Родителите на мъртвородени бебета вече ще могат да ги погребват

Родителите на мъртвородени бебета вече ще могат да ги погребват

© Анелия НиколоваРодителите на мъртвородени бебета или такива, които са починали непосредствено след раждането, ще могат да погребват децата си. Това става възможно с промени е Закона за гражданската регистрация, които правителството одобри днес.


Близо три години и протести на родители и неправителствени организации бяха необходими, за да се осъществят промените, които трябва да бъдат одобрени и от парламента.


Досега заради пропуска в закона родителите, претърпели загубата, не можеха да погребат бебетата си, защото на тях не се издаваше смъртен акт, нито имаха ЕГН и име, които са сред задължителните условия за погребение или кремация. Вместо това болниците третират телата като "биологичен отпадък" и те се изгарят в екарисаж заедно с медицински остатъци.
Сега, с поправките се регламентира издаването на препис-извлечение от акта за раждане на мъртво родено дете, който ще представлява разрешение за погребение. Документът ще се издава безплатно. Препис-извлечението от акт за раждане на мъртвородено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице.


В тези случаи се съкращава срокът за съставяне на акта за раждане, като по този начин се създава възможност разрешението за погребение да бъде издадено до 48 часа от настъпването на събитието.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Просто не МОГА ДА ПОВЯРВАМ, че години наред телата на бебетата са били третирани като ОТПАДЪЦИ!! Кой НЕНОРМАЛЕН, ОТКАчЕН, ПЕРВЕРЗЕН ИДИОТ е въвел това правило???!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 2. 2 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#1] от "Търпана":

  Същите, които избиха интелигенцията, по примера на братския им режим в Москва. Същите, които съдействаха паметник на чужда армия да се извисява над парламента и сега го бранят.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Родителите на мъртвородени бебета или такива, които са починали непосредствено след раждането, ше могат да погребват децата си.
  ________
  Темата наистина много чувствителна за семействата които са загубили бебе.
  Но има разлика дали бебето е умряло след раждането или се е родило мъртво. Спонтанен аборт в 5-ти месец примерно мъртвото бебе ли е или биологичен отпадък?
  Иначе ако се счупи някоя инвитро-епроведка ще трябва да се организират траурни церемонии или как?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Пълен абсурд..

  Шок за родителите, шок и за хората които е трябвало и да се погрижат за така нареченият "биологичен отпадък"..

  3 години такъв закон да се задържи - просто абсурд..
  Личи си че сме държава от 3тия свят..

 5. 5 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "sv3tli0":

  Какви 3 години ?! Този закон е гнусен остатък от времето на комунизма.

 6. 6 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#5] от "ТМаринов":

  Публикацията навежда на мисълта, че са 3 години..
  Не ми е известно кога точно се е случил този гнусен пропуск.

 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Най-после!
  Малка утеха за родителите...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Баси тъжното заглавие....!

 9. 9 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Мисля, че част от ненормалните,откачените и перверзните вече цъкат минуси....

  Самият факт, че има хора, които не са наясно с елементарни хуманни и морални правила говори много за тях. Те се съпротивляват срещу всяка промяна, която прави животът лайф, а не жизнь (по един стар виц).

  А за останалите, все пак - постигната е крачка напред в тази кочина.

 10. 10 Профил на eyf30306659
  eyf30306659
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Аз имам починало дете след раждането/на втория ден,недоносено по термина / и там си остана,не го видяхме повече. ...Това беше в 1973год.Така че тази гнусна практика е много отдавна.Но крадците на деца в родилните няма да си признаят никога.И такива случаи има немалко,особено при близнаци.

 11. 11 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Има случаи, в които на родителите просто е съобщено, че бебето е починало или мъртвородено и дори не им се показва тялото или по-лошо, показва им се мъртвото тяло на друго бебе. Такъв случай имаше във Варна, ако си спомням добре. Родителите се съмняваха, че бебето им е продадено. И тъй като няма труп, няма погребение, нищо не могат да докажат... Като знам колко е важно в морален аспект да видиш тялото на мъртвия, представям си с каква травма живеят такива родители. Дано поне донякъде това промени нещата и им се спести допълнителното страдание.

 12. 12 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Проблема е че родителите не са уверени дали е мъртво или живо детето и го е хванала липсата. Нормално е родителите да имат възможноста да решат какво да се прави с мъртвото дете. Проблема с гробищата и той съществува.

 13. 13 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Весело

  Слава Богу!!!!!!!!!

  Ритало ли е бебчето в майчината утроба до някое време? Значи е било жив човек!!!!!!!

  Една крачка към нормалност и ЧОВЕЩИНА в тази държава!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 14. 14 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 509 Неутрално

  [quote#3:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Спонтанен аборт в 5-ти месец примерно мъртвото бебе ли е или биологичен отпадък? [/quote]
  [quote#3:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]ако се счупи някоя инвитро-епроведка [/quote]
  Това според теб родени бебета ли са?

 15. 15 Профил на Detelina Sinchetz Vladimirova
  Detelina Sinchetz Vladimirova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По първа професия съм медицинска сестра. По отношение на живородените деца, които умират след раждането, според религиозни доктрини, те отново ще живеят на Небето в присъствието на Бог както всички хора . Затова в Западния свят са още по-мотивирани да живеят праведно, за да могат един ден отново да се съберат на Небето като семейство в Божието присъствие. В по-старо време в България, когато смъртността е била голяма, хората са бързали да кръстят новороденото, защото според Източно православната църква се е смятало, че ако детето умре без да се кръсти, то не може да се завърне при Бог. Западните християнски религии отричат необходимостта от това ранно кръщение, защото кръщението е за покаяние и за даване на обет или обещание пред Бог, че ще живеят праведно и те с вяра търсят помощ, подкрепа, напътствие, утеха, изцеление (без да отричам медицината, защото и тя е дадена от Бог, и медицината и вярата трябва да вървят заедно) и затова кръщението се извършва след навършване на осем години, защото дотогава то не е способно да извърши грях. Според мене е правилно такива деца да бъдат погребвани. А по отношение на мъртвородените нямам знание, което да споделя. Още на двадесет години започнах работа в Медицинска академия. Това е голям медицински комплекс от сгради. Веднъж домакинката на Каедрата сподели, че вършейки служебната си работа и минавайки покрай Института по Акушерство и гинекология в двора е видяла как се изгарят починалите бебета. Тя беше много разстроена и аз се разстроих и не посмях да й задам никакви въпроси. Не съм съгласна с това. Моя приятелка роди дете с вродено заболяване (може би порок на сърцето). Два пъти се е случило да се задушава и да посинява. Спешно е откарано в Пирогов. Направили са операция на това едноседмично бебе, но е починало. Обадили са се на семейството и са поискали майката или някой друг от семейството да дойде в болницата, показали са починалото дете и са ги попитали дали те искат да си вземат бебето, или ще го оставят служебно да се погригат за него. Зная, че свекървата е ходила, но е отказала да вземе починалото бебе. Предполагам, че това е семейно решение. Не посмях да питам за подробности. След това моята приятелка си роди здраво дете.

 16. 16 Профил на Detelina Sinchetz Vladimirova
  Detelina Sinchetz Vladimirova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "eyf30306659":

  Не вярвам, че по времето на дълбокия социализъм би могло да се извърши такова нещо. Преди години говорих с приятелката на моя приятелка. Тя беше млада жена акушерка. В разговора разбрах, че бебетата, родени с някаква аномалия, живеят много кратко след раждането. Дори се опитват да не показват бебето на майката, за да не се травмира. Обикновено може да покажат на друг член от семейството, но останах с впечатление, че това не е задългително за близките да приемат, пак от съображение да не се травмитат близките. А по отношение на недоносените се полагат много грижи, но това не гарантира оцеляването. Защо не попитате детски лекар с опит с недоносени бебета кога успеваемостта да запазят живота е по-голяма и при какви показания е почти невъзможно? Или може би това не е необходимо, а психотерапевт, който работи с майки, понесли загиба на недоносено дете може повече да помогне.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK