Културното министерство: Настоятелството на НГДЕК манипулира и спекулира

Културното министерство: Настоятелството на НГДЕК манипулира и спекулира

© Министерство на културатаМинистерството на културата отговори късно във вторник на открито писмо от името на училищното настоятелство на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), в което ведомството бе обвинено, че "очевидно, не може да се справи с решаването на този проблем (за това в коя сграда да работи училището - бел.ред.) в рамките на своята компетентност".


В реакцията на ведомството настоятелството е обвинено в манипулации и спекулации, а ръководството на гимназията - в самоуправство.


Ден по-рано министерството съобщи, че на среща с ръководството и преподаватели в НГДЕК са се договорили гимназията да използва като филиал сградата на 13-то училище в София (която ръководството и настоятелството иска да продължи да използва като основна) за занимания с горните класове, както и да започне прием от 5-ти клас.
Във вторник обаче настоятелството разпространи отворено писмо към премиера Бойко Борисов, в което освен това обвинява принципала на Класическата гимназия в опит да внуши на обществото, че ученици и родители проявявали "капризи".


В текста се заявява, че европейските средства, с които е ремонтирана нежеланата сграда на гимназията в кв. "Модерно предградие", всъщност лишавали гимназията от перспектива. "Училищното настоятелство вярва, че българската държава може да ремонтира едно българско училище със средства от държавния бюджет и да не се възползва от европейското финансиране", се казва още в писмото. В събота дългогодишният бивш директор на НГДЕК Гергина Тончева нарече обновяването на сградата "един ненужен проект за ремонт".


Откритото писмо съдържа и 9 пункта с аргументи (но без цитиране на нито един конкретен документ - бел.ред.), които предизвикаха Министерството на културата да отговори няколко часа по-късно на всяко от обвиненията.


В текста се казва, че твърденията на настоятелството "не отговарят на истината и целят манипулиране на общественото мнение". (Отвореното писмо е от настоятелството, но бе публикувано под заглавия "Учителите от НГДЕК към Борисов: Не сме капризни" и "НГДЕК написа отворено писмо до Бойко Борисов".)


На първо място министерството уточнява, че през есента на 2013г. "учебните занятия са преместени без изрична писмена заповед (което е вид самоуправство) в сградата на бившето 13-то училище, находяща се на ул. "Св.Св. Кирил и Методий" № 63."


Следват отговори точка по точка на 9-те твърдения в откритото писмо, като често се цитират конкретни документи и факти,  използва се изрази като "спекулация", "несъстоятелни" и "не отговарят на истината", включително по непрекъснато повтаряната теза, че в ремонтираната сграда има азбест. Говори се още за непознаване от настоятелството " не само на правилата за изпълнението на проекти, финансирани по Оперативните програми, но и на правилата на провеждане на обществени поръчки". (Бел ред. - председателят Ирина Репуц е юрист по образование)


Отново ръководството на гимназията е обвинено в "лошо стопанисване на сградата", довело до допускане на злонамерени действия и повредите, от които всъщност се оплаква настоятелството.
Относно твърденията, че не могат да се използват рампите за хора с увреждания от министерството казват, че ръководството на НГДЕК е заключило за постоянно официалния вход, "което наистина прави рампите за хора с увреждания неизползваеми."


Накрая министерството припомня по повод протестите, че "провеждането на нормален учебен процес е в задълженията на директора на училището и на учителите от гимназията" и че  те следва да прекратят "порочната практика" ученици да не посещават учебни занятия.


От 23 февруари насам това е деветото официално съобщение на сайта на министерството по тази тема - толкова, колкото са и съобщенията по всички останали дейности на ведомството и министъра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK