Митрополит Николай отпразнува съдебната победа за манастира "Св. св. Кирик и Юлита"

Митрополит Николай Пловдивски

© Юлия Лазарова

Митрополит Николай ПловдивскиПървата жена, удостоена с ордена на Пловдивската митрополия "Свети Ерм", е Елена Гълъбова, адвокат в делото за манастира "Св. Кирик и Юлита", съобщи БГНЕС.


На 5 март Върховният касационен съд се произнесе окончателно за спора между Съюза на българските архитекти и Пловдивската митрополия и върна манастира на църквата. Инициатор на шестгодишната съдебна битка е пловдивският владика, който днес отслужи благодарствен молебен в катедралния храм "Света Богородица" в присъствието на свещениците от епархията и миряни.


Митрополит Николай емоционално описа реакцията на божите служители в следобеда на 5 март, когато беше обявено решението - прегръщали се и плакали от радост. "Много думи се казаха по време на съдебните прения, но ако някоя дума е казана накриво, дано тя не е от нас", каза още той.
Владиката обоснова съдебната победа с няколко фактора - съборното начало на църквата, подкрепата от миряните, общата молитва.


Камбаните на църквата "Света Богородица" биха половин час в чест на съдебната победа.


Манастирът "Св. св. Кирик и Юлита" над Асеновград има 500 годишна история, след 20-те години на ХХ век е бил изоставен от църквата и превърнат в концлагер и психиатрия. Години тънеше в разруха, докато през 1981 година Пловдивската митрополия го предостави за база на Съюза на българските архитекти. Със свои средства - около 10 млн. лв., те го възстановиха и стопанисваха до септември миналата година, когато след решението в полза на църквата на втора инстанция, митрополит Николай заедно с клира влезе във владение. Месец по-късно в манастирската църква "Света Парашкева" служи и българският патриарх Неофит.


Преди произнасянето на последната съдебна инстанция архитектите направиха подписка, в която се обединиха всичките им съсловни организации, а дядо Николай призова пловдивчани за тридневен строг пост и молитва. Във всяка църква в пловдивската епархия се проведе специална служба.


След две седмици в манастира ще бъдат донесени мощи на свети Николай, дарение от църквата в Кипър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK