Класическата гимназия ще бъде преместена в центъра след няколко години

Обновената сграда на НГДЕК в кв. "Модерно предградия".

© Министерство на културата

Обновената сграда на НГДЕК в кв. "Модерно предградия".Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) ще бъде върната в центъра на София, но след няколко години. Това обяви заместник-министърът на културата Боил Банов пред "Нова тв".


"Връщането им в момента означава директна загуба на 2.2 млн. лева", заяви Банов. Той имаше предвид стойността на ремонта, който бе направен на сградата на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградия". От две години родители и учители в Класическата гимназия са разделени в мненията си за това къде трябва да се помещава училището, което след ремонта бе върнато в покрайнините на града. Единият лагер настоява училището да остане в обновената сграда, с другият – в сградата на 13-о училище до Женския пазар, където учениците бяха настанени докато основната сграда се ремонтираше.


"Всеки иска да е в центъра. Нормално е гимназия, която се занимава с древни езици и култура да е в културният център на столицата", коментира зам.-министърът, според когото в желанието на родителите и учителите да бъдат в центъра има резон.


Боил Банов потвърди, че 35 учители от НГДЕК са депозирали оставките си при директора. "Ние ще разговаряме с тях. Голяма част от исканията им са резонни", каза той. Учителите подадоха оставки, след като на 5 март техен колега почина след среща, на която родители са били уведомени за разговор в Министерството на културата за съдбата на гимназията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK