Ски писта в Чепеларе да бъде затворена, настоява сестрата на загиналия там мъж

Чепеларе - писти - архивна снимка

© Анелия Николова

Чепеларе - писти - архивна снимкаСтатията е редактирана на 28 февруари в 17 часа с отговор на министъра на туризма Николина Ангелкова.


Достъпът до пистата "Мечи чал" в Чепеларе да бъде затворен за всички скиори до приключване на проверка, която да установи причините за трагичния случай на 14 февруари, при който скиор загина в следствие на удар в бетонна шахта за оръдие за сняг. С това искане се е обърнала към институции сестрата на починалия 28-годишен мъж – Веселина Кънчева през седмицата. 


"Усилията ми в момента са насочени изцяло към това да сезирам отговорните институции, за да ограничат те достъпа на скиори до пистите на Чепеларе до изясняване на случая. Тези писти са опасни,
мой дълг е да се опитам да предотвратя други трагични случаи


като този с брат ми. Особено сега преди празниците и четирите почивни дни," каза Кънчева пред "Дневник" в петък.


В сряда (25 февруари) тя е изпратила писмо до Министерството на регионалното развитие, до Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и до регионалното му поделение за Южен Централен район (РДНСК), до омбудсмана и до Комисията за защита на потребителите, тъй като според нея е налице предлагане на опасна услуга. В четвъртък Кънчева сезира още две министерства - на туризма и на младежта и спорта.


До петък вечер тя не беше получила отговор от никоя институция, с две изключения. От омбудсмана Константин Пенчев тя е получила пълната подкрепа. Адекватна реакция, по думите й, е имало и от Комисията за защита на потребителите, които вероятно вече са се задействали.


На въпрос на "Дневник" министърът на туризма Николина Ангелкова заяви в Банско, че все още не са се запознали със сигнала и ще имат становище, когато го направят.


Поредица от подобни фатални инциденти,


както и на сериозни падания на пистата на Чепеларе има през последните няколко години. През 2011 година за 37-годишен мъж от Пловдив карането отново на "Мечи чал" се оказва смъртоносно след удар в дърво. 40-годишният Борис Лисев загива през 2010 г., отново след като излиза от пистата и се ударя в дърво на писта в курорта. Обновената ски зона е открита през 2009 г.


През 2010г. има и друг случай с трагичен инцидент на пистата, завършил с причиняване на тежки увреждания в резултат на бездействието на поддържащите я, каза Кънчева.


През миналия зимен сезон малко дете излиза от снега на зелената писта на Чепеларе и пада директно в оголено дере с вода, стърчащи корени и големи бетонни тръби, но за късмет няма сериозни физически травми. Бащата Светломир Анчев, който кара непосредствено зад него с камера на каската си, заснема случайно как точно става инцидента, как го вади от водата и му помага. Това видео стана актуално в социалните мрежи тази седмица след последния фатален случай с Данаил Кънчев.В момента се води разследване за причините за смъртоносния инцидент


и дали има виновни за него. "Данаил Кънчев се е спускал по червената писта на "Мечи чал" нормално и не е имал друг инцидент преди това. Той е отскочил в бабуна, превъртял се, при което е излязъл извън пистата и на около 2 метра от нея се е сблъскал в шахтата," констатира разследването на районна прокуратура-Смолян, цитирано от вестник "Труд". Бетонната шахта в деня на трагедията е стърчала 20 см над земята и не е била обезопасена. (Това се вижда и от снимките, публикувани от сестрата на загиналия млад мъж).


Бетонната шахта, в която се е ударил фатално Данаил Кънчев

© Веселина Кънчева

Бетонната шахта, в която се е ударил фатално Данаил Кънчев

Шахтата служи за машина за сняг и когато има такава върху нея, тя бива обезопасявана. На 14 февруари не е била обезопасена с ограждения, мрежа или дюшеци, нямало е обозначения, разказа още Веселина Кънчева, която ще търси справедливост и чрез съда. "Отговорни за поддръжката на пистата са собствениците на ски зоната. След като заплащаш, за да ползваш пистите, редно е те да са се погрижили за безопасността на тези, които ги ползват."


В конкретния случай това трябва да е инвеститорът в спортен център Чепеларе (открит през 2009 г.) – публично-частното дружество "Чепеларе курорт" АД, в което собственици с 49% са община Чепеларе и с 51% - "Родопска инициатива" АД. Акционери в "Родопска инициатива" с равни дялове са "Орион ски" АД, "Родопски дом" ООД и "Екологични продукти" ООД. "Орион ски" АД е най-големият у нас производител на ски екипировка. "Родопски дом" ООД е собственик на първия четиризвезден хотел в Чепеларе, открит през 2006 г., а "Екологични продукти" ООД е доставчик в страната на елементи за инфраструктурни обекти.


Официален коментар от тях за инцидента все още няма, а опитите на "Дневник" да се свърже с общината и на 20 и на 27 февруари се оказаха безуспешни.


В някои медии коментар дават от "Чепеларе спорт", които поддържа ски-зоната там. "Шахтата е извън пистата и не стърчи. Около нея няма дървета, противонаклон е и няма реална опасност, за да се сложи там мрежа. От другата страна има дере и затова е обезопасено с мрежи. Наблизо има табела, че се сливат две писти и скоростта трябва да се намали", коментира, цитиран от "Труд" Васил Попов от "Чепеларе спорт". 


Продължение по темата четете през следващата седмица в "Дневник", ваш опит с проблеми с обезопасяването на пистите в Чепеларе или други курорти може да споделяте във форума или на [email protected] 

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Не карайте ски там.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  "Шахтата е извън пистата и не стърчи. Около нея няма дървета, противонаклон е и
  няма реална опасност, за да се сложи там мрежа."

  наистина не знам що за деградирала твар трябва да си за да дрънкаш подобни неща след инцидент със жертва

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Ужас! Горкото дете! Невероятен късмет!

 4. 4 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ако това се бе случило в нормална държава, операторът/собственикът на пистите и съораженията щеше да загуби лиценза си, а в съда щеше да бъде осъден да плати няколко милиона долара щети на близките на загиналия.

 5. 5 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Аз пък искам въобще ски пистите да ги няма.Само изсичат горите и планините.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 6. 6 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  [quote#5:"Петър Петров"]Аз пък искам въобще ски пистите да ги няма.Само изсичат горите и планините.[/quote]
  Напълно подкрепям, не мисля ски туризма е добър за България.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 7. 7 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  "при което е излязъл извън пистата и на около 2 метра от нея се е сблъскал в шахтата"

  Колко абсурдно! Хората са високи "около два метра" това значи, че човек дори и да падне от статична позиция, като е стъпил на края на пистата, може да си удари главата в шахтата. Да не говорим какво става в движение и то терен без сцепление. Не знам и каква е тази писта, на която толкова точно могат да се измерят габаритите. Всичко е за замазване на безхаберието. Такава шахта не може да бъде необезопасена, ако е на по-малко от 20 метра от пистата. Дори и това отстояние ми се вижда малко.

 8. 8 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#5] от "Петър Петров":

  Има ги по цял свят. Не може да се забранят. И аз не съм им фен, макар и понякога да покарвам ски. Просто държавата трябва много здраво да държи контрола и разширението на ски пистите и по същия начин трябва да е с морските курорти. Но се дъним и на двете места. Губим най-ценното – природата, за да правим пустини и бетонни и стоманени недоразумения, които пълнят джобовете на недостойни хора, отнемайки бъдещето и на собствените си деца.

 9. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#5] от "Петър Петров":

  Е, не. Не си прав.
  Ски писти ътрябва да има, докато има и условия за каране на ски у нас, но:
  1. ПО никакъв начи не трябва да бъдат в защитени територии.
  2. Преди да се мисли за нови, първо да се ремонтират старите съоръжения.
  3. Да не се разрешавакурортно строителство, което би превишило капацитета им.
  4. Да има драконовски мерки за безопасност и чистота
  5. Да не се дават в ръцете на самозабравили се комплексари, които не желаят да има разумен диалог, а просто да наложат своето, защото били гоуеми.

  Баланс трябва да има. На баланса се крепи светът.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 10 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пистите в Чепеларе са опасни за начинаещи и средно напреднали, които понякога забравят че са такива. Това е повече от ясно след като има вече няколко смъртни случая там. Но смъртни случаи има и с велосипедисти, мотоциклетисти.... Да не говорим за делтапланеристи, парапланеристи.... и автомобилисти, каквито сме всички... Дайте да забраним автомобилите и всички пътища където са загинали хора и са изсечени гори. Огледайте се около вас - виждате ли ски - писти - не. Но виждате пътища нали. Кое е по-вредно? И кое нанася повече щети и жертви?
  В показания видеоклип отговорността за падането на детето е изцяло на бащата - детето явно не стои добре на ските, няма щеки и няма видима причина за падането му освен явно високата (за него) скорост.
  В посочените по-горе от мен (дейности)спортове човек трябва много добре да знае до къде е собствената му граница на удоволствие и благоразумие и къде започва рискът за живота му и за живота на другите край него. Прекрачиш ли границата е въпрос на шанс да не се случи нещо лошо. Важното е във всеки един момент да можеш да контролираш ските, велосипеда, автомобила.... Това е истината и повечето от нас много добре се справят с това.

 11. 11 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#9] от "rapidfire":

  Истината е че условия за ски нямаме.Няма как да се конкурираме с Алпите и с руснаците.При алпите имаш страхотна инфраструктура и обслужващ персонал.При руските курорти имаш страхотни планини.Няма как да се наместиме по средата.Бил съм в Испания и пъотом минах през Италия и Франция.Няма как да им настигнеме обслужването.
  Трябва да наблегнеме на селския туризъм и автентичния фолклор.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Това, което виждам на клипа, в никакъв случай не може да се нарече "писта".
  Това е просто една просека, по която за да се кара, задължително трябва да има обезопасителни мрежи от двете страни.

  Добре, че хлапето остана здраво

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#11] от "Петър Петров":

  Стригано.
  Има условия за ски, ама за нас си. Не да се пънем да настигаме Алпите.

  Иначе който решил да дойде - добре дошъл, но да се съобразява с капацитета.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тая па...

  Да бъде затворена магистрала Тракия.Там от време на време загива някой в опасните участъци.

  The things you own end up owning you
 15. 15 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "rapidfire":

  Това наистина не може да се нарече писта - това е ски-път, но няма как да се сложат "мантинели". Това не е автомобилен път. Все едно да искате и всяко дърво около пистите да се обгради с дунапрен или "матраци".
  Прегледах още веднъж клипа. Има още една причина, освен тези които по-горе съм изброил. Ските на детето не са достатъчно дълги за ръста му. Това е една криворазбрана теория - че така е по-лесно да караш. Но така си адски нестабилен.... Има си правила за екипировката и те трябва да се спазват от всички.

 16. 16 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Е, не. На всяко дърво - дунапрен едва ли, но на такива дерета задължително трябва да има няква мрежа... А освен това като няма сняг от страни, всяко излизане от пистата е фатално...

 17. 17 Профил на marish1001
  marish1001
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вече има едно влязло в сила решение на ВКС, с което фирмата, отговаряща за поддържане на пистата е осъдена да заплати 150 000 лева обезщетение на пострадал при падане точно на една от пистите там.
  http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.nsf/Keywords/D6CAFEDC5014B29EC2257CF4005806BF

 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  [quote#10:"Скиорски"]В показания видеоклип отговорността за падането на детето е изцяло на бащата - детето явно не стои добре на ските, няма щеки и няма видима причина за падането му освен явно високата (за него) скорост. [/quote]

  Не си прав. Дори на клипа се вижда, че наоколо няма сняг. Това е изкуствено съоръжение. Дори по пътищата има мантинели и най-вече шофьорски книжки. Как да знаят хората, кое е начинаещ и опитен? Обезопасяването е работа на предоставящия услугата, а контролът трябва да е на съответна организация.

 19. 19 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#18] от "puknatastotinka":

  По тази логика човечеството трябва да изчезне.Или всички басейни да се затворят.Щото се давили от време на време.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  [quote#19:"Петър Петров"]По тази логика човечеството трябва да изчезне.Или всички басейни да се затворят.Щото се давили от време на време. [/quote]

  В цивилизования свят на всеки басейн има спасител дори по време на плувни състезания. Просто е въпрос на манталитет и здрав разум.

 21. 21 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 418 Неутрално

  само да напомня , че аналогичен беше инцидента с Шумахер не вярвам да са затваряли пистите там след това . компетентните служби да се намесят . жалко за човека

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Аууууу видето е потресаващо ! Там децата се учат да оцеляват с "естествен подбор"!
  Пистата трябва да се затвори веднага!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Пистата в Чепеларе е най-интересната и приятна за каране в България, но е факт, е е тотално необезопасена. Аз не съм имал инциденти там, но мои приятели са падали върху стърчащи железа, бетони и какво ли не..

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  [quote#21:"naonit"]само да напомня , че аналогичен беше инцидента с Шумахер не вярвам да са затваряли пистите там след това . компетентните служби да се намесят . жалко за човека [/quote]
  Абе той просто си го е търсил, изтрили са видеото ама се вижда къде е паднал баш на камънака:
  http://www.telegraph.co.uk/travel/snowandski/skiing-news/10568218/Michael-Schumacher-accident-investigators-examine-crash-site.html

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#4] от "kirsner":

  И това откъде го знаеш? Шумахер като се претрепада не би да осъдиха някого. Въобще ски караш ли или просто си дрънкаш като останалите лаици на във форума. В момента, в който напуснеш очертанията на пистат всичко си е на твоя отговорност. Освен това ските са екстремен спорт, напълно нормално е от време на време да стават инциденти. Писна ми всезнайковци.

 26. 26 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "Петър Петров":

  След като според теб в България (пълна глупост) интересо аз къде съм карал последните има няма 30 години. Пък и никой не те кара да караш тук ходи си в алпите и си действай, само не раздавай акъл дето го нямаш.

 27. 27 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#25] от "skrita_sila_m":

  Знам го от 15 години каране на ски в САЩ и Канада-
  Blue Mountain, ON, Mount Tremblant, QC, Deerhurst, ON, Montage Mountain, PA, Catskill, NY, Mountain Green, VT, Whistler, BC и т.н.

  Ако покрай пистата има необезопасени съоръжения, които могат да застрашат здравето на скиорите, виновен е оператора/собственика. За това и там, на изброените от мен места, няма такива...

 28. 28 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "kirsner":

  И аз съм карал ски в САЩ и идеята, че може да обезопасиш всичко е безумна и идиотска. Там не бяха отворили пистата, защото не била обработена с ратрак. Моя преценка си е дали искам да карам на необработена писта или не! Честно казано ми писна да ми обезопасяват всичко и да ме третират като олигофрен.

 29. 29 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#4] от "kirsner":

  интересно колко милиони плащат собствениците на магистрали

  гошо
 30. 30 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "puknatastotinka":

  Ясно е че или не си се качвал на ски или нямаш достатъчно часове прекарани по пистите. Сигурно от правна гледна точка имаш някакво право, но ако видиш и другите клипове направени от въпросния баща(в тубата са) ще се увериш че детето е твърде малко изобщо да бъде по тези писти и че бащата явно е твърде смел човек за да го води по тях. Не че няма и други като него. Вижда се как детето кара изключително "седнало" назад, което е най-голямата грешка в ските. Да владее скоростта донякъде, но този начин на каране е изключително уморителен и нестабилен. Предполага умора още ма първото спускане. Бащата доколкото виждам кара добре, но детето има нужда от учител....Това че караш добре не те прави автоматично учител.
  Няма как да се обезопаси всичко. Основното е лична преценка, разум и възможности. И 3 мантинели да има ако караш със 130, имаш 6 часа стаж като шофьор и се блъснеш в мантинелите по някаква причина- няма голям шанс да оживееш.
  Например ако си се качвал на седалков лифт(общо взето в Европа - вкл. и в Чепеларе, Банско, Пампорово, Боровец.... лифтовете са еднакви и са произведени основно от 2 фирми) ще видиш че дете като това от клипа може да падне съвсем спокойно, дори и майка му и баща му да са с него. Височината на такива лифтове понякога достига 30 метра. В Австрия съм бил свидетел как дете на 11 години пада от такъв лифт(същата марка) от 7-10 м. На 5-6 минута дойде хеликоптер и го закара където трябва. Лифтът си стои и до ден днешен. Хеликоптерът беше на бърза помощ, а не на оператора на лифта..... Та ако там отидеш и видиш за какви писти става въпрос и как не са обезопасени предполагам че по друг начин ще гледаш на нещата. Това е екстремен спорт - не е за всеки и не може днес да се качиш на ски и утре да се спускаш където си искаш.

 31. 31 Профил на DOGFATHER
  DOGFATHER
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Важното е олигарсите да печелят пари. Мафията не е длъжна да мисли за простолюдието.

 32. 32 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Да караш ски в Чепеларе и Пампорово през последните безснежни години си е жив мазохизъм и прахосване на пари, а за някои дори равносилно на самоубийство.

  Too much цензура Баце.
 33. 33 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#28] от "skrita_sila_m":

  Съгласен съм, понякога наистина се прекалява. Не си мисли, че мен много неща в Северна Америка не ме дразнят. Днес например заседнах в трафик за един час в центъра на града, защото на някой си му прилошало в колата - дойдоха две-три линейки, една пожарна кола и четири-пет полицейски коли и всичко бе блокирано за сумати време. Едва ли има нужда от такава свръхреакция. При най-леки катастрофи се случва същото, а това е почти ежедневие. Но от друга страна, в България има пълна безхаберност - няма обезопасяване на минимална степен. Не само за ски писти, но и на пътища и всичко останало. Вследствие на липса на обезопасителни и организационни мерки един тираджия миналата година се натресе в маса спрели преди София автомобили на магистралата. Такива екзотични неща в Щатите например едва ли ще видиш - там ще започнат сигнализации поне 5 мили преди проблемния участък, а специални обозначения и полицейски коли ще направят така, че да се избегнат всякакви произшествия. България е точно обратната крайност.

 34. 34 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#26] от "skrita_sila_m":

  Явно липсата на акъл е при вас.Аз ски не карам.Аз лично бих ви забранил да карате ски.Не е ли естествена ски писта - абсурд.Това да се изсича гората за да може некакви търтеи да ми се правят на тарикати - абсурд.Като искаш ски - нагоре по хълма.Аз казах.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 35. 35 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#33] от "kirsner":

  И в испания е така.Всички идват заедно.По добре отколкото хора да умират по пътищата.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK