Дискусията за "Ислямска държава" си намери домакин - Софийския университет

Дискусията за "Ислямска държава" си намери домакин - Софийския университет

© Издателство "Жанет 45"Дискусията "Предизивикателствата на Ислямска държава пред демократичните процеси в България и Европа" по повод излизането на книга по темата си намери домакин, след като два културни института и Съюзът на архитектите отказаха да я подслонят. Тя ще се проведе утре, 5 март от 19:00 в зала 13 на Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет, съобщават организаторите от издателство "Жанет 45". 


Дискусията първоначално беше насрочена за 18 февруари в Съюза на архитектите, но лично директорът му Георги Балабанов я отмени заради страх от провокации и липса на достатъчно охрана.


В нея ще участват проф. Евгения Иванова от Катедрата по антропология, балканистика и етнически политики, арабистът доц. Симеон Евстатиев, Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, учителят по история Емил Джасим, директорът на Научно-изследователския център към Ислямски институт Ариф Абдуллах и медийният наблюдател Митко Новков. Поводът е книгата "Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток" от Лорета Наполеони.
"Идеята на този дебат е да осветлим хората, книгата е много интересна и разкрива колко голям е капацитетът на "Ислямска държава". Разкрива как те интегрират местното население и че всъщност Западът ги подценява.  Авторът й - Лорета Наполеони, е била там и разказва своите непосредствени наблюдения", разказа пред "Дневник" Манол Пейков, управител на "Жанет 45".


Познай врага - най-ефективното средство за защита


Във фейсбук страницата на събитието има описание и на книгата на Наполеони.


"От зараждането си в края на 90-те години на ХХ век като джихадистки блян на терориста Абу Мусаб ал-Заркауи, "Ислямска държава" (известна с различни имена като ИДИЛ, ИДИС и "Ал Кайда в Ирак") се е разраснала до огромно предприятие, преначертаващо националните граници в Близкия изток и властващо на територия по-голяма от Обединеното кралство, което е подчинило съществуването си на злокобнoтo тълкувание на закона на шериата.


В най-новата си книга световно признатата експертка по въпросите на тероризма Лорета Наполеони ни отвежда отвъд заглавията на вестниците. Тя ни показва, че макар западните медии да представят "Ислямска държава" като най-обикновена банда престъпници във временен подем, организацията работи по изграждането на нов модел на държавност. Докато води класическа завоевателна война, за да "изкове" своята версия на някогашния халифат от VІІ век в нашето съвремие, ИД използва съвременни технологии, за да набира бойци и средства, като едновременно с това включва местното население във всекидневното управление на новата държава. 


Въздигнала се от пепелта на поредица провалени джихадистки начинания, ИД демонстрира дълбоко разбиране за същността на близкоизточната политика, използвайки пълноценно тактиката на "войната чрез посредници" и на "държавата черупка". Това не е просто поредната терористична мрежа, а внушителен враг, напълно съответстващ на нашата съвременност и на настоящия размирен световен ред. "Да се пренебрегват тези факти е не просто заблуждаващо и повърхностно, а и опасно", пише Наполеони. "Формулата "Познай врага си" си остава най-ефективното мото на войната срещу тероризма."

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Както трябва да бъде - университетите са център на инакомислещите, на прогресивните..Разбира се не библиотекарските или утре-носете-съответната-сума такива..

 2. 2 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Емил Джасим , какво прави там ...Та той си жив ислямист .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 3. 3 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Да не стане като преди десет дни с една подобна дискусия - малка зала, а отвън стотици желаещи да влязат.

 4. 4 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#2] от "diablo3":

  не съм съгласен.

  обаче все се питам защо това се случва с дебатите около една точно определена "авраамична" религия. тази, дето сама се обозначава с "религията-на-мира".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 5. 5 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не мога да разбера ,ум ли не им стига, или така им е изгодно на т.н. експерти да дрънкат глупости от рода на "... злокобно тълкуване на Корана..." Именно джихадистите и тези от ИДИЛ и прочие, са истинските последователи на Мохамед и правилно разбиращите Корана. Другото е ревизионизъм и шикерени приказки за объркване и заблуждаване на другите. Исляма е идеология на завоеватели.Мохамед е обикновен неграмотен разбойник и за да бъде оправдано заграбеното от него и неговите последователи и бъдещата им агресия са възложили на по учени човеци да напишат "свещената " книга. Заемки от Библията ,стихове на древни арабски и персийски поети ,напътствия ,правила,задължения... Всичко отдавна е известно на хората с мозък а те ще продължават да правят "дискусии" и да преливат от пусто в празно... Някой ще посмее ли да каже ,че черният камък е обикновен метеорит ???... Някой ще посмее ли да каже колко е преписаното от Библията и колко от сурите са стихове на древни персийски и арабски поети???... Живеем в свят на лъжи , лицемерие и страх...

 6. 6 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 481 Неутрално


  До коментар [#4] от "abdelhaqq":

  Рзбира се той нереже глави и неправи атентати в БГ .Опитва се обаче да промени историята на България .Това прави Емил Джасим и не само той .Има и други спонсорирани явно от....КОЙ

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 7. 7 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#5:"gorid"]злокобно тълкуване на Корана.[/quote]

  ми злокобно е. само че е обусловено от самия Коран. тъй де. искам да видя как някой злокобно тълкува готварския тефтер на баба си и той има същия злокобен импакт. но не би.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 8. 8 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Уф, темата е много дълга, та ще се направя едно максимално кратко реюме.

  Накратко . Всеки опит за анализ на феномена ИД е в някаква степен полезен, но в случая ви се струва, че коментарите ще са по-ценни от така обсъждания научно-популярен труд.

  На първо място – защото той не може да определи доколко ИД е политически, доколко религиозен и доколко – социален феномен. Дори няма опит за такъв анализ извън гръмките фрази, че аз, видите ли, съм специалист и зная всичко. Това не е научен подход.

  На практика въпросният труд просто изрежда и систематизира факти, които за мнозинството читатели са известни и не би трябвало да им се припомнят извън някакъв разсъдъчен контекст. Писали, хората, писали, писали, ама писали все неща които всеки един средно интелигентен форумец ги предъвква като за закуска. Подчертавам – средно интеригентен.

  В крайна сметка не се дават нито решения, нито дори рецепти, а се набляга да едно папагалско повтаряне на факти. От тази гледна точка е полезно, все пак някаква систематизация, ориентир, но не повече.

  По мой си начин въпросното четиво ми попадна в ръцете още преди да излезе публично. Четох с някакъв мазохистичен интерес, но само толкова – че всичко това аз го зная. Аз очаквах някакъв сериозен анализ, ей такива неща, които, след като си го купите и прочетете, няма да откриете.

  Та така, да не се разпростирам много. Струва си да го прочетете, но в никакъв случай не смятайте, че ще намерите аналитична мисъл – е някакви остатъци от такова нещо има, но само остатъци.

  Струва си, особено ако не знаете фактите, пък дори да ги знаете – както казах – може да помогне като системно помагало.

  П.П. Все още не мога да разбера, защо няма практика всяка издадена книга да се предлага като покупка и в електронен вариант? Лично – започнах я вкъщи, после трябваше да пътувам, та... Та четците все още нямат входове за хартиени книги.

 9. 9 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "abdelhaqq":

  "Злокобното " тълкуване на Корана е правилното тълкуване. Стига сме бягали от същността му. Ако наистина има хора ,които мислят за изчистване на душите на простосмъртните и за почистване на културното пространство трябва да открито и ясно да кажат ,че Корана е сметище по което се търкалят бисери от култури,които са го предшествували...

 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#9] от "gorid":

  ми да, само че това, дето пише в Корана, насърчава такива поведенчески модели в следовниците си, че тия, дето искат да кажат споменатите от вас неща, обикновено го правят под псевдоним. не зная защо, винаги съм се чудил. религията на мира, пък на! хората се крият под псевдоними, докато говорят за нея. таман сега на прима виста ми хрумват имена на няколко автора, които са го направили.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#9] от "gorid":

  Не, не е, то е все едно да кажеш, че карикатурите на Шарли Ебдо и писанията на Лео Таксил са правилното тълкувание на Библията. Ви извинявай, никоъ не ги тълкува така.


 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#11:"8th_ball"]карикатурите на Шарли Ебдо и писанията на Лео Таксил са правилното тълкувание на Библията.[/quote]

  само че шарли и таксил са откровено карикатурни. не стъпват на исторически устойчива интерпретация на Писанието, т.е. на Корана и Сунната, на която имат основания да стъпят ИД. т.е. първото се оттласква от "нормативния текст" чрез неговото осмиване, а второто напротив, се "връща" към нормативния текст. затуй и ги наричат "фундаменталисти".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Те това е нАука,да не пропуснат и Женята от с. Миндя,той е спец по въпроса.

 14. 14 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Уф, темата е много дълга, та ще се направя едно максимално кратко реюме.

  Накратко . Всеки опит за анализ на феномена ИД е в някаква степен полезен, но в случая ви се струва, че коментарите ще са по-ценни от така обсъждания научно-популярен труд.

  На първо място – защото той не може да определи доколко ИД е политически, доколко религиозен и доколко – социален феномен. Дори няма опит за такъв анализ извън гръмките фрази, че аз, видите ли, съм специалист и зная всичко. Това не е научен подход.

  На практика въпросният труд просто изрежда и систематизира факти, които за мнозинството читатели са известни и не би трябвало да им се припомнят извън някакъв разсъдъчен контекст. Писали, хората, писали, писали, ама писали все неща които всеки един средно интелигентен форумец ги предъвква като за закуска. Подчертавам – средно интеригентен.

  В крайна сметка не се дават нито решения, нито дори рецепти, а се набляга да едно папагалско повтаряне на факти. От тази гледна точка е полезно, все пак някаква систематизация, ориентир, но не повече.

  По мой си начин въпросното четиво ми попадна в ръцете още преди да излезе публично. Четох с някакъв мазохистичен интерес, но само толкова – че всичко това аз го зная. Аз очаквах някакъв сериозен анализ, ей такива неща, които, след като си го купите и прочетете, няма да откриете.

  Та така, да не се разпростирам много. Струва си да го прочетете, но в никакъв случай не смятайте, че ще намерите аналитична мисъл – е някакви остатъци от такова нещо има, но само остатъци.

  Струва си, особено ако не знаете фактите, пък дори да ги знаете – както казах – може да помогне като системно помагало.

  П.П. Все още не мога да разбера, защо няма практика всяка издадена книга да се предлага като покупка и в електронен вариант? Лично – започнах я вкъщи, после трябваше да пътувам, та... Та четците все още нямат входове за хартиени книги.

 15. 15 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Доста ме шокира Наполеони с твърдението, че ИДИЛ напомня на Израел - идеята за създаването на еврейска/сунитска държава , както и предположението, че някой ден може да не приемаме ИДИЛ като терористична, а като политическа формация...

  Честно, не разбирам защо се издават книги на журналисти, които нямат представа за какво говорят, а основните им източници са wikipedia и манипулираната преса.

 16. 16 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Моите уважения към Лорета Наполеони, но тя съвсем плахо се е опитала да засегне темата, към която всички са насочили погледи. Книгата е писана от човек, който не е живял в региона, няма роднини, не познава културата и историята, дори не е бил напълно честен, а просто е събирал информация от интернет и от "избрани" интервюта. Въпреки това, в книгата има и точна информация, макар и с нагласени изводи. Поради това ще добавя много неща, за които Лорета просто я е била страх да каже.

  Началото. Създаването на Ал-Каида в Ирак.
  Предшественикът на Ислямска държава се появява незабавно след нахлуването на САЩ в Ирак. Основава се клон на Ал-Каида, а неин лидер е Ал-Заркауи. Според Наполеони причината за тази поява е, че иракските сунити се вдигнали срещу свалянето на сунитския диктатор Саддам Хюсеин, които след неговото падане били потиснати от шиитите. Но е забравила да спомене, че диктатурата на Саддам бе светска, а идеологията на Ал-Каида е по-скоро уахабитска и много по-близка до тази на Саудитска Арабия. "Забравя" да спомене, че 2/3 от населението на Ирак са шиити, и съвсем логично бе, че след свалянето на Саддам по естествен път шиитите ще се доберат до властта.

  В Ирак след падането на Саддам бяха извършени стотици атентати. В страната загинаха над 1 милион души, а това е цифра, която дори няколко саддамовци не биха постигнали. В Ирак се завърна шиитският лидер - аятолах Мухаммад Бакр ал-Хаким, който бе абсолютен фаворит за спечелването на изборите в страната. Разбира се, че аятолахът бе приближен на шиитския Иран. Точно това бе трън в гащите на американската политика - шиитското мнозинство щяха да качат аятолаха на власт, а Ирак щеше да се приближи до Иран, въпреки милиардите, хвърлени от американските корпорации за да се доберат до иракския петрол. И тогава хоп... изневиделица се появява организация, която започва да извършва терористични актове срещу всеки, който не е удобен на американската политика. Аятолах Ал-Хаким бе убит след кървав атентат, както и множество шиитски лидери, а в страната откровено започнаха да се появяват огромни пукнатини между кюрди, сунити и шиити. Християните? Над 1 милион християни изчезнаха от картата на Ирак. Вече почти няма християни там.

  След като Ал-Заркауи организира атентата срещу Ал-Хаким, а на шиитие им бяха издърпани ушите, САЩ поемат юздите, а Ал-Каида в Ирак някъде към 2006 изчезва. Разбира се, "благодарение" на САЩ.

  Ренесанс на Ал-Каида в Ирак. Появата на ИДИЛ.
  През 2010 г. Иран, Ирак и Сирия ( с участието и на Египет) подписват споразумение, което се подготвя година по-рано, и чрез което трите страни целяха да построят газопроводи за да изнасят газ и петрол за Европа, Китай и Индия. В същото време този ход прекъсва целите на Саудитска Арабия и Катар, чиито сухоземен достъп до Турция и Европа е отрязан. Това разбира се би довело до по-голяма зависимост на Европа от руския газ, за сметка на катарския. Какво мислите се случва тогава? Хоп! През същата тази 2010 г. се появява ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Левант), възродена изневиделица от пепелта, от останките на Ал-Каида в Ирак. Начело застава вече печално известният Ал-Багдади. Същият този ислямски халифат приема идеологията на уахабитско-салфитските движения в Саудитска Арабия и Катар. Малко е подозрително, нали? Публична тайна е, че именно тези страни финансират ислямистките бунтовници в Сирия и Ирак.

  Ако погледнем картата на Близкия Изток ще установим, че ИДИЛ просто прекъсва и разрязва връзката между Сирия и Ирак/Иран, като в същото време отваря сухоземна такава между Саудитска арабия и Турция. Колкото по-продължителна е войната в Сирия, толкова по-удобна ще става тя за споменатото трио Турция-Катар-С.Арабия.

  Както Наполеони, така и европейските и американските медии, всичките те обичат да хвърлят вината върху шиитите и шиитските режими в Сирия и Ирак за появата на Ислямска държава, която гледа на себе си като "защитник" на сунитите в региона. Интересно защо не са се появили такива от другите религиозни групи срещу тези "режими". Това разбира се е твърде удобно за медиите, но едва ли Башар Асад е виновен за появата на Боко Харам в Нигерия, на талибаните в Афганистан, на Ансар Ал-Дин в Мали, Ислямски Магреб в Алжир и Либия, Ал-Шабаб в Сомалия, или на Ал-Каида, чиито идеологии по принцип по нищо не се различават от тези на Саудитска Арабия и Катар:  Открийте разликите

  Всъщност самият американски вицепрезидент Джо Бидън призна, че коалиционните партньори на САЩ - Турция, С. Арабия, Кувейт и Катар са финансирали ИДИЛ. Но само ден след това Бидън започна трогателно и настоятелно да се извинява (линкът е към страница на CNN) на тези страни. Преди това пък Джон МакКейн обърка бунтовниците с ИДИЛ, твърдейки че ги познава, да не говорим за негови снимки с главатари на Ислямски групировки. Явно от време на време американските политици се изпускат за очевадното.

  Едно от нещата, които постоянно ме питат, и които разбира се Наполеони не знае, е: "Кое е правилното название на тази организация?" ИДИС (Ислямска държава в Ирак и Сирия), ИД (Ислямска държава), ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Левант) или дори Ислямски фронт?
  Правилното е ИДИЛ (или ДААШ на арабски), тъй като последното Ш седи за Шам, район познат на европейците като Левант, обхващащ териториите на Сирия, Ливан, Йордания, Палестина и Израел. Бойците сами се наричат даашиюн, а както сами забелязвате, ислямистките бунтовници отдавна са престанали да наричат Сирия с познатото наименование, тъй като то произлиза от "сириани", а сирианите (или асирийци/арамейци) са християните в този район. Поради тази причина нито една бунтовническа група не носи наименованието Сирия, а я заменят с Шам (Левант), включително и ИДИЛ. Примери: Ахрар ал-Шам, Аджнад ал-Шам, Филак ал-Шам, Харакат Шам ал-Ислам, Ансар ал-Шам и др.

  Напоследък се ползва ИД (Ислямска държава), което е по-кратко, а лидерът ал-Багдади сам започна да ползва това наименование, давайки знак, че ще действа не само в Ирак и Левант.

  Кой финансира ИДИЛ и каква е тяхната цел?
  В своя анализ Наполеони обяснява, че ИДИЛ предимно се самофинансира, като основно е обирала банки в Ирак, обирала е населението, крадяла е петрол и го е продавала. Доста алогично обяснение, като всеки разсъждаващ човек би задал следните въпроси: "С иракски пари ли е купувала оръжие? От кого са купували оръжие? На кого продават петрола? Как от някаква банда и шайка се получава толкова добре организирана престъпна група? Как така в тази група има предимно натовско и американско оръжие? Как така лидерите на тази организация са обучавани предимно в С.Арабия, Катар или Йордания (Багдади е бил обучен в Йордания)?

  Разбира се, има някакви бледи обяснения от сорта, ама видите ли, американците даваха оръжие на бунтовниците да се бият срещу бруталния диктатор, но всички попаднаха в ръцете на терористите. Включително и бойците, които също преминаха там. Много несериозно обяснение.

  Нещо, което също така прави отвратително впечатление, е, че Наполеони не спомена нищо, ама абсолютно нищо за християните в Сирия. Споменава всички групи, алауити, кюрди, сунити, но не и християни. Това изглежда е тема табу за корпоративните медии. Явно се обажда гузната съвест и ярко се прикрива, че тези "ислямисти" тероризират предимно християни и алауитите в Сирия, както и всички останали малцинства. Фактите показват, че НИТО едно населено с християни място, не е оцеляло в териториите, владени от Сирийската свободна армия, Ал-Нусра, ИДИЛ или Ислямски фронт (които са съвсем различна групировка). Нито дума и за арменците в Сирия, и това, че арменският президент първи поздрави Асад за победата му на изборите преди година.

  Повече от ясно е, че основните финансисти на ИДИЛ, както и на всички бунтовници в Сирия, са Саудитска арабия и Катар, както и техните съюзници от Турция, Кувейт и Йордания, и най-вече чрез тяхното отроче Мюсюлмански братя. Не случайно след падането на Мюсюлманските братя в Египет, турският президент възнегодуваше, а катарския посланик в Египет бе изгонен. Резултатът? 21 заклани египетски копти (християни) в Либия.

  Факт е за всички, че откакто т.нар. "коалиция срещу ИДИЛ", включваща "демократичните" С.Арабия, Катар, Турция и подобните, бомбардира тази организация, тя се увеличила 3 пъти. Факт е, че ИДИЛ буквално копира идеологията на С.Арабия и частично на Катар. Факт е, че всичките й лидери са обучавани в саудитски "мадарес" (религиозни училища). Факт е, че основният източник на тази идеология е С.Арабия, където християнството е забранено и практикуването му се наказва (често и със смърт), където жени и мъже се пребиват с камшик, с камъни или обезглавяват за престъпления като богохулство, атеизъм, вещерство, обида към властта, прелюбодейство или просто показване на лицето без абая.

  Но най-противният факт от всички бе как медии като CNN, BBC и подобните, се скъсаха да величаят саудитския крал, който почина наскоро. Наричаха го "модернизатор", "покровител на жените", "реформатор", "демократ". Твърде похвално за брутален диктатор, който до късни години се женеше за 14-15 годишни момичета, а съпругите му са над 30. И където жените нямат права. И за човек, който брутално потиска шиитите в страната, в която наскоро публично изтезават (и още ще изтезават) младо момче за показаните светски възгледи. Или за страна, в която е забранено киното, съвременната наука (ако е в разрез с религията), и общо взето не е дала абсолютно нищо на света. Е, разбира се, когато нищо не произвеждаш, а купуваш стока предимно от американски компании, всичко това ти е простено. И от урод се превръщаш в герой. Медиите умеят това.

  Бъдеща заплаха/Заключение.
  Битката за ресурси между Русия и САЩ може да направи и двете страни губещи. Използването на радикалния ислям може да е удобно в момента, но в дъгосрочен план това може да създаде огромен проблем, най-вече за Европа. Саудитска Арабия и Катар знаят, че природните ресурси се изчерпват и след време ще са безгласна единица в международен план. Но и много добре разбират, че има 1,5 млрд. мюсюлмани, като голяма част живеят в Европа. Знаят, че ако настроят европейците срещу мюсюлманите, то последните няма да се идентифицират с европейската култура, напротив, ще застанат срещу нея. А ако саудитци яхнат социалното недоволство на мюсюлманите в такава враждебна изкуствено създадена (чрез атентати) среда, то мюсюлманите ще се радикализират и ще се идентифицират с крайната им идеология. Затова точно саудитските училища бълват такива крайни идеологии, точно кралската им фамилия финансира тези атентати в Европа, които поляризират обществото и създават крайни политически формации. Колкото повече проблеми създават, толкова повече поляризирани ще са двете страни. Ще са и по-лесно контролируеми. Засега Европа мълчи, защото е зависима. САЩ и Русия си играят с огъня, няколко пъти се опариха, но за тях корпорациите и олигарсите са по-важни. В такава среда се появяват тези франкенщайновски създания като ИДИЛ.

  ПС Доста ме шокира Наполеони с твърдението, че ИДИЛ напомня на Израел - идеята за създаването на еврейска/сунитска държава , както и предположението, че някой ден може да не приемаме ИДИЛ като терористична, а като политическа формация...

  Честно, не разбирам защо се издават книги на журналисти, които нямат представа за какво говорят, а основните им източници са wikipedia и манипулираната преса.

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#15:"baxter"]Доста ме шокира Наполеони с твърдението, че ИДИЛ напомня на Израел - идеята за създаването на еврейска/сунитска държава[/quote]

  а. ако това се твърди в книгата, чао. няма да я погледна дори. естествено, няма да иждивя и пари, за да проверя дали това е така.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  Х 0000 2015

  ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Прав сте, за съжаление.

  Лицемерие, страх, "амнезия", демагогия и пак лицемерие.

  Единия ден се хвалят как православна царска Русия освободила България и християнски народи от турско робство,
  а на другия ден (или същия) се предлагат като рупори на марксистки или мохамедански поганизми.

  Знанието е "слънце", но когато терористи вербуват "неутрални"
  пропагандатори за транснационално "облъчване", става зле.

  Докато САЩ, Великобритания, Франция... Ирак... Кюрдистан... са с ясни позиции и войюват срещу ИД,... други... другаруват.

  "Скачените съдове", впрочем, засягат Украйна и ссср2, тоже.
  Испания арестувала испански граждани - проруски или съветски "реваншисти интербригадисти", върнали се от "опълчение" в Украйна.

  www.sluntse.com
  Вечните книги
  Християнска етика

  До коментар [#5] от "gorid":

  Не мога да разбера ,ум ли не им стига, или така им е изгодно на т.н. експерти да дрънкат глупости от рода на "... злокобно тълкуване на Корана..." Именно джихадистите и тези от ИДИЛ и прочие, са истинските последователи на Мохамед и правилно разбиращите Корана. Другото е ревизионизъм и шикерени приказки за объркване и заблуждаване на другите. Исляма е идеология на завоеватели.Мохамед е обикновен неграмотен разбойник и за да бъде оправдано заграбеното от него и неговите последователи и бъдещата им агресия са възложили на по учени човеци да напишат "свещената " книга. Заемки от Библията ,стихове на древни арабски и персийски поети ,напътствия ,правила,задължения... Всичко отдавна е известно на хората с мозък а те ще продължават да правят "дискусии" и да преливат от пусто в празно...

 19. 19 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "gorid":
  До коментар [#7] от "abdelhaqq":

  Тълкуването не е злокобно, а свръх буквалистично. Например във Второзаконие има изключително варварски и безумни пасажи за това как и кои жени да се пребиват с камъни, ако не са девствени. Също така Библията хич, ама хич, не е против робството и разни други такива еврогейски човешки права.

  Така че, човек ако търси поводи за зверства и варварства, намира. Особоно във светите книги на аврамистичните религии.

  Апропо, вчера по време на речта си в американския конгрес Нетаняху за пореден път направи аналогия на съвременен Иран с книгата на Естер, където древните перси кроят планове да изтребят евреите. Това, което спести на нон-стоп аплодиращата го публика е, че персийският заговор срещу евреите завършва с десетки хиляди изклани.... перси.

  Явно много го сърби да пресъздаде библейските аналогии, но Обама лош та лош http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191966

  Та, такива ми ти работи и аналогии им се въртят в болните глави на съвременните фанатици.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 20. 20 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Емил Джасим защо навсякъде го бутате? Нали е уж само учител? Но неее, той е специален учител, НПО-шки учител. При това мрази България и българите, независимо, че майка му е такава.

 21. 21 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#3] от "cup_of_tea":

  Почти съм сигурен, че ще се случи нещо такова...

 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#19:"Рашка-Пидорашка"]свръх буквалистично. [/quote]

  именно защото е свръх-буквалистично, т.е. придържащо се към една точно определена буква, имаме ИД. защото ако допуснем, че "каквото и да е буквалистично тълкуване на който и да е свещен текст" води до едни и същи резултати, значи отнемаме смисъла на "буквата" и правим изказването "свръх-буквалистично" невалидно само по себе си. сиреч, излиза, че "буквата" на Тора, Корана и например, Авеста, води до едно и също, когато се "придържаме към нея". оттук следва и че всички свещени текстове са еднакви. което противоречи на здравия разум, тъй като е очевидно, че "не убивай" не е равно на "срещнете ли неверник, с удар по шията бийте". а, както е анекдотът за Авероес, "онзи, който твърди, че да го биеш, и да не го биеш, е едно и също, заслужава да го бият, докато не признае обратното".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#20] от "sophia_gr":

  а може би просто е активен...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#20] от "sophia_gr":

  Колко бъргащина в колко малко думи! То просто вони от тесногръдие, расизъм и завист.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  До коментар [#16] от "baxter":

  Не се наемам да кажа дали съм съгласен или не, но ми беше много интересно да прочета.
  Още едно доказателство, че всяка спокойна и разумна дискусия е полезна.

 26. 26 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#22] от "abdelhaqq":

  Каква точно е целта на уж-философските словесни еквилибристики в случая? Текстовете във Ветхия Завет са не по-малко безумно варварски, разликата е, че не никой не ги спазва, но това не се дължи на самите текстове. В самата Саудитска Арабия последните десетилетия има радикализация и фанатизация, които преди не ги е имало. Що ли? Текстовете на Корана не са изеднаж станали по-буквални от преди.

  Науката в Европа е срещала отпор от религиозните фанатици, какъвто днес карикатуристите срещат пак от религиозните фанатици, просто религията е друга.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  Няма как.

  Няма да се връщаме чак до Адам и Ева,
  но от елементарно приличие трябваше да се сетите
  поне за Атентата 9/11 2001 в САЩ.

  От Алкайдейци в Ирак - където бликна злорадост разнасяна от световните медии (и не само там).

  Преди това: международната военна коалиция, вкл. Русия,
  която изхвърли или унищожи окупаторските войски на Садам в Кувейт... и донякъде в Ирак... но го остави да бесува.

  Садам подпали петролните "си" кладенци в Ирак
  и негови военни химически обгазваха Кюрди.
  При първата война в Ирак имаше оръжия за масово поразяване,
  "неоткрити" при втората.

  Десет или двадесет години преди това Садам е диктатор терорист (национал социалист) в Ирак, както и срещу съседни държави. Например Иран. Светски нацизъм срещу ислямски.
  В Близкия изток. Близо до Европа.

  Но на разни - Америка им е крива... и Европа.

  А, да, и България.
  Путлеристкият руски проект за поток стана Турски по вина България...

  До коментар [#16] от "baxter":

  Началото. Създаването на Ал-Каида в Ирак.
  Предшественикът на Ислямска държава се появява незабавно след нахлуването на САЩ в Ирак... светската държава на Садам Хюсеин...

 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#26:"Рашка-Пидорашка"]Каква точно е целта на уж-философските словесни еквилибристики в случая?[/quote]

  за да стане ясно, че едната "буква" не е другата "буква". т.е. "а" не е "б" и разликата между Тората, Новия завет и Корана не е единствено "в прочита" им, а в реалното съдържание на тези текстове.

  колкото до това:

  [quote#26:"Рашка-Пидорашка"] последните десетилетия има радикализация и фанатизация, които преди не ги е имало.[/quote]

  съм склонен да го поставя под съмнение. и исторически, и интерпретативно. защото нито СА, нито Катар, нито Иран, нито Афганистан, нито боко харам, нито ИД, нито ал-каида, нито мюсюлмански братя, нито фронтът ал-нусра, нито либийските и алжирските ислямисти са се пръкнали "от нищото, въпреки Корана и Сунната".

  но тук съм съгласен:

  [quote#26:"Рашка-Пидорашка"]просто религията е друга.[/quote]

  просто е, да: напълно-друга-и-напълно-различна.

  със здраве.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  -До коментар [#27] от "dnevnikar":

  Да отново повтарям битката за ресурси между САЩ И Русия може да направи и двете страни губещи, а Европа най потърпевша. Но за съжаление интересите на корпурациите и олигарсите са по важни от молионите невинни жертви.

 30. 30 Профил на lobster
  lobster
  Рейтинг: 60 Любопитно

  Дали дискусията няма да е пълноценна без представителите на определени махали в Пазарджик?

  Бизнесмен-комунист и религиозен комунист влизат в един бар. Кой е по-жадния?
 31. 31 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#28:"abdelhaqq"] но тук съм съгласен: [/quote]

  Съгласяваш се със своята си мисинтерпретация на моите думи, които са: варварщината на книга е една, разликата е, че едните религии са го практикували в миналото, а една друга в сегашното. Но нито една религия не е имунизирана да се върне към „добрите стари практики“.

  Пресен-пресен пример по случай Пурим (който е днес): Little girls blurred out of Purim ads in ultra-Orthodox Israeli city

  http://www.haaretz.com/blogs/routine-emergencies/.premium-1.644304?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#31:"Рашка-Пидорашка"]едните религии са го практикували в миналото, а една друга в сегашното. [/quote]

  ами аз обясних защо "свръх-буквалистичен" значи отчитане на различните букви на различните религии, връщането към чийто фундамент произвежда различни резултати, според разликите в тези букви, респективно, фундамент, и въобще не е "въпрос на време". защото пък, извън и несъстоятелния аргумент за "свръх-буквалистичното" четене, което, парадоксално, в този си вариант унищожава смисъла на буквата, излиза и че единственото достойнство на "някои религии днес" са че техните последователи не ги вземат сериозно (християнство, юдаизъм), за разлика от последователите на други религии (ислям). което, излишно е да казвам, е също толкова несъдържателно, колкото идеята за уж "свръх-буквалистичното", водещо към едно и също четене, респективно, резултат. черното няма да стане бяло, нито пък ще избелее с течение на времето, ако е направено същностно черно.

  дори и примерът от левичарския ха-арец за ултраортодоксалните евреи обрича твърденията за всичко-е-всичко, всички-религии-са-еднакви, на провал и работи в моя полза. оттук насетне разговорът приключва, докато не разберем, че онова, което е произвело харедим, е коренно различно от произвелото ИД, и като такова, естествено, дава коренно различни резултати. едното дава повод на еврейските левичари да се възмущават (то пък от какво ли не се), другото призовава към установяване на халифат и шариат, в който друговерците са третирани като боклук, приемат исляма, биват убити или плащат "налога джизя с покорство". и да се надяваме, че левушковците от ха-арец няма да научат разликата между харедим и ИД по трудния начин.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Соросоиди, потурнаци, ислямисти. В една или друга последователност. Рядко щастие. Разболява всичко около себе си.

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  [quote#16:"baxter"]Не случайно след падането на Мюсюлманските братя в Египет, турският президент възнегодуваше, а катарския посланик в Египет бе изгонен. [/quote]

  Турският посланник в Египет също беше изгонен.

 35. 35 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#19] от "Рашка-Пидорашка":

  Ако се подчиним на теологично -философски еквилибристики и не се възползваме от светлината на историческите факти и обстоятелства ще пропаднем в бездната на безсмислието... Как е в реалният живот ???... Ако някой каже на някого: "Да ти е... м..." Юнакът ще го цапардоса и оня ще се въргаля в калта или прахуляка. Където му е местото. Хилавият ще си подвие опашката и ще търси оправдания: "Ама той е добър човек,но в момента не беше в настроение" или " Той искаше да каже колко много уважава моята майка и затова има желание да изживее най-висшата форма на почитта и уважението си към нея"... Днешният свят е света на хилавия. Макар че е с милион пъти повече военен бюджет от простака.Естествено ,че трябва да се приеме буквалното. Някои ще кажат : "Това е първо сигнално." Ще го кажат,защото искат да ми отнемат свободата. Днес се оказва,че свободата е за онези от махалите от Пазарджик, Нова Загора пр. Те имат свободата да ми навират в очите своите разбирания ,"прозрели" ги след няколко проповеди на "изучилите" се в Йордания и СА, довчерашни криминални престъпници,закърмени с далавери в света на проституцията ,наркоманията,събирането на джелязо... Аз нямам правото да кажа,че техният пророк е обикновен разбойник и те са тръгнали след него защото са си лика прилика... Дефицитът на свобода ражда безсмислените теологично-философски еквилибристики...

 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#35:"gorid"]безсмислените теологично-философски еквилибристики[/quote]

  колегата горе по-скоро се обиди от мен, че много сложно станало, пък каквото е сложно, излиза безсмислено.

  а то е просто - не може да твърдим, че "свръх-буквалистичните интепретации" като такива са виновни за нещо, без да отчитаме съдържанието на нещото, което се интерпретира. това е ключът към разбирането на това защо не може да твърдим, че е "все тая коя свещена книга интепретираме". или пък "ислямът е като християнството, само дето е с 500 години назад".

  не е все тая. не е все тая дали конституция ми е българската или пакистанската, не е все тая дали "свръх-буквалистично" интерпретираме Корана и Сунната или Тората или Новия завет или готварския тефтер на баба ми. и много ясно го виждаме в ИД.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#36] от "abdelhaqq":

  Един от поведенческите модели за които писахте по-горе го има в България. Същността му е в пълното отдаване и нагла демонстрация на заучените букви. Горките , не им стигат силите за повече, това,всъщност, им е достатъчно.Именно буквите са първоначалата на всяка философия. Когато се заровим в буквалистичното на всяка една от тях разбираме същността и.Светлината на историческите факти и рационалната аргументация ни помагат да открием вектора на поведенческия модел. Макар,че съм атеист,не мога да отрека ,че посоката в различните религии е различна. Всяка е зададена от историческите обстоятелства,създали буквите и. Години наред ТОЙ е мечтаел да си върне /или по- точно да присвои/ камъка , да живее в уханието на зеленото царство,да се къпе в разкоша на човешките /материални и духовни /творения и когато силите му са достатъчни, не се спира пред нищо и не признава никого. Какво става пред очите ни???... Заучават няколко правила,накичват се с някакви символи и се нареждат наравно с другите пред общата баница с претенции за равни права. До тогава, когато ще могат ТЕ да я разпределят. Никога не са отчитали приноса си... Ако днес трябва да дадем определение за Корана,на базата на рационалната аргументация,в светлината на историческите факти и обстоятелства то е: Четиво за агресия. Истинското име на това четиво е -АГРЕСИЯ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK