Скандалът за Класическата гимназия става и политически

Скандалът за Класическата гимназия става и политически

© Министерство на културатаСкандалът около сградата на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) придоби политически привкус, след като днес ръководеното от ГЕРБ Министерство на културата разпространи чрез медиите отворено писмо до лидерите на Реформаторския блок (коалиционен партньор в управлението на страната) с искане да изяснят позициите си по казуса с гимназията.


Сагата около сградата, в която трябва да се помещава училището, се вихри вече втора година. Родители, учители и ученици са разделени на два лагера. Едните настояват да се учи в сградата на 13-о училище до Женския пазар, където училището беше преместено докато течеше ремонт в базата в квартал "Модерно предградие", ремонтирана за 2.2 млн. лв. по европейски програми. Другите искат гимназията да се върне в обновената сграда на ул. "Баба", където се помещава от 20 години.


Напрежението ескалира с наближаването на месец април, когато Класическата гимназия трябва да се е върнала в "Модерно предградие", защото в противен случай усвоените за ремонта пари няма да бъдат възстановени на бюджета. Министерството вече издаде заповед за нанасяне в обновената сграда. В последната седмица имаше протести и контрапротести, организирани от двете групи. В четвъртък вечерта дългогодишният преподавател по немски език в гимназията Бойко Атанасов почина малко след поредната среща в Министерството на културата за съдбата на сградата на гимназията. В петък 35 учители от гимназията обявиха, че ще подадат оставки. В събота пък бившия директор на гимназията Гергина Тончева призова премиера Бойко Борисов да разреши проблема и да върне училището в центъра на столицата, където то ще бъде в естествената си среда - близо до Софийския университет, музеите и БАН.
Горещо и официално подкрепена


В разпространеното днес отворено писмо на Министерството на културата се посочва, че многократно е обяснявано защо преместването в центъра е невъзможно по три причини: че сградата в квартал ''Модерно предградие'' принадлежи на училището, че ако училището не се върне в нея, средствата за ремонта ще бъдат загубени, и че в такъв случай служителите на министерството биха носили и наказателна отговорност в размер на 2.2 млн. лева за безстопанственост. 


"Въпреки това, натискът за оставяне на училището в сградата на Женския пазар остава огромен, като според неговите инициатори тяхната позиция е горещо и официално подкрепена от Реформаторския блок", се посочва в писмото.


В документа не се посочват конкретни имена или изявления.


Преди седмица в интервю за "Дарик радио" лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев коментира, че получава лоша обратна връзка за воденото от Вежди Рашидов Министерство на културата по въпросите за управлението на недвижимото културно наследство и за Класическата гимназия. "Получавам унищожителни реакции за политиката на Министерството на културата и виждам, че тя не се одобрява от десните избиратели", каза Кънев, помолен да оцени работата на ведомството.


Сред най-активните говорители на лагера срещу връщането на НГДЕК в "Модерно предградие" от името на училищното настоятелство пък е Ирина Абаджиев - Репуц, председател на Християндемократическа партия, която се яви в състава на Реформаторския блок на последните парламентарни избори, но след тях отношенията й с коалицията се влошиха. В петък тя заяви прен БНТ, че ремонтът е некачествен и явно става дума за присвояване на средства, а бързането с преместването цели "да се заметат следите".


Известно ли ви е...


В писмото си днес Министерството на културата се обръща към Реформаторите въпроса дали им е известно, че реновирането на сградата с европейски средства е извършено със знанието и съгласието на училищното ръководство. Припомня се, че цялата процедура по провеждането на конкурса, подписването на договора със строителя и заплащането на сумата, както и цялостното изпълнение на проекта, е извършено в периода април 2013 г. – октомври 2013 г., т.е. от един служебен и един редовен министър от предишни правителства.


"Известно ли Ви е, че за разпространяваните от близки до Вас лица твърдения, че този ремонт е извършен от свързани със сегашния министър фирми, следва да се носи наказателна отговорност, тъй като избирането на фирмата и заплащането на ремонта е извършено по времето на министър Петър Стоянович?", се пита в писмото.


От ведомството на Вежди Рашидов питат Реформаторите и дали от тяхно име идва предложението на протестиращите държавата да заплати 2.2 млн. лева от собствения си бюджет и да загуби средствата от Европейския съюз, но училището да остане в центъра. "И ако това е така, известно ли Ви е, че тази сума представлява неколкомесечното възнаграждение на всички български театрални дейци, повече от една четвърт от средствата за българско кино в годината, или цялата сума за издръжка на музеите и музейното дело в страната за една година? Не бихме искали спекулативно да преизчислим тази сума и в пенсии, социални помощи и т.н.", допълват от министерството.


В заключение се припомня, че министерството вече обсъжда възможността сградата на Женския пазар да бъде превърната във филиал на училището, за да приема то повече деца.


Потърсени за коментар по писмото, от Реформаторския блок казаха, че ще имат официална реакция най-рано в понеделник. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK