Два гласа не стигнаха на БСП да прокара ранното пенсиониране (видео)

Два гласа не стигнаха на БСП да прокара ранното пенсиониране (видео)

© Красимир ЮскеселиевДва гласа не достигнаха на БСП да събере парламентарна подкрепа за ранното пенсиониране.


Първоначално поправката в Кодекса за социалното осигуряване беше приета с 94 гласа "за", 76 "против" и 15 "въздържал се", като "за" бяха депутатите от БСП, ДПС, Патриотичния фронт, Български демократичен център и "Атака", АБВ гласува с "въздържал се", а ГЕРБ и Реформаторският блок - с "против" и "въздържал се". След поискано прегласуване от ГЕРБ законът беше отхвърлен с 93  гласа "за", 82 "против" и 12 "въздържал се".


С промени в Кодекса за социалното осигуряване БСП иска да направи пенсионирането възможно с до 24 месеца по-рано от определените в закона възраст и трудов стаж. Пенсията в тези случаи следва да се намалява с по 0.4% за всеки недостигащ месец и това ще струва около 80 млн. лева на пенсионата система за годината. В момента по данни на НОИ около 34 хиляди души не могат да се пенсионират, защото нямат необходимия стаж и трябва да изчакат да навършат 65 години, за да започнат да получават пенсия.


В мотивите към предложението е записано, че по данни на Евростат за 2013 г. повече от половин милион българи между 55 и 64 г. са били икономически неактивни през годината. През 2014 г. от тази възможност биха се възползвали мъжете на възраст между 61 г. и 8 месеца и 63 г. и 8 месеца, както и жените на възраст между 58 г. и 8 месеца и 60 г. и 8 месеца. От НОИ считат, че предложението на БСП за ранно пенсиониране е "отстъпление от ангажиментите ни да ограничим ранното пенсиониране".

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Весело

  Много тъжно - щяхме да имаме депутати-пенсионери!)))

  Tony
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  БСП, с какви пари ще плащате пенсиите? Мигар сега 55% от бюджета не отиват за попълване на осигурителните дупки? Вашият икономически експерт Агент Економов лично ли ще ги осигури?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 500 Любопитно

  До коментар [#1] от "Free person":

  Какво пречи един пенсионер да бъде избран за народен представител?

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Как веднъж не чухме БСП да кажат нещо за печелене на пари а само как да правят разходи, за сметка на данъците ни! Те само своите кражби маскират като печалба- Белене, ЮП, БА и други предателски начинания!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  В мотивите към предложението е записано, че по данни на Евростат за 2013 г. повече от половин милион българи между 55 и 64 г. са били икономически неактивни през годината...........

  Истината е , че няма икономика.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Едно разумно предложение, много рядко от БСП излизат такива

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#4] от "lz2":

  как да чуеш, навремето имаше лаф: "то това да не е мандра"?!

 8. 8 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 417 Весело

  еее,може ли такова нещо???

 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 565 Любопитно

  До коментар [#4] от "lz2":
  Ами, по редно е да питате тез дето преди 1 седмица стовариха на гърба ни дълг от 16 млд. А сега ревете за 80 млн.
  Може даа питате и тези дето се тръшкаха по паветата преди една година, а саега мълчат като...

 10. 10 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ранно пенсиониране, ама с по-ниска пенсия. За 2 години при 0,4% на месец, това са 9,6% по-ниска пенсия, което не е хич малко. В Германия приеха подобно нещо, но не знам дали хората са се затичали да се пенсионират предварително на база това намаляване на пенсията.

 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  БСП иначе орева орталъка ,че щяли да се теглят нови заеми,а пък иначе еша си няма на свинския пазар,когато се опре до това да предлага нови разходи?
  Ето затова се налагат сега да се теглят нови заеми,дрогаре,за да ви се покриват масрафите...

 12. 12 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 463 Весело

  "прегласуване"

  Каква забавна демократична процедура!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 13. 13 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Кофти.Няма да има пенсионери в държавата(освен депутати).И като прибавим че масово се осигуряват хората на 4 часа.
  Вместо да се вдига възрастта за пенсия за да се пестят пари по-добре да се премахне 4-часовото осигуряване и да се забрани на пенсионери да работят.

 14. 14 Профил на galcho
  galcho
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Екпертите отдавна го казват, хората предпочитат малка, но сигурна пенсия, да имат за сметките и колкото да не умрат от глад. И да работят след това в сивата икономика за повече пари. Това възпроизвежда ниски пенсии и за бъдещите пенсионери. Направо да минем към социални помощи на калпак, и всички да се осигуряват на една сума.

  Върнете старата версия!
 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Доколкото ми е известно, за учителите важи ранното пенсиониране до 2020г. Но напоследък те не се възползват от това.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  [quote#9:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Ами, по редно е да питате тез дето преди 1 седмица стовариха на гърба ни дълг от 16 млд. [/quote]
  Тези 16 милиарда са стари дългова, направени от кражбите на БСП в Белене и БА! А пък дето вкараха БЕХ в милиарди разходи, да не говорим!
  Въобще, дето е БСП и ДПС, кражбите са с галактически размери!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#9] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  16 милиарда са бръмбарите в главите на всички дето повтаряте тази лъжа! По-голямата част от тази сума са отдавна направени дългове, сега трябва да се плащат! А остатъкът е за покриване на евентуални дефицити, които не е задължително да се залагат в бюджетите за следващите години, но със сигурност ще се стигне до тях, ако БСП и сие продължават да искат да изтупват брашняния чувал, наречен бюджет на ДОО!

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 18. 18 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#14] от "galcho":

  ранно пенсиониращите се обикновено са тези, чиито осигуровки са били поемани от бюджета. пенсионирайки се рано, те не се "пенсионират", а продължават "кариери" със средно-висок пост, вярно с осигуровки, но многократно по-ниски от пенсията им. това е класическия случай. другият е описания от теб.
  общото в двата случая - няма прокопсия.

 19. 19 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1141 Любопитно

  [quote#4:"lz2"]

  Как веднъж не чухме БСП да кажат нещо за печелене на пари а само как да правят разходи, за сметка на данъците ни![/quote]
  Нещо си се объркАл. Колкото и да не ти е приятно, точно БСП, заедно с "Троеглавата ламя" поддържаха бюджетни излишъци и намалиха външния дълг наполовина. Увеличиха пенсиите още от 2008г., всяка година ги увеличаваха по Швейцарското правило и раздаваха редовно Коледни надбавки за всички пенсионери. ПЛАЩАХА на пенсионерите и въпреки това ИМАХА БЮДЖЕТНИ ИЗЛИШЪЦИ, като оставиха пълен фискален резерв. Това грабеж ли е, умчо? ДЕ ВСИЧКИ ДА ГРАБЕХА ТАКА. Дойде Бандата и дефицитите в бюджета станаха практика, а пенсии и заплати бяха замразени. Но Боко Велики за почти 4 години изхарчи 17 милиарда В ПОВЕЧЕ от Троеглавата. КОЙ ТОГАВА Е ПО-ГОЛЯМА ЛАМЯ? БВ опуха фискалния резерв, открадна Резерва на НЗОК и остави хората да умират без здравна помощ. А сега възрастните хора, изиграни с непрекъснати промени в правилата за пенсиониране, са осъдени на гладна смърт.
  И не ми разправяй, че възрастните хора са все комуняги и бивши величия, които трябва да се трепят, защото и ти един ден ще остарееш. Бившите величия отдавна са си оплели кошничката. А тия хора са просто изиграни от днешните управници, слуги на собствени и чужди интереси, които с готовност провеждат геноцид над собствения си народ.

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Номерата на тези абсолютно безотговорни хора край нямат. И забележете, винаги когато не са на власт. Довчера бяха на власт, спряха ЮП (аз не съм недоволен), но нямат срама да обвиняват другите. Навремето не сключиха догов за Белене ( аз и от това съм доволен), но след това смело прехвърлят вината на други.
  Така че, това са хора безотговорни и безкрайно лъжливи и очевидно този модел ще си остане докато не изчезне самата партия, за което слва Богу има ясни индикации.

 21. 21 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Реално, ранното пенсиониране е само на книга!
  Всеки, който се пенсионира рано тича и да работи до като може, ако е здрав, защото само с пенсията в БГ не може да се живее!

 22. 22 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Някой може ли да обясни защо точно на 65 години трябва да се пенсионираме? Защо не на 62? Или на 68? Или на 70? По какъв критерий е избрано точно числото 65?

 23. 23 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#21] от "dali_da":

  Пенсиониране означава да започнеш да получаваш пенсия, а не да спреш да работиш

 24. 24 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Чудесна новина! Това което БСП е издигнала в култ е мързела и кражбата и го налага като култура сред електората си и нацията. В САЩ хората са доволни, ако шефа им ги остави да работят след 65 годишна възраст, а в България гледат само как да се докопат до пенсийка на 50 годишна възраст. Такива индивиди са много скъпо нещо за нашата държава. Не можем да си ги позволим. Марш в Саудитска Арабия или Швейцария, ама и там не ги щат такива продукти на БСП!

 25. 25 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#17:"БЕЗПАРТИЕН"]16 милиарда са бръмбарите в главите на всички дето повтаряте тази лъжа![/quote]
  Не са бръмбари, а реални пари и ще трябва да се връщат от НАС. И понеже се вдига общия дълг, значи не е само за покриване на стари задължения. Освен това, не може да се кара така до безкрай, взимам нов дълг, за да платя стар.

 26. 26 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Когато видя позитановец да копа, мога и да приема разходната част в идеите му. Но само след като видя приходната (резултаивна) част от копането му. Защото ляв човек не е оня с каскета, а другия с мазолите...
  Защо закрихте лагерите, а?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Пенсионирането по принцип е либерално социалистическа идея. В класическия капитализъм на 19 век, светла му памет!, човек сам трупа пари за старини и работи докато може да се вдигне от леглото. При този тип капитализъм, принципа на справедливост е по-висок, отколкото при днешния социализъм в Западна Европа и най-вече в България. Този принцип принуждава по-неразумния и разхищаващият на младини, да е на тясно на старини, а по-разумния и спестовният да живее прилични старини или пък, ако умре по-рано, да остави парите на жена си и децата си. Този принцип ние трябва да се стремим да възродим. Засега е възроден само в Чили и то от. ....ген. Аугусто Пиночет, когото комунистите наричат " фашист"- много странна квалификация за един безпартиен и икономически консервативно мислещ военен, подал оставка по свое лично решение.

 28. 28 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#22:"ivanalex2"] По какъв критерий е избрано точно числото 65?[/quote]
  По оня критерий колко хора за колко години колко осигуровки внасят,така че има както за тях, и за ония, които не внасят. И то на нивото на познатия ти стандарт.
  И ако искаш швейцарска пенсия - всички трябва да работят до 138 години. Ако искаш зимбабвийска пенсия (и имаш бананова плантация), можеш да се задоволиш и с 35 години трудов стаж (и бананова диета).

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 29. 29 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  При днешния квази капитализъм, правителството, та даже и на най-демократичната държава САЩ, е раздуто до такива размери и разполага с такава икономическа власт да е " банка" на спестяванията ти за старини ( Social Security), че гласа на обикновение гражданин, не говото лично мнение и предпочитания като собственик на тези пари е равно почти на 0 ! Правителството може да си играе с тези пари както си поиска. При нас в САЩ, за да не се съкратят държавните разходи по социални и други помощи и за да не предизвикат социални размирици по време на война, беше теглен заем за войната от Китай и ипотекиран бе точно този държавен пенсионен фонд ( Social Security) против който са много здраво мислещи американци. Те надигат глас за закриването на този фонд, който отслабва демокрацията и маргинализира властта и решенията на отделния гражданин. Този фонд става неконтролируем и попада в ръцете на малцина правителствени чиновници. Той овластява прекомерно много правителството, което държи в залог собствените ти пари, които са ти удържали за старини. Така навремето БКП даде пари от пенсионния фонд на днешните пенсионери в България, на Садам Хюсеин и Ирак за въоръжаване. Тези пари и до ден днешен не са върнати на българите. Ако всеки български гражданин държеше парите си по личната си сметка и имаше пълна власт над тях като техен собственик, състоянието на днешния българския пенсионер щеше да е далеч по-прилично. Нека всеки се съгласи с мен. Това, което пиша не е партийна пропаганда, а факт с чисто икономическа стойност. Този, който е заработил парите, трябва да бъде техния собственик с пълни права над тях!

 30. 30 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#19] от "alexsilver":
  Вече с "опорните точки" си слязъл на нивото на Болен Сидеров....Продължавай!...

 31. 31 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#28] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Да-да, то нашият т.нар. капитализъм си е бетер социализъм - кой колкото може да даде (т.е. колкото се може повеè да му вземат), а този, който не дава - той също получава. И разбира се, привилегивораните винаги получават по много - пенсионират се по-рано, "за сметка" на което получават по-високи пенсии.

 32. 32 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ivo Ivanov":
  Много добре ги редиш работите. За циганите мислиш ли? Те партия ще правят и ще имат пълно мнозинство в Парламента само след още две поколения - за тях 2 х 13 години...От сега "интегрират" българския етнос..

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  [quote#14:"galcho"]Екпертите отдавна го казват, хората предпочитат малка, но сигурна пенсия, да имат за сметките и колкото да не умрат от глад.[/quote]

  То с малка пенсия пак се умира, но агонията е по-голяма. Ма на човек се е хванал за живота, като удавник за сламка, пусто да опустее.

 34. 34 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1141 Любопитно

  [quote#30:"hinin37"]Вече с "опорните точки" си слязъл на нивото на Болен Сидеров....Продължавай!... [/quote]
  Като ти чета умните мисли, та се сещам за оная знаменита фраза в "Швейк":
  "Когато човек е глупав, то е за дълго".
  Какви опорни точки, бре умнико? Това са общодостъпни данни в Минестерството на финансите. Общодостъпни за тия, дето могат да ги схванат. Другите фъфлят за "опорни точки"...

 35. 35 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#13] от "l_i_k_a_t_a":

  Обратното е също лош вариант. Ти как си представяш като станеш на 65 години примерно на работа да ходиш с бастуна?

  Драконови закони ще оправят държавата!
 36. 36 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  [quote#5:"sto67nes"]Истината е , че няма икономика.......[/quote]
  -Това не пречи в държавата на магиите икономиката да я няма никаква, работните места да намаляват, а възрастта и трудовия стаж за пенсиониране да растат ежегодно.

 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  [quote#27:"Ivo Ivanov"]В класическия капитализъм на 19 век, светла му памет!, човек сам трупа пари за старини и работи докато може да се вдигне от леглото. При този тип капитализъм, принципа на справедливост е по-висок, отколкото при днешния социализъм в Западна Европа и най-вече в България.[/quote]
  -Кой те спира щом плачеш за 19 век, да работиш на 16-17- часов работен ден и със 7-дневна работна седмица, без отпуски и без осигуровки. Ама не тука у Форума

 38. 38 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#25] от "fokusnik":

  Репликата ми беше към този, който твърди, че се вземали 16 милиарда нов дълг, което изобщо не е вярно.
  Огромната част от тези пари са за погашения на главници и лихви по стари дългове. За съжаление голяма част от задълженията ги плащаме по този начин - с теглене на нови заеми. Някак встрани от злободневните теми например остана скорошната новина, че едва в началото на тази година България е погасила окончателно дълговете, натрупани до 1989 г. А уж бяха някакви си десетина милиарда долара, а едва ги платихме за 25 години!

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 39. 39 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#19] от "alexsilver":

  Тъй де, ама като имотният балон гръмна, всичко отиде по дяволите! Като управлявахте толкова хубаво, що през 2009 г. БСП загуби катастрофално изборите? Щото хората бяха много доволни от него ли? Или щото всичко цъфтеше и вържеше в България тогава?

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 40. 40 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 496 Неутрално

  БСП мечтаят да банкрутрат страната. Че да извикат спасителят, който ни спаси. Май завинаги.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  БСП иска младите и работещите да плащат колкото се може повече,а пенсионерите да се пенсионират,колкото се може по-рано.Добре,проблемът с парите може и да се уреди,след като вдичнат с 10 години стажа на полицаи и военни.

 42. 42 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#38:"БЕЗПАРТИЕН"]Репликата ми беше към този, който твърди, че се вземали 16 милиарда нов дълг, което изобщо не е вярно. [/quote]
  ... аха-а, тъй ли... Я да видим тогаз, к'ви ги рЕди Боце, по повод остаФката на Вучков: "Нима заслужавам в днешния ден да ми правят тея номерца. С цялото ми уважение към тях, правителство нямаше да има поне четири пъти досега - като не ми гласуваха данъците, после с предварителното отчуждаване, дълга... Вместо да се стегнат да работят... в най-важния ми стратегически ден, те ми задават гатанки", добави той.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 43. 43 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 481 Любопитно

  Интересно АБВ като се водят лява партия защо ли са гласували с въздържал се?!

 44. 44 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ми тук не става въпрос за "ранно пенсиониране". Става въпрос за пенсиониране при недостигащ стаж. Аз не виждам къде точно е проблема, ако имаш 36 години да можеш да се пенсионираш, като размерът на пенсията на съответното лице да кореспондира с приноса му към осигурителната система. Така, някой който има 36 год. осиг. стаж ще има 0 лв. пенсия и ще мизерства, а някой който има само 2 години повече стаж ще взима пенсия. Къде е тук справедливостта? Няма я. Справедливо е всеки да получава толкова, колкото е внесъл. В доста страни и 10 години стаж са необходими за получаване на пенсия. Само тук се поставят някаква абсурдни изисквания. И то защо? За да може едни привилигировани категории да взимат по-високи пенсии, за сметка на едни други хора, които зял живот са внасяли, но сега заради 5-6 месеца недостигащ стаж ги наказваме да мизерстват.

  Pivoley
 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До коментар [#9] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Лъжец, никакъв дълг не са стоварвали. И стотинка не е взета до момента.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK