Без електричество продължават да са над 560 населени места (обобщение)

Замръзнали далекопроводи ЧЕЗ лед сняг

Замръзнали далекопроводи ЧЕЗ лед снягПри ЧЕЗ има 44 населени места без електрозахранване, EVN дава информация за 30 общини. Това обяви пред БНР Първан Секиранов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".


Без електричество продължават да са общо 565 населени места, а без водоснабдяване около 150 селища. Няма данни за бедстващи и или застрашени хора, обобщават информацията към 17 часа от министерството на вътрешните работи.

Над 2100 служители на министерството на вътрешните работи помагат за преодоляване на последиците от снежната стихия в южната част на страната.  До 17 часа пожарникарите и спасителите са реагирали на над 140 сигнала за произшествия. Към момента служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" извършват 39 спасителни и аварийни дейности. По искане на Централния кризисен щаб два хеликоптера на Министерството на отбраната са в готовност да извършват облитания и медицинска евакуация при нужда и ако метеорологичната обстановка го позволява.  
В сила е обявеното бедствено положение за област Кърджали и Смолян и общините Ивайловград, Батак, Брацигово, Велинград, Сърница, Ракитово, Куклен, Лъки и Гълъбово. 


Област Хасково
Обявено е бедствено положение на територията на община Ивайловград. Заради скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 101 селища на територията на областта. Затворени са пътищата Крумовград  - Ивайловград, Димитровград – Симеоновград (заради преливане на р. Мартиня), Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново от община Симеоновград (заради преливане на р. Съзлия). Без вода са селата Тракиец, Черна могила и още шест малки селища в община Стамболово.


Област Пазарджик
Остава обявеното бедствено положение в общините Батак, Брацигово, Велинград , Сърница и Ракитово. Затворен за движение е пътят Белово – Юндола. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета по пътя  Велинград – Сърница и Велинград – Юндола - Аврамово. Само леки автомобили, оборудвани с вериги, се пропускат по пътя Батак - Доспат.


Област Смолян
Поетапно се възстановява електрозахранването в областта. Главните пътища са проходими при зимни условия. Над 100 са населените места без електричество.


Област Пловдив
На територията на общините Куклен и Лъки е обявено бедствено положение. Единайсет населени места без електрозахранване. Непроходими са пътищата Перущица – село Скобелево и за село Джурково, за Кръстова гора, за село Манастир, за махала "Лъгът" и "Балкан Махала" (община Лъки), Асеновград - Смолян.


Област Кърджали
Остава в действие обявеното бедствено положение за областта. Без електричество са 249 населени места в общините Черноочене, Кирково и Ардино. Продължават да бъдат затворени част от второстепенни пътища в областта за извършване на снегопочистване. Без водоснабдяване са 120 селища.


В 13 часа, по искане на областния управител, е изпратен хеликоптер за извършване на евакуация на болна жена от село Голобрад и мъж на инсулин от село Брезен. Болните са транспортирани до летище Крумово. Около 15 часа втори хеликоптер достави медикаменти и храна до село Любен, предназначени за двама болни на инсулин и седем деца.


Област Стара Загора 
Остава в сила обявеното бедствено положение на територията на община Гълъбово. Продължават да бъдат високи нивата на река Съзлийка в района на подстанцията. Пожарникари и спасители укрепват изградената временна дига около съоръжението. Към момента няма населени места без електрозахранване. На територията на община Раднево продължава да се работи по отводняване на наводнени мазета и дворни места в кв. Кантона и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.


Област Благоевград
В община Якоруда продължава обявеното бедствено положение, всички населени места са с осигурен достъп. Без електричество остава махала Зайцево в село Смолево.  


Обстановката в енергийната система по информация на Министерството на енергетиката:


Поради скъсани проводници от паднали клони и силен вятър без електрозахранване са населени места в област Благоевград - 12, област Кюстендил – 4, област Монтана - 2, област София-град - 1, област София – 25, област Пловдив - 14, област Смолян - 103, област Хасково – 101q област Кърджали - 249и област Пазарджик - 54, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Съкратиха си аварийните екипи. Не купуват техника на останалите с която да се извършва нормална експлоатация и отстраняване на повреди и аварии. Не направиха никакви инвестиции, освен да си припишат нещо платено и изградено от други и те само за присъединяване към мрежата го вземат за свое основно средство и го отчитат за своя инвестиция. ТОВА ГО ПОЗВОЛЯВАТ НАШИТЕ "УПРАВЛЯВАЩИ".

 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Цитирам финансовия министър Горанов:
  "Не винаги е имало ток..."
  Плащайте си уроците!

 3. 3 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Съчувствам на хората там и ми се ще да мога да помогна с нещо . Дано екипите се справят бързо . Сега е момента за солидарност - екипи от други райони да се комадироват там !

 4. 4 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Сега стоят без ток, потънали в преспи, а после ще бъдат наводнени, когато снегът започне рязко да се топи, все пак е март месец.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 5. 5 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Ебаси и проблемите.
  Помня съвсем в близкото минало, когато спирането на тока беше ежедневие, а през зимата сме нямали ток в продължение на седмица. И това в село само на 3 км от областен град. Вървял съм пеш до гимназията ми в града в 1-метрови преспи, щото нямаше кой да изчисти пътя и да мине автобус.
  Сега като падне малко сняг - айде, бедствие, новините по цял ден само това бълват.
  В Родопите било нямало ток... ми те тия хора там имат дърва за цяла зима, имат картофи, имат месо... ще изкарат някак. Все едно дядовците ви само с ток са живели.
  Даже го намирам за романтично

  Единствения проблем е за нуждаещите се от лекар.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 6. 6 Профил на h2s
  h2s
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#5:"Athanatos"]Единствения проблем е за нуждаещите се от лекар.[/quote]
  А-а-а, не само! Ей сега гледах един овчар, псува държавата, никой нищо не прави, нямало кой да му разчисти да си изкара овцете... Бетер от циганите сме станали.
  А сега гледам Миков - и той като овчарина, безхаберие било, безсилие било; Миков, как се сменя скършено на две ЖеРе? Това е изкоп, бетон, хеликоптер да го достави? Що говорите глупости бе, хора? 15 дни без ток е оптимистична прогноза. Разгевезяването е друга тема. За себе си знам - следващата зима: генератор, газова бутилка, печка и дърва. Ще оцелеем!

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  Дръвца за огрев и скара !

  С малко винце и времето без ток ще излети неусетно !!!

 8. 8 Профил на baj_hari
  baj_hari
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "Athanatos":

  Ти добре ли си!?
  Тези хора са граждани на тази страна и имат ПРАВО на всичко това, което им е отнето, а то е отнето заради безхаберието и корумпираността на управляващите (не визирам само сегашните, а всичко които са се упражнявали да управляват за последните 25 години).
  Сега трябва всички засегнати да се обединят и да ги подкарат по съдилищата, че да се постреснат малко. От къде накъде се подписват договори за почистване на пътищата с фирми, които нямат необходимата техника. Защо ЕРП-тата не са снабдени с техника адекватна на природните условия на България. Къде е армията да помогне с тежка техника. А бе къде е държавата?
  И нещо интересно, но показателно - в съседна статия за Гърция, на минута по 3 коментара, в статия за голям проблем в България 5коментара

 9. 9 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#5:"Athanatos"]Сега като падне малко сняг - айде, бедствие, новините по цял ден само това бълват.
  В Родопите било нямало ток... ми те тия хора там имат дърва за цяла зима, имат картофи, имат месо... ще изкарат някак. Все едно дядовците ви само с ток са живели.
  Даже го намирам за романтично

  Единствения проблем е за нуждаещите се от лекар. [/quote]
  Съгласен. И аз съм от този район и едва преди 4 часа ми дойде тока... Та не разбрах, че сме били в бедствие. Щом дърва и вино има - липсата на ток се преживява някак си. Е, не е приятно все пак, ама да го правим на трагедия....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 10. 10 Профил на h2s
  h2s
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#8:"baj_hari"]Сега трябва всички засегнати да се обединят и да ги подкарат по съдилищата, че да се постреснат малко. От къде накъде се подписват договори за почистване на пътищата с фирми, които нямат необходимата техника. Защо ЕРП-тата не са снабдени с техника[/quote]
  ?Бе ти малоумен ли си? Няма световна сила, която да се справи с такова бедствие. НЯМА! Три метра сняг? Блокират САЩ, Канада и Русия дори. Тия ток няма да имат барем един месец, оптимистично. Пък като текне да се топи...

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Веднага след приватизацията на ЕРП-тата, ремонтно-възстановителните групи бяха съкратени, а спестените пари насочени към милонерските заплати на директорите-чужденци! Така трябва! Нека българите седят седмици беза ток, поради липса на ремонтно-възстановителни групи! важното е директорите-чужденци да получават мулти-милионерските си заплати! Ако не си съгласен, занчи нямаш дЕсно мислене! И заслужаваш публично заклеймяване!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1479 Гневно

  Лицензите на ЕРП-тата ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОТНЕТИ!
  И ДА ПЛАТЯТ ОГРОМНИ НЕУСТОЙКИ КАТО ДОБАВКА!
  !!!
  !

 14. 14 Профил на h2s
  h2s
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#11:"baj_hari"]Гърция, която е в невиждана криза[/quote]
  Приятел, "невижданата криза" в Гърция е бледа сянка на трагичната криза в България. Влез в гръцки сайтове и виж за какво става дума; основните им притеснения са за последствията от снега в България; там е на 5% от Родопското чудо. Айде лека, има по-интересни неща...

 15. 15 Профил на vaskeh
  vaskeh
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Къде е пожарникаря? Бедстващите имат нужда от подкрепа.

 16. 16 Профил на MIROSLAV
  MIROSLAV
  Рейтинг: 8 Гневно

  Той Миков да вземе да пита онзи Шишман Чаушев дето го беше сложил за шеф на ЕСО, защо не са почистени просеките под електропроводите през лятото и есента , когато е време за профилактика на съоръженията.Сега взел да ми се прави на загрижен.


 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  110 и 220kV електропроводи са собственост на НЕК. Оная,дето оцелява някак. Няма ЕРП-ета.

  РАБОТАТА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН, А ВЛАСТТА ТЕ ПРАВИ ДЕБИЛ.
 18. 18 Профил на паламарка
  паламарка
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не искам да съм лош пророк, но падналите далекопроводи високо напрежение (на ЕСО) ще ги закърпят, като се затопли. Април, май. Ако има повредени жерета, трябва да се произведат нови, никой не държи на склад. А лятото ще трябва основен ремонт. В тези условия е почти невъзможно да се направи нещо.

  Няма много снимки в нета (все още). Намерих тази
  http://presa.bg/images/news/32015/pics/1426011969.jpg
  но това е по-скоро далекопровеод средно напрежение. Както се вижда, снега е малко над коляното, нищо необичайно за района на Смолян. А и по дървото има 25-30см сняг, паднало е доста в началото на снеговалежа.

  Разбира се, от една снимка не може да се правят обобщения. Ако някой попадне на други снимка, да пуска линк.

 19. 19 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#18] от "паламарка":

  Не е средно.Разстоянията между фазите са твърде големи.

  РАБОТАТА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН, А ВЛАСТТА ТЕ ПРАВИ ДЕБИЛ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK