Протест срещу бездействието след фаталния инцидент в Чепеларе ще има в Шумен

Протест срещу бездействието след фаталния инцидент в Чепеларе ще има в Шумен

© Анелия НиколоваПротест срещу бездействието на държавата ще има тази събота (7 март) в центъра на Шумен. Той е организиран от близките и приятелите на Данаил Кънчев, който загина на ски пистата край Чепеларе след фатален удар в бетонен фундамент от машина за сняг на 14 февруари тази година. Подобни шествия ще има в Пловдив и в София през следващите седмици, съобщи за Дневник сестрата на загиналия Веселина Кънчева.


В понеделник (9 март) Кънчева ще внесе в Народното събрание и гражданска подписка, която са подкрепили над 2 500 души от цялата страна. Гражданската петиция настоява за проверка на законността при построяването и въвеждането в експлоатация, както и на безопасността на ски пистата "Мечи чал" край Чепеларе, както и на другите подобни съоръжения в страната.


Три седмици след инцидента нито една от отговорните институции не се е самосезирала да направи проверка за безопасността на пистите на Чепеларе. Нито една от същите институции не е отговорила или реагирала на жалбата на сестрата на загиналия 28 годишен мъж от Шумен, която настоя писмено за проверка и затваряне на пистата до изясняване на сигурността там. На 25 февруари Кънчева е изпратила писмени жалби до Министерството на регионалното развитие, до Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и до регионалното му поделение за Южен Централен район (РДНСК), до омбудсмана и до Комисията за защита на потребителите, тъй като според нея е налице предлагане на опасна услуга. В четвъртък тя сезира още две министерства - на туризма и на младежта и спорта.
"До момента нямам никакъв отговор. Всички те ми имат телефона, но не са се свързали с мен. Пистата още работи. Протестното шествие ще е точно затова, че няма проверка по случая, нямам отговор и няма действия най-вече в посока ограничаване на достъпа на хора до пистата," каза Кънчева.


Дневник също отправи запитане до съответните институции какви стъпки са предприели след инцидента и във връзка с жалбите на Кънчева. Редакцията поиска и коментар от спортен център Чепеларе, но няма отговор до момента.


Протестът е под надслов "Да хвърлим ръкавица! Протестно шествие срещу бездействието на държавата, спрямо нашата безопасност". Организаторите призовават участниците в акцията да носят ръкавици: "Нека всеки хвърли своята ръкавица на Държавата!"

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  100% морална подкрепа.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 2. 2 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами то да е имало инцидент?!
  Не знам, не чух, не видях.
  Омерта. МАФИЯ

  Любов и светлина!
 3. 3 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дано този инцидент и най-вече решимостта на засегнатите да доведе до мерки за обезопасяване не само на въпросната писта.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ... да чакаш, да се надяваш ... това е толкова естествено нещо в България, както е и сигурно, че виновни и наказани няма да има!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "Georgi Yordanov":

  От опит зная, че ако си достатъчно мотивиран и решен да предприемеш всички законови мерки, може да постигнеш нещо. Правили сме го в системата на образованието. Затова подкрепям от все сърце всяко такова начинание.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 6. 6 Профил на паламарка
  паламарка
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Филмчето от МИНАЛАТА година с онова детенце, дето цопа от пистата в дерето, е досатъчно, за да я затворят тази писта. Ако бяхме нормална държава, трябваше наемателите и собствениците на пистата да ги осъдят за десетки милиони.

  Но чиновник работа не върши. А "органите" само се драпат за шлиферите. Шушляци!

 7. 7 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "doneva_a":

  Аз също подкрепям, понеже с подобен на Вашия опит съм дерзал по не една и две каузи ... понякога отъждествявайки се с Дон Кихот ...
  Безумията трябва да имат противодействие! Иначе, посоката в която сме тръгнали (ни водят) ще ни отведе право в Ад-а!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 8. 9 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Този , който прибира печалбите от експлоатацията на едно съоръжение , писта , атракция , плаж ... , той трябва да носи отговорност за безопасността им !

 9. 10 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Тук има и министерство на туризма, отговорно за тоя бранш, което може да издава и променя наредби и други нормативни актове. То също бездейства по случая.

 10. 11 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 772 Любопитно

  Всъщност, май точно това е гражданско общество. Активизиране по въпроси, които трудно могат да се причислят като принадлежащи към някоя политическа сила. Така потенциално могат да се включат хора от целия политически спектър и да се постигнат резултати в интерес на всички граждани. Към подобни (граждански) теми могат да се причислят паркирането, чистотата и т.н.

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 11. 12 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Пиша коментар от позицията на скиор с около 40г. опит.
  1. У нас, с изкл. на социалните мрежи, трудно "обществото" се организира самостоятелно за/против някаква кауза, т.е. мирише ми на гнило това, че някой се опитва да яхне мъката на едно очернено семейство с чисто корпоративни мераци. Например в близкото Пампорово има няколко много по-опасни участъци от няколко писти, сезона не е особено добър /като навсякъде у нас/, има опашки, но не защото е претъпкано от скиори, а защото на добрите писти има само един лифт /на Малина/, който ми е горе-долу набор и цените са двойни спрямо новите съоръжение на Чепеларе.
  2. Ако бетона е този от снимките - той е извън пистата. Извън пистата или в края на пистата е голям кеф за фрирайдърите, но и голям риск, РИСК КОЙТО ВСЕКИ ПРЕДПРИЕМА САМ! Справка - едни от най-опитните загинаха на лавината над хижа Мусала, на улеите в Банско, дори на "Резньовете" на Витоша е имало нещастни случаи, но такива случаи има и на самите писти. Искането за затваряне на писти по нищо не се различава от искане за затваряне на шосе поради тежка катастрофа - меко казано не това е начина.
  3. Реакцията на коментарите /според мен, доста от тях писани от хора нямащи нищо общо със ските/ насочва всичко към вменяване на вина на някой който видите ли печели, едва ли не от смъртта на някого печели и бла-бла. Пистата е законна, съоръженията са доста по-нови от наличните в останалите курорти, обезопасяването във всеки спорт е ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ.
  4. В статията никъде не става ясно например имал ли е поне КАСКА този младеж, имал ли е протектори, като обича да кара "на ръба" на пистата, има ли свидетели на инцидента и т.н. и т.н. А първо това да се изясни и после ДНСК и бла-бла!

 12. 13 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "m_style":

  Вижте колега, бъдещето на Пампорово и Чепеларе е едно - обединение с една кабинка и една ски карта. Не мисля че тази трагедия е яхната от Пампорово. Вярно че ски-зоната в Чепеларе е във фактически фалит от миналата година, но тя е във фалит, точно защото е слабо посетена - причините за това са доста, но не това е темата.
  Иначе изцяло Ви подкрепям! За съжаление повечето от коментиращите тук са виждали ски, ски- писти, гори и планини само по телевизията и стане ли дума за нещо свързано със ските и особено за ски-писти веднага са против.....Иначе може всички гори в България да се изсекат за дървен материал или за износ, но те виждат само изсечените 0,0001 % от нашите гори за ски писти. Така че не им пречете сега да яхнат мъката на тази жена и да си изсипят гнева върху лошите концесионери и тъпите скиори.

 13. 14 Профил на паламарка
  паламарка
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "m_style":

  Аз също карам ски от горе-долу толкова години. Имам приятели, затрупани от лавини, с ампутирани пръсти, да не броим пукнатите глави и шевовете. Като тинейджъри карахме доста лудо, направо опасно за околните. Такъв е живота - така било и така ще бъде. Докато не се обърнеш веднъж с кола през покрив си мислиш, че си безсмъртен. А живота е толкова крехко нещо, толкова лесно се губи.

  Сега уча средното внуче, точно като това пъпешче на филмчето. Вече не мога да се пързалям по цял ден, въртя се кротко около него като астреб-закрилник и казвам какво да прави и какво да не прави. Абсолютно съм наясно с възможностите на едно дете на тези годинки как да се оправя с дъските - от реването "не мога повече" до "айде пак".

  Не мога да изброя пистите, на които сме карали. В началото беше Витоша, за толкова стигаха стотинките от татко по онова време. Последните 15 години караме предимно Австрия, Италия, чат-пат Франция и Германия. Имали сме и инциденти, които за щастие бяха със щастлив край, благодарение на местните мдици. Но на всички винаги обяснявам, че с планината ебавката е еднократна, обикновено.

  Една мрежа с 3-4 колчета едва ли струва повече от 50лв. Би спестила много разправии и съдебни дела на отговорния за пистата, да не говорим за човешки животи. Съдържателите за пистата дори май не разбират, че това е и в тяхна полза.

  Детенцето е имало невероятен късмет, явно този ден Бог е бил с него. Един възрастен 100кг мъж надали ще оживее ако се навре с главата напред по този начин в дерето. Тезата ми е, че обикновената превенция и малко разум, изразяващи се в няколко мрежи на критични места биха били от ползва за всички. Което очевидно не се случва, щом една година по-късно пак има инцидент, за съжаление летален.

  И не говоря само за Чепеларе. На Банско също редовно се случват трагични инциденти. Само май на Витоша няма такива случаи, просто защото вече нищо не работи. Един ски курорт не са само писти и лифтове, ами и много съпътстваща инфраструктура - като почнем от паркинзите, да чак до хеликоптера за репатриране. В коя болница се карат пострадалите, каква е специализацията на болницата в травматологията, колко спукани далака са възстановили напълно...

  Ето линк към филмчето. Колега, как би коментирал картинката, ако това беше твое дете.
  https://www.youtube.com/watch?v=YBtmvPBZkos

 14. 15 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#13] от "Скиорски":

  Сложих ти "+", но не съм съгласен, че бъдещето е в "обединението". Няма и никаква логика да се прави кабинков лифт за връзка между две напълно различни като тип курортни места като Чепеларе и Пампорово. Не твърдя, че атаката е от Пампорово, а че е възможно да е в интерес на Пампорово, но също и в интерес на другите "големи" БГ курорти. Просто тази година има сняг /за разлика от миналата/ и заради това има скиори и на Чепеларе.
  Иначе аз съм на мнението, че най-малко се сече гора в ски курортите. Дори е смешно някои еколози като говорят за вековни гори примерно на Витоша, която цялата е ИЗКУСТВЕНО залесена, ама карай, това е извън темата.
  Аз пак питам - имал ли е каска, има ли свидетели, имал ли е протектори и подготовка за карането встрани? Всичко друго ми смърди на политика и е гавра с паметта на това момче!

 15. 16 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#14] от "паламарка":

  Моето мнение за обезопасяването е същото, написал съм го. Колкото до клипчето - ами това е ски път, не писта и там не е за начинаещи, т.е. освен тъпотията на невзетите мерки за сигурност, още по-голяма тъпотия е на въпросния инструктор или родител. ТАКА ПРОСТО НЕ СЕ ПРАВИ!
  Но забележи - ПРОТЕСТЕРИТЕ са конкретно срещу пистата в Чепеларе, а не за по-голяма сигурност на ски пистите у нас...
  И пак обръщам внимание на ЛИЧНИЯТ ИЗБОР - КАК СЕ Е ПОДСИГУРИЛ ВЪПРОСНИЯТ МЛАДЕЖ, та се стига до този смъртен случай?

 16. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2188 Любопитно

  ,,...Нито една от същите институции не е отговорила или реагирала на жалбата на сестрата на загиналия 28 годишен мъж от Шумен, която настоя писмено за проверка и затваряне на пистата до изясняване на сигурността там....,,

  Кой знае коя калинка оставена от предишното правителство, по нареждане от където трябва е скрила жалбата в дъното на бюрото си

 17. 18 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#16] от "m_style":

  Според мен младежът не е карал извън пистата. Доколкото разбрах го е хвърлила някаква бабуна. Ако е било след обед и облачно понякога бабуните не се виждат добре а и той явно е карал доста бързо. Може би в резултат от скока е паднал или му са се откопчали ските. Последното става когато има скок и едновременно завой. Натискът върху автоматите в посока странично отваряне е доста по голям от нормалното при приземяването. И ако автоматите не са настроени както трябва се отварят без да има падане, но при скорост 50-60-70 и повече км/ч.Много малко хора знаят как се настройват автомати. Обикновено се взема пред вид само теглото на скиора, а важно значение имат и неговия ръст, номер на обувките, както и степента му на умения.
  Клипчето с детето го коментирах вече миналата седмица под една подобна статия - на абсолютно същото мнение като Вас съм. Няма как на това място да се предвиди че ще има такова падане. Изцяло е виновен бащата - детето няма място на този ски-път. Основната причина за падането е че ските му са къси и че стои силно седнало назад. Няма щеки . Скоростта явно е висока за възможностите му.....

 18. 19 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 599 Неутрално

  По новата наредба за ски пистите оператора на ски съоръженията не носи никаква отговорност. Цялата отговорност е на скиорите. Отделно ДНСК не счита пистите за строеж (независимо, че ЗУТ казва обратното) и по този начин, те не се въвеждат в експлоатация и не могат да бъдат затворени.

 19. 20 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "Скиорски":

  Изсичането е един въпрос. Друг е, че единични олигарси окупират планините и пистите, и налагат собственият си произвол. Трети е, че в нормалните държави съоръженията и пистите са на общините, доколкото знам...

  Любов и светлина!
 20. 21 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "Скиорски":

  В първият пост съм написал колко време стаж на ски имам /качили са ме на ски преди да мога да го запомня и за това казвам около/, така че много добре знам какво се случва при падане. Преди седмица в първата статия имаше снимка на бетонна площадка, вероятно за поставка за оръдие или от стар влек. Този бетон беше извън пистата! А дали това точно е мястото или не, никой не се е наел да документира, което просто е несериозно за такъв жесток инцидент.

 21. 22 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "toma_belev":

  Тома, ако наистина си Тома Белев - спрете се малко с тези нови и стари наредби и ЗУТ. Всички най-добри писти във всички големи курорти, вкл. чепеларските са направени и въведени в експлоатация много преди десетките изменения на ЗУТ от последните 25 години! На въпросните ски писти има по-нови има и стари съоръжения - влекове и лифтове, които нито са направили пистите по-опасни, нито по-безопасни! Не мога да разбера каква ти е тезата - да стърчи на Витоша старият "Романски", да не се ползва от никой, защото просто от години не работи, ама и да не се прави/подменя с нов лифт, защото видите ли някой като се качи под Черни връх и ще вземе да се пусне фрирайд през "Резньовете" и ако стане инцидент, то оператора на лифта трябва да е виновен защото не е обезопасил цялата планина?
  Виж случая "Шумахер" - да си чул семейството му да съди курорта за липса на обезопасяване? Инцидента е още по-нелеп - встрани от пистата върху необработен сняг, тънка покривка, задира ските в камъни, получава се внезапно спиране, излита от ските и си удря главата в камък /при това с каска/ и нататък историята я знае всеки. Кой в Швейцария иска затваряне на пистата бе? Ако се обади още някой от твоята клика и наистина ще стане ясно кои интереси се катерят върху трагедията на това момче...

 22. 23 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#22] от "m_style":

  говоря за новата наредба публикувана на 3.02. вижте както пише в нейният чл. 23
  (5) Потребителите на ски зоните/ски пистите носят лична отговорност за спазването на правилата по ал. 1 и на свой риск упражняват снежни спортове в ски зоната/ски пистите и ползват въжените линии за превоз на хора. Преди да започне да използва услугите, предоставяни в ски зоната/ски пистите, всеки потребител е длъжен да прецени своето психическо и физическо състояние в момента, конкретните климатични условия, както и дали е в състояние и дали притежава умения на нужното ниво за извършване на съответните действия - каране на ски/сноуборд по ски пистите в ски зоната и/или използване на прилежащите към тях въжени линии за превоз на хора.

 23. 24 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#22] от "m_style":

  по случайност съм проследил създаването и приемането на пистите в Пирин и Витоша. всъщност неприемането им от никакъв орган. за Витоша коменирам една писта, а за Банско и Добринище - всичко след 1985. За Романски състоянието му е следствие на решение на собственика му - ако искаше да го подмени от 2012г. няма никакви проблеми да го направи, но той не иска. Това се разбира от публичните обявление в сайтовете на ИАГ и МОСВ - там заявка на Витоша ски касаеща Романски няма.

 24. 25 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#23:"toma_belev"]говоря за новата наредба публикувана на 3.02. вижте както пише в нейният чл. 23 [/quote]
  И без тази наредба и този член, това е и неписаното правило. Това е ролята на всички, които се явяват обучители, ментори, родители, приятели и т.н. и т.н., които "въвеждат" или тренират начинаещите, съответно напредналите скиори. Какво друго да бъде?

 25. 26 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#24] от "toma_belev":

  Не само "Романски", а и който и да е лифт или каквато и да е инвестиция няма как да се случи, ако не води до възвръщаемост. Сега, ако може "да ме светнеш" - за какво му е на някой да подменя ски лифт, без ски писта, лифт , който без корекция в трасето води от никъде до никъде и в същото време "еколозите" не дават да се пипне нито едно дърво, ама включително падналата от години гора встрани от "Лалето", която гние и заразява и здравата гора и която част ако се изчисти, може да стане част от ски писта, връзка от "Романски" към "Лалето" например... Или как писта "Романски" да се ползва във високата част, като според еколозите почистването на едрите камъни, видите ли било нарушаване на екоравновесието - дрън-дрън-мрън!
  Не мога да разбера позиция култ към нищоправенето, мога да разбера позиция как нещата да направят по-добре...

 26. 27 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 599 Неутрално

  ще те светна, като си купуваш апартамент знаеш какво купуваш - спалня от 20 кв., хол и кухняна третият етаж и хич не ти минава след като я купиш на третата година да настояваш апратамента да се смени с този на вторият етаж, спалнята да стане 40 квадрата и ако може да има вита стълба отвън към градината.
  култа е към закона - нищоправенето е позиция на Витоша ски. Като купиха Въжени линии работеха Романски, Спас, Боби, Конярника - сега не работят

 27. 28 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#25] от "m_style":

  неписано правило? да си чувал за застраховките като част от картите ? ако ти спре лифта , като кабинката в Банско и тръгнат да те свалят и изпуснат , ти ли си си виновен? бива обслужване на офшорките,, бива ама чак толкова? хората пътуват по света и знаят.

 28. 29 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#27] от "toma_belev":

  Първо Витоша ски не са купили лифтовете и второ - не знаех, че купуването на вид жилище може да бъде екологичен аргумент... Но явно друг няма...

 29. 30 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#28] от "toma_belev":

  Да ти обясня, че в цената на картата е вкл. застраховка злополука, свързана с ползването на лифта. В Пампорово предлагат и застр. злополука на маркираните писти, която е на символична цена! В другите курорти не е по-различно.
  В Банско съм бил свидетел спасителите да реагират за секунди, в Боровец също.
  Какъв точно е екологичният проблем със ските? - НИКАКЪВ! Да не ти разказвам от кога някои писти в големите ни курорти са получили FIS сертификация за провеждане на състезания от най-висок ранг. Обезопасяването на ски пистите у нас по нищо не се различава от водещите ски курорти в Европа. Просто трябва да е ясно, че с планината шега не бива! Трябва всеки планинар, скиор, бордист, велокросист и т.н. да си носи личната отговорност! Същото е като алкохола и шофирането...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK