Още четири къщи в историческия център на Варна ще бъдат разрушени

Ул. "Братя Шкорпил" във Варна, където предстои разрушаването на 4 стари сгради за реализацията на нов жилищен проект.

© Спас Спасов

Ул. "Братя Шкорпил" във Варна, където предстои разрушаването на 4 стари сгради за реализацията на нов жилищен проект.



Нова осеметажна сграда може да се появи в близките месеци на мястото на архитектурен ансамбъл от няколко стари варненски къщи в историческото ядро на града. Това показват плановете за застрояването на част от известната ул. "Братя Шкорпил".


Според разработения Подробен устройствен план за реализацията на проекта трябва да бъдат съборени три от старите сгради, намиращи се там, а от четвъртата, която е културен паметник, да остане само фасадата. Възложители на плана са Даниел Славов и едноличното дружество, записано в документацията на проекта като "Любелия" ЕООД. Информация за нея в Търговския регистър не може да бъде открита.


Четирите имота, върху които ще се строи се намират в отсечката между кръстовищата на ул. "Братя Шкорпил" с ул. "Драгоман" и бул. "Владислав Варненчик" във Варна. Според обяснителната записка към разработения Подробен устройствен план, на тяхно място предстои да бъде издигната жилищна сграда висока19.5м до т.нар. "корниз" - без подпокривните пространства.




Срещу предстоящото строителство


се обявиха както собственици на съседни имоти, така и членовете на Консултативния съвет към кмета на Варна по опазване на недвижимите културни ценности. Копието от писмото, представено от местната администрация, няма входящ номер. (Виж прикачения файл)



Според неговото съдържание проектът трябва да бъде спрян, тъй като реализацията му ще доведе до появата на постройка, чужда на архитектурата в тази централна част на Варна.


Причините, поради които членовете на комисията смятат, че проектирането на осеметажна сграда в историческото ядро на Варна е станало възможно са няколко.


На първо място става дума за "порочни и двусмислени определения в самия Общ устройствен план на града", твърдят те. Според председателя на съвета Николай Савов това дава възможност за административни, корупционни решения на гърба на варненската архитектура и историческа цялост".


В текста на писмото до кмета на Варна се твърди също, че към проекта на бъдещата сграда е изработен графичен чертеж, който "фалшифицира" силуета на една от съществуващите сгради – паметници на културата, (известна на варненци като някогашното Консулство на Република Куба).


В този случай членовете на консултативния съвет смятат, че това е направено, за да се аргументира "срутването и незаконното застрояване със свръхетажност на защитен архитектурен ансамбъл".


"Зная за това обвинение, каза авторът на проекта арх. Красимира Христова. То беше обсъждано и по време на раглеждането на проекта от Експертния съвет устройство на територията в Община Варна. Пред неговите членове съм декларирала, че съм използвала вече съществуващ и одобрен проект на въпросната сграда. При това положение не виждам никаква причина работата ми да бъде квалифицирана като "фалшификация".


Проектът на новата жилищна сграда на варненската ул. "Братя Шкорпил"

© Спас Спасов

Проектът на новата жилищна сграда на варненската ул. "Братя Шкорпил"


За реализирането на проекта


трябва да бъдат съборени три къщи,


представляващи според членовете на Консултативния съвет еталони за няколко различни архитектурни стила от края на 19 и началото на 20в.


За строежа на бъдещата осеметажна стъклена сграда ще бъде разрушена и четвърта постройка, дело на известния архитект Венедикт Попов, която е регистрирана като паметник на културата. По тази причина от нея ще бъде запазена само фасадата.


"Българското законодателство допуска такова вграждане в нови постройки, каза арх. Владимир Рачев, регионален инспектор на отдел "Недвижимо наследство" в Министерството на културата. Докато законът не се промени няма никакво основание подобни проекти да бъдат спирани".


Според Рачев напълно законна е и височината на бъдещата осеметажна сграда, тъй като Законът за устройство на територията регламентира, че тя може да бъде равна на ширината на улицата, но която се намира постройката.


От тази къща ще остане само фасадата, за да бъде вградена в бъдещия осеметажен жилищен блок.

© Дневник

От тази къща ще остане само фасадата, за да бъде вградена в бъдещия осеметажен жилищен блок.


"Това е законът, каза Рачев. Ако някой иска да бъдат въведени нови правила, трябва да инициира промяната му. Друга възможност няма! В случая ул "Братя Шкорпил" е една от най-широките във Варна и по тази причина допустимата височина на застрояване също е голяма", обясни той.


По думите на Рачев според действащия в момента Общ устройствен план на града за централната му част не е предпоставена никакво ограничение за максимална височина на ново строителство. За да бъде въведен някакъв друг регламент, различен от действащия в момента, Планът трябва да бъдат променен.


Казаното от Рачев съвпада с мнението, изразено и в писмото и на Консултативния съвет за опазване на недвижимите културни ценности във Варна. То гласи, че


корекции в ОУП на Варна са наложителни,


за да бъде спряно продължаващото от години заличаване на историческия архитектурен облик на града.


По информация на общинската администрация в града до момента вече са подадени близо 90 заявления с искане за корекции в Общия устройствен план.


"Промените могат да бъдат направени само след сформирането на експертен съвет, който да обсъди, подадените до момента предложения, каза неотдавна по същия повод и главният архитект на Варна Виктор Бузев. Според него на актуализация подлежи и списъкът с паметниците на културата в града.


В началото на март стана известно, че Варна ще е първият български град, в който всички паметници на културата ще бъдат включени в кадастъра. За да се случи това за първи път от 1982 г. бе актуализиран и списъкът с паметниците на културата на територията на общитната. В него вече има 570 обекта, 150 от които получат защита за първи път.


Но докато механизмите за защита на паметта сработят, архитектурата на стара Варна "оцелява" само в снимките на колекционерите и няколко носталгични сайта в Интернет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Безобразие ! Какви ли не безобразници си правят каквото им скимне !

 2. 2 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Идиотщина. Навсякъде в Европа гледат да запазят максимално много сгради със стара архитектура и ги поддържат, така че да изглеждат добре. Кой знае кои пак си е опекли питката и са готови с новата схемата ... сигурно някой от общината и съответните строители.

 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  абсолютна далавера както и всички останали разрешителни за стреижи в свлачищни зони във Варна

 4. 4 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Е дружеството се казва "Любелия", кво повече

  Birds of a feather flock together.
 5. 5 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ще направят от нещо нищо.

  Вещица от Овнерог
 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1088 Весело

  Община ТИМ яко конкурира мИнДИЛите в бутането на сгради-паметници на културата. Да качат видео на тимаджиите с къртачи в ръка.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#2] от "terorio":

  То да беше само общината - щом една от къщите е паметник на културата се иска специално разрешение от Министерство на културата.

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1036 Разстроено

  Варна да се дига и да запази красотата на историческото си наследство. Само без запалвания.

 10. 10 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Настъплението на „Мутробарока“ ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 11. 11 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#7] от "mtmvb":
  Кои са "добрите хора", екзекуторите на ТИМ ли?

  ZeroOne
 12. 12 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 434 Любопитно

  "... ще остане само фасадата, за да бъде вградена в бъдещия осеметажен жилищен блок."

  Хубаво е, че поне ще оставят наистина красивата фасада!

 13. 13 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Факт е ,че повечето от тези къщи са в много лошо състояние. Ако няма кой или как да се възстановят, по-добре да се направи нещо ново

 14. 14 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Жалко.
  Това е една от последните улици в града, които носят дъха на стара аристократична Варна.
  Тишина, красота и спокойствие излъчваше ул. "Шкорпил".
  Тимаджийския мутро-кичозен ботуш нагази и тука. Жалко.
  Стария кмет К. Йорданов с всичките му кусури, поне към старите сгради на Варна имаше слабост.
  Омърсиха всичко наред.
  Не е за вярване, но за двайсет години намразихме града си.

 15. 15 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Нирвана...
  "В случая ул "Братя Шкорпил" е една от най-широките във Варна и по тази причина допустимата височина на застрояване също е голяма" - там няма място две котки да се разминат от паркирали коли, сега като се настанят новодомците - интересно, къде ще паркират.
  МНОГО гради бяха съборени вече и подобни недоразумения - лъскави стъклени сгради между старинни къщи има из целия център. Инвеститорите трябва да са се изненадали, че някой изобщо им прави забележка.

 16. 16 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 614 Неутрално

  [quote#14:"Слав"]Стария кмет К. Йорданов с всичките му кусури, поне към старите сгради на Варна имаше слабост. [/quote]

  Това категорично не е вярно - той единствено собствената си сграда и съседните до нея е опазил. Старата военна болница - колко удобно "падна" сама, нали, ами розовата къща до бирария "Алба". А на "Приморски" къщичките - вече са непоправими, ами къщата до Морска гара, дето я палят вече емнайсти път, да не говорим за малките къщички с интересни фасади, които изчезнаха една по една...

 17. 17 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "Слав":

  ми нали "стария кмет" К. Й. беше лицето и устата на ТИМ 15 години бе....
  айде малко адекватност

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 18. 18 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Да имаше начин, морето щяха да превърнат във водопади и шадравани за частните си хотели и вили.
  И да го оградят с тел, да сложат охрана и бариера мутро-ортаците на борисов.
  С бреговата ивица това вече се случи.
  Как ли се дразнят, че морето все още не се парцелира?
  ТИМ нямат загубено дело в съда. Няма да е проблем да докажат, че навремето дядо им го е притежавал и държавата му го е отнела чрез сила.

 19. 19 Профил на rat
  rat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има нещо доста сбъркано в нещата. Лошо е да се събарят такива къщи. Но пък управата на Варна не прави нищо, те да изглеждат добре. Къща, културна ценност, пък заобиколена от улици с хиляди автомобили. Грозна картина. Кмета да затвори улиците, да махне автомобилите, да павира уличките и да ги направи пешеходни.

 20. 20 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "rat":

  дай пари и ще стане
  акъл всеки има... пари дай....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Варненското центърче е една кочинка. Виждаме, че прасенцата ще се увеличат. Ан тъй на - да си ходят връз главите - те са като западните шопари... А туй - да оставиш само фасадата си е извращение, ама то много акъл не се иска

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Планове много,дупки из Варна колкото искаш и всичко върви агале-агале и даже не върви.

 23. 23 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "име" съчиниха "картофена къща" и я разрушиха.

 24. 24 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Благодаря за статията.

 25. 25 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И тук навярно ще съборят къщите както стана с къщата на бул. Княз Борис архитектурен паметник. Събориха я и я извозиха събота и неделя и в понеделник къщата я няма.

  Какво стана сега, къща няма, парцела е свободен и заграден, може би се водят дела.

  В такива случай, държавата трябва да национализира имота и да възстанови старата сграда за ползите на обществото, друго справяне с такива хора няма.

 26. 26 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 952 Разстроено

  Преди време в Англия Рууни си беше сменил щорите /подчертавам - щорите!/, на къщата, в която живееше и го накараха да възстанови автентичния им вид, че и глоба му тръснаха!
  Та така е по света...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 27. 27 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Лакомия+некадърност = корупция+безобразия!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 28. 28 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 437 Разстроено

  [quote#16:"lalleen"]Това категорично не е вярно - той единствено собствената си сграда и съседните до нея е опазил. Старата военна болница - колко удобно "падна" сама, нали, ами розовата къща до бирария "Алба". А на "Приморски" къщичките - вече са непоправими, ами къщата до Морска гара, дето я палят вече емнайсти път, да не говорим за малките къщички с интересни фасади, които изчезнаха една по една... [/quote]

  Много жалко за сградите ! Дано поне малкото което е останало да бъде запазено !

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Още през 18в. в Париж е определена височината на всички сгради - 12м, и всички сгради са като под конец. Но там живеят французи, хора фини, не каскети и ушанки.
  А у нас от години управляват децата на ушанките и каскетите, обиколили са света, но нищо добро (нормално) не са възприели.

 30. 30 Профил на rat
  rat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "mtmvb":

  Пари могат да се намерят от много места.
  - Европейско финансиране,
  - Спиране на кражбите от общинския бюджет за месец,
  и още и още много други начини за финансиране.

 31. 31 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Доколкото разбирам трите къщи предназначени за събаряне са частна собственост - който си му харесват, да ги купи от собствениците и да не ги събаря.
  Относно четвъртата, регистрирана като културна ценност- всеки , който поне веднъж е бил западно от Калотина, е виждал как се процедира с такива сгради в аналогични случаи....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 32. 32 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 599 Неутрално

  А балъците в една Франция, например, където никак не разбират от туризъм, в същото време всячески се чудят как да запазят старите сгради на по 3-4 века...

 33. 33 Профил на pompastic
  pompastic
  Рейтинг: 214 Любопитно

  Проверете Даниел Славов в Гугъл и всичко е ясно! ... а можеше и Дневник да го направят

 34. 34 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Разстроено

  мислене на дребно, това е, което правят тези бизнесмени, макар и да си мислят, че са улучили шестица от тотото

 35. 35 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "Слав":

  Ами ако имат разрешително, ще строят. Чудно в София като строи някой, пак така ли реват софиянци. Или в софия никой не строи? Още повече че въпросната фасада, която имала историческо значение ще се запази.

 36. 36 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#33] от "pompastic":

  Вярваш ли Дневник да пишат срещу ТИМ и Дидо Дънката?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2676 Гневно

  Бай Ганю на власт! Искахте капитализъм - моля, заповядайте!

 38. 38 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#36] от "mitko11":

  Срещу Дънката няма да пишат, но за другите редовно се заяждат, просто в момента нямат нищо общо с тоя строеж. Като цяло в Дневник са малко по-особени журналистите когато става дума за определени теми, самият Спас Спасов беше пиар на Добрин Митев навремето.

 39. 39 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Преди 5 - 6 години ми беше направило впечатление в Барселона как събарят 5 етажна сграда, но подпират фасадата, която гледа към централен булевард. Т.е. остава само една стена подпряна с едни железни тръби да стърчи. След това строят модерна сграда, но запазват старата фасада. И така външният вид на новата сграда остава непроменен, а отвътре има нова и модерна сграда. Не знам дали подобно нещо може да се направи и тук, но отстрани изглеждаше доста впечатляващо.

 40. 40 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Това си е чисто престъпление! Има у нас едни хора за разстрел!
  Мечтая за време, в което ще има наистина прокурори, а не страхливи и алчни з@д..ци!
  Имаше време,когато си мислех, че човек не бива да е кръвожаден!

 41. 41 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 641 Гневно

  До №37,

  Капитализма не пречи примерно на една Холандия да съобразява със законите си и огромна част от къщите да са отпреди 300 години. Виж картинки ако не си ходил. Пък и не само там!
  И за твое сведение наличието на любимия ти социализъм докара всичката красота по градове, села и паланки и изпосъбори всичко, кото беше старо.
  Тези са потомците и хранениците на тогавашните главатари.

 42. 42 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 434 Неутрално

  С всяка изминала година Варничка губи очарованието и красотата на центъра си. И от една перла в България, представляващо изключение от липсата на архитектурен стил или соц-стила се превръща в урбанизирано-бетонизирано село - "един блестящ свят от метал и стъкло". А виновниците не са само ТИМ-аджийски мутробарок и откровена селяндурщина, но и безхаберието на липсващите варненци, примесено с некадърност и корупция в общинската администрация.

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
 43. 43 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#42] от "the next K":

  Добре, защо в чужбина като се правят нови сгради и като се инвестира в модерно строителство, хората ахкат и охкат, а в България като се хване някой, винаги трябва да го наричаме мутробарок или селяндурщина? Всички дават акъл, ама едва ли има един архитект тука. Хем искаме да ни е хубаво, хем не искаме никой да строи.

 44. 44 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В ТИМландия лакомията и простотията граници няма.

  chavo64
 45. 45 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Трудно е да се обясняваш с ТИМ-аджийски тролове за аристократичния облик на Варна или за културно-историческото наследство.Да им обясняваш, че именно атмосферата на тези къщи различаваше Варна от останалите градове (преди мутрите да ставаха архитекти)...
  Не се хабете. Не може да налеете акъл там, където поначало си го няма, нито да възпитате вкус и естетика там, където одобряват х-л Графит вместо лятното кино, галерията и книжарницата, които бяха съборени за да бъде построено това недоразумение в околния ансамбъл от стари и красиви сгради.

 46. 46 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Затова вече не Варна , а Бургас е наричан морска столица....

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  По центалната част на Варна има немалко стари,полусрутени сгради,в които се събират и наркомани.Сигурно наследниците на тези сгради въобще не живеят в България или са починали.Но хубаво е общината вместо да събаря,да намери начин да ги възстанови.,защото са красиви.

 48. 48 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ужас! Ако решат да съборят още 8 сгради и могат да вземат цялото каре и да си построят 30-40 етажен небостъргач!?!? Какво е това безумие?!?

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 49. 49 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Подкрепям разрушаването на варна!

 50. 50 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 595 Гневно

  Хубавото на тази улица в момента е, че е широка, има тротоари, има въздух. Ако се построи такъв мастодонт - улицата ще стане доста по-тясна, въздухът ще изчезне, няма да има светлина, защото въпросните сгради са от южната страна, дърветата ако не ги отсекат по време на строителството трудно ще оцелеят без светлина.

  Проектите са такива, че сградите не трябва да засенчват други сгради, но ако засенчват цяла улица и 10 дървета не е проблем

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 51. 51 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#43] от "atomicdreams":

  А в Амстердам, викаш, не се е намерило никой голям инвеститор до старинните триетажни къщи да построи модерен небостъргач? Има малко такива места и те са обособени. Старинното се реставрира, а не се заличава напълно. Тук хората охкат и пъшкат, защото всичко това се разграбва и се строи без стил. Града няма лик а е чиста чалга - ново до старо, чисто до шарено, без никакъв стил! Това е лика на града, ако на теб ти харесва, ще предположа, че си фен на Пайнер, както много от тези богаташи.

 52. 52 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Въпросните французи определят Прага за най-красивия град. Там проблемът със строителството е решен лесно - забранено е ново строителство в централната част на града. Тя е отредена за туризъм и живеене. Бизнес сградите и жилищните сгради са отделени в квартали. Повечето хора не подозират, но ако се качите на метрото и отидете на няколко от последните спирки ще видите съвременни жилищни комплекси, бизнес паркове и т.н.



  До коментар [#41] от "nonsens2":


  До коментар [#29] от "historama":

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 53. 53 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  простотия до шия , какви хитреци ,какво ли не говорят докато ги изберат,

 54. 54 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1577 Любопитно
 55. 55 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Варна има определено много стил и красота, но те са трудни за опазване. Една София, например, в която постоянно се говори, протестира и критикуват такива мероприятия, все още трудно спира крупни инвеститори в центъра. Макар че, може би е добре да има тук-там по някоя нова сграда. Някой даде примера с Париж, но затова Париж е Париж - защото само той е строен с такъв замах, с толкова пари и с толкова координация.
  Имайте предвид и нещо друго - рестарирането на стари сгради е много скъпо начинание. Да оправиш подове, тавани, мазета, фасади, да рестраврираш орнаментите и завъртулките по фасадата често е почти толкова скъпо, колкото да направиш чисто нова модерна сграда.

 56. 56 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Като египетските фараони, да се разруши всичко, строено преди тях. Така се стига и до идеята за пирамидите-гробници, толкова здрави градежи, че да не могат да бъдат разрушени.

 57. 57 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 438 Разстроено

  Ех, Варна, Варна Мишо, добре, че не си жив, няма да видиш как ще съборят бащината ти къща... щели да оставят само фасадата, виж ти.
  Гнус ме е от тия боклуци, зинали да налапат де що има и превърнали Варна в западащ град. Живея тук от 25 години, но напоследък ми се ще да се преместя. Никаква морска столица не сме, а мръсно, хаотично и гъсто застроено градче с една Морска градина и те това е. Дано поне тя бъде пожалена, макар че има разни обектчета тук-там започнати...

 58. 58 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#57] от "serena":

  Управниците се сменят, но морето остава, това не могат да променят.

 59. 59 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#46] от "pentuer":

  От кого от батките ли?

 60. 60 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 1138 Разстроено

  Слав го е казал добре - за 20 години си намразихме града.
  Болно ми е, че за няма и две десетилетия Варна се превърна в частна собственост и светлина в тунела няма. А и не е лъжа клишето, че във Варна варненци не останаха.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK