Лукарски вкарва асансьорите в регистър и осветява сивия сектор на поддържащите фирми

Божидар Лукарски

© Юлия Лазарова

Божидар ЛукарскиДържавата ще затяга контрола върху изправността на асансьорите. До края на годината ще бъде създаден публичен регистър в интернет с индивидуален код на всяко съоръжение, ще бъде създадена камара за самоконтрол между поддържащите фирми с амбицията за сериозно свиване на сивия сектор и ще бъдат въведени изпити от рода на TOEFL за техниците.


Това са част от промените в Закона за техническия надзор, които днес бяха представени на пресконференция от министъра на икономиката Божидар Лукарски и председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков и ще бъдат предложени на Министерския съвет и после гласувани в парламента.


Ще бъде изработена и стратегия за асансьорите. Това са и първите законодателни промени на екипа на Лукарски, както самият министър съобщи. Повод за тях бяха инцидентите през последните години, включително и с жертви след пропадане на асансьори.
Всеки асансьор - с паспорт


До края на октомври тази година ще започне работа публичен електронен регистър на всички асансьори в страната, съобщи министър Лукарски. Всяко съоръжение ще има индивидуален номер, който ще бъдат съобщен със стикер във всяка кабина. Така всеки гражданин ще може да въведе номера в интернет и да провери дали съоръжението е годно за употреба, кога последно е проверено, някога било е спирано от работа и всички технически данни.


Също така е започнала работата и по създаването на камара на фирмите, които поддържат асансьори у нас. Целта е да се увеличи самоконтролът между тях и да може всяка фирма да подава данни за проблемни съоръжения. Оттам камарата да подава сигнали в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и служители да проверяват и евентуално да налагат санкции. Предвиждат се глоби до 2000 лева, временно отнемане на лиценз и отнемане на лиценз завинаги.


По думите на Лукарски се предвижда повишаване на изискванията към техниците, назначени от фирмите. За целта ще бъдат създадени изпитни центрове, където на определен период от време те ще полагат изпитни тестове, подобни на TOEFL.


Предвижда се и създаването на единен държавен стандарт, който да влезе в сила за всички асансьори поетапно до 2023 г. Той ще бъде съобразен с европейските директиви и ще бъде одобрен от европейските институции.


Сив сектор - 75%


Сивата част в оборотите на фирмите, които поддържат асансьорите, възлизала на 75%, съобщи председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков. В момента общо фирмите в сектора са 669. След съвместни проверки с Националната агенция за приходите се оказало, че има случаи на укриване на броя поддържани съоръжения. В Кърджали имало фирма с обявени 50 асансьора, а всъщност те били 200.


В Русе пък на един адрес имало регистрирани 6 фирми с един и същи персонал за различни съоръжения, в Кърджали 4 фирми били само с назначен управител, който дори нямал технически познания. Не били малко и случаите, в които оборотите драстично се разминавали с броя поддържани съоръжения. Според Цанков до есента миналата година никоя институция не била проверявала издават ли се платежни документи от фирмата към етажната собственост.


Попитан на какво се дължи толкова големият процент сива икономика в сектора, Лукарски заяви, че липсата на хоризонтална комуникация между подресорната му агенция и данъчните служби. Очакванията са със затягането на контрола в държавния бюджет да влязат 16 млн. лева повече приходи от данъци и осигуровки.


Миналата година били проверени 4000 асансьора - по сигнали и планово, от служителите на агенцията за метрологичен и технически надзор, а през първите два месеца на 2015 г. - 1000. Очакванията са да има ръст с 50% на проверените съоръжения, изрази надежда Цанков и призова гражданите да пращат сигнали. Според него по-добре да проверяват изправни асансьори, вместо да има инциденти. През 2014 г. над половината от сигналите били подадени с основание, а за януари и февруари тази година - 20 на сто.


Не звънете на пожарната


Цанков също така призова при засядане в асансьор да звънят или на поддържащата фирма, или на телефоните на агенцията му - 02 980 63 17 и 02 8929 745. В момента имало случаи, в които граждани звънели на телефона за спешни обаждания 112 и обикновено идвали пожарникари, които "направо избиват вратата на асансьора". По този начин се нанасяли сериозни щети и това увеличавало разходите на собствениците.


Попитан новите изисквания и затягането на режима ще доведат ли повече разходи на етажните собственици, Цанков само посочи - "на цената на таксата за кабелен оператор". Така и не става известно това на каква сума възлиза и това би ли довело до масово спиране на асансьори и също така до обратен ефект - собствениците на асансьора да плащат изцяло на тъмно на техници, а на документи съоръжението да не съществува или да е спряно.


На въпрос на "Дневник" колко служители ще следят за спазването на новите правила Цанков заяви, че целият персонал на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е 91 служители. Тази агенция обаче отговаря за всякакви опасни съоръжения и предмети - изправността на газовите бутилки, на колонките за гориво на бензиностанции, за кантарите по пазарите и тържищата, та дори за опасните играчки.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Браво ! И да ги изпитват всяка година, на само един път ! Трябва да са в крак с новите технологии постоянно.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 2. 2 Профил на bladeroko
  bladeroko
  Рейтинг: 434 Неутрално

  браво! трябва да се започнат промени

 3. 3 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  ... не само регистър трЕбе... а и метод за спиране на опасните.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Всяко изкарване на светло не ми допада тролчета..., така че вижте нещо да съскаме балъка срещу Лукарски!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Министърът-недоразумение Лукарски опитва с повече бюрокрация да отчита дейност. Забележете и поредния му инфантилен коментар:

  "За целта ще бъдат създадени изпитни центрове, където на определен период от време те ще полагат изпитни тестове, подобни на TOEFL..." ХА ХА ХА

  Ясно е, че т.нар. "Реформаторски" блок са аматьори и така и не се сещат каква реформа да почнат.

 6. 6 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Неутрално
 7. 7 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 762 Неутрално

  "ще бъдат въведени изпити от рода на TOEFL за техниците." ..а погледът му един благ...

  ...аз пък смятам че знанието за герундий в анлийския и конструирането на изречения а минало несвършено в бъдещето ще са от особена полза за ремонта на асансьори.... може и ено курсче за история на изкустворо или фън шуи.. се ще е от полза... и ени разрешителни на фирми ша има да са издават..
  ... Радане ?!? ..това недоразумение от Раковски 134 дърпа всички ви към калта... там в синята централа са много талантливи, но този надминава даже Кабаманамкойси ... Поне му забранете досег със всякакви журналисти и медии.. очевидно не се усеща какви ги твори.. или не му пука...

  Колкото повече, толкова повече!
 8. 8 Профил на itisiprav
  itisiprav
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Лукавски бясно лобира за вносителите и производителите на асансьори, които се почустваха доста ощетени от отбиването им от яслата "саниране". Такса кабеларка, примерно 20 лв. месечно, за един вход от 40 апартамента прави 9600 лева годишно. Един нов асансьор с 8 спирки струва 30000лева. Че то по-евтино да си сменяме асансьора през 3-4 години отколкото да им плащаме поддръжката. Тъп и лаком и нагъл и алчен, с една дума - адвокат!!!

 9. 9 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 925 Весело

  Хайде още няколко процента към рейтинга, че другите министри са много по-напред Това в кръга на шегата, но този път браво. Дано да бъде и резултатно това, което смята да прави Лукарски и да не остане само добра идея.

 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Това е добре, ама по добре да каже как са го направили отколкото какво смята да прави

 11. 11 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#7:"Meчо Пух"]дърпа всички ви към калта[/quote]
  Той Раданчо отдавна си кисне там. Даже БСП мафиота Гуцанов му стъпи на главата вчера, кога Раданчо рИвешИ как не трябвало да се строи ново пристанище на Варна, докато ГуцЯнов глаголеше точно обратното пред другото крило на БКП. Ко излиза? Левите се оказват по-десни от "автентично крайно десните"... Мъка голема сте, Печо Мух... цялата ви необразована секта!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  Осветявайки Лукарски , осветявай, че стана много тъмно!

  klimentm
 13. 13 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 791 Любопитно

  Всяко осветяване на сивия сектор трябва да се поддържа.
  Но да не стане по метода на Лукарски: да си намерят посредници.

  Миша
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1532 Любопитно

  А контрол върху ползвателите кога? И задължение да си поддържат асансьора изряден и в изправност и да го ремонтират през определен период? И да си плащат за поддръжката на асансьора и за ремонта?
  Все едно да виня фирмите за технически прегледи, че си карам колата 20 години, не я ремонтирам, а много искам да тя да е изправна. Ами то само с регистри не става, Лукарски. Трябва и акъл.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#14] от "sqrt":

  Много готин коментар, браво! Подкрепям! Дъното всъщност е бездънно!
  TOEFL за техници?! То си за без коментар.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Новото правителство започва да "качва оборотите".
  Сега вече ще се види разликата с предните лентяи и крадци!
  Да повишат "оборотите" и в Парламента. Чакаме действащи законови промени, истински реформи и назидателни наказания.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на itisiprav
  itisiprav
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Асансьорите и сега минават на преглед всяка година, и сега има стикер за прегледа, стикер на обслужващата фирма и едни поносими цени за обслужване, които между другото вече скочиха с около 20%. Всички, които радостно пляскат да бъдат сигурни, че утре ще имат и фирма за поддръжка на електро инсталацията, противопожарната инсталация, за газовата вече е факт, ВиК инсталацията, обработката против вредители - вече задължително за търговските обекти, вентилация и климатизация(също задължително за някои) и др. Все хубави неща ама со паре, и който не е ходил по етажите да събира входни такси, да се кара и съди със съседи, дето нямат и за 1000 лева обзавеждане вкъщи, да не изказва крайни мнения моля.

 19. 19 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Сивия сектор трябва да бъде ударен, но съм сигурен, че това са само думи. Живея в нов блок, където фирмата, поставила асансьора ни рекетира. Твърди, че трябва да й платим сериозна сума за поддръжката на асансьора по времето, преди да има Акт 16. Размахват един фалшив договор с един от живеещите (неясно откъде имат името му) с подпис, който не е негов. Когато поискахме да сключим договор с друга фирма, заплашиха, че ще махнат електроника за около 2000 лв. защото били я монтирали допълнително в ремонтни дейности (дори да е така, асансьора е в гаранция). Твърдо бях против да се плати и стотинка на фирма-рекетьор, но съседите решиха да не търсят главоболия и платиха. Така, че имаме фирма рекетьор за поддръжка на асансьора. Ако министъра се интересува и реши да се бори със сивия сектор в асансьорния бизнес, мога да му дам данните на фирмата.

 20. 20 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  1. Не е ясно защо точно ведомството на Лукарски се занимава с тия въпроси, след като те би трябвао да се отнасят към Министерството на строителството и регионалното развитие.

  2. Пак се поставя каруцата пред коня - в България големият проблем е липсата на адекватен и работещ закон за етажната собственост ( или както там се нарича).
  В развитите страни всяка многоетажна сграда е регистрирана като сдружение ( кондо корпорация) - с борд на директори, който сключва договори с компании, които пък осъществяват управлението и поддръжката на сградата. Вкл. и такива за поддръжката на асансьори. Каква е ползата, че ще има регистър на асансьорите, ако в сградата не могат да накарат собствениците да си плащат месечната такса "поддръжка" - за застраховки на сградата, за поддръжка на асансьори, за почистване, за инспекции, за фонд "натрупване" и пр. А всичко това е въпрос на законодателство.
  3. Колкото до въвеждането на тестове подобни на "TOEFL", Лукарски за пореден път доказва колко е неадекватен и вреден за имиджа на РБ.

 21. 21 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Като си вземе тойфела (вероятно го използва като синоним за компютърен тест) да се върне на темата какво става с империята КТБ, Дунарит и т.н.

 22. 22 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#14:"sqrt"]И най-интересно, че у нас идиотите са ужасно убедени, че са компетентни и даже в много случаи голяма част от обществото им вярват...[/quote]
  Не е толкова голяма - през 2013 - 103 638 - КП "Демократи за Силна България и Български Демократически Форум
  След като се сбраха от кол и въже миналата година, удвоиха - 291 806, ама в нов формат на ОФ-то РъБ - БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 23. 23 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#20] от "kirsner":

  Специално питах една хазяйка във Франция. Каза че има фирми които срещу държавно регулирани тарифи поддържат блоковете изцяло (градинки, асансьори, организация), а таксата етажна собственост се събира с имотния данък.
  Фирмата е избрана в "древни времена" от собствениците и на теория може да се смени пак от собствениците, ако са недоволни.

 24. 24 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Браво, добра инициатива!

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Не е лесна тая работа.. Да не си прочел нещо, но да го коментираш. Разбира се, разбирачите се хванаха за примера с теста, а не за идеята да има тест.
  Явно хората предпочитат да асансьорите да падат.

  Тук основният въпрос е - защо аджеба го прави Лукарски, а не Лилито, че това си е в нейния ресор отсекъде?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Ще има ли мерки и срещу живеещите в блока бай Иван и бай Пешо които се изживяват като разбирачи и правят "дребни" ремонти по асансьора

 27. 27 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ох само, като се сетя колко регистъра се създадаха в тази държава и до там... Колко време ли са го умували това...дето всеки на улицата ще им каже какво трябва да се направи.

 28. 28 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#23] от "Skydiver":

  Кондо-таксата за поддръжка, както и викат в Северна Америка, се плаща всеки месец - от порядъка например на $400-$500. Ако не плащаш навреме, плащаш гоби, наложени от Борда на директорите. Ако не плащаш хич, според закона Бордът може да те изхвърли от сдружението и да ти продадат апартамент на търг. Бордът сключва договор с лиценцирана фирма за поддръжка, тя пък от своя страна се грижи за всичко - от счетоводство, до застраховане и контракти с асансьорни, инспектиращи, почистващи и всякакви фирми.

 29. 29 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#25] от "Darth Plagueis":

  идеята е сравнително добра и ще подобри ужасното положение, но аз наистина не знам, чия собственост са асансьорите и защо хората не се грижат за тях?

  Не би трябвало да е работа на държавата с държавни пари да поддържа асансьорите, това не ми е мечтата за дясно правителство. Иначе за момента сигурно ще се подобри положението, просто отбелязвам, че това не може да е крайната цел.

 30. 30 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 762 Весело

  [quote#11:"avatar"]Той Раданчо отдавна си кисне там. [/quote]
  ... ти за Раданчо не бери грижа, има кой да го го оценява на избори... по-добре се вгледай в оня със шлифера дет ви пуска по некое лафче докат си върти далаверите.. или варненския му кмет.. или беше кмет на ТИМ... бъркам се вече... се тая, има ени пари за крадене..

  Колкото повече, толкова повече!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Регистър до регистъра, мила моя майно льо, и тойфел до сат-а...и резултат не чакайте.
  На тоз вече му пролича капацитета, а също и принадлежността!

 33. 33 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#28] от "kirsner":

  Това е също интересна идея, но ми звучи като решение за къщите в покрайнините. За нисък и среден клас апартаментни блокове няма как да се плащат заплати на борд, откъдето и нуждата от решение с по-малка ангажираност на собствениците.

 34. 34 Профил на sconsult
  sconsult
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Алооо, господин Лукумски. Голямата беля е, че хората нямат достатъчно пари да си плащат таксите за поддръжка и техниците поддържат огромно колиество съоръжения и асансьорите са набори на баба ми. Като вкараш големи суми в бюджета и вземеш хляба на 75% от техниците ще цъфнат ли асанцьорите. Боже, малоумниците не свършват. Ами ако техниците на падналите асансьори са положили изпита ще обезщетители жертвите!!!!!

 35. 35 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 510 Неутрално

  накратко, капитализмът, където се знае кой е собственик, и кой е убиец, ако асансьорът падне поради неизправност, ще спаси света. А не държавния суперкомпютър.

 36. 36 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#28] от "kirsner":

  и предполагам, при инциденти, има лесно обозначим виновник?

 37. 37 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Този си знае урока:

  Когато има проблем - направи регистър или комисия за решаването му.

  Лозето не ще регистър - иска мотика.

 38. 38 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Нека първо стане и тогава ще коментираме. Иначе обещания имаше и за публичен регистър на фирмите и обща база данни на НАП и митниците и за електронен картон на пациентите.

  Смехорията беше когато Дянков заяви че свързал базите на НАП с митницте и се оказа че всъщност в НАП имат просто терминална връзка с някакъв компютър в митниците.

  Между другото да се организира изпит с централизирано съхранение на резултатите си е сериозен проект. ще трябва повече от обещания.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 39. 39 Профил на p3n3ff
  p3n3ff
  Рейтинг: 221 Гневно

  Опитваш да измиеш срама от Дунарит ли, бе, Лукавски? Като промените съотношението умни - малоумни решения от 1-10 до 10-1 ми се обадете. До тогава - no respect for you!

 40. 40 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Че откога тъй много асансьорни разбирачи се навъдиха. Прочетоха пет статии за паднали асансьори и хоп, специалист, та дрънка.
  Много закъсняла мярка даже, ще кажа аз. Щото не останаха специалисти, ни в т. нар. Метрология, иначе ДАМТН, ни в поддържащите фирми. И добре, че промишлеността ни никаква я няма, че там какви неща има за надзора, не е истина...

 41. 41 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "Meчо Пух":

  Горд член дсб-Варна, а?

 42. 42 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Най-сетне!

  Fail with honour then succeed by fraud
 43. 43 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Аферим,машала , бравос Откри топлата вода ! И сега всеки асансьор си има номер ,дневник и разрешително и сертификат и се води на отчет в метрологията Някои чиновници отново са върха на сладоледа , в час са и явно се водят на отчет в психото

 44. 44 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Регистър? Че то и МВР е един своеобразен регистър - ама не помага!
  Нали знаем как се пишат разни данни в разни книжки...

 45. 45 Профил на rpanev
  rpanev
  Рейтинг: 221 Весело

  Така се създават работни места за нашите хора. От хидроинжинери до асансьорни техници.

 46. 46 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  [quote#44:"arcanum"]Регистър? Че то и МВР е един своеобразен регистър - ама не помага!
  Нали знаем как се пишат разни данни в разни книжки...[/quote]

  Ама аз си мислех че ще е електронен. Нали в интернет .. нещо там?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Сега асансьорите,после нещо друго,все трябва да почне отнякъде.

 48. 48 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#33] от "Skydiver":

  Борда на директорите обикновено се състои от 3 до 5 члена, които са сред собствениците на апартаменти в сградата. Те не pолучават залати, и нещо като sywsem минимални суми за участието си в събрания на Борда ( веднъж всеки месец), на което се вземат решения. Останалото се върши от т.н. management company и т.н. property manager. Там отиват основно парите от месечните такси за пддръжка.

 49. 49 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#36] от "ungeheuer":

  Инцидентите са рядкост и са от вид, на който в България няма да обърнат много внимание. Но ако се случи някаква контузия, напр. някой паднал пред входа и се контузил заради неизчистен и необезопасен заледен участък, може спокойно да заведе съдебен иск срещу Кондо-сдружението ( макар и той да е член на него) и да иска обезщетение. Според регулациите се прави застраховка именно за такива случаи и парите се изплащат от застраховката. Отделно има изискване например 20% или 25% от месечните вноски да постъпват във фонд "Резерв", та ако се наложи някакъв спешен ремонт или подобно, да има от къде да се вземат. Всеки две-три години специална фирма проверява дали има достатъчно резерви във фонда и дали сградата се нуждае от някакви ремонти.

 50. 50 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Няма по-сладка работа от подръжката на асансьори! Осветление на шахта, разговорно устройство,аварийно осветление,нови изисквания за безопасност всичко за сметка на собственика -иначе инспекцията спира асансьора. Колко са износващи се части и с каква надежност са са проектирани асансьорите? Какво трябва да прави сервиза и как го прави? Група от три човека прави фирма и набира клиенти, взимат месечна такса 10 лв за спирка, работят 5 дни по 8 часа и в почивните дни и празниците за пускане на спрял асансьор още 25 лв.

 51. 51 Профил на punakazanlak
  punakazanlak
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#50] от "peter1946":

  Поддържащите фирми нямат нищо общо с новите изисквания за сигурност и безопасност, в смисъл, че те също са потърпевши. Най-малко пък с разговорните устройства. Веселбата е за производителите на подобни устройства и за мобилните оператори, които ще взимат таксите. За поддържащите фирми остава шашкането и безкрайните спорове с клиентите. Защото това е наредба, която се приема от Министерски съвет и т.н., не от асансьорните сервизи. Всяка крушка си има опашка, зад всяко едно ново устройство, което трябва да се монтира в старите асансьори стои даден производител, който ще произвежда няколкостотин хиляди бройки от даденото нещо и ще е най-вероятно монополист. А обичайната практика е, че големите производители си имат и сервизи в "семейството", така, че не съдете така първосигнално, а потърсете кой има файда от цялата истерия и цялото приемане на юруш на нови разпоредби и изисквания. Големите искат да затрият малките, които няма да могат да реагират своевременно и да покрият новите изисквания. После остават три-четири акули и ...честит ви монопол. Е, разбира се, че е добре да се повишава безопасността, но не и по "нашенски", с извиване на ръце и мерки в "последния момент"!
  Относно въпроса за почивните дни и 8 часовото работно време-поддържащите фирми са длъжни по закон да осигуряват 24-часово аварийно обслужване, което ще рече примерно изваждане на закъсали хора, без значение кое време на денонощието е. което си е съвсем логично. За пускане на спрял асансьор в почивните дни, там нещата опират вече на персонална договорка между сервиз и клиент, просто гледайте какви договори подписвате.

 52. 52 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  пак се симулира дейност
  ала подставеното лице
  на подставеното министерство
  на инвестиционното проектиране.
  що не направи регистър на
  строителните скелета по фасадите
  на София, които се използват абсолютно
  незаконно за поставяне на реклами. заедно
  разбира се със павлова, за която май само
  магистралите са строителен обект
  и подлежат на проверки.

 53. 53 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  "В момента имало случаи, в които граждани звънели на телефона за спешни обаждания 112 и обикновено идвали пожарникари, които "направо избиват вратата на асансьора". По този начин се нанасяли сериозни щети и това увеличавало разходите на собствениците."

  Ако сте заседнали в асансьор и дилемата е да позвъните на 112 или на специализиран номер, кого ще предпочетете? Този, който ще реагира по-бързо или този, който ще нанесе по-малко щети на асансьора?

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK