Посолството на САЩ ще проследи проверката срещу "Протестна мрежа"

Част от активистите на "Протестна мрежа" подписали сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, внесен през февруари 2014 година.

© Георги Кожухаров

Част от активистите на "Протестна мрежа" подписали сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, внесен през февруари 2014 година.Посолството на Съединените щати в България разпространи изявление за проверките срещу членове на "Протестна мрежа" и медии, които са получавали финансови грантове от фондация "Америка за България".


В сряда стана известно, че Софийската градска прокуратура (СГС) е възложила на Националната агенция за приходите (НАП) да направи пълни данъчни проверки на активисти на "Протестна мрежа", които са подписали сигнала срещу депутата Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и бившия телевизионен водещ Николай Бареков.


По сигнала на "Протестна мрежа" действията се съсредоточиха върху Цветан Василев, а прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски.
През ноември няколко часа преди организирания от "Протестна мрежа" протест срещу прокуратурата заради преправените инициали Д.П на числото 10 в тефтерчетата на Филип Златанов, собственикът на сайта "ПИК" Недялко Недялков и главният му редактор Ивайло Крачунов подадоха сигнал в държавното обвинение и НАП . В него тя настояваха за проверка на доходите на Антоанета Цонева, Николай Стайков, Асен Генов и Константин Павлов.


Според тях имало съмнения за произхода на доходите на четиримата активисти.


"Ние сме информирани за течащите проверки срещу активисти на Протестна мрежа и медии, които са получили грантове от фондация "Америка за България", гласи изявлението на американското посолство, публикувано в социалните мрежи.


"Фондацията е независима организация. Дейностите й, свързани с предоставяне на грантове са напълно прозрачни и достъпни за всеки чрез сайта на фондацията.


Ние сме убедени, че всички проверки ще бъдат проведени професионално и в пълно съответствие с приложимите разпоредби на българското законодателство, както и при зачитане на гражданските права и свободата на словото."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK