Сградата на 13-о училище в София става филиал на Класическата гимназия

Сградата на 13-о училище в центъра на София, която остава собственост на НГДЕК

© Надежда Чипева, Капитал

Сградата на 13-о училище в центъра на София, която остава собственост на НГДЕКВ сградата на 13-о училище на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" в София да се провеждат занимания на ученици от горните класове на Класическата гимназия (НГДЕК), училището да има прием и от 5-ти клас, а не както досега – от 8-ми, а синдикалните спорове в колектива да се решават в рамките на колективния трудов договор.


За това се договориха днес следобед на среща в Министерството на културата министърът на културата Вежди Рашидов и ръководството на гимназията в присъствието на представителна група преподаватели от НГДЕК, съобщи ведомството на сайта си.


Скандалът около сградата на Класическата гимназия се вихри вече втора година, като вчера в него се намесиха и политически партии. Чрез медиите ръководеното от ГЕРБ Министерство на културата разпространи отворено писмо до лидерите на Реформаторския блок (коалиционен партньор в управлението на страната) с искане да изяснят позициите си по казуса с гимназията. В писмото се припомня, че министерството вече обсъжда възможността сградата на Женския пазар да бъде превърната във филиал на училището. Реформаторският блок все още не е излязъл с официална позиция.
Спорът е в коя от двете сгради да се помещава гимназията - единият лагер родители, учители и ученици настоява да се учи в сградата на 13-о училище до Женския пазар, където училището беше преместено докато течеше ремонт в базата в квартал "Модерно предградие", ремонтирана за 2.2 млн. лв. по европейски програми. Другите искат гимназията да се върне в обновената сграда на ул. "Баба", където се помещава в последните 20 години.


Напрежението ескалира с наближаването на месец април, когато Класическата гимназия трябваше да се е върнала в "Модерно предградие", защото в противен случай усвоените за ремонта пари няма да бъдат възстановени на бюджета на министерството, което вече издаде заповед за нанасяне в обновената сграда. В последната седмица имаше протести и контрапротести, организирани от двете групи. 


В четвъртък вечерта дългогодишният преподавател по немски език в гимназията Бойко Атанасов почина малко след поредната среща в Министерството на културата за съдбата на сградата на гимназията. В петък 35 учители от гимназията обявиха, че ще подадат оставки. В събота пък бившия директор на гимназията Гергина Тончева призова премиера Бойко Борисов да разреши проблема и да върне училището в центъра на столицата, където то ще бъде в естествената си среда - близо до Софийския университет, музеите и БАН.


Днес на срещата в Министерството на културата учители от гимназията гарантираха, че учебният процес в ремонтираната сграда на ул. "Баба" вече протича нормално.


Директорката на гимназията Мариела Папазова няма да подава оставка. Тя няма да приеме и подадените в края на миналата седмица оставки на учителите от гимназията.


На срещата стана ясно, че микроклиматът в учителския колектив на НГДЕК е нарушен, има и проблем в отношенията с част от родителите. Посочени бяха и конкретни случаи, в които лидери на синдикални структури в гимназията превишават правата си по закон и въпреки че са уволнени поради грубо погазване на трудовата дисциплина, съдът ги възстановява на работа.


"Само с общи усилия можем да преодолеем разрива в колектива, нека го направим в името на възпитаниците на Класическата гимназия", обобщи министърът на културата Вежди Рашидов и призова училищното ръководство и учителите да не допускат никакво разстройване на учебния процес в обновената сграда на гимназията. "Нека проявим разум, длъжни сме да възстановим престижа на Класическата гимназия", подчерта той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK