Янка Такева подкрепя идеята на Тодор Танев за "Университет на третата възраст"

Янка Такева

© Красимир Юскеселиев

Янка ТакеваОфициалното въвеждане на Електронната платформа за учене на възрастни в Европа – EPALE (Electronic Platform for Adult Learning in Europe) у нас беше обявено в четвъртък от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, съобщиха от Министерството на образованието.


На форума той отбеляза, че в България има висока безработица и недостиг на работници с необходимата квалификация. "Трябва да направим моста между училищното образование и образованието за възрастни. Електронните платформи в момента са прогресивно и надеждно средство", коментира министър Танев.


Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева каза, че подкрепя идеята на образователния министър Тодор Танев за университет за третата възраст. "Този университет може да стане връзка между поколенията", заяви тя.
Идеята си за "Университет на третата възраст" образователният министър сподели в профила си във Фейсбук в средата на февруари. Според идеята на Танев институцията трябва да се превърне в "национален център по геронтология", а също и да осъществява здравни консултации.


Представителите на професионалната общност в сектора за учене на възрастни могат да станат членове на EPALE, като се регистрират на сайта http://ec.europa.eu/epale/user/register. Инициираната от Европейската комисия платформа скоро ще функционира на всичките 24 европейски езика.


На форума присъстваха представители на Министерство на труда и социалната политика, Министерство на земеделието и храните Министерство на културата, Агенцията по заетостта, Центъра за развитие на човешките ресурси и други държавни институции, както и всички национално представени работодателски и синдикални организации.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK