Румяна Бъчварова - реформаторът в ГЕРБ

Румяна Бъчварова

© Анелия Николова

Румяна БъчвароваЧовек от кръга "Борисов", изявен лидер на ГЕРБ, лоялен и доверен човек на партията и премиера, диалогичен човек, който може да се съобразява с различни гледни точки и да постига съгласие, но без да губи поглед от целите, които си е поставила.


Така политици и социолози определиха пред "Дневник" вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова, която днес беше предложена от премиера Бойко Борисов и за поста вътрешен министър.


Професионалната кариера на Бъчварова е на социолог като управител на социологическата агенция Market & Media Links ("Маркет линкс"). В политиката влиза през юли 2009 г. като началник на кабинета на Борисов по време на първия му премиерски мандат. Пет години по-късно - през 2014 г., вече е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ (тясното партийно ръководство). Мнозина от депутатите от мнозинството извън ГЕРБ често грешат, че тя е зам.-председател на партията.
Лидер


Това е може би вторият човек в ГЕРБ и в правителството, един от най-изявените лидери на партията, коментира за Бъчварова лидерът на ДСБ Радан Кънев. По думите му изборът на Бъчварова за поста в МВР е и силен знак на политическа отговорност - в трудни ситуации така се прави, а и мисля, че беше крайно време България да има жена за министър на вътрешните работи.


Всъщност Бъчварова ще е първата жена - министър на вътрешните работи, ако не се брои Петя Първанова в първия служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев с премиер Марин Райков.


"В българските условия това тежко министерство има нужда от по-спокоен поглед, не от резки движения и една жена е добро попадение за вътрешен министър", подкрепи го и председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Не сме имали сблъсъци и тя явно има качествата да води преговори и да постига съгласие, добави той.


Дипломат


Бъчварова заедно с колегите й в парламента Цецка Цачева и Менда Стоянова водиха първоначалните преговори с останалите парламентарни групи за съставяне на втория кабинет "Борисов". На 7 ноември 2014 г. беше избрана за вицепремиер с ресор коалиционна политика и държавна администрация. Оттогава досега й се налагаше почти ежеседмично да идва в парламента, за да потушава поредните спорове между коалиционните партньори и партиите, подкрепящи правителството - Патриотичния фронт и АБВ.


"Познавам Румяна и като политически анализатор, и като социолог, и като политик. Тя е един от носителите на промяната в българската политика, човек, който умее да води разговор, умее да стига до компромис, на моменти е опитвала да бъде и много твърда", каза Радан Кънев. Той открои две положителни нейни качества - способността й да води кооперативен разговор, включително когато е труден, и голямата й отдаденост на това да се реформират самите системи и администрации - нещо, от което според него МВР има огромна нужда, и трябва да й пожелаем успех.


Според Кънев тя е напреднала много като вицепремиер за държавната администрация и е труден въпросът как ще успява да ги съчетае. "Тя подготви много неща и те не са доведени докрай. Това е тежка материя - и електронното управление, и реформата в администрацията. Дали ще успее заедно с МВР да довърши и това, или трябва да сподели по някакъв начин отговорност, трудно ми е да кажа в момента", коментира лидерът на ДСБ.


Председателят на групата на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов я определи като сериозен човек, участвала активно в преговорите при формирането на правителството. "Ползва се с доверието на премиера и на парламентарната група. Това е един избор, който ще даде възможност и на нашите коалиционни партньори, и на подкрепящите ни парламентарни партии да се запази диалогът", каза той.


Красимир Янков от БСП пък смята, че чрез Румяна Бъчварова премиерът Бойко Борисов ще координира вътрешното министерство. Личен, приближен негов избор, от "кръга Борисов", описа я той. Не мога да коментирам дали ще се справи, нямам наблюдения, тепърва ще видим какви качества ще прояви като силов министър, добави той.


Компетентна е, води добре разговорите преди съставянето на правителството, описа я и Йордан Цонев от ДПС.


Анализатор


В социологическата гилдия Бъчварова е позната като добър социолог и коректен професионалист. Едно от позитивните й качества като политик е консенсусен, диалогичен човек, който може да се съобразява с различни гледни точки, да постига съгласие, без да губи поглед от целите, които си е поставила, казва за нея социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.


Постът министър на вътрешните работи е голямо изпитание, тъй като става дума за съвсем различни качества, познания и ресурси, включително личностни, и я поставя в доста по-различно амплоа от това, в което я познаваме. Тук наистина има предизвикателство за начина, по който ще се справи, коментира Димитрова.


Представител на цялата десница


Като политик Бъчварова е един от бързо развиващите се публични образи и печели доверие, тя олицетворява и двете лица на сегашното управление - едното е по-борисовското, по-балканското, по-свързаното с модели и практики от предишни управления, а другото е по-критичното, по-реформаторското, по-прозападното, по-технократското, коментира социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. Според него тя е на равни отстояния в политически план от Бойко Борисов и от Радан Кънев - хем е близка до Борисов, хем е удобна за реформаторите. В същото време либерално-градският политически кръг, който подкрепя тезите на президента Росен Плевнелиев, припознава и Бъчварова като консенсусна фигура. Всички течения в текущата българска десница са представени, смята Симеонов.


С това според Симеонов се затвърждава една тенденция - по никакъв начин в ГЕРБ няма връщане на значимостта на Цветан Цветанов и неговата част от управленската формула. Борисов продължава линията постепенно да изтиква вътрешните си противници - като Цветанов и президента Росен Плевнелиев, а постепенно да приобщава външните си противници - от Яне Янев до Татяна Дончева.
Завършила е социология в Софийски университет "Св.Климент Охридски". Преминала е обучение за избирателната система и предизборната кампания в САЩ и политически кампании и кадрова политика в Консервативната партия на Великобритания.


Между 2001 и 2009 г. е главен изпълнителен директор в агенция за социологически проучвания "Маркет Линкс" ООД.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK