Здравната каса ще плаща на болниците, дори ако пациентът напусне преди срока за лечение

Здравната каса ще плаща на болниците, дори ако пациентът напусне преди срока за лечение

© Надежда Чипева, КапиталБолниците вече ще получават заплащане за работата си по клиничните пътеки, дори когато пациентът реши по свое желание да напусне преждевременно лечебното заведение. 


С одобряването на промените в методиката на заплащане на дейностите в болничната и извънболничната помощ правителството въведе възможност за заплащане на дейностите, дори да не са изпълнени всички индикации за хоспитализация, ако единствената причина за това е доброволното преждевременно напускане на пациента.


"Той (пациентът - бел. ред.) има право да откаже по всяко време оказваната му медицинска помощ, поради което напускането на лечебното заведение преди изтичане на минималните срокове за хоспитализация, не следва да води до липса на финансиране от страна на НЗОК", се посочва в решението, цитирано от правителствената пресслужба.


В тези случаи заплащането на медицинската дейност ще се извършва след проверка от страна на здравната каса, която занапред ще финансира болницата.

В случаи на необходимост от спешна диагностика и лечение месечните стойности на дейностите в болничната помощ да могат да бъдат увеличавани, се предвижда още в промените. С решение на Надзорния съвет на здравната каса и при наличие на бюджетни средства, се допусната и възможност за заплащане по изключение при превишаване на стойностите – при особено тежки или сложни случаи по медицински показатели, както и случаи с форсмажорни обстоятелства. 
Методиките са одобрени от Надзорния съвет на здравната каса и са внесени в Министерския съвет от управителя заедно със становище на министъра на финансите и на министъра на здравеопазването.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK