По искане на Реформаторите шефът на ДАНС ще дава обяснения за случая с "Дунарит" (допълнена)

Атанас Атанасов

© Георги Кожухаров

Атанас АтанасовДепутатите от Реформаторския блок искат в парламентарната комисия за контрол на специалните служби, ръководена от Димитър Лазаров от ГЕРБ, да бъде изслушан временния шеф на ДАНС за лиценза на военния завод "Дунарит". Това обяви пред журналисти днес председателят на вътрешната комисия и член на тази за контрол на службите Атанас Атанасов.


Те искат Недялко Недялков, изпълняващ длъжността председател на ДАНС след оставката на Владимир Писанчев, да бъде изслушан за доклада, който е послужил като основание за отнемане на лиценза за търговия с оръжие и стоки за двойна употреба на "Дyнарит". По-късно комисията за контрол на спецслужбите прие единодушно предложението на Реформаторите на следващото си заседание да бъде изслушан шефът на ДАНС, който и да е той.


По реда на парламентарния контрол ние трябва да изясним дали основанието, което е било представено на междуведомствения съвет по ВПК към Министерския съвет, е сериозно и дали не би могло по-бързо да бъде възстановен лицензът за търговия с оръжие "Специална продукция" на "Дунарит", защото има сключени договори от предприятието и при реализирането на тази продукция могат да се получат добри доходи, за да няма риск за финансовото състояние на това предприятие, коментира Атанасов.
Депутатът Румен Христов, избран от русенския район, каза, че работниците ще получат възнагражденията си. "Това, което ще гарантира Министерството на икономиката е, че работниците ще получат заплатите си в края на месеца и че предприятието ще продължи да работи. В момента ситуацията е свързана с частично замразяване на лиценза на това предприятие във връзка с доклад, който е получен от ДАНС", посочи той.


Лицензът на завода, който е тригодишен и включва износ, внос и трансфер на оръжия и удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия на предприятието, беше отнет в края на февруари за срок от 6 месеца. Той е ключов за това предприятието самостоятелно да прави доставките си, да сключва договори и да изнася продукцията си, посочва вестник "Капитал".


Решението за отнемането е подкрепено от доклад на министър Божидар Лукарски, който е съпредседател на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, и с мотиви, посочени в доклад от директора на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев.


Мотивите не бяха огласени, тъй като са секретна информация. През последната седмица изпълнителният директор на "Дунарит" АД Кръстю Кръстев заяви, че дори той не е успял да се запознае с тях и изрази недоумение защо се стига до подобен акт, тъй като икономическите показатели на завода бележели възход. В съобщението на министерството днес се цитира Лукарски, който посочва, че решението е продиктувано "от наличието на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната".

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Браво, а след това и сваляне на доверието от Лукарски!

 2. 2 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Любопитно

  1. Защо РБ толкова са се закоркали за един завод, собственост на Цветан Василев?
  2. Не би ли трябвало, пред вид разходите на държавата по сагата КТБ, въпросният завод да бъде МОМЕНТАЛНО одържавен?

  Не схващам каква им е драмата на РБ с Дунарит?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#2] от "The Core":
  Може да имат дял

 4. 4 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1422 Весело

  -А не трябва ли, да изслушат другарят Лукарски?
  Да го попитат, как заводът не може да работи без лиценз, обаче през друга фирма -може ?!?

 5. 5 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Нещо не разбирам! Това великите реформи, с които ни продъниха ушите досега?

 6. 6 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 373 Неутрално

  [quote#2:"The Core"]Не схващам каква им е драмата на РБ с Дунарит?[/quote]
  Драмата е в безпринципността...или по-скоро в принципността - цялата държавна машина задействана в посока овладяването на едни активи от едни лица и унищожаване на невъзможните за завладяване. Държавата не може да е рефер и бухалка в мафиотска война!
  Редно е активите на банката да бъдат спасени и прехвърлени в масата на несъстоятелност. Съмнявам се, че въобще има воля за това, но дори и случаят да се окаже след време такъв - то какъв актив ще е съсипано предприятие?! С какво последните действия са в посока към държавност?

 7. 7 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Ключът към бараката е следният:
  [quote#0:"статията"]Той (лицензът) е ключов за това предприятието самостоятелно да прави доставките си, да сключва договори и да изнася продукцията си, [/quote]

  Да, ама ако предприятието не плаща комисионни на Д(п)С и БКП-подкопават се етническия мир в, и националната сигурност на, България За туй трябва само "правилните" фирми да ппоемат продажбата на продукцията на диктувани от тях покупни цени от Дунарит

  Елементано, Уоотсън!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 8. 8 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#2] от “The Core”: Точно защото не разбирате трябва да задавате въпроси, а не да одобрявате отнемането на лиценза подобно на това на завода за цигарени гилзи. И след като наш’те го купиха (чети КОЙ) то можело дружеството да работи.
  В конкретният случай, има си кредитори, и квестори в КТБ, чиято роля е да пазат имуществото. Ако не го правят право в затвора и пълна конфискация на всичко което имат. Ама ЛУКАРСКИ да казва - ползвайте посредници... е направо да се омита от там. Според него няма нужда да се одържави, ами да плаща комуто трябва. Колко ли е взел? И сега РБ се освести и задава правилните въпроси.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 9. 9 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#8] от "vladek":

  Aма чакайте малко! Колко време РБ бяха извън парламента, точно сега им е времето да намажат филията.

 10. 10 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#8] от "vladek":

  Чакай сега...
  Лукарски не беше ли от РБ?
  Или бъркам?

  И пак:
  ДАНС спира завода..
  Лукарски ги съветва как да продължат да работят!
  Нито едното, нито другото е ОК...
  Обърках се!

  До коментар [#8] от "vladek":

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 11. 11 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Core":

  Споко, важното е реформите да вървят с пълна сила...

 12. 12 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Работата е значително по-дебела и офшорна и ако е читаво разследването, трябва да има арести по Беловодски път.

  Лукарски се опитва да запази производството и работните места с байпас. Проблемът не е завода, а зад завода.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Мисля,че ген.Атанас Атанасов има известни подозрения по отнетия лиценз на Дунарит.Сигурна съм,че ДАНС е представил подвеждаща информация на МС и Лукарски!

  Tony
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1396 Весело

  РъБовете що не питат другаря Лукарски? Нали такова беше от техните вождове? При това лично заяви, че Писанчев бил гуем професионалист.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Харесва ми усърдието на реформаторите да оправят всичко , но си мечтая за държава , в която политиците само ще задават посоки и ще определят данъци , а не както сега да се налага директно управление и контрол .

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Още един повод да се реформират службите и то с външни за системата хора.Ако сменим началниците със заместниците, нищо няма да се промени.Всички,от които зависи нещо,вън от системата.Грузинците изхвълиха всички полицаи и назначиха нови, и корупцията падна до невиждани нива.

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#2] от "The Core":

  Защото не е собственост на Цветан Василев, а вече е собственост на един депозант в КТБ и в същото вереме има кредити към КТБ.

  Не мога да разбера, защо трябва да тормозят шефа на ДАНС. Да вземат да отворят търговския регистър. Става въпрос за 27 милиона евро.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Пардон!24 556 862.57 евро.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално


  До коментар [#7] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Миролио според вас сигурно е първи братовчед на Доган?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Потресен съм колко заблудени, неосведомени и дезинфирмирани форумци се подвизават тук!

  Най-тъпит коментари по правило най-бързо се обагрят в жълто!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#19] от "tribiri":
  [quote#19:"tribiri"]Миролио според вас сигурно е първи братовчед на Доган?! [/quote]
  Миролио ми е симпатичен, ако не за друго, то поне за куража му да прави голям бизнес в България. И не, не е първи брат'чед на Доган, разбира се

  Доколкото разбрах, той е цесирал своите депозити в КТБ срещу кредитите на Дунарит. Това дали цесиите няма да бъдат обявени за нищожни-още не се знае, зависи от кога КТБ се счита несъстоятелност/с отрицателен капитал.

  Но както са нещата сега, ако сложат посреднически фирми да продават (с ЯКА комисиона) продукцията на Дунарит, собственикът на Дунарит (в случая Миролио) ще е ощетен. Освен ако това не са негови фирми, което не ми се вярва-той не е чак такъв връзкар да избута "преуспелият" от тази доходна дейност

  Разбира се че мога и да греша, и ще се зарадвам да обясниш ТИ как виждаш нещата в случая

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  "Директорът на"Дунарит" АД Кръстю Кръстев заяви, че дори той не е успял да се запознае с тях и изрази недоумение защо се стига до подобен акт"

  как защо, то ясно - някои хора ще получат доста тлъсти банкови сметки

 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мойше! Толкоз!!!":

  абсолютно си прав,всички фирми свързани с търговия и износ на оръжие са свързани с БКП(БСП)и са собственост на бивши номенклатурчици или тяхните родственици,а те така източват държавните предприятия- те произвеждат а 'правилните ' фирми изнасят и прибират лъвския пай...нищо ново загубите за държавните дружества а печалбата за 'червения бизнес'- нищо ново под нашето слънце....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bulgerman":

  Колкото разбрах Лукарски е отнел лиценза участвайки в междуведомствената комисия

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 25. 25 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#17] от "tribiri":
  Ако има законност важна е датата на неплатежноспособността. Всичко след това е нищожно. Но, трябва много хора да си свръшат законно работата за това да се случи. А датата би трябвало да не е спорна, това е датата когато беше поискан надзора и банката затвори вратите поради липса на ликвидност.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 26. 26 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мойше! Толкоз!!!":
  Ако е толкова честен що се прави на тарикат и се опитва да прави цесии. На тариката винаги се намира майстора. Като е садил краставици с КТБ трябва да си понесе последствията с всички поравно, а не селски тарикат.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 27. 27 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Колегата с ник "прилично количество бири" принципно е много коректен и точен в коментарите си, но понякога и потвеждащ. Нека си отвори търговския и да каже за дълг или собственост иде реч. Но най-много държа да отговори с какво последните действия са в полза на удовлетворяване интереса на държавата

 28. 28 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#25:"vladek"]А датата би трябвало да не е спорна, това е датата когато беше поискан надзора и банката затвори вратите поради липса на ликвидност. [/quote]
  Не е точно така, и за хубаво: На 20 юни КТБ изпадна в липса на ликвидност в следствие на т.н. "bank run"". Това не е точно несъстоятелност: Няма банка в света, която да изплати веднага (ОК, за 24 часа) всичките депозити в кеш, въпреки че има (например) 5 пъти повечче добри кредити.

  Датата на неплатежоспособност я определя съда, на базата на пълната информация относно нещата в банката. В случая това може да е още преди квестатурата:

  По едно време, през май или април 2014 КТБ е поискала (и получила) разрешение от БНБ да увеличи капитала си с около €30-35 млн. Това защото пасивите на банката (собствен капитал+ депозити) са се били почти изравнили с активите (кредитите от които банката печели).

  Това добре, но се оказало че увеличаването на капитала не са били "свежи пари" отвън, а кредит даден на "приближени", който след врътка се върнал в КТБ като увеличаване на собствения капитал. Което е СТРОГО забранено в законите за банките

  И относно Миролио не си много прав:

  [quote#26:"vladek"]Ако е толкова честен що се прави на тарикат и се опитва да прави цесии. На тариката винаги се намира майстора. Като е садил краставици с КТБ трябва да си понесе последствията с всички поравно, а не селски тарикат. [/quote]

  Цесиите са легитимен инструмент в банкирането Ако в КТБ нямаше огромна маса несъбираеми (поради врътки на булгаристанските закони) кредити (раздадени на приближени лица), и липса на ликвидност, на никой нямаше да му пука че Миролио си е заменил депозита в КТБ срещу кредита даден на Дунарит (с обезпечения, акции за собственост+договори за печеливша дейност), нали?

  В случая обаче всички се надървиха как голямите депозанти (не всички от тях са престъпници с незаконни приходи) ще загубят парите си.

  Ама някои заменили (цесирали) депозитите си срещу реални пари (добри кредити със залог акции в печеливша фирма). АУУ, някой не гризна дървото, а ние (Фонда за гарантиране на депозитите, финансиран непряко от клиентите на банките) ще плащаме разликата между изплатените гарантирани депозити и несъбраните кредити

  Да бъдем наясно-КТБ на никой не е мушкала пистолет в корема нито да депозира парите си там, нито да взима кредит от нея Всеки е взел своето решение, и след 20/6 е направил каквото законът му позволява. Законът гарантира депозити до €100К, и позволява цесии. В случая законът задължи "Фонда" да върне гарантираните депозити. Друг е въпросът как съдиите ще изтълкуват казуса с цесиите, направени след 20/6 (или след онази дата през март/април) в която КТБ е била с отрицателен капитал
  До коментар [#25] от "vladek":


  До коментар [#26] от "vladek":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#11:"wallenstein"]Споко, важното е реформите да вървят с пълна сила...[/quote]
  Комун, РБ не ти е комуно-депесарската шайка. Ако Лукарски е сгазил лука с Дунарит, ще го отсвирим на минутата.

 30. 30 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мойше! Толкоз!!!”: Производството по несъстоятелност е “Collective settlement”, а не “Singular execution”. Писал съм две книги по темата, но в чужбина и не знам превода на тези думи. След датата на неликвидността или презадължнялостта, прихващане на нееднородни неща не е позволено, иначе се нарушава принципа на еднаквост. Ако едно и също лице е имало и вземане и кредит няма проблем, но ако се е здобило с едното след датата тогава те не са еднакви по същество и едносто може да е на стойност % от номинала, в случая депозита.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 31. 31 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Като седесар заявявам, че Лукарски не става за нищо... ама наистина не става. Трябва да си пълен гл*п*к за да не зацепиш, че като затваряш добре работещ завод със 750 служители по тайни причини си биеш зверски политически шут! Ако е имало наистина данни да беше излязъл и да ги каже! Нали и за прозрачност се борихме на протестите миналата година.
  Изобщо тоя сигурно си мисли, че е по-умен от Боце и Първанов ама може само да е учи на политика от тях... за мое огромно съжаление

 32. 32 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЕК са ни спипали, че Дунарит снабдява украинските бунтовници. По-ясно от това няма как да е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK