Местан: Трябва ли да сложа еврейска значка, за да станем от ДПС новите евреи (видео)

Лидерът на ДПС Лютви Местан

© Анелия Николова

Лидерът на ДПС Лютви МестанВ реч от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан сравни партията си със съдбата на евреите по време на Втората световна война и обвини в нацизъм Реформаторския блок и Патриотичния фронт заради твърденията им, че ДПС имала силно влияние в службите. Повод за речта на Местан беше изказването на съпредседателя на Фронта Валери Симеонов по-рано, в която той обяви ДПС за виновна за "циганската престъпност". А цялата размяна на реплики стана по време на дебатите за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и поемането на поста от Румяна Бъчварова.


"Трябва ли да сложа днес символа еврейска знача на ревера си, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в XXI век", заяви Местан, след като депутатите му се върнаха в залата. Те бяха напуснали веднага след речта на Симеонов сутринта. "Първо, как ще изпълните една абсолютно невъзможна задача да изтръгнете ДПС от МВР и специалните служби? Как се изтръгва нещо, което го няма, не от ръководните позиции, а възможно най-ниските нива? Каква е целта на тази мащабна операция, не стана ли ясно с последните решения на министър-председателя, че този мит е мъртъв, защото никога не е отстоявал действителността", обърна се Местан към бъдещия вътрешен министър.


И добави: "Знаем какво цели тази нацистка по същност технология на изграждане на образа на злото. Вчера се поклонихме пред паметта на Димитър Пешев, който предотврати депортирането на българските евреи, за да бъдат избити в концентрационните лагери. Трябва ли да сложа днес символа еврейска знача на ревера си, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в XXI век."
Местан поиска от премиера Бойко Борисов да се разграничи от днешното ксенофобско изстъпление на Симеонов, който наричал българските граждани човекоподобни. "Борбата с езика на омразата не се води с премълчаване на тези грозни, недопустими за европейска и евроатлантическа България явление."


В отговор съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев каза, че никой не видял в избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС представител на българските турци, мюсюлмани и либерали. "Заплахата за националната сигурност са двете лица на ДПС, за да бъде обслужена мафията в МВР и службите."


Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов отвърна, че това било поредният опит да се сатанизира формацията. "Нима, Местан, изнасилвачът на осемгодишно момче е нормален човек, може би е хуманист, изнасилвачи на 80-годишни жени по селата, нима това са нормални хора. Може би ще ги нарече човеколюбци и крайни либерали. Това са онези хора, които убиват от чувството за безнаказаност", каза той и добави, че ксенофобия означавало да мразиш чужденеца. "Може би се чувствате чужденци", каза Каракачанов към Местан.


Гроздан Караджов от Реформаторския блок каза, че щяло да е наистина много тъжно, ако всичко това, което казал Местан, е вярно. "Ужасно смешно е, че излиза от вашата уста. Това е един лицемерен политически език, който вие маскирате зад едно привидно правилно граматическо подреждане. Никого не може да подведете. Не сме наивници. Между ДПС и българските турци няма знак на равенство, ето защо изтръгването на ДПС калинките е първа и основна задача на това реформаторско мнозинство", каза Караджов и добави, че това е първата стъпка, с която управляващите ще интегрират българските турци във властта. "Това са бъдещите администратори, които да служат на народа си, а не на ДПС. Кой е ксенофобът - това е ръководството на ДПС. Вие сте разпалвачът на ксенофобията."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK