В Англия, където дигнаха таксите от 3 на 9 хиляди на година, пак нищо не се плаща в сегашната система, докато не си намериш заплата над 21 хиляди, както колегата е казал. Отделно има допълнителни стимули, а и имаш право да работиш до 20 часа на седмица (достатъчно пари за наем + храна).

  Т.е. системата е добра за хора, които искат да учат, но възпитава мнозинството хора в мислене тип "сега ми е паднало".

 39. 39 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#38] от "ungeheuer":


  [quote#38:"ungeheuer"]гаранция"? Зависи кой, къде, каква специалност и т.н. гаранция може да бъде, или тотална загуба на време. [/quote]

  Именно затова трябва да се набляга на професионалната ориентация и по възможност да се избира нещо което те влече.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 40. 40 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#32] от "Чарли българоФИЛ":

  Кого да образоват - тези, които ще избягат от страната ли?

 41. 41 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  [quote#40:"Anonymous"]Кого да образоват - тези, които ще избягат[/quote]

  До коментар [#40] от "Anonymous":

  Ами тези които ще останат?
  Ко прайм, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 42. 42 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#41] от "Чарли българоФИЛ":

  Ако ще останат, да подпишат, че ще работят 15 г. в страната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK