Без електричество продължават да са над 560 населени места (обобщение)

Замръзнали далекопроводи ЧЕЗ лед сняг

Замръзнали далекопроводи ЧЕЗ лед снягПри ЧЕЗ има 44 населени места без електрозахранване, EVN дава информация за 30 общини. Това обяви пред БНР Първан Секиранов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".


Без електричество продължават да са общо 565 населени места, а без водоснабдяване около 150 селища. Няма данни за бедстващи и или застрашени хора, обобщават информацията към 17 часа от министерството на вътрешните работи.

Над 2100 служители на министерството на вътрешните работи помагат за преодоляване на последиците от снежната стихия в южната част на страната.  До 17 часа пожарникарите и спасителите са реагирали на над 140 сигнала за произшествия. Към момента служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" извършват 39 спасителни и аварийни дейности. По искане на Централния кризисен щаб два хеликоптера на Министерството на отбраната са в готовност да извършват облитания и медицинска евакуация при нужда и ако метеорологичната обстановка го позволява.  
В сила е обявеното бедствено положение за област Кърджали и Смолян и общините Ивайловград, Батак, Брацигово, Велинград, Сърница, Ракитово, Куклен, Лъки и Гълъбово. 


Област Хасково
Обявено е бедствено положение на територията на община Ивайловград. Заради скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 101 селища на територията на областта. Затворени са пътищата Крумовград  - Ивайловград, Димитровград – Симеоновград (заради преливане на р. Мартиня), Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново от община Симеоновград (заради преливане на р. Съзлия). Без вода са селата Тракиец, Черна могила и още шест малки селища в община Стамболово.


Област Пазарджик
Остава обявеното бедствено положение в общините Батак, Брацигово, Велинград , Сърница и Ракитово. Затворен за движение е пътят Белово – Юндола. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета по пътя  Велинград – Сърница и Велинград – Юндола - Аврамово. Само леки автомобили, оборудвани с вериги, се пропускат по пътя Батак - Доспат.


Област Смолян
Поетапно се възстановява електрозахранването в областта. Главните пътища са проходими при зимни условия. Над 100 са населените места без електричество.


Област Пловдив
На територията на общините Куклен и Лъки е обявено бедствено положение. Единайсет населени места без електрозахранване. Непроходими са пътищата Перущица – село Скобелево и за село Джурково, за Кръстова гора, за село Манастир, за махала "Лъгът" и "Балкан Махала" (община Лъки), Асеновград - Смолян.


Област Кърджали
Остава в действие обявеното бедствено положение за областта. Без електричество са 249 населени места в общините Черноочене, Кирково и Ардино. Продължават да бъдат затворени част от второстепенни пътища в областта за извършване на снегопочистване. Без водоснабдяване са 120 селища.


В 13 часа, по искане на областния управител, е изпратен хеликоптер за извършване на евакуация на болна жена от село Голобрад и мъж на инсулин от село Брезен. Болните са транспортирани до летище Крумово. Около 15 часа втори хеликоптер достави медикаменти и храна до село Любен, предназначени за двама болни на инсулин и седем деца.


Област Стара Загора 
Остава в сила обявеното бедствено положение на територията на община Гълъбово. Продължават да бъдат високи нивата на река Съзлийка в района на подстанцията. Пожарникари и спасители укрепват изградената временна дига около съоръжението. Към момента няма населени места без електрозахранване. На територията на община Раднево продължава да се работи по отводняване на наводнени мазета и дворни места в кв. Кантона и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.


Област Благоевград
В община Якоруда продължава обявеното бедствено положение, всички населени места са с осигурен достъп. Без електричество остава махала Зайцево в село Смолево.  


Обстановката в енергийната система по информация на Министерството на енергетиката:


Поради скъсани проводници от паднали клони и силен вятър без електрозахранване са населени места в област Благоевград - 12, област Кюстендил – 4, област Монтана - 2, област София-град - 1, област София – 25, област Пловдив - 14, област Смолян - 103, област Хасково – 101q област Кърджали - 249и област Пазарджик - 54, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK