Ще бъде обсъдено да стане ли пешеходен "Граф Игнатиев" в София

Ще бъде обсъдено да стане ли пешеходен "Граф Игнатиев" в София


Днес ще бъде първото обществено обсъждане на детайлните разработки към проектите за новия облик на центъра на София. То ще се проведе в 9.30 ч. в сградата на управляваното от главния архитект Петър Диков направление "Архитектура и градоустройство" на ул. "Сердика" 5, залата на третия етаж. Следващото обсъждане е на 18 март - мястото е сградата на "Алианс франсез" на пл. "Славейков" 3 от 14 ч.


През май проектите ще бъдат изцяло готови. Очаква се до септември ще се изготвят документите за кандидатстването по европейските програми, догодина ще се проведат процедурите за избор на изпълнители и след това започва реализацията.


"Доста се стараят колегите - направили са филмчета, презентации, които са доста впечатляващи", каза Диков пред "Дневник" преди един месец. Тези дни проектите трябва да бъдат публикувани и на сайта на "Архитектура и градоустройство" - http://sofia-agk.com.
В конкурса центърът на София беше разделен на четири части. Резултатът за третата, която включва изграждането на тунел за автомобилния трафик под бул. "Цар Освободител" пред сградата на Националната художествена галерия, е обжалван в съда.


Фотогалерия: Как ще изглежда централна София до няколко години >


Така на практика в момента се работи по други - пространството около Орлов мост и Националния стадион; около "Граф Игнатиев" и около катедралата "Св. Александър Невски". Конкурсът за нов облик за центъра на София започна в края на 2013 г. и приключи в началото на миналата година. Решението на журито за избор на победители беше последвано от остри реакции на архитекти и граждани.


Последваха жалби от участници по две от зоните, но в крайна сметка отпадна само проектът за тунел под "Цар Освободител". Повече за проектите, с които Столичната община ще обновява центъра на града, прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK