Реформаторите ще затварят вратички за назначаването на чиновници без конкурс

Димитър Танев

© Велко Ангелов, Капитал

Димитър ТаневОт Реформаторския блок подготвят поправки в Закона за държавния служител, с които да бъдат затворени вратички за назначаването на чиновници без конкурс, съобщи за "Дневник" депутатът Димитър Танев.


В момента имало няколко варианта за нерегламентирано назначаване на служители, уточни Танев. По думите му единият вариант е на мястото на жена, излязла с майчинство, да се наема нов човек, без да се провежда конкурс. След това заместникът оставал за постоянно на работа.


Сред най-честите случаи е и наемането на служители на половин работен ден. Вратичка в закона дава възможност в такива случаи чиновниците да бъдат наемани също без конкурс. Често всъщност те работят на пълен работен ден.


В момента юристите на Реформаторския блок обмислят точно как да бъдат предложени поправките в Закона за държавния служител.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK