Вежди Рашидов: Малко бутафория ще допринесе много за туризма

Вежди Рашидов: Малко бутафория ще допринесе много за туризма

© Анелия НиколоваСмятам, че малко бутафория ще допринесе много за туризма. Иначе ще си останем с по три реда камъни долу на земята." Това е мнението на министъра на културата Рашидов за реконструкцията на двореца на Асеневци във Велико Търново и дебата за т. нар."бутафорни" археологически обекти, изказано по време на среща с Комисията по култура и медии в Парламента.


Депутатът от Реформаторския блок Иван Иванов запита до каква степен проектът за двореца на Трапезица е исторически достоверен и няма ли да е по-добре да се консервират съществуващите останки, вместо да се превръща в "Дисниленд като Царевец" предвид кандидатурата му пред ЮНЕСКО. 


"Аз смятам, че Царевец си има своя чар, особено вечер като светне. Не е драма да се възстанови нещо, по-скоро то трябва да е така направено, че да ти носи естетизацията и да ти помага на града и на туризма. Направихме една кула, пак с европейски средства, на Трапезица", каза Рашидов. Той възрази срещу думата "бутафория", защото според него само художествени експерти можели да дават подобни оценки.
Възстановката на двореца на първите Асеневци на арх. Пламен Цанев

© арх. Пламен Цанев, община Велико Търново

Възстановката на двореца на първите Асеневци на арх. Пламен Цанев


Една кула и фуникуляр са изградени засега на Трапезица, като спорният проект, срещу който има протести от граждани и археолози, предвижда пълно изграждане на двореца на Асеневци. Според противниците му обаче няма данни за автентичния вид на крепостта, а подобни реконструкции пречат на обектите да бъдат признати от ЮНЕСКО за културно наследство.


В момента фуникулярът не работи, а на Трапезица има свлачища. За тях кметът на Велико Търново трябва да помогне, ние сме приключили ангажиментите си по европейските проекти, заяви Рашидов и добави, че на срещата с президента на Азербайджан вчера съпругата му Мехрибан Алиева обещала да финансира дострояването на крепостта. "Министър-председателят също е обещал пари."


"...Разбира се, свлачищата трябва да се консервират. И мъничко бутафория. Казвам ви го като художник, защото познавам света, хората искат да видят нещо. Истинската археология е докъдето го откриеш. Но винаги по света правят така: отбелязват с една цветна тухла истинските останки и нагоре го надграждат... В България имаме много основи, но е хубаво да ги надграждаме, за да могат туристите на нещо да се закачат." 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK