Екатерина Бончева: Скандален е отказът на Върховния съд да реши за агентите с картончета

Екатерина Бончева.

© Красимир Юскеселиев

Екатерина Бончева.Членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева определи като скандален отказа на Върховния административен съд да излезе с тълкувателно решение за обявяването на агенти на Държавна сигурност само въз основа на т. нар. картонче.


"Това, че не са приели искането на омбудсмана е скандално", коментира Бончева и припомни, че вече е имало противоречива съдебна практика. "Не може да решаваш през решение на Конституционния съд, който през 2013 г. обяви, че обявяването на принадлежност въз основа само на картонче е законосъобразно", каза още тя.


Тя обори и твърденията на хората, които казват, че наличието само на едно картонче в архивите не значи нищо, като обясни, че преди този регистрационен картон има предложение за вербовка и съответно – рапорт и утвърждаването й, а преди да излезе рапорта се полагат подписите на вербувалия, на съгласилия се да стане агент и на този, който го е утвърдил.
Екатерина Бончева коментира и отстраняването на шефа на военното разузнаване Веселин Иванов. При смяната министърът на отбраната се мотивира, че в службата трябва да влязат повече млади хора. Според члена на Комисията по досиетата е важно във военното разузнаване да влязат хора, които са минали курсове в НАТО, а не в КГБ и в чиято биография няма клетвен лист за вярност към СССР и КГБ. 


В коментар на разсекретяването на военните разузнавачи, работили за комунистическите тайни служби, Бончева обясни, че не са верни опасенията, че ще бъдат обявени чужди граждани. Противниците на разсекретяването сега твърдят, че с него ще излязат имената на чужди агенти и ще бъде застрашен животът им, а също и националната сигурност. 


"Това с чуждите граждани е такава димна завеса, защото това, което трябва да получим от военното разузнаване е т. нар. служебен архив", обясни Бончева и допълни, че законово няма как да бъдат осветени чужди агенти, а документите от такъв характер няма да бъдат обявени. 


"Въпросът е кой не иска тези документи да дойдат при нас и защо. Аз имам опасения, че там има информация, свързана не с чужди, а с български граждани на високи позиции. За да има такава мощна и бясна съпротива", каза Екатерина Бончева. Тя допълни, че в закона е написано ясно, че Комисията по досиетата трябва да получи всички документи, създадени от тези служби в периода 1944 - 1991 година. Останалото по думите й е лъжливо говорене, което цели да възпрепятства работата на комисията.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Уви... не е скандален, рутинен е...

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1083 Весело

  Те са прави за себе си, нали и те си имат картончета

 3. 3 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Скандален , но не изненадващ !
  С всяко свое действие те показват , че няма полза от тях !
  Отиват само за едни заплати и да кадруват в системата ...
  Дянков би ги нарекъл "феодални старчета ".

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Много внимателно гледах интервюто на Екатерина Бончева пред Цветанка Ризова.Поздравявям я за всичко,което казва и прави през годините.И в конкретния случай за отказа на ВАС -това решение е в разрез със закона!
  Крайно време е да се разсекретят всички документи,особено на военното разузнаване!

  Tony
 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А колко от тези съдии са били с картончета , и по късно са унищожени .
  Изваждане на всички досиета в интернет ,искаме да знаем с какви хора си имаме работа .И да не ми се правят на герой , като разни историци .Видяхме ги как променят историята в полза на една друга държава.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  "там има информация, свързана не с чужди, а с български граждани на високи позиции" - не са опасения, а реалност, от която не може да се отървем. Няма желаещи, които сами да се "пречистят".

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  "Аз имам опасения, че там има информация, свързана не с чужди, а с български граждани на високи позиции. За да има такава мощна и бясна съпротива", каза Екатерина Бончева. "

  Тя дипломатично е казала, че има опасения, а аз директно твърдя, че със сигурност е така.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Не може да решаваш през решение на Конституционния съд, който през 2013 г. обяви, че обявяването на принадлежност въз основа само на картонче е законосъобразно",

  А някой твърдеше, че в България има съдебна система.
  Германците трябва да ни отделят един техен съд, който да разглежда български дела. И ние да му плащаме с пари за съдебната система. До две години нашите съдии ще работят като германски!

 9. 9 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Дано имат воля за лустрация, иначе няма да стане!

  Happy face says, adios !
 10. 10 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Пак някоя гнила ябълка спъва изпълнението на решението взето от Конституционния съд и пречат на Комисията по досиета да си върши работата по закон !

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2227 Гневно

  Без лустрация нема как да стане. И пак да напомним, че в България е забранена...

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  КОЙ е казал на ВАС да не се вадят досиетата. Решението на КС за тях е нищо,важно е какво казва КОЙ

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  "Комунисти, комсомолци, пенсионери
  заедно във труд и бой.."
  Тоталната съпротива на навлеците, назначени от престъпната клика на БСП/ДПС/Атака, срещу действията на новата власт стават все по-очевадни.
  Сега е моментът да се откачим от вредителите посети из държавното управление. Да отхвърлим отровната плесен на самоназначилите се "управители" на родината ни и да заживеем нормално и честно. Дано успеем! Защото само така ще можем да тръгнем към по-добър и по-достоен живот.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1648 Весело

  До коментар [#13] от "Храбър":


  [quote#13:"Храбър"]

  "Комунисти, комсомолци, пенсионери
  заедно във труд и бой.." [/quote]
  =======================

  Друже , не е пенсионери ,
  а пионери ! , ,

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Направете както с алкохолните проби. Който откаже да предаде на комисията изисканите документи(съдържащи част от дейността на един обявен за престъпен режим), автоматично да се смята за агент на ДС и да бъде уволнен за отказ от изпълнение на служебните си задължения. Така де. Като откажеш да дадеш кръв за алкохолна проба, получаваш автоматично най-високата стойност на % в кръвта.
  Никакви отстъпки! Натискайте ги до дупка.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1648 Разстроено

  ЛУСТРАЦИЯ ! ! !
  Пълна ,
  на всички нива във всички направления и власти !
  Това му е майката !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Екатерина Бончева е най-голямото доказателство как се правят демократични реформи. През соца тя работеше в радио Свободна европа заедно с Жоро Коритаров и още един симпатяга, който напоследък не виждам. Та в тия комунистически години, когато слушахме полузаглушените емисии на СЕ, тия наши хора едва ли са допускали, че ще дойде ден, когато свободно ще работят за каузата на словото в БГ. Но май не им е лесно.

 18. 18 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "във военното разузнаване да влязат хора, които са минали курсове в НАТО, а не в КГБ и в чиято биография няма клетвен лист за вярност към СССР и КГБ."
  Това се разбира от самосебеси!!!

  chavo64
 19. 19 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "man_un":

  какъв комунизъм , какви пет лева - чети , каква "Свободна Европа"
  "Екатерина Петкова Бончева е български журналист, водещ на политическото предаване „Студио България“ в радио „Свободна Европа“ и радио „Нова Европа“ (1992 – 2006), както на предаване със същото име в телевизия „Европа“ (2004 – 2005)"

  "Георги Стоянов Коритаров е български журналист. Той е роден на 10 май 1959 г. в София. През 1979 г. завършва специалност славянска филология - сърбохърватски език в СУ „Св. Климент Охридски“. По време на следването си става сътрудник на Държавна сигурност (ДС) под псевдонима Алберт.

  Коритаров владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език. С журналистика започва да се занимава от създаването на вестник „Демокрация“ като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците „Демокрация 91“ и „Континент“. От 1992 г. е в радио "Свободна Европа", където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на няколко предавания.

  През 2003 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на радио „Свободна Европа“ и телевизия Би Ти Ви в рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. В началото на 2004 г. обаче предаването спира, тъй като договорът за него изтича и не е подновен."

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  [quote#14:"Чардо"]Друже , не е пенсионери ,
  а пионери ![/quote]
  Само пенсионерите ги поддържат сега.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Екатерина Бончева сложи пръст в раната! Браво!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 22. 22 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 937 Неутрално

  е ако се бяха отказали от заплатите щеше да е изненада, а това че са се отказали да си свършат работата си е нещо нормално. има хора чакат по 10 и кусур години.

 23. 23 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Г-жа Екатерина Бончева днес звучи като "глас от статуквото" - може и да се подложи на тест по този въпрос, но след като се е отърсила от първите си години в "прехода" ...
  Къде сме днес, Госпожо Бончева ??? ...
  Вола, под който чакаме телето, отдавна не е същия ...

 24. 24 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 843 Неутрално

  .... щото и съдиите и агентите носят под връхните си дрешки едни и същи пагончета.
  Вече е ясно,че възмездието няма да дойде по съдебен път.Нищо. Ще дойде по друг.

 25. 25 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Да не забравяме, че шефът на ВАС е завършил милиционерската школа в Симеоново.

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#25] от "ekip":

  Бойко за сметка на това е завършил Сурбоната!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#25] от "ekip":

  А Цецка Цачева е завършила Харвард с пълен отличен!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#27] от "tribiri":
  А кой е завършил в Кременчук и знае руски язик

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#28] от "shileto":

  Аз не съм завършил в Кременчук, но знам руски, както и английски ако за това ме питаш. Примерно общотомежду левия социолог Райчев и десния Минчев е, че и двамата са завършили СУ, но единия е специализирал в Москва. Сещаш ли се кой от двамата.

  Сещаш се разбира се ! Не е Райчев.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#25] от "ekip":

  Да продължа да питам, щото не знам де! А Цецко какво топно беше завършил?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri":

  Браво, а частушки знаеш ли ?

 32. 32 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  Всяка дума на Екатерина Бончева е вярна! И даже е мека.
  Рушението на съдиите е перверзен отказ от спазване на закона. За което трябва да наказва безмилостно.
  И все пак това са само процедурни хватки на едни страхливи негодници. С право писалите преди мен ги подозират в съучастие с ДС. Хватките им няма да минат.
  Картончетата са си картончета. Съвсем достоверно доказателство за вербуване. Който твърди обратното е или невежа или провокатор.
  !

 33. 33 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#28] от "shileto":

  Красимир Велчев от ГЕРБ. Доволен ли си от отговора? Човекът е инженер по авиационни комуникации.
  Не винаги се пука, където го чукаш!

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#16] от "Чардо":

  И аз ти слагам + ама дай най напред да си намерим нови президент, министър председател и председател на Народното събрание!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#31] от "shileto":

  Знам! Знанието никога не е било недъг. За неграмотността обаче не може да се каже същото.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1400 Разстроено

  До коментар [#16] от "Чардо":

  За съжаление вече е късно. Те се продадоха на нови господари. Докато са им полезни няма да бъдат пипнати дори с перце.
  !

 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Любопитно

  Комисията за досиетата е една голяма измама, създаден с цел да прехвърли отговорността на БКП, Политбюро, ЦК, ДС и служителите на ДС ВЪРХУ ГЪРБА НА АГЕНТУРНИЯ АПАРАТ. ПО ТАКЪВ НАЧИН СЕ ПРИКРИВА ОТГОВОРНОСТТА НА БКП! Агентите са най-дребни винтчета в системата на репресии, създадена от БКП. Но се "осветляват" само агентите! А кой е организирал целият този механизъм! Кой е плащал за всичко това? Сигурно агентите? Съвсем не! Политбюро и офицерите на Държавна Сигурност стоят зад всичко това. И именно те трябва да бъдат осветлени и преследвани!

  В същия ред на мисли цялата отговорност на БКП е стоварена на ДС. А ДС е създадена от БКП! Хитро измъкване, нали? А къде са партийните членове, Политбюро, ЦК на БКП?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  До коментар [#37] от "vxa15365434":

  Изтрепа рибата!
  Просто погледни решенията на комисията по досиетата и ще видиш разсконспирирани и агенти и офицери и цялата гама наред.
  Ние тук да не ядем доматите с колците?!

  !

 39. 39 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  "Според члена на Комисията по досиетата е важно във военното разузнаване да влязат хора, които са минали курсове в НАТО, а не в КГБ и в чиято биография няма клетвен лист за вярност към СССР и КГБ."

  И е така, и не е! Като гледаме колко куца беше реакцията на тези, завършили курсове в НАТО, се питам каква ще ни бъде ползата?! За вредата от КГБ две мнения няма - онези са доказана марка!

  I Want To Believe
 40. 40 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Скандално е друго. Че 25 години хора като Бончева трошат държавна пара, заемайки тая синекурна длъжност. Дали има макар и една държава в бившия лагер, която да има такива измислени длъжности, които да се правят че развиват дейност след 25 години. Какво пречеше тая тъпа комисия да обяви в един ден всички агенти на политическата милиция и с това да се свърши?
  А сетих се да може някои агенти добре пребоядисани да са митничари, посланници а други да бъдат изнудвани че ще бъдат обявени.
  Незабавно закливане на тая смешна комисия за досиетата.

 41. 41 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#15] от "Кремена":

  А ти си супер компетентна. Какво ще стане например ако се осветли сириеца Ахмед, който е бил български шпионин? Ще бъде осъден за шпионаж и пребит с камъни. Това ли искате вие десните здрави сили? Ами ако същият Ахмед и сега помага на България?
  Престанете със злобната си истерия. Трябва да бъдат обявени САМО агентите на политическата милиция и политическото направление на ДС, като например агент Гергов и да последва лустрация, да освободят такива митниците от компетентното си присъствие. А не Вучков да си ходи а агент Гергов да остава щото е твърде удобен.
  Каква лустрация искате, като не ви пука за Гергов и Будов?

 42. 42 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тъкмо щяхме да видим името на др. Костов, след подвизите му в школата в Кременчук, и доминираният от Позитано, сараите и лабораторията съд отново защити децата си...

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 43. 43 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#40] от "ivanivanovv":


  [quote#40:"ivanivanovv"]Незабавно закливане на тая смешна комисия за досиетата. [/quote]

  Грешката е вярна. Точно това им се иска на някои - да я ЗАКЛИНЯТ!
  Обаче клин клин избива...

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  КОЙ не дава...много 'ценни' кадри ще бъдат осветени...естествено затова е цялата съпротива,а тия тъпотии че видиш ли някой някъде щял да бъде 'осветен'..както каза госпожата няма да разкриват досиета на чужди граждани,май там си е един от последните скрити бастиони на ДС

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 46. 46 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#44] от "AzDebil":

  Не ви разбрах идеята, бихте ли пояснили?

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 47. 47 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1648 Разстроено

  До коментар [#34] от "tribiri":


  [quote#34:"tribiri"]ама дай най напред да си намерим нови президент, министър председател и председател на Народното събрание! [/quote]

  Де ги ? !
  Имам чувството че свестните бягат !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 48. 48 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#42] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Ти гледай, някой много нагоре, да не излезе с фабрикуван нарочно поръчков имидж, не само негов, но и на цялата група наречена, кой знае защо партия, Костов го остай... Той си знае какъв е.

 49. 49 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1648 Разстроено

  До коментар [#36] от "AzDebil":


  [quote#36:"AzDebil"]За съжаление вече е късно[/quote]
  Че се продадоха -=- продадоха се !
  Ама защото има купувач , който купува боклуци !
  А иначе -=- по-добре късно отколкото никога !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 50. 50 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#45] от "не на безразличието":

  не ги разбираш нещата, ама бъди жив и здрав. Ваньо Танов нали е баш политически и какво, на позиция ли е на позиция. А военните разузнавали например колко танка има Ливан и колко Сирия, какво общо имат с ДС? Те просто не са вършили работата на ДС. Докога с десеторните ви десни стандарти? Поне в нещо покажете принципност.

 51. 51 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#46] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Човека ти казва в прав текст, че не се става, току така лесно масажист на уши, макар и подследствени...

 52. 52 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пример за гербаво двуличие:
  Ваньо Танов агент в 6-ти отдел на ДС с псевдоним Гергов17|4723|06.04.2010
  Ваньо Танов агент в 6-ти отдел на ДС с псевдоним Гергов
  Бившият директор на ГДБОП и настоящ шеф на Агенция “Митници“ Ваньо Танов е бил агент в митичния Щести отдел на Държавна сигурност под псевдоним Гергов до 1982 г., показва проверката на Комисията по досиетата за сътрудници на ДС в МВР.

 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#17] от "man_un":

  " През соца тя работеше в радио СЕ,заедно с Жоро Коритаров .."


  Журналистът Георги Коритаров,ченге от ДС с агентурен псевдоним - " Алберт " - за него ли говориш ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А от шести отдел по БКПейски няма. А сега димка на гърба на разузнавачите ни. Които са работили САМО извън България а не срещу жена си, комшията и вицовете които разказват...

 55. 55 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#37] от "vxa15365434":

  Тук са си и пътуват по чужбина, след като мутризираха България и после за благодарност ликвидираха една голяма част от тази гвардия, която им разчисти пътя към едрия спекулативен бизнес.

 56. 56 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":

  " Бойко,за сметка на това е завършил Сурбоната "


  Не хапи,ами се научи да пишеш СОрбона !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 57. 57 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#56] от "niksan1":

  Човекът не хапе. Просто използва едно от по-малко известните публично наименования на Магнаура Академи дьо Симеоново.

 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#56] от "niksan1":

  Сурбоната, сурбоната е, щото става дума за завършилия.
  Иначе може и да е Сорбоната...

 59. 59 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#46] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Пояснявам: От "Кременчуг" може да излязат много интересни неща, но не винаги въображаемото е действително. Реалността е много по-интересна, а понякога невероятна, НО винаги неочаквана.

 60. 60 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#36] от "AzDebil":

  " За съжаление вече е късно "


  Това го кажи на бълдъзата си ! Късно е само за мъртвите ! Никога не е късно да станат явни досиетата на Първанов,Стоянов,Доган,Местан,Кеворкян,Гарелов,Коритаров,всичките от КС,ВСС,съд,прокуратура и 550 000 съскащи змии !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 61. 61 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  До коментар [#49] от "Чардо":

  Чардо, правило в занаята е, че агентът по условие е боклук. Иначе не става за вербуване. Стерилните са безполезни. И обикновено не се поддават. Имат морал. А това е недостатък в случая.
  И да, прав си за късното. Лустрацията е необходима, но уви господарите няма да позволят. Освен за амортизираните. Но това е нищожно малко.
  !

 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  До коментар [#60] от "niksan1":

  Или не си разбрал или се правиш на наивник. Говоря, че е късно за лустрацията по изложените причини, а не за публикуване на досиета.
  Правиш ли разлика?
  ?
  !

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#51] от "convince":

  +++++++++++++++++++

  !

 65. 65 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#54] от "ivanivanovv":

  " Които са работили САМО извън България ..."


  Никаква димка за никого ! Какво значи работили извън България ? За кого са работили ? За да са на власт Политбюро на ЦК на БКП и целият партиен апарат,А НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ! А,ако онзи от Иран или Сирия е ПРОДАВАЛ интересите на собствената си държава и народ,срещу заплащане - нека го прибиват с камъни или го бесят - все тая ми е ! Вземи да прочетеш Антон Тодоров и книгата му " Задкулисие . Иван Костов " и ще ти стане ясно за нашето разузнаване преди 10.11.1989 година . Там са цитирани имена,звания и длъжности на много некадърници " разузнавали " в Англия,Испания,Германия ( Западна ) и въобще ! Дори,ако централите на Запада бяха отворили широко врати до строго секретни материали,нашите пак нищо не биха взели,защото НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ НЕ Е ЗНАЕЛ ЕЗИКА НА ДЪРЖАВАТА В КОЯТО Е РАЗУЗНАВАЛ !
  Най-обикновена и неграмотна номенклатура,харчила безмилостно чужда валута закупена с български левове т. е. с наши пари !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  "...да влязат хора, които са минали курсове в НАТО, а не в КГБ и в чиято биография няма клетвен лист за вярност към СССР и КГБ."
  Тези,верните на КГБ,вече да бяха ги пенсионирали.Все пак,минаха 25 години.

 67. 67 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Има доза демагогия.
  Защо комисията не обяви Цветан Цветанов за причастност
  към ДС? Ами бил в техническите служби (автопарка), ама
  то си е щат към ДС. А освен това е бил и в звено Анализи като аналитик, което не е техн. служба, а светая светих - сърцето на ДС.
  Същата комисия не обяви и Бойко Борисов - бил научен работник, макар и в школата в Симеоново ( ама други хора
  от Симеоново обяви). А щатът на днешния ни премиер е ръководител на катедра във факултет Първи - Държавна сигурност, а не например в Пожарникарския. И щатът му е от ДС, и офицерското му звание е от ДС.
  И да не давам др. примери, от които достатъчно скандален е онзи с ключовото забавяне на досието на агент Гоце - Първанов.
  Комисията върши работа, но и понякога я деформира, като политизира дейността си, и то при най-важните лица в държавата. И тук е опасността.
  вижте само Правилникът й:
  Чл. 6. (1) Председателят на комисията:
  7. пряко се разпорежда с архивния фонд по чл. 32, ал. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за
  обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия;
  Освен това той еднолично определя дневния ред на заседанията (без това да се гласува) и т.н. Предложенията
  на другите членове се гласуват.
  Разбрахте ли сега?
  Шефът на комисията чрез Правилника й за работа е превърнат в тоталитарен неин вожд. Само той -
  един-единствен има достъп до архивите, той определя по
  кои лица ще се произнасят и т.н. Членовете на Комисията на практика са пионки, маши в неговите ръце.
  Да напомня, че шеф на комисията пореден мандат е Костадинов - човек на БСП и в нарушение на категоричните изисквания на Закона - сред босовете на Областна служба на МВР по времето на тоталитаризма.
  И ако председателят е бил ръководител на сериозна структура на комунистическите органи на сигурността, дето ще разкрива агентурата им, то зам.-председателят, който евентуално го замества (например при болест) не знам защо, но е задължително от ... ДПС!
  В този смисъл освен неразкриването на редица политици,
  което е факт или разкриване със закъснение, може и да има злоупотреби с картончета (засега е нямало, ама знае ли се,
  ако трябва някой да се оцапа задължително заради полит. конюктура).
  Затова личното ми мнение е, че Комисията трябва да се
  отърве от политизацията в дейността и от задкулисието,
  което присъства при произнасяне за най-видните обществени и политически фигури.
  Първо - да се спази Законът и подмени съставът й.
  Второ - членовете да са равнопоставени с председателя.
  Трето - да има достъпен опис на приетите досиета и имена, вкл при поискване и за членовете на парл. комисия по сигурността, за да няма злоупотреби с укриване на информация.
  Има и четвърто, и пето..
  А относно картончетата съм раздвоен. Все пак имаше хора, които доказаха чрез съд и осъдиха комисията, че въпреки картончетата им не са били агенти ( съдия Илия Палолов - явочник с квартира, която обаче тогава още не е била построена, дизайнерката Мария Инджова, обявена за доносник
  и др.). Проблемът е колко научиха за това и доколко измиха имиджа си!
  За мен решението е като в ГДР - да се обявят за открити всички досиета и данни. А не да се плюнчим вече 25 години картонче по картонче и досиенце по досиенце.

 68. 68 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  До коментар [#67] от "Григор Лилов":

  + разбира се, но....
  Има доза демагогия. Но това е емоционална преценка.
  Рационалната преценка - има идеология и пропаганда. Най-точно казано - ПРАГМАТИКА!
  Законът се спазва. Всъщност точно това описваш.
  Политика. Неизбежно.
  Посочените лица.....имат задокеански гръб. А днешните ни служби са в една общност със задокеанските. Някога бяха в една общност с предуралските.
  Няма пълен суверенитет.
  А сега за закона. По важен е онзи член /мисля 36/ в който се определя създаването на Спецархив вътре в комисията, подчинен еднолично на Председателя. Там са СКРИТИТЕ ДОСИЕТА. Скрити по изрично искане на Службите. Да припомня службите са в една общност с другите служби от НАТО. Така че засекретяването на УПОТРЕБИМИТЕ е парекселанс интернационално.
  Политика!
  Абсолютна истина и абсолютен суверенитет няма.
  Та посочените от теб лица, могат да са в този архив....с благодарност към задграничните си господари.
  А за картончетата не си прав. Примерите, които прилагаш са адвокатски хватки. Лицата е трябвало да се отърват. Някой е имал интерес.
  Законът се спазва точно. НО всеки закон е и есенциална ПОЛИТИКА.
  Имаше една приказка за кучите синове....
  !

 69. 69 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#68] от "AzDebil":

  Не съм съгласен с вас, че гърбът на спецархива в Комисията е задокеански.
  Разработката Червеи и скандала със службите показва кого в действителност са обслужвали ръководителите на тези служби, когато са копирали всички масиви информация до последната запетайка. Факт е, че досиетата на военната спецслужба и на разузнавателната не са предадени на комисията. Факт са чии са и двамата най-важни хора от ръководството на Комисията по досиетата. Т.е. изградена е система, в която засега няма оставена пролука.
  А законът КАТЕГОРИЧНО НЕ Е СПАЗЕН и е погазена негова забрана с избора на бившия служител на тоталитарните служби Костадинов за шеф на комисията. Доскоро и предишният секретар беше в нарушение и на буквата, и на духа на закона като кадър на системата за сигуронстта. Фактът, че всички депутати и масата експерти не говорят въобще за това - никога и никъде досега, както и за тоталитарния правилник, е показателен. Явно има тежки задкулисни зависимости.
  Да напомня, че според същата комисия починалият патриах Максим (чиято църковна кариера започва от Москва) се оказа парадоксално чист като сълза, макар че иначе клирът бъка от агенти на ДС, а и за самия Максим изскочиха документални съмнения.
  В този смисъл комисията се оказва - и волно, и неволно, вкл. и от външни спрямо нея обстоятелства - орган, изповядващ колкото истината, толкова и задкулисна "целесъобразност" от разкриването й.

 70. 70 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#50] от "ivanivanovv":

  ми светни ме батка..няма лошо всеки от всичко не разбира...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 71. 71 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#38] от "AzDebil":

  Debile, mnooooogo pishesh!
  Gluposti pishesh!
  Razkriwat se dosietata na AGENTITE, a ne na DS, BKP.

  Iskame celiat sastaw na DS!
  Iskame spisak na chlenowete na BKP!
  Partiinite sekretari ....

  Razbra li, Debile!  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK