Кристалина Георгиева: Който иска да успява в бизнеса, да се огледа и да наеме жени

Меглена Кунева и Кристалина Георгиева в началото на дискусията 

© Юлия Лазарова

Меглена Кунева и Кристалина Георгиева в началото на дискусията Който иска да успява в бизнеса, да се огледа къде са кадърните жени и да наеме. Това е добре за бизнеса, не само за това как изглежда компанията. 


Това каза Кристалина Георгиева на дискусия днес, като преди това цитира данни от изследване на "Кредит Суис", според което компании с поне една жена в борда се търгуват 26% повече от компаниите, в които няма нито една. А според друго проучване - на "Макинзи", фирми с жени на управленски позиции увеличават стойността си с около 17% спрямо такива без. 


Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджет и човешки ресурси участва в София в първия европейски дебат - нова инициатива на вицепремиера Меглена Кунева. Неговата тема беше "Жените в управлението - европейски предизвикателства" не само заради провеждането му в Деня на жената. В дискусията се включи и вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин. 
А темите преминаха през актуалните въпроси за квотите за жени, за неравенството в заплащането на мъже - жени, включително при пенсиите, но и добрите примери за ролята на жените в бизнеса и политиката, за промяната в условията на труда - по-гъвкаво работно време и възможности за дистанционна работа. 


Българският еврокомисар в типичния си прагматичен стил направи анализ с цифри от последния доклад на ЕК за жените в институциите и данни от други изследвания, за да подкрепи


нуждата от повече жени на ключови постове и в ключови сфери


"Когато една жена поеме лидерска позиция - това променя нея, когато много жени го направят - това променя обществото". 


Според нея България, в която има и сериозен демографски проблем, трябва да се стреми да има повече жени на високи позиции от средното за Европа. Тя припомни, че преди години е смятала, че няма нужда от квоти, а жените трябва да получават постове благодарение на възможностите и качествата си, но след това работата и срещите й в някои държави са я убедили, че


за да бъдат допуснати до такива ще се наложи и регулация


Георгиева разказа и от опита си като представител на Световната банка в Русия, където я предупреждавали, че може би не трябва да отива, защото това е мъжки свят и на едно от първите й събития за дипломатическия корпус сред 250 гости са били само две жени. Но това я е амбицирало и тя оцени, че е направила за руснаците повече от колкото други на такива постове и понякога женските й качества са й помагали в преговори и да отстоява решения. 


Зам.председателят на еврокомисията, в чиито ресор са и човешките ресурси, каза, че има задача в мандата си да достигне до 40% жени в комисията, като е важно те да са на всякакви постове, а не както е в момента - повечето са на по-ниски нива. Тя обаче през цялото врече припомняше, че всъщност най-важно е да се използва енергията и таланта на всички - и жени, и мъже. 


Георгиева каза, че е много важно тези разговори да не се водят само на 8 март, но и на 9, и на 10 март и т.н. и че дори само започването на дискусията в Европа за квоти е помогнала за промени и увеличаване на възможностите за жените. 


Според нея е важно момичетата да започнат да мислят за


образование и кариера в сфери, считани за територия на мъжете


досега, например микроелектрониката, иновациите, инженерни специалности.  


Инициаторът на дискусията Меглена Кунева цитира данни, че "около 84 200 жени са самостоятелно заети в последната година, което означава, че са се осмелили да са икономически независими, че 15 хиляди мъже са били в отпуск по бащинство, а в армията мъжете вече имат право да ползват отпуск по бащинство." 


Калфин съобщи други обобщени данни - че


30% от общинските съветници в България са жени, само 11% са кметовете


Дами са 30% от българските евродепутати и 20% от представителите в Народното събрание, но половината от вицепремиерите са жени. 


Като конкретни следващи стъпки след дебата Кунева отчете, че Съветът на жените в бизнеса, чиито представители се включиха в дискусията, ще помогне безплатно на Ивайло Калфин за бъдещи мерки, свързани с условията на труд за жените и че ще гостува във външната комисия в парламента, за да каже защо България не е приела и би ли лобирал за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита срещу насилието срещу жени и домашното насилие, т. нар. Истанбулска конвенция. Темата беше поставена от председателя на комисията Джема Грозданова (ГЕРБ). Като трета стъпка ще продължат разговорите за ролята на образованието. 


Модераторът на дискусията политологът Даниел Смилов се пошегува на финала, че


може би след 10-20 години ще има нужда от квоти за мъже


В дискусията не липсваха и други шеги, цветя и много поздравления за Деня на жената, като и Георгиева, и Кунева го честитиха на всички - и жени, и мъже. 


Кристалина Георгиева припомни думите на един от шефовете си в Световната банка, който преди години й казал "има толкова много работа за вършене и толкова малко жени". Тя разказа и виц за финландците, една от най-развитите държави в Европа и с много жени на ръководни позиции, който научила в Комисията. Шегата е за разликата между финландец интроверт и екстроверт - "когато разговаряте интровертът гледа обувките си, а екстровертът - вашите обувки". 

И вицепремиерът Ивайло Калфин се включи в дискусията с Кристалина Георгиева и Меглена Кунева 

© Юлия Лазарова

И вицепремиерът Ивайло Калфин се включи в дискусията с Кристалина Георгиева и Меглена Кунева 

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Трябва да се наемат кадърни хора, пък ако ще да са от пола Х

 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Разстроено

  Мислех си, че за днес сме чули достатъчно глупости от г-жа Кристолино Георгиева, но явно съм се излъгал!

 3. 3 Профил на Unikato rubin
  Unikato rubin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ТаА зе да мъ дразни....

  in vino veritas
 4. 4 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Една жена е задължително да е красива. Останалото е въпрос на подробности и желания.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 5. 5 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  При демографската криза в ЕС, заетоста сред жените непрекъснато нараства. Те обаче се насочват към професии, които нямат особено бъдеще, а не към професии, икъдето има нужда от работна ръка. Оказва се, че всички призиви да се издигат жени нямат голям успех. Явно са нужни примери. И това се постига най-бързо именно с квоти, колкото на някои това да не им харесва. Като се постигне разумно и здравословно съотношение квотите ще отпаднат.

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Извинете, естествено - Кристалина.

 7. 7 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Стига вече феминизъм!

 8. 8 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Квотите реално са дискриминация спрямо мъжете, защото така теоретично жените могат да заемат 100% от работните места в една компания, а мъжете само 70%. Получава се изкривяване на пазара, както при земеделските субсидии. Единият от участниците на пазара има субсидирано предимство.

 9. 9 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 583 Весело

  Мчи тия чийто бизнес е свързан с наемане на жени отдавна е успешен.))))))))

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 10. 10 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  темата за жените не е актуална в България - българската жена е най-еманципираната сред всички европейски народи, жалко че все пак това не е достатъчно да спре емиграцията на кадърни хора - жени, мъже няма значение.

 11. 11 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 426 Весело

  Някои жени не се "борят за равенство" а за дискриминация! А, тия на снимката, засега, едва ли са направили българският бизнес по-успешен!

 12. 12 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Не е редно точно днес да съм жлъчен, но може пък да е за добро - малък повод за размисъл:
  Когато един достоен мъж се почувства недооценен като наемен работник, излиза на свободния пазар, прави своя фирма и натрива носа на пренебрегналите го.
  Ако жените наистина искат да са равностойни в тази област, никой не им пречи да направя същото вместо да настояват за квоти във висшия мениджмънт "наготово". Всеки успешен висш мениджър има качествата на предприемач.
  За зло или добро обаче, предприемаческият дух в голяма степен се базира на същите качества, заради които мъжете традиционно (и в голяма степен заслужено) биваме наричани келеши, калпазани, агресивни животни, безотговорни рискувачи и т.н.
  Светът вероятно се крепи в стабилно състояние именно заради липсата на тези качества у жените, заради което е редно да им благодарим

 13. 13 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Е да, ако работя в някоя служба към ЕК, не пречци да назнача и 30 процента манекенки.

  Ето мнения на хора от бизнеса
  Марк Зукърбърг: Бих наел само хора, за които бих искал да работя
  http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/05/2484782_mark_zukurburg_bih_nael_samo_hora_za_koito_bih_iskal/?ref=topicoftheday

  Стив Джобс - Водещите играчи в бизнеса назначават водещи играчи в бизнеса.

 14. 14 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 495 Весело

  "Кристалина Георгиева: Който иска да успява в бизнеса, да се огледа и да наеме жени"
  А пък ако са и лезбиики и са циганки успеха му е повече от гарантиран

  гошо
 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Стига с тези глупости,стига с тези квоти и предписания.

 16. 16 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 564 Неутрално

  И аз искам да успявам - затова се ожених.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 17. 17 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#10] от "huh":


  Ооо българките въобще не са еманципирани. Вземи общувай малко с някоя германка и тогава ще видиш какво значи феминистка. Германките са на 1-во място в Европа по бездетие, защото искат да имат добра кариера.

 18. 18 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Аз се чудя, така няма ли да се увеличи безработицата? Когато не може да се намери подходяща кандидатка, а мъжете не може да бъдат наети, само защото са мъже. Какво правим тогава? Мястото остава свободно, незаето.

 19. 19 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "bawarec":

  Не точно, ако продължава така, след време ще има квоти за мъже.

 20. 20 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#19:"a4kataaa"]ако продължава така, след време ще има квоти за мъже. [/quote]
  То и сега на маса места трябват квоти за мъже. Например учители, възпитатели в детските градини.

 21. 21 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  тук съм много съгласна. трябва и жените да имат шанс в политиката.

 22. 22 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 434 Неутрално

  факт е че жените са оправни и стават все повече каквото и да си говорим

 23. 23 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 598 Весело

  "Кристалина Георгиева: Който иска да успява в бизнеса, да се огледа и да наеме жени" Права е много!!!
  Трябва да се наемат много жени по възможност красиви та да си оженат служителите, а не слугителите им нещастни и самотни да хойкат по ку.ви и да не бачкат, а така няма да имат причина да отказват работа по 10 часа ... как да не дръпне фирмата с 20% напред

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK