Близо 40% от шефовете във военното разузнаване са назначени преди 1991 г.

Министърът на отбраната Николай Ненчев

© Анелия Николова

Министърът на отбраната Николай НенчевБлизо 40% от заемащите ръководна длъжност в служба "Военна информация" (военното разузнаване) са назначени преди 1991 г. Шест процента от тях са минали през специални школи на бившия Съветски съюз. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на депутата от ГЕРБ Методи Андреев.


Смея да ви уверя, че аз също съм силно обезпокоен от това състояние на нещата в службата - 39% е твърде сериозен процент, очевидно е двойно по-голям от този в останалите разузнавателни служби (по данни на Комисията за досиетата), каза още той.


Методи Андреев посочи, че сегашният началник на службата Веселин Иванов също влиза в този процент. "Разполагам с един много интересен документ как г-н Веселин Иванов е получил софийско жителство. Това е станало чрез съдействието на члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Милко Балев", каза той и и изрази учудването си как е възможно през 2015 година служба, която работи в държава-член на ЕС, да има началник, който е получил софийско жителство от член на Политбюро.
Депутатът посочи, че в първия управленски мандат на ГЕРБ тогавашният военен министър Аню Ангелов също в рамките на парламентарния контрол е информирал, че 44% от общия команден състав на служба "Военна информация" към 2012 г. са били в тази служба и преди 1991 г.


Идеята на този въпрос е да видим в тези години на преход как нашите служби, които са за разузнаване и сигурност, са променили своя персонален състав, обоснова се Андреев. Според него е много важно да се знае каква е мотивацията на хората, които работят там, тъй като, когато едни хора са били обучавани по едни системи и по едни правила за сигурност, и когато се сменя изцяло курсът на държавата, и политическата насоченост за работата на тези служби, би трябвало и хората все повече и повече да споделят този курс.


Имам нужда от вашата подкрепа в тази служба да се извърши много сериозна реформа, нещо което аз вече съм започнал. Имаме изключително добре подготвени млади момчета и момичета, които биха могли да поемат отговорности за бъдещето на службата, посочи Ненчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK