Писанчев и Лазаров - провали, заради които трябваше да са си тръгнали отдавна

Владимир Писанчев, Светлозар Лазаров

© Дневник

Владимир Писанчев, Светлозар ЛазаровНезависимо от динамичната крива в отношението на Бойко Борисов, който ту се възмущаваше (докато беше в опозиция), ту хвалеше (вече като премиер) работата на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, а в четвъртък им поиска и в петък получи оставките - те и двамата натрупаха в професионалното си досие провали, заради които в нормали условия би трябвало да напуснат постовете си. Отдавна.


Оттеглянето им сега изглежда като резултат от натиск и политическа игра, а не по професионални причини, не заради липса на качества и резултати и не заради зависимостите, в които са обвързвани.


Затова припомняме, без претенция за изчерпателност, случаи, заради които отдавна Писанчев и Лазаров не би трябвало да са на тези постове.
Писанчев в ДАНС: Липса на разкрития за търговия с влияние и източване на КТБ

Владимир Писанчев.

© Юлия Лазарова

Владимир Писанчев.


Работата на ДАНС, под ръководството на Писанчев, не доведе до значими разкрития с качествени доказателства на корупционни престъпления във високите нива на властта и на практика доказа, че у нас разкритията се правят след падане от власт (най-актуална справка - шефът на ВМА Стоян Тонев). С какво ще се запомни неговият период в службата:


- Проспиване или нарочно затваряне на очи пред проблема КТБ 


- Проверката на президента Плевнелиев заради срещата му във Виена с директора на ЕВН, за която главният прокурор Сотир Цацаров прехвърли отговорността на ДАНС, приключи с мълчание от председателя на агенцията Писанчев. Което би могло да означава, че той е съгласен с критиката на Цацаров, че ДАНС си е превишила правомощията по случая. Но  би могло и да означава, че Писанчев и главният прокурор са се договорили как с най-малки щети да бъде потушен скандалът. Припомняме, че Цацаров прекрати проверката, която по думите му била разпоредена от прокурор от Софийска градска прокуратура без знанието на главния прокурор.


- Съдействието на Писанчев за разправата с члена на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски по предложение на Сотир Цацаров - ДАНС осигурила достъп (така обясни през октомври 2013 главният прокурор) на двама членове на ВСС до класифицирана информация, за да прочетат материалите със СРС по досъдебно производство, които да се използват след това в дисциплинарното дело на ВСС срещу Ситнилски. Което не е позволено от Закона за СРС, а в НК дори фигурира като престъпление.


- Разработката "Червеи",  за която в доклада на Бюрото за контрол на СРС е описана отговорността на Владимир Писанчев. Единствено той  като председател на ДАНС трябва да осъществява контрол върху прилагането на разузнавателните средства, но той не е изпълнил своите отговорности. ДАНС няма право да приложи съдебното разрешение за СРС, когато то е дадено в разрез със закона, се посочваше в заключенията на доклада. В развитието на скандала първоначалното възмущение на премиера Борисов се смени за един ден и на 12 февруари той заяви, че "не е в службите вината за източването на информационната система на МВР".


Прави впечатление, че в споменатите случаи действията на шефа на ДАНС са координирани с прокуратурата, тоест с главния прокурор, на когото Писанчев е сочен като доверено лице.


Що се отнася до главния секретар на МВР


Светлозар Лазаров - той трябваше да се оттегли веднага след провала "Лясковец"


А както стана известно миналата седмица


- Лазаров трябваше да се оттегли веднага и заради разработката "Червеи", при която са издействани разрешения от съдия Владимира Янева за използване на СРС за 300 дни (при разрешени от закона 6 месеца). Лазаров твърдеше, че не е бил информиран, но на изслушването в парламентарната вътрешна комисия бившият служител на МВР Милен Димитров заяви, че именно Лазаров му е казал "Изпълнявайте каквото ви е наредил министърът", което означавало че е знаел какво се върши.

Светлозар Лазаров

© Анелия Николова

Светлозар Лазаров


Но дори и да не е бил информиран, ако наистина разработката е довела до пробив в информационната система, за какъвто обявиха премиерът Борисов и вътрешният министър Вучков, това си е напълно легитимно основание за смяната на главния секретар. Който и да е той, това е принципен въпрос, казват бивши фактори в системите за сигурност.


- Акцията за задържането на Петко Петков в Лясковец, при която загина служителят от Отряда за борба с тероризма Емил Шарков, е била зле планирана, и още по-зле осъществена - това заключение на специалисти показа нивото на компетентност и оперативен капацитет на службите на МВР и на техните шефове, на първо място главния секретар.


Извън това основание са съмненията, които събуди стремителната кариера на Лазаров, достигнал до позиция да отговаря за енергетиката в ДАНС, преди да стане главен секретар. Успешното му издигане  се сдвързва с тъста му Камен Пенков, крупна фигура в охранителния бизнес, заместник-министър на МВР по времето на Румен Петков.


Оцеляването и на двамата след толкова знакови скандали показва или липса на професионално и човешко достойнство, или потвърждава съмненията, че те не могат да се оттеглят по своя воля, а само когато решат тези, с чиято подкрепа са били назначени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Политически нелогични закономерности...

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  "Проспиване или нарочно затваряне на очи пред проблема КТБ"

  Ми те за тва са го чучнали на този пост, че да си затваря очите...

 3. 3 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Сългасен напълно, че трябваше отдавна да си тръгнат е ясно, но в България само достойните хора си носят оставките в джоба, явно за да си тръгнат тези двамата, Вучков трябваше здраво да удари по масата..., добре че искането му получи подкрепата на РБ!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 4. 4 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "Оцеляването и на двамата след толкова знакови скандали показва или липса на професионално и човешко достойнство, или потвърждава съмненията, че те не могат да се оттеглят по своя воля, а само когато решат тези, с чиято подкрепа са били назначени."

  Дойдохме си на думата. Нямам какво да добавя.

 5. 5 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Цацаров е последната брънка от веригата на КОЙ стиснала съдебната система в мъртва хватка изпълняваща мръсните поръчки на мафията...

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  Винаги става така , първо се издънват здраво а после се тюхкаме и не можем да ги накараме да си тръгнат! Примери безброй, още цял влак хора трябва да си тръгнат но се услушват .

  klimentm
 7. 7 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 547 Неутрално

  а дали ще им се потърси отговорност, персонална за изброените провали или принудителната оставка се счита за достатъчно наказание?

  то, не че търсенето на отговорност ще е има резултат, ама поне за пред обществото, щото едни пари от ктб няма как да са се изпарили, а и зловредните показни акции на мвр засегнаха живи хора

 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  какъв ли грандиозен скандал в държата трябва да се случи за да се разтърси това дърво и да изпопадат всички гнили образования. И атентати имаше, и убийства, и незаконни подслушвания, и явни купени политици които умишлено изпълняват чужди поръчки по дестабилизацията на страната. Е няма и няма, стоим си в същата кочина и само се замеряме с кал един друг, вместо да изчистим тази кал

 9. 9 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Докато Доган е на свобода нито една служба, институция или професионалист в областта на националната сигурност и правораздаването не си е свършила работата.
  Както и който и да е министър от дпс - на свобода. Подигравка.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 10. 10 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Докато ББ, ЦЦ и ИФ са на свобода, нито една от службите не си е свършила работата.

 11. 11 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 643 Неутрално
 12. 12 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Трудно се отлепя от кацата с меда.По нашите географски ширини става само с чужда помощ.Некадърният никога не си тръгва сам,смуче до последно.

 13. 13 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Тандемът Лазаров-Писанчев,трябва да се оттегли от политическия живот в БГ,заедно със своите ментори-всички знаем кои са.

 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1393 Весело

  А пак питайте защо некви се мотат да протестират срещу КОЙ.
  Ма по-добре е всички ясно да покажем,че такива нямат място в управлението.На всички нива и сектори.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Защо си тръгна Вучков с тях?Това е въпросът.

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9696 Неутрално

  Сега и цацата да си тръгне по живо и по здраво.

 17. 17 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#15] от "chicago514":няма и да разберете,защото това е една голяма игра.

 18. 18 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 979 Весело

  Браво, ''Дневник''! Ма, що не станете орган на Външното министерство. Колко дипломатично, колко красиво сте описали прозрачната зависимост на Борисов и пословичната му непоследователност с витииевия израз ''...динамичната крива в отношението...''

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4761 Разстроено

  [quote#11:"2029"]Къде е Бисеров? [/quote]

  Ще изтрият коментара Ви, защото "не е по темата"! На мен ми се случва редовно! Нямам идея, защо от Дневник избягват да питат за Бисеров и трият такива въпроси!

 20. 20 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#16] от "peni_nikol.53.":
  Сам Цацаров да си тръгне? Никога! Че тези лица сами не ходят и до тоалетната. Всички назначени да управляват институциите са пряко и единствено зависими от назначилите ги. За да обслужват интересите им. Там собствена воля не се допуска. При наличие на такава следва незабавна снкция. Последен пример е вече бившият, за съжаление, но изключително достоен човек и министър Веселин Вучков.

 21. 21 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не бързайте да се радвате!
  Ще се върнат!
  Това са офицери с чест!
  Питайте Борисов!

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  WWW

  Проспаха и истерия във връзка с печатница в Костинброд
  в Национален ден за парламентарни избори

  (или в Национален ден за предизборна умисъл
  плътно преди изборите).

  Не проспаха истерията будителите:

  Мая Манолова, Бареков и Главният прокурор,
  които се самосезираха на местосъбитието.

  Местен жител сподели в медиите,
  че костинбродската фирма била известна като "Печатница Гоце",
  но бързо бе забравен сред енергичния енергиен поток от новини.

  В същия ден на Национални избори (или Предизборни мисли)
  другаде, не в Костинброд, някакъв бродяга с взлом
  влезнал в Драгалевски дом.

  Паник бутнала бутона Командирската жена. А самият Командир с два-три реда излезна. В Мрежата! Световната. 23. 23 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#19:"vassilun"]Ще изтрият коментара Ви, защото "не е по темата"! [/quote]

  Точно въпросът за Бисеров е по темата. Зам. председател на Парламента си заминава за ден-два по сигнал на чужди служби. И това ако не е провал на службите.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3819 Весело

  Нещо много бързо и лесно станаха тези оставки.
  Пък и Борисов излезе с доста добри театрални умения!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  Борисов ги държа,докато можеше и докато обвиненията не почнаха да се отправят към него.Това той не би допуснал в никакъв случай.За него най-важно е да излезе с по-малки щети от ситуацията.Сега е важно,кой ще заеме местата на двамата герои и защо не се иска оставката на шефа на ДОТО.

 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 921 Любопитно

  Интересно ми е "кой, минал под дъгата" ще оглави ДАНС!
  Явно това е първо и най-важно условие!

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Май няма какво да се допълни.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Разгеле, подадоха оставките. То си беше цяла шекспирова трагедия. Да я подам, да не я подам, да я подам, да не я подам, това е въпросът. Авторите са пропуснали още един скандал с Лазаров. През лятото на 2013 неговите полицаи пребиха от бой сума протестиращи пред НС. Полицаите нямаха обозначителни знаци с имената си. След скандала Лазаров излезе през медиите и публично заяви, че такива побоища не е имало, а министерството "щяло да направи проверка" за агресивните полицаи. Накрая излезе, че нямало доказателства и проверката се прекратявала. Във всяко демократично общество насилието на силови власти над населението се счита за сериозно престъпление. Само Лазаров явно го счита нещо нормално.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 29. 29 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хм, Петьо Еврото не го освободиха и Цацаров се ядоса. Лазаров и Писанчев ги освободиха, Цацаров дали не е доволен? Пируетите на Б и възможността да им се търси отговорност???

  http://www.clubz.bg/15579-zashto_lazarov_i_pisanchev_mogat_da_pocherpqt

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 30. 30 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#13:"demos"]Тандемът Лазаров-Писанчев,трябва да се оттегли от политическия живот в БГ,заедно със своите ментори-всички знаем кои са.[/quote]

  До коментар [#13] от "demos":

  Не да се оттеглят, не! Съд и сянка на квадратчета.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 31. 31 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  [quote#11:"2029"]Къде е Бисеров?[/quote]

  А?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 32. 32 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Държавата продължава ли да охранява Доган? А Обръчите?

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#5] от "BGman1":

  И целия ВСС ,и Мавродиев ,и Искров ,и Горанов са свързани с КОЙ

 34. 34 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#1] от "ТМаринов":

  " Политически,нелогични закономерности "


  Напротив,всичко е изпипано логично ! Нужните хора на нужните места и - КТБ гърми,гласове се купуват,неудобните се следят и подслушват ...! Да продължавам ли или и сам ще довършиш ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2319 Гневно

  До коментар [#16] от "peni_nikol.53.":

  " Сега и цацата да си тръгне по живо и по здраво "


  Абе,не разбирам,що за примиренченска позиция е тази ?! Защо трябва просто да си тръгват Цацаров,Писанчев, Лазаров и другите,като тях ? Дава ли си някой сметка,че благодарение на тези,държава и народ са ограбени зверски,а самите те са се нагушили до степен на повръщане !
  НЯКОЙ,НЯКОГА ЩЕ ИМ ПОТЪРСИ ЛИ ОТГОВОРНОСТ,ИЛИ С ПОКЛОН ДА ИМ БЛАГОДАРИМ,ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА ГО ПРАВЯТ ???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на turnika50
  turnika50
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Каквато ни е държавата,такива са и институциите в нея!Личностите които оглавяват тези институции са най-малките виновници.Те работят под контрола на държавата.Щом като държавата се гърчи и не знае как да смени личностите начело на неработещите структури,значи тя има голям проблем.Ще се разреши ли проблема?Дано!

 37. 37 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#34] от "niksan1":

  Не разбрахте метафората

 38. 38 Профил на Vesselin Petkov
  Vesselin Petkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Основната функция на ДАНС е контраразузнаване. Колко руски шпиони е хванал Писанчев, въпрос, който следва да се отправи и към всичките му предшественици докъм 1990 г. С колко руски шпиони може да се похвали и Бойко като главен секретар на МВР?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK