Горанов: Ако живеех с 400 лева, първо щях да платя уроците по математика на сина ми

Владислав Горанов

© Юлия Лазарова

Владислав ГорановАко финансовият министър Владислав Горанов живееше с 400 лева на месец, първото му плащане щяло да е за уроците по математика на големия му син. Това обяви самият Горанов в предаването "Събуди се" на "Нова телевизия".


На въпрос как би постъпил, ако трябваше да живее с 400 лева, Горанов заяви: "Щях да положа всички усилия и това полагам по отношение на тези, за които носят непосредствена отговорност за моето семейство, за моите деца, да им обясня, особено на децата, и затова ходим на курсове, примерно, в Софийската математическа гимназия всяка сутрин в съботния ден, за да им покажа, че само с труд може да се постигне. Бих платил, както и повечето българи биха го направили, бих платил курса по математика на големия син – това бих платил".


Попитан дали не трябва първо да плати сметките си и какво би правил, ако му дръпнат шалтера, министърът отговори философски: "Бих опитал да си платя всички сметки, докъдето остане... Не винаги е имало ток... Вие ме бутате в посока да ви дам отговор какви са ми приоритетите – аз ви ги дадох".
Докато ГЕРБ беше в опозиция, Горанов се възмути на партийна пресконференция: "Е не е ли срамно един мъж на 50 години да няма 20 хиляди лева?"


"Ние не сме взели никакви пари, не сме сключили никакъв договор за дълг. Но Гьобелсовата пропаганда, от която се изкушават всички, тя обикновено има много краткотраен ефект. Върши работа, но съвсем краткотрайно", коментира още Горанов за ратифицирания договор между правителството и 4 международни банки за нов външен дълг до 16 млрд. лв. "Истината е, че всеки се изкушава да каже бомбастичната информация, че България била взела видите ли 16 милиарда. Ние сключихме един посреднически договор, който не ангажира България с абсолютно нищо", казва той.


Горанов посочи още, че за 2015 година страната ни има да плати задължения за около 7 млрд. лв. До 31 декември 2017 година България трябва да плати приблизително oбщо 12 млрд. лв. стари задължения. Ако към тези 12 милиарда лева се добавят и прогнозираните дефицити сумата ще достигне 18 милиарда лева. Дефицитът, който генерира първото управление на Борисов е много близък до дефицита, който правителството на Орешарски генерира за година и половина, твърди финансовият министър.


След като бившият финансов министър Симеон Дянков се оприличи на "Брад Пит с очила", Горанов, също си намери холивудски еквивалент. "Жена ми каза, че малко приличам на Ръсел Кроу, но го каза шеговито", каза той.


Министърът увери, че правителството работи и за подобряване на събираемостта на приходите в страната, като от началото на годината са събрани с 550 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK