Почти месец след смърт на писта в Чепеларе започва проверка на място

Почти месец след смърт на писта в Чепеларе започва проверка на място

© Анелия НиколоваПочти един месец след фаталния инцидент на пистата край Чепеларе, при който млад мъж загина след удар в бетонна основа на машина за сняг, и след подадена жалба Дирекцията за национален строителен контрол се е задействала и е постановила проверка по случая. Това става ясно от отговора на дирекцията на запитването на "Дневник".


Заключенията от проверката ще са готови през втората поливна на март, когато обичайно приключва и ски сезонът.


Жалбата от сестрата на загиналия Веселина Кънчева е получена в Дирекция за национален строителен контрол на 4 март 2015 г., а на 6 март е разпоредено извършване на проверка по документи в община Чепеларе и на място от регионалния отдел на ДНСК в Смолян, съобщават от дирекцията. Определен е двуседмичен срок, т.е. втората половина на март, за приключване на проверката на законосъобразността на съоръженията и предприемане на законосъобразни действия в зависимост от резултатите.
Кънчева изпрати жалбата си до отговорните институции – МРРБ, ДНСК и РДНСК, на 25 февруари, а инцидентът с брат й Данаил Кънчев, при който той почина на място, беше на 14 февруари. До момента тя няма обратна връзка от никоя от сезираните институции.


"За този един месец, в който тече проверката, оставят стотици хора на тази писта да рискуват здравето и живота си. Редно беше да се самосезират и да действат по-бързо, а за времето на проверката да ограничат достъпа по пистата Мечи Чал, защото не е ясна причината за инцидентите", коментира отговора на ДНСК Кънчева.


Миналата събота (7 март) близки и приятели на Данаил Кънчев организираха протест срещу бездействието на държавата в центъра на Шумен. Подобни шествия ще има в Пловдив и в София през следващите седмици. Все още набира подписи гражданска подписка, която вече са подкрепили над 2500 души от цялата страна. В нея се настоява за проверка на законността при построяването и въвеждането в експлоатация, както и на безопасността на ски пистата "Мечи чал" край Чепеларе, както и на другите подобни съоръжения в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK