Първи трус в АБВ

Георги Първанов

© Анелия Николова

Георги Първанов"Той е човек без значение за общността - просто индивид." Така започва "Погнусата" на Сартър. Сетих се за този цитат, докато гледах фиаското на Първанов. Може да е било случайно..." Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" бившият депутат от БСП, а сега отговорник по организационните въпроси на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев.


Поводът - телевизионно интервю на доскорошния му другар Георги Първанов, в което обяви, че дава оставка като партиен лидер на АБВ, заради това, че парламентарната му група не спазила решение на партиен орган и подкрепила ратификацията на договора за нов външен дълг.


Реакцията на Първанов, който обикновено се въздържа от импулсивни решения, показва, че  ненавършилата една година АБВ все още не може да заработи като един механизъм. "Понякога не става въпрос за конспирация, а за обикновена глупост" - така член на тясното ръководство на АБВ описа ситуацията в партията.
Според него няма напрежение между факторите в АБВ - лидера Георги Първанов, заместниците му Ивайло Калфин, Румен Петков и Борислав Борисов (той е председател и на парламентарната група).


Проблемът бил в общуването


между партията и депутатите, които пък днес се извиниха, че не успели да се свържат с Първанов по телефона.


Всъщност оставката на лидера на АБВ, която се очаква следващата седмица, ще даде възможност за сериозен разговор за проблемите в редиците, надяват се партийни активисти. До наказания обаче едва ли ще се стигне освен мъмрене пред строя.


По-голямо възмущение обаче предизвикали


прийомите на ГЕРБ


Решението на ръководството на АБВ било за намаляване на дълга и за инвестиционна програма за какво ще бъдат похарчени парите. Всичко това трябвало да се опише, а не да се вярва на голите обещания на финансовия министър Владислав Горанов, разказа член на тясното партийно ръководство. Според него Първанов бил ядосан, че депутатите му се вързали на номерата на ГЕРБ.


"Решението да подкрепим предложението на ГЕРБ е взето на прагматична основа. То бе продиктувано от факта, че финансовият министър Владислав Горанов се съгласи да изпълни условията, които поставихме. На практика ние постигнахме една малка победа", коментира днес в парламента заместник-председателят на Народното събрание от АБВ Кирил Цочев. Той заяви, че АБВ ще следи за стриктното спазване на публично поетите ангажименти от страна на министър Горанов, който вчера обяви, че няма да се възползва от пълния размер на ратифицираната за емитиране сума, както и че ще представя детайлен анализ и разчет за какво ще бъдат изразходвани средствата от новия дълг.


Зам.-председателят на парламентарната група на АБВ Михо Михов подчерта, че решението й е взето след "революционно отстъпление на министър Владислав Горанов от първоначалните му намерения за размера и начина, по който трябва да бъде взето решение за правото на емитиране на нов външен дълг".


Без Първанов няма АБВ


Изпълнителният съвет на АБВ, в който влизат Георги Първанов, проф. Борислав Борисов, Ивайло Калфин, Румен Петков, Емил Кало, Бойко Радоев, д-р Евгений Желев, Андрей Бунджулов, Дилян Енкин, д-р Емил Константинов, Трендафил Величков и Николай Илчев, се събира на заседание в петък. Очаква се всички да изразят солидарност с лидера си и да депозират оставките си пред Националния съвет на партията. Той пък ще заседава веднага след почивните дни покрай националния празник 3 март.


Оставката на Първанов няма да бъде приета, прогнозират в АБВ. И признават, че без бившия президент партията им дори да продължи да съществува, няма как да получи 4% от гласовете на избирателите.


Депутатите на Първанов днес заявиха, че уважават правото му да вземе такова решение, но няма да подкрепят валидизацията на оставката му. И подчертаха, че действията им при процедурата по гласуване на предложението за нов външен дълг са продиктувани от прагматичност и не представляват позиция на вътрешнопартийно противопоставяне.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK