Симеон Радев: Решили да влязат на служба при турците и употребят парите за българското движение /откъс/

Корицата на книгата

© "Скайпринт"

Корицата на книгата"Дневник" предлага на читателите откъс от неиздаван досега ръкопис на Симеон Радев, с който завършват "Строителите на съвременна България" - "Произходът на съвременна България" и " Руско-българския конфликт и дипломацията  (1886-1887 г.) ". Съставителството и редакцията са на Ива Бурилкова и Цочо Билярски. Изданието е на "Скайпринт".


... Легията на Раковски, боевете на българските доброволци в Белград, заговорът в Търново, който показваше, че размирният дух прониква и в самата България, всичко това озадачи силно турското правителство и му показа нуждата да следи от по-близо раздвижването на българския народ. Още в 1863 г. то уреди една шпионска служба между българите в империята и сред емиграцията в съседните страни.


На чело на тая служба бил поставен един полски евреин, Шнайдер ефенди, който имаше за свой помощник някой си Жоли, фалшификатор на руски банкноти. В шпионската мрежа влизали и някои поляци. Поляците гледаха на Турция като на техния естествен съюзник срещу ненавистната им тогава Русия, а на българското революционно движение като на заговор на руския царизъм. Може би това да е улеснявало, покрай другото, тяхното участие в такова едно дело.
Надеждите на турското правителство, че поляците, като близки по вяра и език на българите, ще могат да узнават по-лесно техните тайни, останали обаче излъгани. Несполучлив бе и опитът, който турците направиха след нахлуването на четите през 1867 г., когато изпратиха шпиони от разни народности в Румъния, за да следят емиграцията. Тогава се породила идеята да се повери шпионската служба между българите на българи. За тая цел великият везир се отнесъл до един познат българин в Цариград, добре познат на турските власти, Манол ефенди, виден участник в унията на Драган Цанкова. Преди да приеме направеното му предложение, Манол ефенди поискал да се съветва с д-р Маркович, също един от водителите на униатското движение, и с Теофан Райнова, търговец в Цариград. След съвещание помежду си те решили да влязат и тримата на служба при турците и употребят получените от тях пари за помагане на българското революционно движение. Мисията да шпионира уж българските дейци в Румъния прие върху себе си Райнов. През есента на 1868 г. той пристигна в Букурещ.


Теофан Райнов, роден в 1837 г. – същата година, в която е бил роден и Левски – беше син на Райно Попович, прочутия през Възраждането учител в Карлово, при който се учиха толкова знаменити българи, между които Раковски и Гаврил Кръстевич. Ако бе слушал съветите, които баща му дава на децата в своята тъй мъдра книга, назована "Христоматия или Благонравие", Теофан щеше да бъде един човек пълен със скромност, разум и чинопочитание. Но природата му бе го създала с немирен дух и вкус към приключения.


Във Виена, дето го виждаме най-напред чиновник в една търговска кантора и сетне самостоен търговец, той се сношаваше с емигранти от разни страни, които мечтаеха за освобождение на отечеството си и правеха заговори за революции. Той бе увлечен и от техния национален романтизъм и от левичарските им идеи. П. Матеев разказвал, че в 1860 г. видял го в о. Малта в една дружина от доброволци, която отивала да се присъедини към Гарибалди за похода му към Неаполитанската монархия. Но това може да е една легенда. Положително за Теофан Райнова знаем само, че в 1862 г. той водеше преписката с кръга на Раковски в Белград от страна на една група български родолюбци във Виена, които искаха да помогнат парично за образуването на Легията. Тогава Раковски изпрати в австрийската столица Ив. Касабов, който получи от Райнова 2000 минца, от които 1500 били от него, а 500 от Паница и А. Михайлов. "Даде ми ги в една чантичка - пише Касабов - и ми каза: "Върви в Белград, предай ги на Раковски, пригответе добре святото дело, а отпосле ще има да се проводат още пари."


Когато Райнов пристигна в Букурещ, естествено бе той да потърси стария си приятел, тогава видна личност в революционното движение, разкри му мисията си и се съветва с него как най-добре да се употреби за народното дело сумата, добита от турците. Нуждата да се поддържа революционния печат изпъкваше най-напред. Райнов даде 300 лири на Касабова, който с тая помощ пое върху си по-нататъшното издаване на "Народност", който иначе щеше да спре поради липса на средства.


Щедростта на Райнова не се спря тук. Той даде 100 лири на Добри Войникова за неговата "Дунавска зора" и една непозната сума на един букурещки вестник на френски език, който защитаваше българското движение. Но най-бележитото дело, извършено от Райнова с донесените от него пари, беше изпращането на една българска мисия до големите водители на чуждия революционен свят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Цитат от статията горе:

  Поляците гледаха на Турция като на техния естествен съюзник срещу ненавистната им тогава Русия, а на българското революционно движение като на заговор на руския царизъм.
  ---------------------------------------------------------

  Поляците и сега са такива, никаква промяна през вековете!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 2. 2 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#1:"такованка $-джия"]Поляците гледаха на Турция като на техния естествен съюзник срещу ненавистната им тогава Русия, а на българското революционно движение като на заговор на руския царизъм. [/quote]

  ..Завалиите разкъсвани между Русия и Германия ..ние между Русия и Турция... новото е че при нас продължава и сега... поляците към момента са ок.

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "такованка $-джия":
  Само че и руският царизъм, гледа на българското революционно движение като на враг .Защото идеалите на Левски за чиста и свята република не се покриват с цар и император поробител на десетки народи .
  И не напразно на Левски са му изпращали руски шпиони ,някои той е разкрил по неговите думи, някои като Димитър Общи са се мъчели да му станат близки но така и не успели .

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Няма какво да намесваме поляците, заради някой си поляк.
  Имаме си и поговорка, че не трябва да навикваме всички ивановци заради наш Иван.
  Интересен е случая, как с турски пари се издават наши вестници - нещо като двоен агент е ролята на Райнов.
  Но понеже номера с безплатния обяд и тогава не е минавал, интересно ми е лично на мен, с какво е успявал той да "разплаща" с някакви сведения към турската страна.

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  Раковски, Раковски, колко често се споменава това добре звучащо име, и освен за четническата му тактика почти нищо друго не се говори, и книгите му са в забрава, и почти забравени.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Ама поляците никога не са уважавали Русия.Годините на комунизъм си беше страх,а не уважение.Що се отнася за българските революционери,най добре го е казал Захари Стоянов-“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”.

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  "...Поляците гледаха на Турция като на техния естествен съюзник срещу ненавистната им тогава Русия, а на българското революционно движение като на заговор на руския царизъм..."
  Ами много-много не са бъркали. Някои от революционните дейци са били националисти, като Раковски, Левски, Стамболов, Волов, но други като Бенковски (полско име, в Истанбул се е снабдил с полски паспорт) е бил използван от руснаците, имал е немалко срещи с Игнатиев. Да си припомним и думите му, изречени от върховете на Балкана, гледайки димяща Тракия: “Моята работа е свършена вече, в сърцето на тирана, аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее, а сега нека Русия заповяда”.
  Защото точно Априлското въстание е дало повода на Русия за войната от 1877-78г.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Да, значи е благородно дело да "подкрепяш" българската кауза от позицията на чужд агент. Странно тогава защо демократите плюят Сидеров като чужд агент и то само за подозрения.

  Тоест очертава се следната демократична пропагандна линия.
  Турците обединили българските земи и ги пазели от чужди нашественици. Под турско владичество българите са живели мирно и щастливо и са натрупали богатства. И така докато гадните, гнусни, долни, мръсни, подли, коварни, лицемерни руски варвари са решили да поробят българското нещастно население

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  [quote#3:"lout66"]някои като Димитър Общи са се мъчели да му станат близки но така и не успели [/quote]
  За жалост е обратното, успели са. Общи е в основата на залавянето на Левски. Цариград не е знаел за съществуването на комитетите на Левски и от Общи разбира за мащабите на заговора. Тогава се разпространяват портрети/снимки на Дякона по полицейските управления. На път за Къкринското ханче се разминава с две заптиета (полицаи), едното го разпознава и е вдигната потерята за залавянето му.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 11. 11 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 583 Неутрално


  [quote#5:"historama"]Раковски, Раковски, колко често се споменава това добре звучащо име, и освен за четническата му тактика почти нищо друго не се говори, и книгите му са в забрава, и почти забравени.[/quote]

  Ами то е ясно защо.
  Нали знаете какво е отношението на Раковски към Русия,
  а от 1944г. у нас колят и бесят руските подлоги и техните господари.

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 793 Любопитно

  [quote#3:"lout66"]Защото идеалите на Левски за чиста и свята република не се покриват с цар и император поробител на десетки народи . [/quote]
  Затова ли?Сигурно ако Левски беше за българска монархия,поробителка на десетки народи,руският цар щеше да го гледа с добро око.

 13. 13 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#9] от "agl52316780":

  Оффф. Разликата е огромна.
  Човекът е работил за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА, а Сидеров работи за собствената си кауза използвайки лумпени без да се интересува
  от каузата на българите.

  Второ никой не е казал че турското робство е манна небесна а всички наши революционери са знаели и подчертавали че руското робство е много по страшно.
  И то най страшно е психологическото руско робство от което нашият народ вече 137 години не може да се отърве.
  СЕГА НАЛИ Е ЯСНО КОЛКО ПРАВ Е БИЛ ЛЕВСКИ.

 14. 14 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2148 Любопитно

  Това пък от къде дойде?

  До коментар [#1] от "такованка $-джия":

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Така или иначе България след 1878г. тръгва по пътя на капитализма и се развива в правилна посока. Проблемът идва от червената зараза на Октомври и най-вече след 1944г.

 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#1] от "такованка $-джия":


  [quote#1:"такованка $-джия"]Поляците и сега са такива, никаква промяна през вековете! [/quote]И какво им има на поляците?!Не харесват Русия,защото това,което за нас е Турция-това за тях е Русия.

 17. 17 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3703 Весело

  До коментар [#9] от "agl52316780":


  [quote#9:"agl52316780"]Странно тогава защо демократите плюят Сидеров като чужд агент и то само за подозрения.[/quote]На тебе не ти ли е "странна" метаморфозата на Сидеров от редактор на "Демокрация" и громящ Червената Армия като окупаторка,до събиращ скинари,викащи "Русия-Русия" в центъра на София и припявщ на Йосиф Кобзон?!Мислиш,че това става по друг начин ли?!

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#11:"pomnesht"]Нали знаете какво е отношението на Раковски към Русия,[/quote]
  И какво му е отношението, той ходи няколко пъти там, веднъж даже се крие в Русия от турците, друг път го разкриват като руски шпионин. Престоят му се поема финансово от руската страна както се казва.

 19. 19 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Независима държава няма, дори и Швейцария зависи от чуждите пари.

 20. 20 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#16:"yanne"]Не харесват Русия,защото това,което за нас е Турция-това за тях е Русия. [/quote]
  Полша е автономно Полско царство в пределите на Руската империя. България в пределите на Турция не съществува.

 21. 21 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#13] от "pomnesht":
  За българската кауза, значи ... с пари от турското правителство. Тоест задачата му е да слухти и да донася, за да могат турците да нанесат удар ако организацията много се засили. Българин та дрънка. Сидеров поне не се крие и има съвсем ясно дефинирана политика (като оставим настрани въпроса дали той сам си вярва)

 22. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#9] от "agl52316780":

  Какви подозрения може да има към русоблизец, който почва предизборната си кампания на партия "Атака" от Москва? И е награден с руския орден "Звезда отечества"? Какво по-ясно доказателство, че е руски агент?:

  http://fakti.bg/bulgaria/93969-ataka-otkri-predizbornata-si-kampania-v-moskva

  То направо като във вица, където Гарабед хванал Киркор на калъп с жена си и Киркор му казал:
  -Ех, Гарабед, сега ще започнат едни съмнения, едни подозрения...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#18] от "Каишков - Гласът на Америка":


  [quote#18:"Каишков - Гласът на Америка"]И какво му е отношението,[/quote]Ето ти един малък цитат от една брошура на Раковски: "Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"

 24. 24 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  "Строителите.." прочетох като ученичка в гимназията през 70-те години. Тази книга ми отвори очите в много посоки - основно стана стимул да се интересувам от българска история, създаде ми критерии да оценявам източниците и ми помогна да осъзная, че изметта, назначена отвън за елит в онези години, не е реалният потенциал на нашия народ.
  Сега 25 години след промените, се оказва, че ние все още нямаме съвременен авторитетен източник, в който да прочетем историята си. Питам се това нормално ли е. Това резултат от разделението в обществото ли е?
  В ерата на интернет разделението не би трябвало да е проблем. Не е чак толкова скъпо да се направи сайт, в който да пишат авторитетни историци (доколкото ги имаме). Всяка истина ще си има отделен сайт и всеки ще си чете предпочитания сайт. 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3703 Весело

  До коментар [#20] от "Каишков - Гласът на Америка":


  [quote#20:"Каишков - Гласът на Америка"]Полша е автономно Полско царство в пределите на Руската империя.[/quote]Уау!Колкото Абхазия ли е била автономна или колкото Крим?!

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мондиана":


  [quote#24:"Мондиана"]"Строителите.." прочетох като ученичка в гимназията през 70-те години. [/quote]Не случайно доста време е била забранена.

 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мондиана":


  [quote#24:"Мондиана"]Сега 25 години след промените, се оказва, че ние все още нямаме съвременен авторитетен източник, в който да прочетем историята си. Питам се това нормално ли е. [/quote]Не е нормално.Но е съвсем целенасочено и е търсен точно такъв резултат.Не е случайно,че всички висши нива на университети и БАН са окупирани от кадри на ДС и червена номенклатура,а вече и техни деца.

 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  [quote#26:"yanne"]Не случайно доста време е била забранена. [/quote]
  В началото на 70-те години е имало за кратко някакъв повей с неизвестни за мене причини. Книгата беше преиздадена точно тогава и доколкото знам, без съкращения. По същоро време излезе и някаква брошура по македонския въпрос, която разлаяла сърбите, а може би и руснаците. Брошурата я помня добре, баща ми я купи, но подробности не помня. Бях млада и зелена.

 29. 29 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Първото издание по времето на соца беше леко цензурирано. Въпреки това много нещо станаха ясни. Този откъс показва, че тогава е имало хора, милеещи за България и готови да се включат за каузата по този рискован начин. Сегашните мекерета / перхидроления, Гоце и ред други/ явно и безсрамно работят за ново поробване и отново от Русия.

 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#18] от "Каишков - Гласът на Америка":
  До коментар [#20] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Лъжец ли си, или невежа?
  Първо, Раковски не е на разноски на руската държава. Той е от заможен род, а приятел му е Стефан Богориди, богат българин също от Котел и ...молдовски княз.
  Троцки мрази капиталистите, ама бяга при тях от Сталин. Глей какво нещо е живота.
  Кой е царят на това Полско царство?
  И Полша е автономна (ба, автономна, след 1831 година се премахват всички полски институции, даже се въвежда православието), ама до 1918. Трудно се скъсва с Русия. И с много жертви.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#26:"yanne"]Строителите.." прочетох като ученичка в гимназията през 70-те години. - цитат на коментар #24 от “Мондиана”

  Не случайно доста време е била забранена. [/quote]
  НЕ Е БИЛА НИКОГА забранена!
  Просто мълчаливо не се издаваше, но можеше да се ползва от фондовете на големите библиотеки! Разбира се, само в читалните, щото беше рядкост!
  А мълчаливото ограничаване е обусловено донейде от упоменати в книгата факти като долния:[quote#000:"С.Радев-ръкопис"]На чело на тая служба бил поставен един полски евреин, Шнайдер ефенди, който имаше за свой помощник някой си Жоли, фалшификатор на руски банкноти[/quote],четенето на които, кой знае защо(?), води до силни антисемитски настроения.

 33. 33 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Кой знае колко български революционни душички е изгорил тоя за да получава толкова турски пари!Логично е да е играл двойна игра!

 34. 34 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#5] от "historama":

  Наистина е така, но тове е може би защото на сегашните политици и богаташи не звучат добре идеите му за бъдещото устройство на българската държава - от хора, които са честни, не крадат и обичат отечеството си. Ако я намерите да я прочетете, има доста интересни неща, а някои от тях продължават да са актуални и сега.

 35. 35 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#2:"lynyrdS"].Завалиите разкъсвани между Русия и Германия ..[/quote]

  +Австро-Унгария

 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4503 Неутрално

  Очевидеца на много от най важните събития в нашата история Симеон Радев не беше издаван у нас само защото описваше точно ролята на Русия в същата тази история. Преврата и изгонването на княз Батенберг, бунта на русофилите, Съединението на България , все неща в които Русия играе негативна роля не се вписваха в вечната дружба със СССР . За това и "Строителите" беше апокрифна книга. Интересни са много и спомените на Трян Радев за баща му и съдбата на книгите му.

  klimentm
 37. 37 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Интересен откъс...Предполагам, че нарочно е избран точно този пасаж. Иначе, Симеон Радев е бил много интересен човек с интересна съдба.

 38. 38 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 681 Любопитно

  [quote#30:"Николай Колев"]даже се въвежда православието), ама до 1918[/quote]
  Айде това няма нужда! Кой и как е въвеждал в Полша православие? Православни епархии е имало и преди и след това и днес даже, но никой не е заменял там католицизма на православие. Те тия работи така не стават ....даже в средновековието зсамо с много кръв и 10-тилетия религиозни воини и то и тогава с малък успех. Ако имаш предвид нормалния пролизетизъм практикуван и сега от всички християнски конфесии това си е днес в реда на нещата.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  [quote#9:"agl52316780"]Под турско владичество българите са живели мирно и щастливо и са натрупали богатства. И така докато гадните, гнусни, долни, мръсни, подли, коварни, лицемерни руски варвари са решили[/quote]
  Някои хора не могат да надраснат манталитета си и мисленето си след І клас. Съжалявам те френд. Макар че османците не опазили българите от руски архибандит - Дибич Забалкански, който завлякъл стотици хиляди българи в руския пустош.
  И друго нещо, след като Сърбия нападнала България през 1885г., и министърът на отбраната - царски поданик заедно с 200 офицери духнали, един османски батальон е навлязъл в страната със задача да подпомогне българската отбрана (оказало се, че българските капитани сами се справили, така че османците не взели участие в сраженията).

 40. 40 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#18] от "Каишков - Гласът на Америка":

  ЧЕТИ ЧОВЕКЪТ Е НАПИСАЛ ВСИЧКО!
  Освен това ако човек не е ходил в Русия никога не може да е русофоб и всеки който е ходил в Русия не може да не е русофоб ако не е платен.

 41. 41 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#21] от "agl52316780":
  Значи за вас понятието внедрен агент не съществува.
  Какъв е проблемът за ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ (но явно вие не спадате към тази категория) да внедрят агент в турското разузнаване за целите БЪЛГАРСКИ.
  А Сидеров никога не съм чул да признава че е взел руски пари с цел да пропагандира имперски те им амбиции в България.
  Той харчи парите им на запад но на лумпените пояснява че работи на полза роду.
  ОТВРАТ.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  [quote#20:"Каишков - Гласът на Америка"]Полша е автономно Полско царство в пределите на Руската империя.[/quote]
  Е Ушанков Каишков този постинг може да бъде един бисер от всичко написано досега. Все едно да разправяш за "автономна империя".
  Полско ЦАРСТВО никога не е имало! Полско кралство да, но Царство НИКОГА!
  Всъщност на теб известно ли ти е, че царство и империя се припокриват? И

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#20] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Полша е автономно Полско царство в пределите на Руската империя
  -------------
  Полша е поделена от Русия, Австрия, Прусия, а против Кремъл вдигат две въстания, през 1831 и 1863 във Варшава. Много ме кефи какво пише за последното:
  " It began on 22 January 1863 and lasted until the last insurgents were captured in 1865." т.е. ДО ДУПКА, няма тън-мън.
  https://en.wikipedia.org/wiki/January_Uprising

  nemo malus felix, minime corruptor.
 45. 45 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#32] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Глупости до 1972 година широката публика нищо не знаеше за Симеон Радев.
  Какво значи не е била забранена? Много ясно че е имало екземпляри в националната библиотека там се пази всичко издадено в България но нищо не мога да кажа за другите библиотеки в страната.
  Даже да не е имало указ това си е забрана.
  Аз съм на 66 години и именно тези "Строители на съвременна България " издадени 1972 г. ми отвориха очите и от един задръстен русофил ме превърнаха в мислещ индивид.
  От този ден (през 1972г.) когато затворих последната страница на строителите разбрах че до тогава съм бил жертва на чудовищна манипулация и започнах да търся алтернативни исторически четива.
  В периода седемдесетте и осемдесетте излязоха доста мемоарни книги, нещо което свързвам с амбициите на Л.Живкова.
  Апогеят беше издаването на публицистиката на З.Стоянов (мисля 1982г.), която беше забранена до тогава.
  Може би ви притеснява думата забрана тогава приемете думата цензора.
  При тези обстоятелства развили се пред очите ми дали трябва да се чудим защо има толкова голямо количество лумпени поддържащи Атака и БСП.

 46. 46 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#43] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Като не разбирате що пишете? И между другото Полша не е била автономно царство (то си е чист нонсенс), а княжество. И самата автономия бързо е ликвидирана, което води и до полското въстание през 60-те. От което копираме черешовите топчета, между другото.
  Не случайно Симеон Радев не се издаваше особено при соца. патриотизма не се котираше в колонията. А след 90-та тези които винаги са били против българщината и целуваха задника на московския владетел се писаха патриоти. Като разбира се продължават упражнението със задните части на господаря си.
  Ма който плаща той поръчва музиката. Поне за тях си е нормално.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#46:"Цецо"]Като не разбирате що пишете? [/quote]
  Кое по-точно, умнико?


  [quote#46:"Цецо"]И между другото Полша[/quote]
  Нищо не съм писал относно статута на Полша. Не ми приписвай чужди твърдения, моля!

 49. 49 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#45] от "pomnesht":

  Браво,господине,с уважние към проживените Ви 66 години,както и с пожелание за още поне толкова.

  Homo ludens sum
 50. 50 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#48] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Глупостта за царство, кралство и империя. Император е върховната титла в християнския свят. Наследена от Рим. Българският цар е първият император извън Рим (понятието Византия се появява доста след края на държавата, която се е наричала Рим до самия си край). Е по онова време титлата е била наричана Василевс. Цар се появява по-късно.
  Крал е по-надолу в йерархията. Като крал е можело да е подчинен на император. Можело е и да е независим. Още по надолу е принц/княз. Като титлата е давана и на престолонаследник, а за княжество са били обявавани и завладени територии. Например Финландия в руската империя.

 51. 51 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#2:"lynyrdS"].Завалиите разкъсвани между Русия и Германия[/quote]
  +Австро Унгария
  ,а Германия тогава е само Прусия....

 52. 52 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  До коментар [#50] от "Цецо":

  Ти въобще имаш ли представа какво пишеш?
  Още малко и ще се опиташ да ме убедиш, че Римските Императори са били и Царе?
  Царе може да са били Етруските владетели или там Ромул и Рем.

  Не демонстрирай некомпетентност, бъркайки титлата "кесар" /"цезар" с "цар" - различно е!
  Титлата произлиза от прозвището на римския политик Гай Юлий Цезар (Gaius Julisus Caesar), наричан Цезар. Етимологията на името е неясна. Възможна е връзка е с caesaries — понятие за здрава коса, което в хумористичен смисъл би могло да намеква за склонността на Цезар към оплешивяване. Успешната военна и политическа кариера на Цезар го превръща в герой на Древен Рим и дава ново значение на неговото прозвище (титла).
  Думата „цар“ произхожда от старобългарската дума цѣсарь — славянско произношение на последното, родовото име на Гай Юлий Цезар, но смисълът е друг! Цар е монархическа титла, използвана предимно от българските и руските монарси в периода ІХ-ХХ век.
  Поне се образовайте преди да философствате - Гуглето дава големи възможности!

 53. 53 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#52] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Ти май имаш проблем и с четенето на български. Та за това не се мъчи с историята. Че там ти е пълна боза. Между другото новата ера в Рим е въведена не от Цезар, а от Октавиан. Приел доста титли (между които и император, но каква е тя си търси сам), но основната е принципус - първи сенатор. Чак при Диоклециан е въведено доминус - господар. Във Византия става Василевс. Която е предложена на Симеон (Василевс на всички българи, но той е искал да се добавят и ромеите, та отказва) и приета от Петър. А Калоян за разнообразие се обявил за Рекс (на латински).
  А Кесар (наистина произлиза от Цезар) е титлата получена от Тервел. Втората по ранг титла в тогавашна Византия.

 54. 54 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Всеки българин трябва да прочете "Строителите... " , както и "Записките ..." на З.Стоянов .
  Тези книги промениха навремето много от предразсъдъците ми .

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#55] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Сфанах. Както и предполагах. Опита да бъдеш образован е обречен. Поне финала ти е подходящ. За теб самия.

 57. 57 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Весело

  [quote#56:"Цецо"]Сфанах. [/quote]
  Нищо не си сфанал!
  Лингвистиката и семиотиката не са детска работа!
  Относно моята образованост кво да ти кажа 75 по стобалната система!/Твоята е ~ 40./
  Но по-важна е способноста да се съобразява.
  Там релацията Аз:Ти = 90/100 : 25/100.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1644 Весело

  До коментар [#57] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Та да ти припомня все пак. раздумката тръгна от твърдението ти, че цар и крал било едно и също. И от странната ти представа за империя.

 60. 61 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#43] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  А, тука не сте прав. "Царство" е славянския вариант на "империя", а "кралство" е по-долу. Руските царе "императори" ли са или "крале"? Карл Велики доста войни е водил за да смени "rex" с "imperator"...

 61. 62 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Голямо удоволствие е да се чете текст на език от преди век (напр. "където се сношава с емигранти от други страни" и др.)

 62. 63 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Весело

  [quote#61:"pavian"]А, тука не сте прав. "Царство" е славянския вариант на "империя", а "кралство" е по-долу. Руските царе "императори" ли са или "крале"? [/quote]
  По-сложно е!
  В новата история на Човечеството първи "царе" са българските. Но Кан Тервел и Княз Петър/синът на Симеон/ получават тази титла от Императора, когато в Константинопол тя вече е била ВТОРА по достойнство! За "император" се е използвала титлата "василевс".
  Руските князе почват да се величаят като "царе" при Иван Трети, а Първи Российски Император се провъзгласява чак Пëтр Велики - след няколко завоевателни войни!
  Така или иначе, в източна Европа титлата "цар" е по скоро на РЕГИОНАЛЕН (самостоятелен ) владетел, почти аналог на "rex"/king, крал/.
  В библейско-античен аспект има по-друг смисъл.
  [quote#61:"pavian"]Карл Велики доста войни е водил за да смени "rex" с "imperator"... [/quote]Карл е провъзгласен за "imperator" през 800 година, когато почти обединява различни княжества на западна европа.
  М/у впрочем думата "крал", която се използва като синоним на "rex" предимно в някои западно-славянски държави, произлиза от името му/чрез транспозиция/. Но "крал" не означава "император, въпреки произхода на думата!

  Що се отнася до понятието ИМПЕРИЯ, през 20. век се създават четири: Белгийската, СССР/на базата на Российската/, Югославия и Третия Райх/на базата на Кайзерова Германия и Хабсбургската/. От тях само една е с монархистично управление.
  Виждаме, че ИМПЕРАТОР може да бъде не само човек с аристократично достойнства, а да е подбран по съвсем друг принцип!

 63. 64 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  [quote#31:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"]Ами напрай ти ма, бульо! [/quote]
  В цивилизования свят, към който аз индивидуално принадлежа, не използват обръщения като буля, женичка, женица, лелче и пр. примитивизми.
  Сега по темата - Това не е индивидуално занимание, а занимание за сдружени професионалисти с чувство за отговорност към страната си, но не масони, тамплиери и пр. мафиоти.
  Ако всеки надценил възможностите си лаик (а нашата страна е пълна с такива) тръгне да прави неща, от които си въобразява, че разбира, се получава тюрлю-гювечът, в който живеем.

 64. 65 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  [quote#9:"agl52316780"]Сидеров като чужд агент и то само за подозрения.[/quote]

  До коментар [#9] от "agl52316780":

  Не само подозрения, че сидер ага е предател.
  Той е една обикновена "фурнаджийска лопата", който му плаща - него слави. В началото американците, после СКАТ, а сега русия. Турците на такива са им викали "мекерета".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 65. 66 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  [quote#12:"vjacho"]Сигурно ако Левски беше за българска монархия,[/quote]

  До коментар [#12] от "vjacho":

  Ти Левски ли "цакаш" или се притесняваш, че нямаше да го има НДСВ-то?
  Левски е бил за република, но не му се получило, защото ние като "свестни хора" сме го "предоставили" на турците.

  Не мърси името и идеите му. Дори и да не ти харесват.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 66. 67 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#64:"Мондиана"]В цивилизования свят, към който аз индивидуално принадлежа, не използват обръщения като буля, женичка, женица, лелче и пр. примитивизми. [/quote]
  Що да са примитивизми?
  В крайна сметка е важно интелектуалното отношение, а не термина! А аз в никой случай не се отнасям с лошо чувство към теб - напротив!
  [quote#64:"Мондиана"]Сега по темата - Това не е индивидуално занимание, а занимание за сдружени професионалисти с чувство за отговорност към страната си, но не масони, тамплиери и пр. мафиоти. [/quote]
  Че АЗ къде съм рекнал да го праЙш сама?
  Виж, за масоните и тамплиерите си НАПЪЛНО права!
  [quote#64:"Мондиана"]Ако всеки надценил възможностите си лаик (а нашата страна е пълна с такива) тръгне да прави неща, от които си въобразява, че разбира, се получава тюрлю-гювечът, в който живеем.[/quote]Това е така, но всяка група/микросоциум/ трябва да има ЛИДЕР.
  Нещастието ни в БГ е в това, че вярваме на хора, самообявили се за лидери, вместо да се поогледаме кой наистина е подходящ!

 67. 68 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#67] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Съжалявам, че в конкретния случай се е получило недоразумение, но най-искрено и органически възприемам тези обръщения като неуважение към човека. Поне от три поколения назад в моето семейство хората се обръщат един към друг с господин и госпожа и така съм свикнала.

  [quote#67:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"]но всяка група/микросоциум/ трябва да има ЛИДЕР[/quote]
  Ами, значи, търсят се лидер и качествени и честни историци, а те ще се нуждаят от спонсор, който, обаче, да не им диктува какво да пишат. Сложно начинание, нали? Не виждам у себе си качества за изброените функции. И сървъри не притежавам. Затова и не виждам как мога да участвам в създаването на подобен сайт. Мога само да констатирам, че такъв няма и да прогнозирам, че такъв скоро няма и да има.

 68. 69 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 793 Весело

  [quote#66:"Чарли българоФИЛ"]Ти Левски ли "цакаш"[/quote]
  Да,аз съм от ЦСКА.

 69. 70 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#63] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  С таз малка разлика, че Петър получава титлата василевс. Не кесар. И титлата цезар/кесар винаги е била втората титла в рим. Въведена е при реформите на Диоклециан. Който въвежда двама управляващи императори с титлата Август, всеки от които е подпомаган от заместник с титлата Цезар.
  Та както вече споменах на Симеон също е предлагана титлата василевс на всички българи. Но той мечтаейки за престола в Константинопол е искал титлата василевс на всички българи и римляни (ромеи). Която естествено не е било възможно да му се даде. След смъртта му е подписан мирен договор според който на Петър е призната титлата василевс на българите, а на шефа на църквата е признато патриершеското звание. Също за първи път извън оригиналните 5 римски патриаршии.

 70. 71 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#63] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Пак не е точно. Кан Тервел получава почетната титла "кесар" символично. Очевидно и дума не може да става за ранното й значение на младши съуправител на империята. Цар Петър не получава нищо (баща му го е завоювал), но е призната титлата му вече в пославянчената й транскрипция. Това след като се отказва от Симеоновите претенции да владее и ромеите. И тук се подразбира, че василевсът е старши, а всички останали (вкл. императора на Свещената римска империя и българския цар) са младши владетели. Това не променя факта, че са императори.
  Иван Грозни приема титлата "цар" и обявява Рус за приемник на империите на Рим и Константинопол. Петър Първи използва западния вариант "император" при вестернизацията на страната, но с това не променя съдържанието на титлата. До 1918 г. едновременно се използват и двете думи както вътре, така и извън Русия. В по-ново време, когато религиозния и феодалния смисъл на думата "империя" се губи, или поне размива, терминът се приема като нарицателно. Но в исторически план императорите са именно "императори", а не други...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK