Бившият директор на Класическата гимназия призова Бойко Борисов на помощ за училището

Ремонтираната сграда на Класическата гимназия на ул. "Баба"

© Министерство на културата

Ремонтираната сграда на Класическата гимназия на ул. "Баба"Премиерът Бойко Борисов беше призован да реши един от шумните спорове в последните дни в страната - този за сградата на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК).  


След месеци на протести и контрапротести заради местенето на училището между двете му сгради - в кв. "Модерно предградие" и на Женския пазар, и два дни след като учител от гимназията почина бившият директор на Класическата гимназия Гергина Тончева направи обръщение в предаването "Седмицата" на "Дарик радио" и заяви: "Господин премиер, уважаеми господин Бойко Борисов, очакваме вашата справедлива намеса за спасението на гимназията". 


Тончева, която в продължение на три десетилетия беше начело на Класическата гимназия, заяви, че срещу училището се води "грозна и тъжна война". Тя допълни, че още при преместването в квартал "Модерно предградие" преди години гимназията е била извадена от естествената й среда в центъра на столицата - в близост до Софийския университет, БАН и музеите, а сега един непотребен ремонт й пречи да избави от дълголетното заточение.
"Връхлетя ни и неудържим напън - заповед на министъра на културата - незабавно гимназията да се връща в "Модерно предградие", за да се отчете проектът на ремонта за 2 млн. лева. Преместване по никое време, а какво ще стане с голямото изпитание на зрелостниците? След броени седмици е защитата на дипломните им работи, после зрелостните изпити, след тях конкурси за университети. Как при тази промяна останалите ученици ще приключат успешно учебната година. А приемните изпити за нови ученици?", попита Тончева.


"Битката с училище е грях и престъпление", завършва есето на бившия директор. 


Скандалът за сградата, в която трябва да се помещава училището, се вихри вече втора година. Родители, учители и ученици са разделени на два лагера - едните настояват да се учи в сградата на 13-о училище до Женския пазар, другите настояват да се върне в новоремонтираната за 2.2 млн. лв. по европейски програми база в квартал "Модерно предградие". Ако учебният процес там не започне до 5 април обаче, министерството няма да може да ги получи.


В четвъртък вечерта дългогодишният преподавател по немски език в гимназията Бойко Атанасов почина малко след поредната среща в Министерството на културата за съдбата на сградата на гимназията. В петък 35 учители от гимназията обявиха, че ще подадат оставки

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK