Върховният административен съд блокира дейността на комисията по досиетата

Върховният административен съд блокира дейността на комисията по досиетата

© Надежда Чипева, КапиталВърховният административен съд (ВАС) блокира дейността на комисията по досиетата, с отказа си да приеме тълкувателно решение за обявяването на принадлежност на агенти на Държавна сигурност само въз основа на т. нар. картонче.


Искането беше отправено от националния омбудсман Константин Пенчев през март 2014 година заради противоречива съдебна практика. Едва наскоро, на трети февруари, общото събрание на съдиите от първа и втора колегия на Административния съд  отклоняват въпросите на Пенчев. На практика с решението си съдът оставя без ясен отговор на въпроса как ще се процедира оттук нататък и отказва да извърши законовото си задължение да уеднаквят противоречива практика.


Питането на омбудсмана се състои от два въпроса -  дали комисията при установяването и обявяването на принадлежност към Държавна сигурност трябва да проучва, анализира и оценява издирените и събрани документи. Вторият въпрос е дали комисията е задължена при наличието на някой/някои от посочените в разпоредбите на чл 25 от закона документи (данни от неговото лично кадрово дело, щатни рзписания, ведомостите за заплати, собственоръчно написана или подписана декларация за сътрудничество; собственоръчно написани агентурни сведения, регистрационни дневници и картотеки, протоколите за унищожаване и т.н.) да обяви принадлежност на лицето към органите.
Решението за отклоняване на питането не е публикувано на сайта на Върховния административен съд, като за това от институцията нямаха обяснение. От 84 съдии "за" допустимост на искането са гласували 41, а против са били 43-ма. Искането е отклонено, защото е било необходимо мнозинство от 45-ма магистрати. става ясно от решението, с което "Дневник" разполага. Любопитен момент е, че с разпореждане на председателя на ВАС Георги Колев, от пети февруари 2014 година, е определил за докладчици по тълкувателното дело - Сребрина Христова и Жанета Петрова. Петрова е в двата съдебни състава, постановили двете решения, които обръщат дългогодишната практика на съда.


Противоречивата практика
Повод омбудсмана да се обърне към ВАС са две решения на съда от януари миналата година. Дотогава по 93 дела срещу решения за оповестяване на принадлежността на даден човек, атакувани пред съда, магистратите са постановявали, че преценката на комисията е била правилна. 


По два случая, при които сътрудници на Държавна сигурност са били обявени на базата на т.нар картончета, съдът постановява, че комисията незаконосъобразно е преценила. И двете решения са на съдиите Йорданка Костова, Жанета Петрова и Искра Александрова от трето отделение на ВАС (едното от 10 януари 2014, а другото от 21 януари същата година).


Преди време в. "Капитал" цитира част от изводите на ВАС по едно от делата: "Разкриването и обявяването  принадлежност на дадено лице трябва да е резултат от проучване, анализ и оценка на издирените и събрани за него документи. Мотивите към решението следва да съдържат изводи, направени в резултат на направения от административния орган анализ и преценка на събраните и намерени документи за лицето - какви са документите, по какъв ред са съставени, отговарят ли те на разписания ред за съставяне, от кого са съставени и в какво качество...", пише в решението на съда по делото на Иван Лулейски, което е от 21 януари 2014 г. В първото решение същият състав на ВАС дава отговор на всички тези въпроси.


Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата, определя ситуацията като парадокс.

© Надежда Чипева, Капитал

Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата, определя ситуацията като парадокс.


"Крайна смущаваща липса на мотиви"
Програма "Достъп до информация" предоставя становище по тълкувателното дело, според което трябва да се отчете, че липсват мотиви защо в "новите" решения на ВАС защо съдът се е отклонил от практиката. "Налице ли са специални обстоятелства, които изключват приложимостта на установеното прилагане на закона, и по каква причина са по-значими от принципа за правна стабилност – върховенството на закона? Още повече, че същият съдебен състав по-малко от 3 месеца преди решенията си през м. януари 2014 г. е постановявал решения в унисон с установената практика на ВАС. Липсата на каквито и да е мотиви, които да обосновават промяната в практиката, е крайно смущаващо, особено в светлината на обстоятелството, че тази промяна е извършена съзнателно, а не се е появила поради недоглеждане противоречива практика, както е обичайно да се случва", пише още от организацията. 


Освен това от ПДИ изтъкват, че в конкретния случай е създадена трайна и еднопосочна практика и промяната й впоследствие, трябва да бъде отчетено спазени ли са основните принципи на правото за правна стабилност и предвидимост.


"Тъй като правната стабилност, предвидимостта и последователността са част от основния принцип за върховенството на закона, то именно този принцип се нарушава, когато органите на държавна власт и особено на трите основни власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, създават чрез дейността си състояние на неизвестност, правна несигурност и непредвидимост. В настоящия случай е извън съмнение, че с отклонението от установената в рамките на около 7 години практика, се създава тъкмо неизвестност, правна несигурност и непредвидимост", пишат още от организацията.


Пред "Дневник" ръководителят на правния екип адвокат Александър Кашъмов заяви, че заради липсата на тълкувателно решение, противоречивата практика остава, което блокира дейността и на комисията, и на бъдещи нейни решения, които ще бъдат атакувани.


Според правилата на ВАС допустими искания за тълкувателни решения са тези, които са мотивирани, в които е посочена разпоредбата и спорните въпроси по прилагането й, актовете, които съдържат противоречива практика и обосновка на това в какво се състои искането.


"Просто недоумявам. Да отхвърлят искане и на омбудсмана. Това е парадоксална ситуация, от която не знам какъв ще е изходът", заяви пред "Дневник" Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата. По думите му с липсата на тълкувателно решение магистратите променят и същността на закона и минират дейността на комисията. "Работим само по документи, а с последните две решения, те искат от нас и да доказваме дейност". Костадинов заяви, че очаква среща с омбудсмана и не може да предвиди как ще се действа оттук нататък.


През 2013 година Конституционният съд реши, че текстовете в закона за досиетата, според които могат да бъдат осветени агенти на Държавна сигурност, за които няма други документи в архивите, но присъстват с прословутите картони, удостоверяващи реалната им принадлежност, са законосъобразни и дават достатъчна защита. Така съдът отхвърли  искането на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) за обявяване на противоконституционни тези текстове.
 

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  в административния съд съдиите са приема ни право преди 10.11.1989 ,тоест одобрявани са от партията

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Как стана тази лустрация в други бивши соц държави,тука си пазим болшевишките доносници като музейни ценности.

 3. 3 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  На практика има "Снишаване, снишаване, снишаване" Белким на някой му писне да се занимава с това, а междувременно раята да бъде обливана с нови скандали и скандалчета, за отвличане на вниманието

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Цялата съдебна система следва да се разформирова и да дойдат млади хора !
  Може да са неопитни, но ще нанесат много по-малка вреда от старите и опитни, но корумпирани съдии.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Туй то!!! Има ли смисъл да се дивим на дереджето си?

  Свобода за Надежда Савченко!
 6. 6 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Библиотекарите не дават....

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivan ivanov":

  Ти това с одобряването на приема откъде го "знаеш" ???
  Щото именно лъжите и инсинуациите са ченгесарско-партиен метод ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  ВАС се е превърнал в едно ужасно уродливо нещо !!!
  На школата в Симеоново трябва да бъде отнет лиценза да произвежда "юристи" ... правото и милиционерщината нямат нищо общо, това са различни светове !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1310 Разстроено

  "Върховният административен съд блокира дейността на комисията по досиетата"

  Е, на това му се казва халваджията за бозаджията или както е казал Гогол в своя сатиричен роман "Мъртви души": "Мошеник, мошеника кара и мошеника язди"!!!!!

 10. 10 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Те са си на всеки километър, от тук до разпадането на държавата!Има ли някой ,да не е разбрал защо сме много назад и встрани от другите държави в Европа?

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Сътрудниците и на тогавашната ,и на днешната Държавна сигурност,са един дол дренки.Ако да не са едни и същи в по-голямата си част.

 12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#4:"ironhorse"]Цялата съдебна система следва да се разформирова и да дойдат млади хора !
  Може да са неопитни, но ще нанесат много по-малка вреда от старите и опитни, но корумпирани съдии.[/quote]
  Напълно съгласен!
  До коментар [#4] от "ironhorse":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  И да ги осветят и да ги затъмнят,все тая. "Осветените" сменят крачолите,управляват и раздават акъл.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 14. 14 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Борбата е на живот и смърт. Ще се борят до край червените ескадрони -- в устрема им милиони погледи са приковани!

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Конст. съд се е произнесъл ,какво продължават са сеят на дъното ряпа?Има едно правило в нормалните страни: Което не е забранено, е разрешено.

 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Лустрация за съдиите, агенти на ДС!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4756 Любопитно

  ,,Върховният административен съд блокира дейността на комисията по досиетата,,

  Как няма да блокират дейността на комисията по досиетата, ами ако оттам изскочи някакъв таралеж?

 18. 18 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не ни влекат Свободата и Достойнството. Други са нашите, по-точно на червените зелки-лелки ценностите. Ама, когато ти се е случвало да те забележи някой два три пъти в живота и все е бил пиян тайн милюцьонер, какво да отсъдиш. Нови хора трябват. Млади.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4756 Любопитно

  До коментар [#2] от "chicago514":

  ,,Как стана тази лустрация в други бивши соц държави,тука си пазим болшевишките доносници като музейни ценности.,,

  Ми защото техните комунисти все пак бяха Европейци. Докато нашите......

 20. 20 Профил на Кучка продажна!
  Кучка продажна!
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Щом са отказали тълкувателно решение, значи са приели, че няма противоречива практика на ВАС. Наличието на две дела на тричленен състав с един и същ докладчик, в които се приема нещо, не може да обърне практиката на съда, щом е "трайна".
  Не съм съгласна нито с Кашъмов, нито с Костадинов. Как така ще се блокира работата на комисията, след като текстът на закона е категоричен и не е обявен за противоконституционен? Или пък какъв е омбудсманът, че ВАС да е задължен непременно да издава ТР по негови въпроси? Точно напротив, не мисля, че е негова работа да ги задава (според мен, те са безсмислени), след като те засягат малка част от обществото, но чрез тях се създават сапунени мехури като този от заглавието на статията.

 21. 21 Профил на Кучка продажна!
  Кучка продажна!
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  "Питането на омбудсмана се състои от два въпроса - дали комисията при установяването и обявяването на принадлежност към Държавна сигурност трябва да проучва, анализира и оценява издирените и събрани документи. Вторият въпрос е дали комисията е задължена при наличието на някой/някои от посочените в разпоредбите на чл 25 от закона документи (данни от неговото лично кадрово дело, щатни рзписания, ведомостите за заплати, собственоръчно написана или подписана декларация за сътрудничество; собственоръчно написани агентурни сведения, регистрационни дневници и картотеки, протоколите за унищожаване и т.н.) да обяви принадлежност на лицето към органите."

  Отговорът и на двата въпроса е просто "да"! Естествено е, че за да стигне до картончето и да прецени, че съобразно установения в архива на ДС ред, съставянето му е било част от административна процедура, комисията е "проучвала, издирвала и оценявала"! А вторият въпрос е просто глупав!

 22. 22 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  [quote#15:"hodounski"]Конст. съд се е произнесъл ,какво продължават са сеят на дъното ряпа?Има едно правило в нормалните страни: Което не е забранено, е разрешено. [/quote]
  Този принцип не е правило на отделни страни, а на цели правни системи и датира още от римското право, НО важи само в чатното (гражданското) право. В публичното право (там където действат държавни органи) важи обратния принцип - „разрешено е само това, което е изрично предвидено в закона”, като това е един вид гаранция срещу злоупотребата с власт.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 23. 23 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#7] от "роджър":

  баща ми е лежал достатъчно по комунистическите концлагери ,милиции и затвори и доста ми разказва ,познава поименно всички ченгета от ДС в поне половината държава и добре познава всички прийоми на партията народната власт и ДС

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Наистина няма как да се направи промяна в съдебната власт по друг начин, освен с директното изхвърляне по най-гаден начин на всичките тези чугуни, които живеят в някаква паралелна действителност.
  Не може платените от нас хора, за разрешаване на нормалните човешки спорове и в крайна сметка за да се създадат условия, най-после страната да се измъкне от агентурните капани на бившата ДС, директно и открито да ни пречат.
  Мисля, че дори с цената на нарушение на правовия ред, но трябва да научим, колко от гласувалите по този начин съдии имат картончета или са тесно свързани с органите на БКП, за да лъсне най-после истината за съдебната власт и за успеем да принудим самозабравилите се магистрати да разчистят терена.

 25. 25 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Има ли смисъл да се занимаваме повече с дисиетата наистина?
  Какво ще ни помогне факта, ако знаем, че кредитният милиардер Х има досие? Той си живее живота и изобщо не му пука за нищо. Или че несменяемият съдията/прокурора Игрек има досие.

 26. 26 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Към дейността на комисията по обявяване/необявяване на агенти на ДС могат да се отправят доста критики и съмнения, но все пак никак не е малко, че се осигурява достъп на гражданите до досиетата. Това няма как да се харесва на нелустрираните ченгета, които до голяма степен успяха да възпроизведат системата. Няма как обаче и да има адекватно осветляване без лустрация и прочистване на съдебната система и целия сектор сигурност, който не отговаря на понятието за европейска правова държава, а явно е повече загрижен за позициите на кремълската пета колона.

 27. 27 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  ВАС от времето на Колев доста се промени.Помня го като прост съдия от СГС-имах дело за ПТП с убит човек.Една кола на заледен завой се хвърля от пътя и се удря в дърво.Следващата кола на същия заледен завой излетя от пътя и тръгна да се търкаля по склона.Във втората кола-убит човек.Казах,че вина за ПТП то имат пътното,заради заледения завой ,освен шофьорите де,но той отсъди-аз не мога да съдя пътното,защото е държавно.Това е мисленето на съдията,които ръководи съдът,дето уж трябва да контролира държавата.

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  "и отказва да извърши законовото си задължение да уеднаквят противоречива практика."

  Съдебната система създава предпоставки за тотален застой и повсеместно вършене на безобразия

 29. 29 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2737 Гневно

  ЛУСТРАЦИЯ му е майката !
  На всякъде и на всички нива !
  С картончета , с досиета - ВЪН ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivan ivanov":

  Не знам какво ти е разказвал баща ти, но знам, че това, което пишеш, не е вярно !
  Зная го от личен опит, така че не пиши лъжи ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 395 Неутрално


  [quote#24:"tsvetko_51"]всичките тези чугуни, които живеят в някаква паралелна действителност[/quote]

  Там е работата, че чрез подмяната и мафиотизацията тези чугуни четвърт столетие продължават да налагат на страната своята действителност. Без лустрация, прочистване на държавните институции и декриминализация на обществено-икономическия живот, гражданите, които смятат, че България трябва да бъде европейска правова държава, ще продължат да живеят в паралелна действителност.

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Ам'чи то, в БГ да си към ДС си е привилегия и вдъхва респект, от околните. Да му мислят тия, които не са били към ДС.

 33. 33 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 518 Любопитно

  "На практика с решението си съдът оставя без ясен отговор на въпроса как ще се процедира оттук нататък и ОТКАЗВА ДА ИЗВЪРШИ ЗАКОНОВОТО СИ ЗАДЪЛЖЕНИЕ да уеднаквят противоречива практика."

  ВАС ОТКАЗВА ДА ИЗВЪРШИ ЗАКОНОВОТО СИ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ?!
  Министър Иванов, какво се случва със служителите, които отказват да изпълняват задълженията си?? Много ми е интерсно...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 34. 34 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#4:"ironhorse"]Цялата съдебна система следва да се разформирова и да дойдат млади хора !
  Може да са неопитни, но ще нанесат много по-малка вреда от старите и опитни, но корумпирани съдии.[/quote]

  Има резон, но ми се струва наивно. Не става дума дори за опитни или неопитни. Трябва да се направи така, че да се продотвратят зависимостите. Такива ще възникват и с абсолютно нови съдии, в това е проблемът. Този механизъм трябва да се строши. Аз лично не виждам някакво елементарно решение. Не става с все нови институции за борба с корупция, търговия с влияние и пр. Все някъде трябва да се спре. В крайна сметка кой ще пази пазачите? Не е лесно.

 35. 35 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2379 Любопитно

  Трудно ми е да си представя,как съдия,гласувал "против" ,ще гледа децата си в очите.

 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Гневно

  Да се измисли някакъв закон и да се разформирова ВАС, след това прозрачни избори на нов състав от млади юристи. Това не е просто поредния позор,това си е чиста подигравка както със закона,така и с цялото общество!

 37. 37 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#33] от "Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!":
  Всъщност да,ако отказват да си изпълняват законовите задължения да бъдат уволнени дисциплинарно и разследвани. ....

 38. 38 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Оня" списък отива в архива.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 39. 39 Профил на Кучка продажна!
  Кучка продажна!
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#30] от "роджър":

  Подкрепям!

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4612 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"],тука си пазим болшевишките доносници като музейни ценности.[/quote]
  Не ги пазим ние. Пазят ги зависимите от БКП/ДС, които са поставени на всички отговорни места в държавата. Успехите на ДПС в политиката и властта се дължат именно на факта че те успяха да завладеят точно тези вече корумпирани от БКП/ДС личности по места.
  Ако питаме обикновените хора, те сигурно няма да ги защитят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4612 Неутрално

  [quote#7:"роджър"]Ти това с одобряването на приема откъде го "знаеш" ???
  Щото именно лъжите и инсинуациите са ченгесарско-партиен метод ...[/quote]
  Какви ги приказваш бе!?
  Не се и опитвай да лъжеш толкова долно!
  По онова време всяка една ръководна длъжност беше заемана от член на БКП. По-високоотговорните задължитено трябваше да са...проверени от ДС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  Комисията за досиетата е една голяма измама, създаден с цел да прехвърли отговорността на БКП, Политбюро, ЦК, ДС и служителите на ДС ВЪРХУ ГЪРБА НА АГЕНТУРНИЯ АПАРАТ. ПО ТАКЪВ НАЧИН СЕ ПРИКРИВА ОТГОВОРНОСТТА НА БКП! Агентите са най-дребни винтчета в системата на репресии, създадена от БКП. Но се "осветляват" само агентите! А кой е организирал целият този механизъм! Кой е плащал за всичко това? Сигурно агентите? Съвсем не! Политбюро и офицерите на Държавна Сигурност стоят зад всичко това. И именно те трябва да бъдат осветлени и преследвани!

  В същия ред на мисли цялата отговорност на БКП е стоварена на ДС. А ДС е създадена от БКП! Хитро измъкване, нали? А къде са партийните членове, Политбюро, ЦК на БКП?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Закривай магнаурската школа - продуцира идиоти!!!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 44. 44 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  Цялата ,ама цялата ни съдебна системе са доносници,агенти и информатори на ДС.Задължителния критерии за влизане в това комунистическо гнездо и преди и сега е комунистическия корен ,род ,произход и задължително ставаш доносник на ДС.Затова си променят законите ,които ги скриват от осветляване ,както е и в комунистическия административен съд ,воден от милиционера и доносника на ДС,първи приятел на ЦВ Колев.Впрочем цялата ни политическа система и държавна администрация вкл.и общинската повече от 900 хил.лежачи са наследници на комуняги и агенти и те самите са агентурно зависими.На вечното правило "Всички червени подредени и уредени".След това Шараните се чудят защо не мръдваме напред,като народ и държава.и се надяват на избори ,изборни кодекси ,мажоритарни избори и какви ли не още човешки глупости от ЛУКАВИЯ.

 45. 45 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":
  Тя , бройката на съдиите с картончета или на съдиите с роднини с картончета, е почти посочена в резултатите от гласуването - със сигурност малко повече от обичайния процент на доносниците - предвид специфичната сфера.
  Като прибавим и намесата на някои други мерзавци, тръшкащи се, че не били доносници - изпълзяли до високи политически и държавни върхове и можещи да влияят върху любезните съдии, картината става кристално ясна и някакви си "мотиви" стават досадна баналност.
  ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ! 46. 46 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Всеки опит за изобличаване и ограничаване на агентурната мрежа изплетена от корпорация БКП/БСП/ДС/КГБ ще срещне ожесточена съпротива. Червената хидра обхванала ни с алчните си пипала не мисли да се предава. Но все пак днес времената са други, шансовете да бъде атакувана са на наша страна. От РБ зависи до колко подобни атаки ще се материализират, защото именно за това сме ги пратили във властта.

 47. 47 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#36] от "thepirineagle":

  Има само един единнствен цивилизован начин за справяне с комунистическата чума и комунягите с различни имена в нашата политическа система и това е Германския модел на тотална декомунизация на обществото и управлението ,Лустрация на повече от 750-800 хил.комунистически и агентурни престъпници за срок от мин.40 год.,Национализация на техните богатства и пари /Евростат сочи за богатства и активи за повече от 100 милиарда долара / и Народен съд по Германски модел и формат.Другия път за без отказно справяне с комунягите и доносниците е любимия за мнозинството пишещи по форумите -формулата на Пиночет.,бърза и категорична.

 48. 48 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#35] от "popovski31":
  Не само, че не им мигва окото, но и ще ги научат и възпитат да станат същите измекяри


 49. 49 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#34] от "zg":
  След като може в останалия свят, след като се случи дори в Румъния, значи би трябвало да има механизъм, който да проработи и в Задунайски Булгаристан. Мога и да ти кажа какъв. Много е просто, трябва да има ясно изразена РЕАЛНА политическа воля. Проблемът е, че тук управляващите предпочитат парламата, симулациите. Ако приемем, че РБ все още не са влезли надълбоко в корупционните схеми, защото са отскоро във власта, нашата задача е да не го позволим. Бедата е в ГЕРБ. Там върхушката е оплетена в схеми, още от първия мандат. Старите са свикнали, новите следвайки примера им, искат и те. В резултат, стопиране и на най-малкия порив за промяна. Примера с министър Вучков е илюстрация, която е за учбник по политология. Единствен от партията с желание за промяна в повереното му ведомство, моментално отсвирен от Борисов.

 50. 50 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1493 Разстроено

  Пипалата на ДС са навсякъде, ченгесарницата е напълно просмукала тъканта на "об6теството" в БГ.
  Започнаха с приспивни песни за "мирен преход", което означава6е че си запазиха всички лостове за влияние и привилегии.
  Хората им се "вързаха" и вместо малко репресия спрямо сатрапите на тоталитарния режим и ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ - ето какво се получи - ПЪЛНА КОЧИНА!
  Прасурсите отказват да има принципи и правосъдие, а стадото - търпи...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 51. 51 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Трябва да има пълна лустрация на всички държавни и обществени длъжности да не могат да работят хора назначени и работили за комунистическия режим преди 90-та. За най-лесно в

 52. 52 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 276 Неутрално

  "Просто недоумявам. Да отхвърлят искане на омбудсмана. Това е парадоксална ситуация, от която не знам какъв ще е изходът, заяви пред "Дневник" Евтим Костадинов.
  Ама ние отдавна живеем в страната на парадоксите и абсурдите! И какво от това? Нищо не се променя!

 53. 53 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#30:"роджър"]Не знам какво ти е разказвал баща ти, но знам, че това, което пишеш, не е вярно !
  Зная го от личен опит, така че не пиши лъжи ...  [quote#39:"Black Ice"]До коментар [#30] от "роджър":

  Подкрепям!

  ... я вие, двамцата "обвинители" да почетете малко... и после пак за "лъжата"...

  http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=59792#p562007

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 54. 54 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#49:"yorddj"]Много е просто, трябва да има ясно изразена РЕАЛНА политическа воля. [/quote]

  Много е просто като идея, не и като изпълнение. Особено в сегашната политическа ситуация. РБ очевидно не може бъде желания коректив в такава конфигурация. Единственото, което ни остава е натиск от вън. Лошото е, че хората се умориха от протести. Партията на гъбарите стана най-голямата. Не мога да си позволя да ги хокам, както правят някои. Сред тях има не само лумпени или незаинтересовани. Има и маса свестни хора, които са загубили вяра, че нещо се промени. С убеждаване трябва. Да им се вдъхне увереност, че е по силите им нещо да променят.

 55. 55 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#3:"Мойше! Толкоз!!!"]На практика има "Снишаване, снишаване, снишаване"[/quote]
  Не бих казал.
  По-скоро много ясно се вижда, че във ВАС от 84 съдии 43 са "прогнили ябълки". Това са действия целенасочено създаващи правна неопределеност и несигурност.

 56. 56 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#33] от "Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!":

  Нито ВАС нито ВКС са длъжни да издават тълкувателни решения Ако не са налице предпоставкитеза това. Именно в случая няма наличие на противоречива съдебна практика. Има две три решения противоречащи на установената практика и те са по-скоро прецедент и не мигат да се нарекат практика. Вкс са отказвали и на главния прокурор примерно да образуват тълкувателни дела по въпроси, за които са сметнали че няма протияоречива практика и този отказ сега не е нещо по-различно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 57. 57 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#53] от "o_sando":

  Това, че са приемали някого с привилегии, не означава, че партията е давала разрешение за кандидатстване или приемане в ЮФ на всички кандидат-студенти, както твърдиш. Ако не схващаш разликата, твоя си работа ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 58. 58 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#45] от "roum":

  Искаш ли да се хванем на бас, че ако си под определен набор ти, твоите родители или някой твой роднина също има картонче. Не забравяйтр - в тая държава колкото град всеки е свързан с някой такъв чрез най-много 5 връзки, за които може и да не знае.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 59. 59 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#41] от "Храбър":

  Студент по право ръководна длъжност ли е, бе тарикат ???
  Аман от вас, вресливи до небето "десни", заради такива СДС остана един файтон хора. Само вие знаете кое как ...
  Мен са ме приели право през 1979 г., и никога не съм бил партиен член, обаче аз съм бил лъжец ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 60. 60 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ако народът го искаше лустрацията достатъчно силно, отдавна щеше да е станала. Ние сме пасивни, овцедушни, като малка част от хората надигат глава, но не са достатъчни. Необходимо е количествено натрупване, за качествените изменения, както е казал Маркс.

 61. 61 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 652 Неутрално

  даа - отново ретроградните сили в България са в действие !

  това е същото онова ДС което хем не съществувало, хем било работело за благото на България според опорните им точки

  сега за пореден път получаваме доказателство че ДС не само съществува но е окупирало ключови структури от властите. в същото време виждаме че те считат в този конкретен случай че "благото на България" е да продължи да бъде в неведение на цялата истина за ДС - ръководство, агентурна мрежа и най-вече "родолюбивите" им дела !!!

 62. 62 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Това решение трябва да се разглежда в светлината на информационната война, която Русия води срещу България

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 63. 63 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ПП. Много лесно може да се докаже дали има външно влияние върху съда. Ако се изследва произхода на съдийките, много е вероятно и трите да произхождат от ервеноРуската Мафия*
  _______________________________________
  *потомците и роднините на АБпФК, техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 64. 64 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До Раоджър
  Не ти прави чест да лъжеш. Ако не си осведомен за механизмите, чрез които ти съсипваха живота , по-добре си трай. Ако ли пък знаеш, но лъжеш е много долно поведение. Майка ме, за да й разрешат да следва медицина, е следвало да получе бележка от ОФ за благонадежност. И това е за медицина, а не за идеологически, юридически дисциплини, както и за журналистика.

 65. 65 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  егати смотаното законодателство, щом има нужда от тълкуване!

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8859 Неутрално

  Да си припомняме ли кои са конституционните съдии и кой ги избра.

 67. 67 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 453 Неутрално

  ВАС трябва са бъде распуснат със специална комисия в НС и да бъде обявен конкурс за новия му състав.

 68. 68 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#64] от "ekip":

  Що за хора сте ?
  Как така ще лъжа, като говоря за себе си ?
  Намери ми някой, който твърди, ама с факти, че до 89-та е трябвало партийно разрешение за следване, и ще се извиня, и ще си закрия профила !
  Аз съм кандидатствал, и съм приет, без никакви такива ...
  Да, и на моя баща не са дали бележка за благонадеждност, след като е издържал изпитите в МЕИ /дядо ми е бил кмет през 30-те/, и не завърши висше образование, но това не значи, че трябва да потвърждавам неистини !
  Разрешение от отдел военно-административен на БКП се искаше, за да станеш съдия, прокурор или адвокат, но не и студент. Поне 79-та до 89-та беше така. Аз самият чаках без работа година и два месеца това "разрешение", за да стана адвокат. Но не беше задължително да си партиен член. Даже мен ме мотаха толкова време, защото искаха да ме правят съдия, а аз не исках. Това са факти от личния ми живот, не от агенция ЕЖК !
  Комунизма е достатъчно отвратителен, за да му измисляме допълнителни отврати !
  П.П. Във форума има няколко юристи, завършили преди 89-та, нека кажат, ако искат, личните си впечатления ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 69. 69 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 624 Неутрално

  На сестрата на съпруга ми също не са й дали бележка от ОФ, за да следва. Така тя започва да работи на 19 год и 10 год. по-късно завършва задочно. Впрочем противоречиш си. Щом и на баща ти не са му дали възможност да учи, поради липса на бележка от ОФ, ТО ТОГАВА ТОВА КАКВО Е?

 70. 70 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#57] от "роджър":

  ... схващам аз, че си чугун, маркиран по ГОСТ... а в университет съм следвал по "татово" време и разяснения не са ми необходими... пп родителите ми също са вишисти, та съм "до болка" наясно с кадовата политика на Партията (ви)...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 71. 71 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#58] от "bludniq_sin":
  Готово, 100% губите баса!
  Но същата проверка правим и за вас /ако не сте от
  подрастващите/ - за да може да се онагледи примера как мерзавците- кариеристи са предавали и проваляли съдбите на колеги, приятели, състуденти. А днес търсят разни жалки опорни точки за оправдания и успокоение на съвестта. Ако я имат, де ...

 72. 72 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  ее чичо ви доган да не ги е назначавал ей така...вършат си работата когато потрябват,бламират всяко движение което може да ни изкара от калта,даже в зародиш слагат прът в колелото

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 73. 73 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Има една съществена подробност. Ограниченията за следване рязко бяха намалени в средата на 70-те години. Въпреки това спънки се налагаха на децата на важни Врагове на народа.
  ВЪВ ВСИЧКИ характеристики задължителна информация беше: "...имам/нямам роднини засегнати от мероприятията на Народната власт..."
  В юридическите факултети към ср и края на 70-те години наистина нямаше явни ограничения, но там нещата се наблюдаваха зорко - това беше особено територия, заедно с журналистиката и спц. свързани с киното, разбира се също Военната академия и т. н . Да попадне напр. в правото дете на Враг на народа(например съден от Народния съд), беше шанс практически равен на нула. Аз лично знам такъв случай.
  Има обаче едно важно обстоятелство свързано с правната професия (поне що се отнася до адвокатурата) ВСИЧКИ АДВОКАТИ ПОДПИСВАХА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО.
  И друго важно: наистина имаше случаи деца на Врагове на народа да завършат право и да бъдат допуснати до адвокатура, но те всички се оказа, че савербувани. Пример: адв. Димо Вергил Димов - синът на Вергил Димов, вербуван. Впрочем, това и тогава се подозираше и всички умни хора ги избягваха

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 74. 74 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#73] от "Уточнител":


  До коментар [#73] от "Уточнител":

  Не съм подписвал НИКАКВА декларация, за никакво сътрудничество !
  А историите за Димо В. Димов ... надали мястото им е тук !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 75. 75 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivan ivanov":

  "познава поименно всички ченгета от ДС в поне половината държава..."

  Баща ви има феноменална памет!
  😄

  I Want To Believe
 76. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 987 Любопитно

  [quote#73:"Уточнител"]Има обаче едно важно обстоятелство свързано с правната професия (поне що се отнася до адвокатурата) ВСИЧКИ АДВОКАТИ ПОДПИСВАХА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО. [/quote]
  -Както: Йордан Соколов, Филип Димитров, Лучников, Сталийски и пр. видни седесари- антикомунисти от Втора и НеВторите адвокатски колегии,ли? Или те такивата са изключения от "правилото"?
  П.П.-Параноята,лъжите и клеветите са главните двигатели и горива на антикомунизма в БГ.

 77. 77 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ЗА СВЕДЕНИЕ НА ДРУГАРИТЕ
  Втори Адв Колектив беше елитния. Всички адв. там, освен, че са подписвали Декларации, БЯХА ДО ЕДИН ЯВОЧНИЦИ. Самата сграда е идеална за тази цел - дълги криволичещи коридори, постоянен наплив от хора, вс прозорци гледат към вътр шахти или към отдалечени голи фасади - СъдП (това за прозорците е най-важното изискване към Яв Кв).
  А Филип Д е племенник на АБпФК, навремето беше най-младият адв. във ВтАК(нямаше брада и носеше кафетата). Другите видни адв от СДС също са от тази категория. Интересна е съдбата на Татарчев, омърсил едно честно име в бълг история. Той, след известен период на "репресии" си получава адв. права и се издига до нивото на най-търсения адвокат в София по бракоразводни дела. Още тогава си създава топли връзки с действащата номенклатура на средно ниво, които му носят ползи и когата стана най-могъщия човек в Републиката.
  Такова беше положението, другари. До юридическо образование по един или друг начин не се допускаха децата на Враговете на народа (това значи - на първо място осъдените от Народния съд и някои други категории) изключения се допускаха при сътрудничество с органите. Примери, колкото щеш. Пишещият тези редове е запознат с 4. Декларации, поне до 1985 се подписваха от всички адвокати.
  Тези проблеми, за щастие ще бъдат решени от Историята, не от нас, пишещите тук. Има документи, има архиви, бъдещите поколения ще отсъдят. И си мисля,че присъдата не ще да е в плза на ЧервеноРуската мафия*
  _______________________________________
  *потомците и роднините на АБпФК, техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK